karolina-wak 06.12.07, 18:57 I jak... Znacie jakieś zagadnienia na jutrzejszą biologię podstawową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiewiór Re: Biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 14:34 I jak wam się biologia podstawowa podobala? Moim zdaniem była po prostu banalna :) Szkoda że się nie uczyłam bo to szło na maksa napisać. A tak głupie błędy porobiłam ale ogólnie to zadowolona jestem. Przewiduję ok 60% ale w maju liczę na conajmniej 80 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: editt Re: Biologia podstawowa IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.08, 16:13 plissss powiedz co było na podstawie z biol ja pisze jutro pomocyy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Biologia podstawowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 16:56 Kolego co było na podstawowym???? prosze odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 17:23 hej prosze podaj mi pytania z biologii podstawowej:( ja pisze jutro..:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: Biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:26 wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu menstruacyjnego -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy pecherzykowej -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a) prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania sztucznej nerki -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA -skutki bulimi -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i napisac role -jakies choroby zwiazane z chromosomami -chjoroby przenoszone droga plciowa -roznica m-dzy przeszczepem syngenicznyma allogenicznym -metabolizm katabolim i anabolizm -skutki palenia tytoniu -choroby oprzewodu plcowego i pokarmowego -z tego co pamitam to byl wykres przedtawiajacy mocz pacjeta i trzeba bylo napisac czy jest zdrowy czy nie i nie byl zdrowy gdyz mial cukromocz -parathormon i duzo wykresow i tabel to albo to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elaa Re: Biologia podstawowa IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.08, 16:14 a ty znasz jakies???jesli tak to napisz pliiis Odpowiedz Link Zgłoś