brooke53 10.05.08, 22:42 hey jakie mogą być pyt. do prezentacji na temat "motyw buntu na przykładach z różnych epok" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magnolia89 Re: motyw buntu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 08:14 hej! ja mam podobny temat "buntownik jako bohater literacki" i przyłączam się do pytania, o co mogą zapytać. dodam, że w prezentacji mam prometeusza, dziady, zbrodnie i kare i mury Odpowiedz Link Zgłoś
majowa36 Re: motyw buntu 12.05.08, 00:10 1.Jaki był stosunek Prometeusza do Boga i do ludzi? 2. Co Prometeusz uczynił dla ludzi? 3.Z jakiego powodu Prometeusz zbuntował się przeciwko bogom i dlaczego oni byli niezadowoleni z jego poczynań w stosunku do ludzi? 4.Dlaczego Prometeusza nazywamy altriustą? 5.Z jakich powodów Prometeusz poniósł karę od bogów? 6.Dlaczego Konrada określa się mianem Prometeusza i co łączy go z mitycznym tytanem?(pojęcieprometeizmu) 2.Z jakiego powodu Konrad zbuntował się przeciw Bogu? 3.Czego żadał od Boga Konrad i w jakim celu? 4. Jakie oszczerstwa zarzucił Bogu Konrad i dlaczego? 5. Dlaczego Konrad nigdy nie otrzymał od Boga odpowiedzi na nurtujące go pytania, a dane było to ks.Piotrowi? 6.Przeciwko komu i czemu buntuje się Raskolnikow? 7.Z jakiego powodu Raskolnikow postanowił dokonać zbrodni? 8.Jaką teorią w życiu kierował się Raskolnikow, która wg niego dawała mu możliwość zabicia lichwiarki? 9. Czym zakończył się bunt Raskolnikowa i czy zmienił jego sposób myślenia i miał wpływ na jego dalsze życie? 10. Jaką rolę w życiu Raskolnikowa odegrała Sonia? 11. W jakich okolicznościach narodził się utwór Kaczmarskiego? 12. O jakiego rodzaju buncie mówi Kaczmarski? 13.Jak warunki polityczne wpłynęły na postzreganie buntu przez Kaczmarskiego? 14.Jakie widzisz różnice i podobieństwa w sposobie przedstawiania buntowników w literaturze, co może być przyczyną ich buntu? Odpowiedz Link Zgłoś
potegaczaru Re: motyw buntu 11.05.08, 13:28 Faust przecież też był buntownikiem w jakimś sensie. Może po części Kordian. Jeżeli chodzi o filmy to na pewno: Buntownik z wyboru 'Good Will hunting, Więcej czadu czy In the wild. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś