appletree 09.06.06, 15:34 jesli byl taki watek-prosze mnie odeslac... chodzi o podanie nazwy perfum i krótkiej charakterystyki "użytkownika" np. ja-"Fragile"-samotnik,wrażliwiec,introwertyk kontynuujemy?;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paniszprottka Re: zapach a cechy charakteru... 09.06.06, 15:45 ciekawy watek :) In love again, Be delicious, un Jardin sur le nil, Bvlgari au the blanc - samotniczka, malo asertywna, leniuch ;), wrazliwa Odpowiedz Link
elf.woman Re: zapach a cechy charakteru... 09.06.06, 17:06 addict i słoń: szalona imprezowiczka, przyczajona femme fatale, drapieżna lwica.. ;D rany, jak te pozory mogą mylić.. Odpowiedz Link
mmartiene Re: zapach a cechy charakteru... 09.06.06, 18:56 mauboussin, mat chocolat, OI, Abril (te zapachy uwazam za "swoje", reszta jest bo jest) energiczna, powierzchowna, gwiazda, zadziera nosa :) Odpowiedz Link
alyy Re: zapach a cechy charakteru... 09.06.06, 19:26 Hmmm... na poczatek sie przywitam, bo pierwszy raz sie aktywnie udzielam, ale od dlugiego juz czasu Was czytuje, co zaowocowalo poznaniem ogrodkow Hermesa oraz blizsza znajomoscia z Herba Fresca;) No wiec za swoj zapach uwazam ogrodek nilowy, Ralpha RL oraz Romance i DKNY... Jestem raczej wycofana, ale wesola, jak mi ktos podpadnie to koniec,romantyczka i idealistka... hmmm, nie wiem, czy to sie trzyma przyslowiowej "kupy"... Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
akikoo Re: zapach a cechy charakteru... 09.06.06, 19:40 alyy napisała: > jak mi ktos podpadnie to koniec Ja mam tak samo, ale to okropnie uciążliwa cecha charakteru i chyba nie do wyprostowania... A wracając do tematu wątku, to uważam że zapach do cech charakteru ma się nijak. Odpowiedz Link
sorbet Re: zapach a cechy charakteru... 10.06.06, 01:04 akikoo napisała: > A wracając do tematu wątku, to uważam że zapach do cech charakteru ma się nijak Słuszna uwaga:-))) Odpowiedz Link
ivanka333 Re: zapach a cechy charakteru... 09.06.06, 20:26 addict eau fraiche, hot couture,noa,angel innocent - troszkę szalona romantyczka oraz niepoprawna optymistka:) Odpowiedz Link
milena.rl Re: zapach a cechy charakteru... 11.06.06, 10:26 Promesse Cacharel - romantyczka niezbyt szczęśliwie wciśnięta w różowy kaszkiet dresiary Eden - małomówna, chłodna altruistka. Happy Clinique - dla otoczenia naiwna, ale cwana Tommy Girl - depresyjna introwertyczka Intrusion - depresja Angel - wyrodna matka Eau de Merveilles - osoba stale paląca za sobą mosty True Star - "wycofana" romantyczka Flower Kenzo - natrętna choleryczka L'eau d'issey - małomówność Halloween - chłód, egoizm, przemądrzałosć Eau du Soir - egoizm, wysmakowanie Trussardi Jeans - tajemniczość, niedopowiedzenie + ciepło Cristal Noir - kicz wszystkie słodkie Escady, Euphoria - wulgarna seksualność, dresiarskość, głupota Hypnotic Poison - słodka idiotka która wcale taką nie jest, zagadka Sensi - ktoś zamknięty w sobie Deep Red, Boss Intense - laluniowatość, płytkość Brit Red - bez polotu, gospodyni domowa Blv Bvlgari - neutralność, wycofanie Scent/Scent Intense - wyobraźnia, optymizm Eau de Rubylips - naiwność Cool Water - dziewczyna chcąca poderwać na szybki seks z wzorkami na paznokciach Poison - wampir energetyczny J'adore - chce uchodzić za damę, ale i tak jest płytka Dune - niedostępność White Linen - samodyscyplina Beyond Paradise - osoba z problemami natury psychicznej, zamknięta w sobie Envy, Visit - "żyła" Envy Me - naiwna i nie zdaje sobie z tego sprawy Gaultier2 - optymizm, "mnie wsio rybka" Ultraviolet - skrytość Alien - aspołeczność, unikanie ludzi Simply Clinique, Noa - matka teresa Chanel no5 - egoizm, życie tylko dla siebie Coco Mademoiselle - wywyższanie się Odpowiedz Link
milena.rl :) fajny wątek 11.06.06, 11:14 Organza - zapędy władcze Romance - samotniczka, dla otoczenia chłodna, depresyjna, nie opowiada innym o sobie Acqua di Gio - nuda dnia powszedniego, lenistwo Eau The Blanc/Vert - introwertyzm, przeżuwanie w sobie Laguna - smutek, żałoba Salvador Dali czarny dla męzczyzn - satanizm Eau de Cartier, Ogródek Nilowy, L'eau par Kenzo - czystość, klarowność, samodyscyplina, ochrona przed wpływem otoczenia Ck Be - senność, wyciszenie Ck One, Pret a Porter - optymizm, sangwinizm Cologne - życie dla siebie, nieokreśloność, innowacyjność Light Blue - ekstrawertyzm, sport Obsession - egotyzm, chęć skupiania uwagi na sobie przez osobę flegmatyczną Prada - tajemniczość, wysmakowanie Hypnose - nuda, "nie wie czego chce", wycofanie Nu - zagadka Acqua Allegoria Pamplelune - "chodzę własnymi ścieżkami" (jak kot :)) optymizm Odpowiedz Link
m23p31 Re: :) fajny wątek 11.06.06, 11:20 wyglada na to, ze znasz wszystkie te osoby:) Odpowiedz Link
milena.rl Re: :) fajny wątek 11.06.06, 11:30 Osoby? Nie. Próbki lub testowane w perfumerii po kilka razy; liczy się pierwsze wrażenie. Niestety mi pasują i podobają się najczęściej te "depresyjne" dlatego takich tu najwięcej :) Odpowiedz Link
m23p31 Re: :) fajny wątek 11.06.06, 11:35 no, ale cechy charakteru nie zyja obiektywnie, tak, zeby je utozsamiac z zapachem. Skads musisz wiedziec jak pachnie np. samodyscyplina:) Odpowiedz Link
milena.rl Re: :) fajny wątek 11.06.06, 11:48 noo, tak; dużo osób poznałam i znam :) A zakochana jestem w Eau de Merveilles :)) Odpowiedz Link
lune bardzo bardzo :) 16.06.06, 10:49 masz fantastyczne poczucie humoru :) 4 lubiane zapachy wylowilam ; - jestem zagadkowa /przez Nu/ - chadzam wlasnymi drogami jak kot, jestem optymistka / Pamplelune/ - pale za soba mosty /eau des merveilles/ ciekawe co wyszloby gdyby dodac do tego Presence d'une femme /nieustajaco lubie/ oraz Gucci Rush 2 i Angel Innocent /kiedys bardzo lubilam ale troche mi przeszlo/ ... no i dziwne doswiadczenie z Kingdom - ktory mnie zafascynowal - ale znikal ze mnie jak sen zloty :( pozdrawiam serdecznie, lune Odpowiedz Link
milena.rl Re: :) fajny wątek 11.06.06, 11:26 5-th Avenue - luksus, elegancja, profesjonalizm Red Door - silny charakter Sunflowers - depresyjność, życie przeszłością ArdenBeauty - samodyscyplina, introwertyzm, wrażliwość, wewnętrzna harmonia Odpowiedz Link
annmarie Re: zapach a cechy charakteru... 18.09.06, 16:21 I tak to nie wiadomo kto co komu przypisze ;) > Eden - małomówna, chłodna altruistka. Chłodna tak, ale nigdy nie odbierałam tego jako zapachu altruistki - dla mnie był raczej wyniosły... > Intrusion - depresja Tak :) > Flower Kenzo - natrętna choleryczka A dla mnie energetyczna dziewczyna, ciesząca się życiem, słońcem, kwiatem... > wszystkie słodkie Escady, Euphoria - wulgarna seksualność, dresiarskość, głupot > a Euphorii nie znam, Escadę odbierałam jako niedojrzałą dziewczynkę... a tu wulgarna seksualność... > Hypnotic Poison - słodka idiotka która wcale taką nie jest, zagadka Zagadka, wyniosłość, zamknięcie... > Blv Bvlgari - neutralność, wycofanie Bez polotu, bez pomysłu, bez stylu... > Eau de Rubylips - naiwność Tak :) > Cool Water - dziewczyna chcąca poderwać na szybki seks z wzorkami na paznokciac > h A tu moze mam wypaczone (ktoś mi bliski długo używał), ale na sobie też tak to odbierałam (choć na sobie nie lubię - na innych tak). Dla mnie to był optymizm, taka "wiosenna" dziewczyna. > J'adore - chce uchodzić za damę, ale i tak jest płytka "Elegantka" w podróbkach... > Beyond Paradise - osoba z problemami natury psychicznej, zamknięta w sobie > Ultraviolet - skrytość A te dwa odbierałam tak samo - chowam się za zapach... Dokładam tu jeszcze Romance... > Chanel no5 - egoizm, życie tylko dla siebie Dołączam z drugiej listy: > Acqua di Gio - nuda dnia powszedniego, lenistwo "Tak lekko, tak przyjemnie" ;) > Ck One, Pret a Porter - optymizm, sangwinizm Optymizm i lekka seksualność. > Obsession - egotyzm, chęć skupiania uwagi na sobie przez osobę flegmatyczną Mistycyzm > Hypnose - nuda, "nie wie czego chce", wycofanie Elegancja w dobrej małej czarnej... Na koniec kilka niewymienionych: Cashmire Mist - ciepło, uśmiech, "serce na dłoni" Celine Dion - optymizm, spokój Havana Pour Elle - słodka idiotka w białych kozaczkach... Tuscany Per Donna - nadmiar energii, wręcz narzucający się Today, Tommorow, Always - cała seria działa na mnie tak samo - bez stylu, bez polotu, bez pomysłu na siebie... Euphoria - bardzo ciężka zagadka... Eternity Moment - niedojrzały romantyzm Aquaflore - dojrzewanie 212 sexy - wyzywająco Cindy Crawford - a ten zapach odebrałam jako bardzo niespójny - początkowo - optymizm, radość życia, co mi potem przeszłow jakieś wyciszenie, wycofanie... Spiced Green Tea - samoświadomość 5th Avenue After Five - zapach randki Light Blue - zrelaksowanie Chyba tyle mi teraz przycodzi do głowy :) Odpowiedz Link
akikoo Re: zapach a cechy charakteru... 11.06.06, 11:58 Zestawienie Mileny jest interesujące, ale nie potwierdza się np. w moim przypadku. Wg tego zestawienia moimi zapachami powinny być: - Eau de Merveilles - Halloween - ArdenBeauty a nie są to moje zapachy, a niedawno poznany Halloween jest moją najstraszniejszą traumą zapachową. Podoba mi się Euphoria i Escada Pacific Paradise :)) A statystycznie najczęściej pachnę Black Cashmere i to właściwie o niczym nie świadczy. Zabawa jest fajna, ale lepiej nie sugerować się... Odpowiedz Link
elve Re: zapach a cechy charakteru... 11.06.06, 13:02 pewnie, to tylko impresje. > no, ale cechy charakteru nie zyja obiektywnie, tak, zeby je utozsamiac z > zapachem. Skads musisz wiedziec jak pachnie np. samodyscyplina:) o obiektywiźmie to chyba możemy w tym wątku zapomnieć. ale skoro można nadawać zapachom kolory, to czemu nie cechy charakteru? zestawienie Mileny czyta się super przyjemnie, dla mnie ze względu na różnorodność poruszonych cech - nawet mi się nie śniło że tak można! to jest jakiś inny od mojego typ wrażliwości, którego oczywiście zazdroszczę :) Odpowiedz Link
m23p31 Re: zapach a cechy charakteru... 11.06.06, 14:57 pisząc o obiektywnym istnieniu, mialam na mysli niezalezne istnienie od istnienia osob o tych cechach (ot takie zboczenie filozoficzne:P) Odpowiedz Link
akikoo cechy charakteru perfum, a nie użytkowników :) 11.06.06, 19:19 Wyszłaby fajna antropomorfizacja :) (jak z wątku o radosnej twórczości) Odpowiedz Link
milena.rl Re: cechy charakteru perfum, a nie użytkowników 12.06.06, 17:51 Skojarzenia danych perfum z cechami charakteru, stanami emocjonalnymi przychodzą mi naturalnie, nie widzę w tym nic dziwnego i to akurat nie jest żadna synestezja; myślałam że "tak mają" wszyscy :) Ale skoro jesteśmy w temacie - kiedyś przeczytałam artykuł o synestetykach; to ludzie potrafiący widzieć kolor i kształt muzyki, zapachów, słów itd. Wbrew opinii zdarza sie nawet często, wiele osób nie uświadamia sobie swego daru. Synestezja polega najprawdopodobniej na zachowaniu połączeń nerwowych pomiędzy poszczególnymi ośrodkami mózgowymi odpowiadającymi zmysłom smaku, powonienia, wzroku słuchu. Napewno większość z nas potrafi chociażby przyporządkować danej literze i cyfrze kolor - np. moje "E" jest błękitne, "S" ceglastoczerwone :) serwisy.gazeta.pl/nauka/1,39514,1776157.html www.wrozka.com.pl/05_01/42.html Odpowiedz Link
m23p31 Re: cechy charakteru perfum, a nie użytkowników 12.06.06, 18:16 ja ma tak z imionami, każde imie wg mnie ma inny ksztalt:) Juz w przedszkolu tak mialam... Odpowiedz Link
elve Re: cechy charakteru perfum, a nie użytkowników 12.06.06, 21:25 ja się nawet na ten temat nie rozpisywałam, bo byłam pewna że już był taki wątek - ale może to na innym forum :) Odpowiedz Link
annmarie Re: cechy charakteru perfum, a nie użytkowników 18.09.06, 15:53 > Ale skoro jesteśmy w temacie - kiedyś przeczytałam artykuł o synestetykach; to > ludzie potrafiący widzieć kolor i kształt muzyki, zapachów, słów itd. Wbrew > opinii zdarza sie nawet często, wiele osób nie uświadamia sobie swego daru. > Synestezja polega najprawdopodobniej na zachowaniu połączeń nerwowych pomiędzy > poszczególnymi ośrodkami mózgowymi odpowiadającymi zmysłom smaku, powonienia, > wzroku słuchu. Nie do końca... Synestetyk, to ten, który naturalnie (nie wyuczenie) odbiera świat na dwa podstawowe sposoby (jak to lubią w książkach "ludzi dzielimy na 3 grupy - wzrokowców, słuchowców, kienestetyków). Połączenia nerwowe mamy wszyscy, ale większość z nas ma dominujący sposób postrzegania i odbierania świata - on nas przypisuje do pewnej grupy, decyduje o tym jak patrzymy myśląc o czymś, jak mówimy, itp. Oznacza to, że synestetyk może odbierać świat wzrokiem + słuchem, wzrokiem + kinestezją (ruch i odczucia) lub słuchem i kinestezją. Tak też często się najłatwiej uczy i... najłatwiej "sprzedaje" swoją wiedzę. Postrzeganie wszystkimi trzema zmysłami jest bardzpo rzadkie, najczęściej wyuczone (wbrew pozorom - osoby z takim darem są z reguły nieszczęśliwe - atak zbyt wielu bodźców na raz nie nastraja zbyt dobrze...). Sama jestem wzrokowcem - ja właśnie należę do tych, którzy są w stanie "widzieć" dźwięk (choć przyznam, że wiele lat życia wśród słuchowców nauczyło mnie też "słyszeć" muzykę), jeśli mam mało czasu - szybciej "zobaczę" odczucia, uczucia itp., niż je poczuję, czy nazwę... Ale długie rozmowy przez telefon, szczególnie służbowe, to dla mnie tragedia - ratuje mnie tylko kartka i ołówek - inaczej nic z tego nie wyjdzie... No, ale to już OT się zrobił :) Odpowiedz Link
lune Re: cechy charakteru perfum, a nie użytkowników 18.09.06, 22:21 niby fajne ale czasem przeszkadza : slowo slyszane, czytane - blyskawicznie zmienia sie w obraz - wyrazny, bogaty w kolory ; no i zanim pomysle - juz 'widze' /takie mam wrazenie/ ; nie widze zapachow /a szkoda :(/ - ale gdy czytam na forum niektore recenzje - to zaczynam widziec :)ale to bardziej laczy sie z opisem a nie z samym zapachem ; lune Odpowiedz Link
coralin Re: zapach a cechy charakteru... 12.06.06, 23:05 Nie umiem siebie zdefiniować. Przebiegłam wzrokiem szukając wśród zapachów, które opisała Milena takiego, który mam i lubię. I znalazłam tylko jeden, a przy nim pewnie moją dobrą charakterystykę : chodzenie własnymi ścieżkami(jak kot:) i optymizm. Odpowiedz Link