Dodaj do ulubionych

News- Hermes: Jardin Sur Toit

21.01.11, 02:03
Na razie to przedsmak newsa od przedstawiciela, bo nie moge napisac jeszcze oficjalnie wiecej.
Nowa, ogrodowa kreacja Jeana-Claude'A Elleny dla Hermesa nie bedzie tym razem poswiecona kolejnej egzotycznej lokalizacji, za to odwzoruje tytulowy "ogrod na dachu", czy tez koncepcje laczenia kwiatow i zieleni z miejska architektura. Widac, ze nadawanie nazw pozostawiono teraz bardziej serii Escales Diora :-).
O nutach wkrotce, a w linii zarowno woda 50 i 100ml, jak i balsam do ciala.
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 27.01.11, 14:57
      Teraz moge dodac nieco wiecej :-) Premiera prasowa wlasnie odbyla sie w Paryzu- a "ogrodek na dachu" pachnie m.in. jablkiem, gruszka, roza herbaciana, w skladzie tez nuty zielone.
      www.vogue.co.uk/blogs/the-vogue-beauty-blog/articles/110126-up-on-the-roof.aspx
      • forevermore79 Pelna nazwa to Un Jardin Sur Le Toit :-) 27.01.11, 15:04
      • jarka63 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 27.01.11, 19:16
        Jabłka? Gruszki? A gdzie rozgrzane dachówki, smoła, asfalt, beton, spaliny????
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 11.02.11, 12:37
      Wiecej- w tym pelen sklad, wraz z nutami zielonymi i kompostem:
      www.fragrantica.com/news/Hermes-Un-Jardin-Sur-Le-Toit-2003.html
      • justyna2731 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 11.02.11, 15:21
        Forever powiedz proszę kiedy można się go spodziewać w kraju? Wiadomość o nowym Ogródku Hermesa uciszyła mnie bardzo i oczywiście doczekać się nie mogę kiedy go powącham.
        • forevermore79 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 12.02.11, 10:48
          Bedzie wiosna- zapewne kwiecien/maj :-) Prapremiera 2 kwietnia w butikach Hermes i Harrods, potem nastapi szersza europejska dystrybucja.
      • olaj.j Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 11.02.11, 15:22
        forevermore79 napisał:

> Wiecej- w tym pelen sklad, wraz z nutami zielonymi i kompostem:
        >
        ???
        hm...;-)))))
        • forevermore79 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 12.02.11, 09:50
          Ano kompostu- ale nie nalezy sie spodziewac skojarzen stricte "naturalnych", beda to po prostu lekko ziemiste, wilgotne nuty, dzieki ktorym Ellena zaslynal juz przy Terre d'Hermes.
          • olaj.j Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 12.02.11, 10:32
            Jak tak - to tak.:)
            Swoja droga bardzo jestem ciekawa tej odslony Ogrodka.
    • forevermore79 Notka z NST 16.02.11, 08:29
      Notka na:
      www.nstperfume.com/2011/02/12/hermes-jardin-sur-le-toit-new-fragrance/
    • forevermore79 Szybkie wrazenia plus kolejny nowy Hermes 23.03.11, 22:43
      Testowalem pobieznie nowy ogrodek juz na duty-free. Poki co moge powiedziec, ze to najmniej wymagajacy zapach z kwartetu. Owszem, jest jak to u Elleny bywa, dopracowany, transparentny, swiezy, ale brak tu przewodniego tematu. Pamietam, jak wstrzasnal mna nieco ogrod pomonsunowy (swoja droga, to bylo tak niedawno, a teraz o taki efekt zaskoczenia w perfumeriach sieciowych naprawde juz trudno), teraz jednak prozno tu szukac "tego czegos". To powielanie schematow, ale w wygladzony sposob- sa owoce, glownie jablka, sa delikatne kwiaty i nieco ziol, lacznie z charakterystyczna nuta lisci pomidora a la Eau de Campagne, tez nomen omen autorstwa Elleny. Trwalosc poprawna, podobna do pozostalych zapachow serii. Potestuje jeszcze przy okazji porzadniej, ale poki co ta nowosc niezbyt mna wstrzasnela.

I jeszcze jeden news- dostrzeglem kolejna, wprowadzona bez szumu premiere marki- Hermes Concentre de Pamplemousse Rose. To mocniejsza wersja wody inspirowanej rozowym grejpfrutem powstala po zastrzezeniach fanow co do trwalosci wersji Eau de Pamplemousse Rose. Skoncentrowanej wersji dla Eau de Gentiane Blanche brak.
      • renia.renia Re: Szybkie wrazenia plus kolejny nowy Hermes 24.03.11, 18:25
        Liście pomidora i zioła brzmią ciekawie ale nie spodziewam się trzęsienia ziemi ....
        • forevermore79 Re: Szybkie wrazenia plus kolejny nowy Hermes 25.03.11, 23:36
          Na moj gust ziol jest niestety za malo- przewazaja swieze nuty owocowe z odrobina kwiatow, zwlaszcza magnolii.
          Tutaj jeszcze art. z premiery prasowej w Azji- Ellena deklaruje, ze moze byc to ostatni zapach z serii:
          lifestyle.inquirer.net/fashionandbeauty/fashionandbeauty/view/20110325-327444/Herms-secret-garden-bottled-in-perfume
          www.mimifroufrou.com/scentedsalamander/2011/03/hermes_fourth_garden_perfume_l.html#more
          • sorbet Re: Szybkie wrazenia plus kolejny nowy Hermes 28.03.11, 11:32
            Zapach bardzo świeży i chłodny (jabłko), początek mocno alkoholowy (tego nie lubię, ale zdaje się że to urok tej "popularniejszej" półki). Mógłbym napisać że zapach jest "żółty" :) no bardzo w stylu tego Campagne w tzw. drydown (bardzo trafne skojarzenie forever). Miałem wrażenie, że zapach jest bardzo że tak powiem paryski, poprzez cierpką, musującą końcówkę.

I jeszcze ma coś wspólnego z pozostałymi ogrodami. Ten jest własnym ogrodem Hermesa, który należył do nie żyjącego już dyrektora gen. domu Jean Louis Dumas. Rosną tam jabłoń, grusza i magnolia. JCE powiedział że podczas II Wojny Światowej rodzina Hermes uprawiała tam warzywa (jak wojna to wojna). Dopiero potem JLD posadził drzewa i kwiaty.

W każdym razie JCE nie chciał już więcej Ogrodów zrobić, zrobił wyjątek, bo ten ma dla niego sentyment. Zapach był gotowy w ciągu 2 tyg., potem przez 3 miesiące "szlifował" (tj. dopracowywał technicznie) zapach. Powiedział że wrzucił "światło" do kompozycji i że to nie jest sprawą nut, ale techniki.

No i też powiedział że wersje wody, które pozostawiają do końcowego etapu są takie same zapachowo. Końcowe wersje różnią się tylko technicznymi szczegółami (np. jak długo na skórze pozostaje...) Powiedział też że długotrwałe zapachy są nudne:)

Miałem okazję zrobić z nim wywiad (grupowy, ale i bardzo przyjemnie:)
    • forevermore79 Rec. Octaviana 05.04.11, 09:13
      1000fragrances.blogspot.com/2011/04/un-jardin-sur-le-toit-hermes-new.html
    • astronomiczna.ania jest już w Douglas'ie :) n/t 08.04.11, 20:57
    • furka_dusz Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 09.04.11, 06:57
      Dla mnie - niekoniecznie 'perfumy' w znaczeniu mi najbliższym. Odnosząc się do zacytowanych przez Sorbeta słów Elleny o 'nudzie' trwałości: najczęściej jednak wolę być 'nudna' ;) Co nie zmienia faktu, że może moment, aktualna potrzeba delikatności i braku inwazyjności w dniu, gdy go testowałam, spowodowała, że mnie oczarował? Wyparowuje ze mnie tak szybko, jak etanol, pozostawia na skórze jedynie ślad lekko cytrusowej zieloności. Ciekawiła mnie róża tam, różyczkę taką 'miejską', krzaczkową sobie wyobrażałam - nie było mi jednak dane ją podczas testu wytropić. A wyszmotruchana perfumowo nuta zielonych jabłek tutaj b. fajna, żywa i autentyczna.
      To bardziej nie-perfumy, od tych 'ideologicznie' nie-perfum dla mnie - może i szkic, może i kolejna Elleny wariacja na temat, ale to założenie subtelności i przemijania urody tam mnie bardzo piękne się wydaje. W dobrym momencie test :)
      • icegirl Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 13.04.11, 21:04
        Ja miałam okazje się dziś zapoznać.
        Nieznośnie ostry początek wiercił w nosie, woń cytrusów nie była świeża, a zabrudzona i przytłumiona.
        Na mnie źle leżą takie zapachy, więc dałam sobie spokój, przyrzekając umycie nadgarstków.
        A obecnie je zostawiłam, bo zapach się sam uspokoił i jest delikatnie różano-ziołowy.
        Niemniej - nie moje klimaty.
    • jarka63 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 14.04.11, 15:00
      A ja jestem zdumiona bezczelnością Elleny, który kopiuje sam siebie. Un Jardin sur le Toit na moim nadgarstku najpierw walnął alkoholowo, potem urzekł kwiatowo-jabłkowo, dalej wionął znaną już z Ogrodu Śródziemnomorskiego nutą soli, by w końcu rozwinąć się w trwałą i wierną kopię Un Jardin sur le Nil. Aż mi się wierzyć nie chce, zwłaszcza że nikt z Was o tym uderzającym IMO podobieństwie nie wspomniał, ale cóż, wącham i wącham, a nadgarstek jak pachniał, tak pachnie Nilem.
      • astronomiczna.ania Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 14.04.11, 19:53
        jarka63
        w moim odczuciu podobne jest jedynie otwarcie obydwu zapachow
        charakterystyczne cytrusowo-ellenowe
        później jednak obydwa Ogródki ewoluują w zdecydowanie różnych kierunkach (przynajmniej na mojej skórze ;)
        podczas gdy Sur le Nil ociepla się, Sur le Toit pozostaje chłodny, czysty i odlegly do samego końca
        podkreślem: piszę o swoich odczuciach ;)
        • jarka63 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 14.04.11, 21:47
          Nie, na mnie Sur le Toit się ociepla i jest identyczny z Sur le Nil - inaczej niż na blotterze.
          • olcia71 Jarka.. 14.04.11, 22:32
            Dokładnie miałam to samo odczucie!!! I miałam pisac o tym, ale....czekałam na lepszy moment az się będę mogla skupić ;o) W moim odczuciu początek mocno owocowy + jakas bardzo cierpka nuta rodem chyba z Pomonsunowego. Tu nie wypowiem się precyzyjnie, bo Pomonsunowy mial to coś co mnie wykrzywiało (byłam wtedy w ciąży) i poprzestałam na jednym teście, wiec moglam coś źle zapamietać. I tak owocowo leci przez jakieś 2,3 godz, potem mieni się w cos bardziej warzywnego z męską nutą a potem... Nilowy! Identyczny. Wydaje mi się, że mniej trwały nawet, ale ta faza jest do złudzenia podobna.
            • jarka63 Re: Jarka.. 15.04.11, 16:29
              Uff, więc to jednak nie omam:)
              • cannella Re: Jarka.. 15.04.11, 21:53
                Nie, nie omam. Na mnie rozwija się podobnie - najpierw trochę owocowo, a potem wracamy nad Nil. Ale i tak mi się podoba ;-)
                • jarka63 Re: Jarka.. 15.04.11, 22:10
                  Ale to przecież,no,hochsztaplerstwo, oględnie mówiąc.
                  • olcia71 Re: Jarka.. 15.04.11, 22:35
                    No, ale co twórca moze za to, że jego ogród na dachu zalatuje ogrodem nad Nilem ;o)?
                    • sorbet Re: Jarka.. 22.04.11, 13:33
                      nosilem jslt kilka dni, nie mialem wrazenia ze to nil (choc wrazenie ze musi to byc z serii ogrodek, tak). tam jest cos kleistego, warzywnego, jakbym wlasnie obieral zielone mango ze skorki (co robie nie chetnie:), ktore mi bardzo przeszkadza.

podoba mi sie to zapach "sprawia wrazenie" owocow, anizeli jablkowy i gruszkowy. cos w stylu elleny.
    • elve Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 15.04.11, 23:23
      antyperfumy. no ale cóż, nie zawsze jest czas na Voyage.
    • olaj.j Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 22.04.11, 10:38
      Oj, oj, nie mialam pojecia, ze poznanie Jardin Sur Toit bedzie wymagalo ode mnie az tyle samozaparcia. Spodziewalam sie czegos wlasnie wiosennie nieinwazyjnego i delikatnego, jakiegos milego jabluszka i ziol (dlatego powstrzymywalam sie od zmycia bite 4 godziny - a zapach w mojej ocenie jest niespodziewanie trwaly) - a otrzymalam, hm, zapachowa traume, jednak.

Faktycznie: po jakims czasie ogrodek nilowy, tyle ze "przykryty" czyms bardzo (przepraszam, ale musze to napisac) nieladnym.
      Zgadzam sie z Elve, dla mnie to tez antyperfumy po prostu, nie do noszenia. Szkoda.
      • jop Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 27.04.11, 10:37
        Ogródek nilowy + zielone jabłuszko. Ogólnie rozczarowanie.
    • forevermore79 Wiecej o Concentré de Pamplemousse Rose 03.06.11, 10:15
      www.osmoz.com/fragrances/Fashion-and-Accessory-Brands/Hermes/Concentre-de-Pamplemousse-Rose
      • michau2312 Re: Wiecej o Concentré de Pamplemousse Rose 08.06.11, 00:34
        Dziś wąchałem, dostępny w Douglasie w ZT.
        Grejpfrut na sterydach. Bardzo naturalistyczny, ale aż za bardzo. Tzn. oddaje prawdziwy aromat grejpfruta, jednak jest tak intensywny że od razu wiadomo że został wyhodowany w laboratorium. Przyjemna wetiwerowa baza.
    • forevermore79 Re: News- Hermes: Jardin Sur Toit 31.05.12, 21:28
      Dla sympatykow dachowego Ogrodka- widzialem juz zagranica nowe pojemnosci 30ml, jak i potezne 200ml, jest i balsam do ciala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka