luloo1 23.11.04, 16:47 Na plus: róża (Stella), ambra mleczna (Le Feu light), ostatnio delikatny karmel, piżmo, ambra, irys, różowy pieprz (Extravagance), czarny pieprz,grejpfrut. Na minus: wanilia, wetiwer, paczula, jaśmin, białe kwiaty. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorbet Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 16:52 Ostatnio Skóra (CdG 2 MAN) Irys niezmiernie :-) Heliotrop (Etro i Rahat Loukhoum SL) Czuję też w Angel:-) Piżmo, ale takie jak w Musc Ravageur FM lub Guerlain L'Instant PH Oud - Nuit GD i CdG Sequioa. Wetiweria - niezmiernie :-), zwlaszcza z paczulą (CdG Kyoto, L'Occitane) Neroli (SL FdO) Odpowiedz Link
benita5 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 17:16 luloo1 napisała: > > Na plus: róża (Stella), ambra mleczna (Le Feu light), ostatnio delikatny > karmel, piżmo, ambra, irys, różowy pieprz (Extravagance), czarny > pieprz,grejpfrut. > Super wątek!! Zdecydowanie prosciej mi wymienic za czym nie przepadam, bo to co lubie to lista imponujaca. A wiec nie lubie: ylang-ylang, nerolia, frezja, nachalnego jasminu/gdy jest lekusny jak w glamourous to dla mojego nosa strawny/ No a lubie...hm cynamon,drzewo sandalowe,kadzidlo, wanilie-bo ubostwiam wrecz "ciasteczkowe" nutki ...kardamon,galke ale tez wetiwer,roze,gardenie. Acha i znowu dziwna sprawa bo nie lubie anyzu. Po prostu nie cierpie- a pola elizejskie,mimo ze gdzies tam sie przewija ten anyz,to musze po prostu od zawsze miec w kolekcji:)) Odpowiedz Link
gocha221 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 17:16 podaje tylko zapachy, bez nazw perfum, bo sie na tyle nie znam:-)) lubie zapachy cytrusów;pomarńczowy przede wszytkim, nie tylko w perfumach. zielona herbtaa, ale jako dodatek, nie single note. earl grey, ktory czuć w still(szkoda, ze tak krótko) no i mój ulubiony zapach, nie zdefiniowany:-) SWIEZE PRANIE!! pewnie, zeby osiągnąc taki efekt, trzeba połaczyc kilka zapachów, ale ja wlasnie uwielbiam ten efekt koncowy:-) swieże, czyściutkie pranie, takie przewiane:-) lubie tez zapach trawy. Odpowiedz Link
gocha221 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 17:18 niez zauwazylam ze maja tez byc nuty, które nam nie pasuja!! RÓŻA- nie lubie bardzo!! zbyt nachalna wanilia, jest ok, jesli sie delikatnie przebija kadzidło-nie lubie, bo nie moge nosic, głowa mnie niestety boli. Odpowiedz Link
benita5 No wiec juz musze uscislic wczesniejszego posta 23.11.04, 17:37 bo nie jest to jednoznaczne. Niby nie lubie anyżu, a jednak Poison mnie przyciaga... Z kolei frezja od ktorej tak sie odzegnywałam przed momentem, jest i w Poeme i J'adore (oba lubię) Moje ukochane sentymentalne Beautiful malo ze zawiera ylang-ylang to jeszcze i jasmin.Co wiecej jasmin jest tez w Very Valentino/moja sympatia/ jak i w ostatnio testowanym Boudoir. Luloo, ale mam zagwozdke:))) Odpowiedz Link
mathilde17 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 17:56 Ulubione: mech dębowy (nie przeszłam nigdy obojętnie obok perfum, które zawierają mech dębowy), irys, piżmo, nuty drzewne. Nielubiane: róża i anyż (ale tylko jeśli są dominujące). Poza tym nie znoszę połączenia cytrusów w głowie z pudrowo - orientalną bazą (jak w Shalimar). Gdy gdzieś wyczuję, odrzuca mnie na kilometr. Odpowiedz Link
ashanti5 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 18:23 Na plus ma prawie wszystko, co wymieniła Luloo na minus czyli: paczula, wnialia, wetiwer, jaśmin. Ponadto lubie cynamon, kadzidło, frezję, bergamotkę i nuty drzewne, gorzkie Nie lubie cytrusów, irysa, róży, nut aldehydowych Gocha, napisałaś że lubisz zapach świeżego prania. Ja tez uwielbiam ten zapach (zwłaszcza po zastosowaniu Wizira/Persila z płynem lenor :)). Czy odkryłaś jakies perfumy, które byłyby zblizone do zapachu prania? Odpowiedz Link
gocha221 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 24.11.04, 09:21 dla mnie najbardziej swiezo-praniowe są emporio White, ale to jednak nie to do końca(nie ma jak Lenor;-)) ale szukam ciągle... Odpowiedz Link
gocha221 Re: jeśli pranie to 24.11.04, 12:50 a ja tam prania nie czuje, choc Oxygen ogólnie lubie:-) Odpowiedz Link
sorbet Re: jeśli pranie to 24.11.04, 13:51 Niekwestionowanie :-) Dry Clean (CdG Series 6) i CdG Odeur 53. Jeśli dobrze pamiętam, to Demeter (amerykańska firma) także ma zapachy prania. Odpowiedz Link
ashanti5 Re: jeśli pranie to 24.11.04, 14:35 Ty Sorbet zawsze wynajdziesz cos odpowiedniego w tych swoich CdG. Nie zapomnij równiez tej próbki;) Odpowiedz Link
sorbet Re: jeśli pranie to 24.11.04, 14:50 ashanti5 napisała: > Ty Sorbet zawsze wynajdziesz cos odpowiedniego w tych swoich CdG. Nie zapomnij > równiez tej próbki;) :-) Jaką próbkę miałaś na myśli Ashanti? Nie jestem pewien, czy Odeur53 jest nawet pierwszym zapachem pralniczym (1998 r.) :-P Odpowiedz Link
ashanti5 Re: jeśli pranie to 24.11.04, 18:01 Wcześniej obiecałes przynieść cynamon. Proszę, żebys przyniósł równiez pranie :) ale wcześniej musimy umówić się na koeljny zlot (mam andzieję, że więcej osób się pojawi) Odpowiedz Link
sorbet Re: jeśli pranie to 24.11.04, 18:42 ashanti5 napisała: > Wcześniej obiecałes przynieść cynamon. Proszę, żebys przyniósł równiez pranie : Poluję na tegoroczną limitowaną wersję. Nie wiadomo jednak co będzie. Mam nadzieję że cynamonowe EdP:-) Odpowiedz Link
maja1000 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 24.11.04, 12:49 Kwintesencja zapachu do prania, to chyba najbardziej Dry Clean - CdG (z serii Synthetic). Uwielbiam wszystkie 'sztuczne' zapachy, więc wg mnie cała ta seria jest fantastyczna, no może mogłabym się trochę przyczepić do 'Sody';-)) Odpowiedz Link
coralin Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 18:45 Nie lubie kiedy wyraznie wyczuwa sie morelę i brzoskwinię. I melona, arbuza. Nie lubię nut ozonowych , wodnych i w zbyt oczywisty sposób kuchennych(wanilia ok ale wkomponowana w kwiaty:). Rzadko obecny juz chyba cywet(cybet) sprawia że perfumy na mnie śmierdzą. Lubię cedr, wetiwer, nuty skórzane, różowy pieprz, czarną porzeczkę, piwonię i wiele, wiele innych nut. Odpowiedz Link
gosia25 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 21:17 Lubię cedr, kadzidło, nuty skórzane, pieprz,wanilię też ale w umiarkowanej dawce. Nie lubię zbyt mocno wyczuwalnych nut owocowych.Gdy są podszyte piżmem-jest OK. Same-nigdy. Odpowiedz Link
dori7 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 21:42 Nienawidze tuberozy, przyciezkich aldehydow i zbyt duzych ilosci wanilii i slodyczy (Angel i s-ka; wyjatek - Organza, ale tylko przy ujemnej temperaturze)- dusze sie :(( Nie przepadam za swidrujaca roza, taka jak w Paris YSL oraz za gorzkimi cytrusami takimi jak w Lemon Fresca; nie lubie tez o dziwo jasminu, jesli jest zbyt wyrazny i swiezych nut zmiksowanych z drzewem sandalowym. Ostatnio najbardziej ze wszystkiego kocham kardamon i wszelkie inne wonie korzenne :)) Poza tym owoce, ziola, warzywa, trawy - nuty morskie i kwiatowe jakby ostatnio mniej, ale to pewnie przez pore roku :)) Odpowiedz Link
kalia_t Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 23:29 Uwielbiam fiołki: Trussardi Skin i Jeans, a także del Pozo Halloween, On ella, frezję: Chic Herrery, Trussardi Jeans, Duende, Boss Women, jaśmin Pure J.Sander, Pure Poison, Lou Lou, bergamotkę która jest obecna w większości moich zapachów. Lubię nuty drzewne,nieco orientalne i korzenne (Histoire D'Eau) lub kawą Noa. Oprócz tego preferuję zapachy swieże, lekko ozonowe lub kwiatowo- owocowe. Nie przepadam za zapachami aldehydowymi lub mocno waniliowymi z domieszką toffi(Chanel no.5, Angel, Dune itp.) lub mocno kadzidlanymi Black Cashmere. ;))) Odpowiedz Link
kajakajak Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 21:56 Lubię:cynamon, kardamon, wanilię, bób tonka,jaśmin, ambrę,pomarańcze/mandarynki,zieloną herbatę, aldehydy. Nie lubię: róży. Na razie tylko tyle byłam w stanie rozszyfrować. :-) Odpowiedz Link
elve Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 22:33 ulubione: paczula, kadzidło, przyprawy, zwłaszcza kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa... wszelakie spożywcze czyli karmel, czekolada, kakao, mleko... owoce: pomarańcze, grejpfruty, truskawki i poziomki... poza tym drzewo sandałowe i inne "drzewa"... wanilię tez lubię. białe kwiaty tylko w wykonaniu anais anais (chyba za sprawą domieszanej paczuli) lub murmure. no chyba że czysta lilia. no i jeszcze zapach trawy. nie lubię: kwiatów, generalnie. bardzo często mnie mdlą. nie przepadam za nutą mającą dawać perfumom "zieleń", obecną np. w uroczym skądinąd Cabotine. Odpowiedz Link
elve Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 23.11.04, 22:47 a w ogóle to wszystko zależy od ilości składnika i jego oprawy, o! Odpowiedz Link
lolik2 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 24.11.04, 08:03 + konwalia - jaśmin, wanilia, róża Odpowiedz Link
lune Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 25.11.04, 10:45 lubie : nuty drzewne, korzenne, kadzidlo, karmelki,czekolada, wanilia minimalnie (Black Cashmere, Nu, Omnia, Innocent, Gucci Rush 2, Emporio White) ; lubie tez cytrusy (grapefruit, pomarancze, mandarynki, limonki), lubie to cos co sprawia ze niektorzy obieraja zapach jako "slony" np. w Eau des merveilles (ale co to jest ?), kwiatkow tez nie za duzo, pizmo chetnie :)takze nutki herbaciane jak w Bvlgari White, gorzkie czarne porzeczki ... stanowczo nie lubie : ogorkow, melonow, arbuzow, ozonow, wodnych, algowych ... jesli wyczuje to odrzuca mnie daleko :( swidrujacych, dusznych bialych kwiatow oraz nadmiernej wanilii tez nie ... lune Odpowiedz Link
renia30 Re: Wasze ulubione i nielubiane nuty w perfumach 04.12.04, 07:23 Tak: pomarańcze, mandarynki czyli cytrusy ale zdecydowanie "nie" dla cytryny (mdli mnie ona okrutnie), czarne porzeczki, cynamon, wanilia ale taka mroczna, addictowa, pizmo, z kwiatów róża w Stelli i VI (ale nie w Paris). Nie: paczula, wszelkie mchy i szypry, cukier i karmel, ozonki i arbuzy, bardzo nie dla jasminu i białych kwiatów w ogóle. Odpowiedz Link