Dodaj do ulubionych

Ile procent nie zda ?

09.05.08, 22:47
Dotarlem do danych o zeszlorocznej maturze. Wynika z nich, ze gdyby nie bylo w
zeszlym roku amnestii, nie zdalo by 26,6 % maturzystów (zdałoby 310 z 423 tys.).

Biorac pod uwagę brak amnestii w tym roku, masakralny ponoc WOS, trudniejsza
ponoc geo, które to przedmioty zdawane są przez lwią czesc abiturientow, mozna
się spodziewac istnej rzezi niewiniątek, no i winiątek.

Jak myslicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 22:54
      30% i rzeź będzie "winiątek"
    • Gość: Cwany Jesiotr Min. 34% IP: *.eranet.pl 09.05.08, 22:55
      W 2006 nie zdalo 21%, w zeszlym 27%. Trend jest stały, jednak dodatkowym
      czynnikiem masakrującym beda w tym roku niby trudniejsze wos i geografia,
      dlatego obstawim 38%.
      • Gość: b Re: Min. 34% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 23:07
        a GDZIE jest napisane, że matura jest dla wszystkich? Poza tym zdanie na 30% to byle jaka matura.
        • Gość: Gość Re: Min. 34% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:04
          Ja obstawiam przy swoim 25 / 27 % z tym że najwięcej nie zda w Liceach
          Profilowanych i Uzupełniających a przypomnę że Platforma Obywatelska miała je z
          likwidować . Cóż matura nie dla każdego .
          • Gość: ll Re: Min. 34% IP: *.eranet.pl 10.05.08, 12:10
            25 jest zbyt optymistyczne- w zeszlym bylo 27, a gros zdalo dzieki wosowi, ktory
            teraz byl truuuudny.
            • Gość: Gość Re: Min. 34% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:14
              Janusz Kochanowski powiedział, że osoby, które odebrały maturę powinny ją
              uzupełnić. Ten tryb powinien być przewidziany w ustawie - dodał.

Ja jednego nie rozumiem jak można się cieszyć ze świadectwa od Giertycha jak
              można sie cieszyć ? . Powiem tak jak ja podchodziłem do matury w 2006 to nie
              zdałem z jednego przedmiotu z języka polskiego ale moją determinacją pokazałem
              wszystkim że ten przedmiot można się nauczyć i go zaliczyć dlatego podszedłem go
              w 2007 i teraz mam pełno wartościowy dokument . Ja będę apelował do osób które
              mają Giertychowską maturę i jej nie poprawili tak jak ja to zrobiłem .
              • Gość: Gość Re: Min. 34% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:18
                I jeszcze jedno z danych z centralnej komisji egzaminacyjne w 2007 maturę
                giertychowską poprawiała bagatela niespełna 2 % abiturientów a się pytam a gdzie
                reszta ? Przecież oni do końca życia będą mieć takie świadectwo z niezdanym
                jednym przedmiotem bo to ani się nie pochwalić tym wiem że na tym forum jest
                dużo osób które popiera takie rozwiązanie ale dobrze że ja nie zdany na maturze
                przedmiot poprawiłem i teraz mam pełny wartościowy dokument .
              • Gość: Gość Re: Min. 34% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:19

wszystkim że ten przedmiot można się nauczyć i go zaliczyć dlatego podszedłem go
      • Gość: martynka Re: Min. 34% IP: *.ols.vectranet.pl 11.05.08, 18:05
        Ta geografia byla trudna? Hahaha...poziom gimnazjum, jak nie niżej.
        • Gość: maturzysta z geogr Re: Min. 34% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:55
          No ja jestem ciekawy czy dzieci w gimnazjum wiedza ktore panstwa posiadaja
          własne zloza stali a ktore ja importuja albo ze w ktorym panstwie nierozważne
          nawadnianie pól bawełny z dorzeczy dwóch
          rzek doprowadziło do wyschniecia jeziora. Poziom podstawowki ;)
    • Gość: Buba Buba Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:16
      30% i w góre! nie ma szans na niższa frekwencje... no prócz gegry,
      wosu its to polski też dał po gaciach

pogratulować pani Dzierzgowskiej!..........
      • Gość: Gość Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:19

• Gość: Krystyna Co najmniej 70% IP: *.eranet.pl 10.05.08, 14:52
      Pomnijcie te slowa.
      • Gość: Buba Buba Re: Co najmniej 70% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 14:56
        eeeeej, no bez przesady :P
    • Gość: krakrakra Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:44
      no dobra ale czemu tylko patrzycie na to ze byl straszny wos:P
      nie widzielismy jeszcze biologii chemii fizyki matematyki - same
      cudeńka:D
      • Gość: lolej Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 01:05
        no i historii przede wszystkim!!
      • Gość: jaaajakobyły Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 09:54
        nie widzieliśmy, ale nie czarujmy się- słabi uczniowie, którzy boją się że nie
        napiszą na 30% wybierali głównie wos i geogr. bo dotąd najłatwiej je było zdać,
        a na pewno mniej materiału niż z historii albo bioli
        • Gość: maturzystka Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 15:47
          z geografii jest mniej materiału niż z biologii?! a widziałeś moze
          repetytorium/wademecum z geografii i biologii? to porównaj sobie! z
          geografii dochodzą jeszcze mapy, mapy i jeszcze raz mapy!
          • Gość: autor Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 17:00
            Powszechnie wiadomo,że geografia jest najłatwiejsza i wybiera się
            największy procent uczniów techników itp.Z tym masakrycznie trudnym
            wosem nie przesadzajcie.Od razu tłumaczycie bowiem takim
            opowiadaniem swoje ewentualne słabe wyniki.
          • Gość: jajakbnyły Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 17:28
            to ty weź sobie repetytorium z bioli, wystarczy spojrzeć zreszta na podręczniki!
            Aha! Mówię o rozszerzeniu bo podstawa to inna bajka. A mapa zajmuje duzo miejsca
            w książce, to fakt. ale w bioli też jest masę rysunków. I wg mnie wiecej z nich
            szczegółów musisz zapamiętać, a chyba najgorsza jest historia brrrrrr! Dlatego
            mało się na nia porywa tych co chcą tylko mięć 30 %
            • Gość: maturzystka Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:05
              ja nie mowie o mapach w podrecznikach! tylko w atlasie. to co jest w
              ksiazkach to jest nic...ja zadwalam geografie tylko podstawowa bo
              nie jest mi do niczego potrzebna a wzielam ja bo na studia biora pod
              uwage rozszerzona chemie i mate, a nie chcialam ryzykowac ze powinie
              mi sie noga i nie zdam, choc jak rozwiazywalam arkusze z lat
              poprzednich to mialam zawsze ok 70% i w gore..ale trzeba byc
              ostroznym ;)
              a geografia hmm w tym roku byla srednia - licze na 65-70 % :D
    • palunia3 Re: Ile procent nie zda ? 11.05.08, 18:08
      właśnie nie widzieliśmy jeszcze MATEMATYKI, CHEMII i innych TRUDNYCH
      przedmiotów! nie rozsmieszajcie mnie ze wos albo geografia byla
      trudna! ciekawe jest wiec to ze tak wiele maturzystow zdecydowało
      sie je zdawac! nie oszukujcie sie nawzajem,to najłatwiejsze
      przedmioty do zdania. Chciałabym dodac (nie obrazajac innych),ze
      zaczynaja one byc trudne od 70% na pp i od 60% na pr. A zdobyc te 30
      to banał. Ciekawie to bedzie dopiero w tym tygodniu jak beda
      konkretne przedmioty,a nie te najłatwiejsze.Jesli ktos ni zda
      geografii albo wosu na pp to z czym do ludzi?
      • Gość: Gośc Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 18:26
        Tak zdobycie minimalnego progu punktowego to banał twoim zdaniem ? A co powiesz
        o Polskim ? Przecież najwięksi Profesorowie Król I Libera pisali go i mieli
        trudności ze zdaniem ojczystego języka a w porównaniu od innych lat że matura z
        podstawowa była trudna i może się tak zdarzyć czego wam nie życzę że wiele osób
        mogło popisać Głupoty na temat 2 lalki bo jeżeli ktoś pisał że Izabela to :
        Pusta Lalka czy materialistka to pisał źle gdyż był to nie typowy fragment lalki
        i część uczniów mógł jej sprawić poważny problem bo tutaj Izabela była
        przedstawiona bardziej jak Kasandra i trze ba było ją pokazać w zupełnie innym
        świetle niż jak zazwyczaj się robi bo ten temat z Polskiego podstawowego był
        trudny w porównaniu z tym co ja pisałem rok temu dotyczącego relacji między
        matką a dzieckiem
        • palunia3 Re: Ile procent nie zda ? 11.05.08, 18:40
          czytaj uważniej...pisałam o WOSIE i GEOGRAFII..z polskiego taka
          mocna się nie czuję!
          • Gość: Gość Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 18:47
            No wiesz jak przeglądałem dzisiaj Arkusze w Gazecie Wyborczej to powiem tak WOS
            zdał bym bez żadnego przygotowania mam tutaj na myśli WOS podstawowy natomiast
            Rozszerzony mógł by mi sprawić trudność gdyż WOS Rozszerzony był Najtrudniejszy
            że Wszystkich Lat . Co do Geografii to powiem tak jeżeli by ktoś się przyłożył
            to nawet słabszy uczeń powinien sobie z nią poradzić natomiast rozszerzona to
            jest zupełnie inna Bajka i nie które zadania z Rozszerzonej Geografii były
            bardzo pot chwytliwe
            • palunia3 Re: Ile procent nie zda ? 11.05.08, 18:51
              przecież o tym mowię...z polskim to absolutnie sie zgadzam...taka
              pewna to nie jestem! ale wos i geografia zwłaszcza na podstawie?
              pfff...jak ktoś nie zda to powinien sie wstydzic i to bardzo!
            • Gość: cori_celesti Re: Ile procent nie zda ? IP: 78.157.188.* 11.05.08, 18:53
              Gość portalu: Gość napisał(a):
              >nie które zadania z Rozszerzonej Geografii były
              > bardzo pot chwytliwe

własności antyprespirancyjne zadań z rozszerzonej geografii? nieźle ;D
              • Gość: cori_celesti Re: Ile procent nie zda ? IP: 78.157.188.* 11.05.08, 18:59
                *antyperspiracyjne oczywiście, przeskoczyły literki ;)
        • dalville Re: Ile procent nie zda ? 12.05.08, 14:28
          Gość portalu: Gośc napisał(a):

> Tak zdobycie minimalnego progu punktowego to banał twoim zdaniem ? A co powiesz
          > o Polskim ? Przecież najwięksi Profesorowie Król I Libera pisali go i mieli
          > trudności ze zdaniem ojczystego języka a w porównaniu od innych lat że matura
          > z
          > podstawowa była trudna i może się tak zdarzyć czego wam nie życzę że wiele osób
          > mogło popisać Głupoty na temat 2 lalki bo jeżeli ktoś pisał że Izabela to :
          > Pusta Lalka czy materialistka to pisał źle gdyż był to nie typowy fragment lalk
          > i
          > i część uczniów mógł jej sprawić poważny problem bo tutaj Izabela była
          > przedstawiona bardziej jak Kasandra i trze ba było ją pokazać w zupełnie innym
          > świetle niż jak zazwyczaj się robi bo ten temat z Polskiego podstawowego był
          > trudny w porównaniu z tym co ja pisałem rok temu dotyczącego relacji między
          > matką a dzieckiem

Pisałem o tym już w innym wątku. Jeżeli kazano napisać im eseje, bo tak twierdzą
          w tym artykule, to nic dziwnego, że mieli problem ze zdaniem. W eseju
          dopuszczalne jest np. zaczynanie zdania od "Ale", co na maturze liczy się jako
          błąd stylistyczny - kilka tego typu kwiatków i dostają 0 punktów za styl.

A co do matury rozszerzonej z polskiego jeszcze - była prosta, jak co roku
          zresztą. Wystarczy choć minimalna znajomość konwencji plus umiejętność
          wyciągnięcia kilku wniosków z prostego tekstu. Nikt nie wymaga od was nie
          wiadomo jakich analiz, naprawdę.

Swoją drogą, Libera nie jest profesorem;]
    • dib00 Re: Ile procent nie zda ? 11.05.08, 19:31
      No niestety może być ciężko w tym roku. Uważam, że amnestia była głupim pomysłem
      i dobrze, że ją znieśli. Teraz każdy ma motywację, żeby dobrze się przygotować,
      oraz musi doskonale znać swoje możliwości! Bo niestety czasem ryzyko się nie
      opłaca - jeśli ktoś nie jest pewien swoich umiejętności nie powinien porywać się
      z motyką na słońce (mówię tu np. o osobach, które mimo słabej znajomości
      angielskiego wybierają się na rozszerzony poziom). A czasem i owszem!
      Można liczyć tylko na siebie. Ewentualnie rzucić monetą.
      • Gość: Gość Re: Ile procent nie zda ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 20:32

Co do amnestii uważam że Osoby które nie zdały jednego przedmiot powinny podejść
        jeszcze raz do poprawki i go Uzupełnić tak jak to ja zrobiłem w 2007 r z czego
        mam prawo być z siebie dumny bo ja przypomnę tylko państwu że w 2007 włącznie z
        moją skromną osobą niezdany na maturze przedmiot poprawiało niespełna 2 %
        abiturientów - którzy oczywiście mogli nie poprawić wyniku . A ja się pytam
        gdzie reszta przecież gdyby nie Giertych to by 21 % w 2006 nie otrzymało by
        świadectwa maturalnego w 2007 27 % to ile wypadnie w tym roku 30 % ? Czyżby
        nasze społeczeństwo jeszcze się nie ustosunkowało do nowej matury ? Fakt że
        błędy owego klucza skrytykowali wszyscy . Ale jeszcze raz powiem że To jest
        Jedyny Sukces Polskiej Szkoły że wprowadziła Egzaminy Zewnętrzne i to
        Egzaminator decyduje kto ma otrzymać świadectwo a nie Minister to samo Minister
        nie decyduje o tym kto może zostać Docętem czy Magistrem .
    • ilyy Re: Ile procent nie zda ? 13.05.08, 17:52
      sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna
      wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska).
      Myślę, że warto wziąć w nim udział.

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak
      trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można
      wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :)

terazwroclaw.pl/konkurs_start.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka