Dodaj do ulubionych

polski 2008, błedy rzeczowe

05.05.08, 14:57
Proszę powiedzcie mi czy błędy rzeczowe sprawią, że matura może nie być
sprawdzona?!
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.torun.mm.pl 05.05.08, 15:13
      Może być sprawdzona i będzie, błędy rzeczowe są w małym stopniu brane pod uwagę,
      w sumie to wcale, tylko musi Ci się zgadzać klucz w miarę;)
      • Gość: Agnieszka Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.05.08, 16:50
        Jeżeli w obrębie zdania punktowanego z klucza jest błąd rzeczowy, to wtedy nie
        przyznaje się punktu. Praca nie będzie zaliczona, jeśli występują rażące błędy
        rzeczowe, a nie pojedyncze. Nieprawdą jest, że nie są brane pod uwagę.
        Sprawdzający zawsze zwraca na nie uwagę. Poza tym nie tylko klucz sie liczy.
        Można dostać punkty za tzw. walory, czyli dostrzeżenie problemów nieujętych w
        kluczu ( maksymalnie 4). Pamiętajcie, że oceniany jest również język i styl etc.
      • Gość: święta zawleczka Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.crowley.pl 05.05.08, 18:42
        Eeetam, wszystkim wydaje się że nie zdadzą a potem po 70% wychodzi
        Najważniejsze żeby pokazać egzaminatorowi że się zna utwór niw tylko ze streszczenia
        • Gość: Michaał89M. Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.centertel.pl 05.05.08, 19:07
          Czy jeśli napisałem, że Kazimierz Przerwa-Tetmajer był pozytywistą
          to jest duży bład?
          • Gość: Polonistka Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.netburg.pl 24.05.08, 12:34
            Chyab znasz odpowiedź, prawda?
            Jasne, że duży.
          • julie1789 Re: polski 2008, błedy rzeczowe 04.05.09, 20:29
            Jak dla mnie - bardzo duży. Gdybyś miał pojęcie o epoce pozytywizmu i znał choć
            jeden wiersz K. Przerwy-Tetmajera, nigdy byś nie napisał, że był pozytywistą.
            Taki błąd świadczy o tym, że nie masz pojęcia o epokach, a w najlepszym
            przypadku o tym, że nie wiesz NIC o tym twórcy. Moim zdaniem i jedno, i drugie
            dyskwalifikuje Cię jako osobę mającą maturę.
            Ale znając zasady oceniania pewnie potraktują Ci to tylko jako błąd rzeczowy.
    • Gość: nastyyy Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:16
      Jeżeli zrobiłeś jakiś drobny błąd, błędy to po prostu nie dostaniesz pkt za
      analizę w tym fragmencie. Jednak, jeśli usilnie mylisz postacie, piszesz
      odwrotnie itd, to praca może zostać uznana, że jest nie na temat.
      • Gość: BadyL Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.bsk.vectranet.pl 05.05.08, 15:44
        a jak pisalem zamiast Izabela Łęcka to Elzbieta Łęcka ;>>> Ostro?:(
        pomieszalo mi sie kurcze z Elzbieta Biecka z Granicy:((
        • Gość: nano Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.lukman.pl 05.05.08, 15:50
          spokojnie Twoja praca będzie sprawdzona. Oni sprawdzają tylko według
          klucza, jeżeli nie ma tego w klku8czu to Ci nawet nie zabiorą pkt.
          wiem to bo mam podobną sytuacje i pytałem polonistki o to i tak mi
          powiedziała... :)
          • Gość: aga Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.75.59.231.brzesko59.ptc.pl 05.05.08, 15:56
            hej mam pytanko w wypracowaniu nie zanalizowalam za bardzo tego fragmentu.
            pisałam ogólnie o lekturze i co teraz? czy wyzerują mi wypr?????
            • blueflower18 Re: polski 2008, błedy rzeczowe 05.05.08, 16:06
              czy jezleli w przypływie stresu zamiast podmiot liryczny w wierszu
              napisałam narrator wypowiada sie w wierszu to czy wyzeruja mi prace?
              • nastyyy Re: polski 2008, błedy rzeczowe 05.05.08, 16:21
                Nie no, za pomylenie postaci nic Ci nie zrobią. Może jakiś punkt mniej będziesz
                mieć i tyle.

Nie wiem czy widziałaś klucz odpowiedzi, jakikolwiek. W nim znajdują się
                konkretne punkty za daną odpowiedź. Tak więc np. masz 10 pkt za analizę
                fragmentu i 5 za odwołanie się do całości. (przykładowo), jeżeli nie napiszesz
                jakiegoś stwierdzenia, które jest punktowane, nie dostajesz za to punktu.
                • thorgod Re: polski 2008, błedy rzeczowe 05.05.08, 16:26
                  A czy są już klucze do tych wypracowań. I nie chodzi mi o te przykładowe, co sie ukazały, tylko dokładne klucze, jakie elementy powinna zawierać praca ?
                  • miedzianin Klucze będą z wynikami zapewne... 05.05.08, 16:33
                    Klucze bedą razem z wynikami.Raczej nie odejmują punktów za błędy rzeczowe.

Lecą kluczem,ew w tym miejscu podkreślają błąd rzeczowy.

• thorgod Re: Klucze będą z wynikami zapewne... 05.05.08, 17:04
                      Mój polonista wspominał, że od tego roku, jak sprawdzający zauważy błąd rzeczowy wyraźnie pokazujący brak znajomości lektury, to automatycznie jest 0 punktów. Podobno w zeszłym roku za błędy rzeczowe były tylko odejmowane punkty, a w tym jest tak jak napisałem. Oczywiście chodzi tu o jakieś duże błędy rzeczowe, więc takimi mniej znaczącymi, jak pomyłka przy imionach nie powinna być szczególnie brana pod uwagę.
                      • Gość: maturalnie Re: Klucze będą z wynikami zapewne... IP: 194.117.241.* 05.05.08, 18:08
                        tak tak u nas tez wspominala profesorka ze w tym roku beda patrzec strasznie na
                        bledy rzeczowe ale wezcie pod uwage ze jestesmy tylko ludzmi i przy takim
                        stresie jakim jest pierwszy egzamin maturalny mozna wiele glupot napisac i
                        egzaminator nie "udupi" 30% zdajacych za to bo by zdawalnosc spadla w polsce i
                        by nam zmieniali odrazu ministra edukacji itd...:P pozdrawiam;) sam zwalilem
                        mature no ale coz..tak bywa..a latwa nie byla i czasu schodzilo na czytaniu ze
                        zrozumieniem...
                        • Gość: Egzaminator Re: Klucze będą z wynikami zapewne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 18:17
                          Jestem egzaminatorem i wiem troszkę wiecej na temat błedów rzeczowych .
                          Otóż jeżeli egzaminator zauważy brak znajoomości danego tekstu czyli pomylenie postaci głównych wątków itp praca może być zerowa
                          Niestety to jest matura obowiązuje was dany kanon lektur i MUSICIE je znać
                          • beatka.8814 Re: Klucze będą z wynikami zapewne... 23.05.08, 12:41
                            Ja napisałam że w wierszu K.P.Tetmajera podmiot liryczny wypowiada się po
                            stronie starego pokolenia.Czy to przekreśla moją pracę?Proszę o odpowiedz
                            • majowa36 Re: Klucze będą z wynikami zapewne... 23.05.08, 13:37
                              Nie, to nie przekreśla twojej pracy, normalnie zostanie sprawdzona w
                              całości i za resztę dostaniesz punkty, bez obaw.
                              • beatka.8814 Re: Klucze będą z wynikami zapewne... 25.05.08, 10:03
                                Mam nadzieję że będzie tak jak piszesz.A piszesz tak bo Ci się tak wydaje,czy
                                masz takie informacje z dobrego źródła?Dzięki
                          • Gość: paulina Re: Klucze będą z wynikami zapewne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:14
                            pisałam dziś o Zosi z ,,Pana Tadeusza" na końcu napisałam ze odbyło się ich
                            wesele, a to były zaręczyny;/ czy unieważnią mi prace?????
                            • Gość: Wojtek Re: Klucze będą z wynikami zapewne... IP: *.net.inotel.pl 04.05.09, 17:07
                              To chyba sporo osób popełniło ten sam błąd co Ty;) Ja też.Jestem
                              pewien że za taki błąd będzie co najwyżej punkt w plecy i to
                              wszystko. Nie ma co sie stresować.
                      • Gość: Elisabeth Re: Klucze będą z wynikami zapewne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:18
                        Mówicie o drobnych błędach rzeczowych. To w takim razie, co uznajecie za istotny
                        błąd?
      • kuleczka2290 Re: polski 2008, błedy rzeczowe 05.05.08, 18:20
        jak mozna sciagnac odpowiedzi ...jaki potrzebny jest program
      • kuleczka2290 Re: polski 2008,jak sciagnac odpowiedzi 05.05.08, 18:22

jaki trzeba miec program zeby sciagnac odpowiedzi
        • Gość: święta zawleczka Re: polski 2008,jak sciagnac odpowiedzi IP: *.crowley.pl 05.05.08, 18:37
          Adobe Reader, Acrobat Reader bądź jakiś jego zamiennik
          Oj moi drodzy, zdajecie maturę a takich podstawowych programów nie znacie ;>
          • Gość: Elisabeth Re: polski 2008,jak sciagnac odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:20
            Nie wszyscy muszą być specami od komputerów, żeby zdać (i to dobrze) maturę!
        • Gość: Elisabeth Re: polski 2008,jak sciagnac odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:20
          Adobe Reader
    • simon_007 Re: polski 2008, błedy rzeczowe 05.05.08, 18:38
      a ja co odwaliłem w pierwszym temacie w wierszu Tetmajera napisałem
      że pomiotem lirycznym jest pokolenie starych, oj chyba bedzie 0 :-(
      • Gość: Dyron Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:57
        no to gratuluje umiejetnosci czytana ze zrozumieniem, nadziejo polskiego pokolenia!
        • Gość: do ezgaminatora Re: Do ezgaminatora IP: 83.168.106.* 05.05.08, 22:32
          Pomylilem nazwisko Izabeli. Napisałem ze nazywa się ona Stawka zamiast Łecka. Mało tego napisałem ze Wokulski ma na imie Tomasz a nie Stanisław. Czy przez to moge mieć jakieś duże problemy?
          • Gość: kaś Re: Do ezgaminatora IP: *.skynet.net.pl 05.05.08, 22:49
            ja też chcąc uniknąć powtórek typu Wokulski,mężczyzna... w końcu napisałam
            Tomasz heheale ogólnie zinterpretowałam fragment więc ..zobaczymy
            • Gość: koleżanka Re: Do ezgaminatora IP: *.tvteletronik.pl 14.05.08, 14:42
              pytałam się nauczycielki i ona powiedziała, że pomylenie nazwisk
              głównych postaci to bardzo poważny błąd. zależy jeszcze duzo od
              egzaminatora, ale ogolnie rzecz biorąc za pracę gzdie pomylono
              nazwiska powinno dostać się 0 punktów:(
          • Gość: Asia Re: Do ezgaminatora IP: 80.48.166.* 02.06.08, 11:15
            jak napisalam ze wokulski to tomasz skresla mi prace? prosze o odp
      • Gość: mko Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 20:53
        haha właśnie ja też tak mam i teraz nie wiem co z tego wyniknie:d
      • Gość: kok Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 20:54
        haha no ja też tak napisałam i własnei nie wiem co mi zrobia:D
    • Gość: Kittykot Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:07
      a ja napisałam, ze Wokulski był z proletariatu...;( zła jestesm na
      siebie, bo Wokulski był kupcem, ale pochodził z zubozałej
      szlachty...Czytałam lekture(tzn fragmentami a całą wysłuchałam na
      mp3) ale kiedy to było w II kl...pamiec mam niestety słabą...i co
      wyzeruja mi za to prace???a i jeszcze taki błąd Orfeusz a
      Morfeusz...pomyliłam powiedzenie...spac w skrzydłach Morfeusz co
      nie??? HEHE
      • Gość: Jak Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:24
        I ja nie wiem z czego wy się tak cieszycie? Z tego, że podstawowych lektur nie
        znacie? Żenada...
    • Gość: koleżanka Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:13
      zależy jakie błędy rzeczowe, jeśli rażące, świadczące o całkowitej nieznajomości
      utworu to tak może być, ale jeśli niewielkie, lub takie które nie podważają
      orientacji w temacie, lub nie są powielane w całości wypracowania to matura
      zostanie zaliczona.
      • always_sweet Re: polski 2008, błedy rzeczowe 14.05.08, 20:18
        Spoko, pisałam maturę w zeszłym roku i moi znajomi pisali straszne
        glupoty i pozdawali (zamiast Elżbieta pisali Elwira ...) Także
        spoko , nie napinajcie sie tak. Ale swoją drogą można pomylic
        nazwiska postaci drugoplanowych ale napisac Izabela Stawska ?
        Zaliczą pewnie Ci ale osobiscie uwazam ze to ŻENADA tak pomylic ...
        Gdybym byla egzaminatorem pomyslalabym ze wogole nie trzymaliscie w
        rękach powieści. No ale CKE na szczescie dla niektorych ignorantow
        nie przyklada az takiej wagi do takich "SZCZEGÓŁÓW"
        • Gość: maturzysta Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:47
          mam pytanie czy za napisanie że Zosia była córką Jacka Soplicy mogą od razu dać
          0 pkt za całą prace?
          • Gość: Stefan Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.chello.pl 04.05.09, 14:21
            Wlasnie powiedzcie jak jest potraktowany blad tego typu ze ogolem praca odnosi
            sie do tematu jest wporzadku ale popelni sie blad rzeczowy piszac np ze Telimena
            miala corke?
            • Gość: aneczka Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 19:30
              A myślicie ze jesli napisałam ze Tadeusz wolał wybrać za zone Zosię a nie
              Telimenę to uznadzą to jako błąd rzeczowy?
    • Gość: Taka jedna czasami sami jesteście sobie winni. IP: *.netburg.pl 24.05.08, 12:37
      Dlaczego?
      Bo wiedząc, że orłami nie jesteście próbujecie pokazać Waszą erudycję, której nie ma.
      Tak, jak kolezanka która pisała o "skrzydłach Orfeusza".
      Po co się silicie na metafory, przenośnie i ubogacenia stylu, jeśli robi się to mało udolnie?
      Lepiej pisać prosto i łopatologicznie.
      A potem się dziwicie, że nawet jeśli znaliście lekturę i wpasowaliście się w klucz to mało punktów Wam wyszło...
      • Gość: Alek Re: czasami sami jesteście sobie winni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:33

Zgadzam się z koleżanką. Na siłę próbujecie przyozdobić swoje prace, a w
        podstawowych się nie orientujecie (lub tylko się Wam tak wydaje).
        • Gość: Angelika Re: czasami sami jesteście sobie winni. IP: *.pppoe.sistbg.net 04.05.09, 18:52
          a jeśli napisałam zamiast zaręczyn ślub Zosi i Tadeusza oraz, że
          nadali tytuły szlachecki swojej służbie to co? :(
          i kurdę nie zauważyłam z tego stresu na drugiej stronie tych dwoch
          fragmentów;/ to znaczy opisałam je ale z głowy:/ czy trezba zawsze
          pisać że odwołuję się np do fragmentu I ? :((
          • tomaszek-89 Re: czasami sami jesteście sobie winni. 04.05.09, 20:23
            Zrobiłem bład w imieniu Weronka...pisałem Weronika:( i to pare razy:(
            Mam nadzieje ze odejma mi za to tylko kilka punktow! Co o tym
            sadzicie?
            • Gość: autorzyna Re: czasami sami jesteście sobie winni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 22:06
              weronka i weronika - obojetnie, ktorej formy uzyjesz. w ksiazce obie sie
              pojawiaja w odniesieniu do tej samej postaci.
              • lolita_beauty Re: czasami sami jesteście sobie winni. 05.05.09, 22:47
                hej mam pytanie.. czy są to błedy rzeczowe jeśli napisałam ze Bylica to głowny
                bohater utworu i z jednej osoby zrobiłam dwie.. tzn. w tekscie pisało ze Hanka
                skrzyła się na Weronkę ktora nie karmiła psów i na starszą siostre ktora zabrała
                część majątku... Czy mogą nie uznać mi matury????
          • Gość: awonkaaaa Re: czasami sami jesteście sobie winni. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 20:26
            a jak napisałam że Zosia jest córką Stolnika? to unieważnia mi
            mature?;( duzo napisałm rzeczy waznych ale zrobiłam takiego byka:( a
            wczoraj czytałam lekture...;(
          • Gość: zuzia Re: czasami sami jesteście sobie winni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 12:15
            Boże, umarłam XD XD XD Zwłaszcza nadanie tytułów szlacheckich służbie
            mnie powaliło XD
    • Gość: .................. Re: polski 2008, błedy rzeczowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 20:32
      Rozumiem ze sie wszyscy stresujecie, ale nie przesadzajmy. Już nie raz opowiadano ze błędy rzeczowe mogą mieć miejsce, co najwyżej nie dostaniecie punktu za dany fragment pracy. Głowa do góry. Co roku maturzyści popełniają te błędy, a zdają. Zamiast sie martwić polskim powtórzcie materiał na inny przedmiot albo odpocznijcie, bo inaczej i jutro ze stresu wam nie pójdzie za dobrze.
      Powodzenia na angielskim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka