Dodaj do ulubionych

Strajk na PKP

15.12.04, 16:22
Właśnie dowiedziałem sie o planowanym Strajku na PKP. Cóz powiem krótko mam
dośc żądań tej zasranej związkowej kliki. Co wy sądzicie na ten temat,
przydałby się ktos odmiennego zdania bo ja naprzykład nie potrafie zrozumiec
jak można przez tak długi czas tolerowac ten burdel na PKP. Czy do was
kolejarzy nie dotarły słynne słowa Balcerowicza który to powiedział: "Trzeba
zacząć przestać udawac że sie pracuje i zaczacć pracowac naprawde". Jak długo
można wyciągac ręke po jałmuzne z przekonaniem ze to mi sie przeciez należy.

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • jelmar Re: Strajk na PKP 15.12.04, 19:30
      Pawle prosłbym cie o zajecie stanowiska w sprawie PKP, co partia której to
      jesteś członkiem ma do powiedzenia na temat przyszłego finansowania tego
      molocha, jakie ma plany związane z tym przedsiębiorstwem.
      Pozdrowienia
      • pawel.zary Re: Strajk na PKP 15.12.04, 21:06
        jelmar napisał:

> Pawle prosłbym cie o zajecie stanowiska w sprawie PKP, co partia której to
        > jesteś członkiem ma do powiedzenia na temat przyszłego finansowania tego
        > molocha, jakie ma plany związane z tym przedsiębiorstwem.
        > Pozdrowienia

No właśnie :-) jestem teraz w sytuacji takiej, że wszędzie musze ZAJMOWAĆ
        OFICJALNE STANOWISKO ;-) Przypominam, że nie jestem posłem i nie piastuje
        żadnej funkcji publicznej. Prezentuję wyłącznie swoje poglądy.

Uważam, ze PKP należy podzielić na mniejsze podmioty i prywatyzować możliwie
        jak najwięcej (zreszta taki plan jest powoli wdrażany). Dofinansowanie może
        dotyczyć wybranych przewozów regionalnych. Ja osobiście uważam obecne PKP za
        relikt przeszłości i worek bez dna jeżeli chodzi o publiczne pieniądze (to
        także możliwość ogromnej korupcji).

Jakie ma plany PO, to musze zapytać Gilowską lub Rokitę. To będzie w końcu
        zależało od przyszłego rządu i będzie "przedmiotem" szczegółowych ustaleń.
        Kreatorami tych ustaleń będą właśnie te osoby. Obiecuje odpowiedź "z pierwszej
        ręki" jak tylko będę wiedział więcej. Mam nadzieję, że już niedługo Zielona
        Górę i Żary odwiedzi jedna z tych osób, albo Tusk i wtedy "masz u mnie"
        bezpośrednie pytanie w tej sprawie :-)
        Pzdr :-)
        • croolick Re: Strajk na PKP 15.12.04, 21:27
          pawel.zary napisał:

> Uważam, ze PKP należy podzielić na mniejsze podmioty i prywatyzować możliwie
          > jak najwięcej (zreszta taki plan jest powoli wdrażany).

Tia, juz Margaret Hilda Thatcher wpadla na ten pomysl w l.80 skonczalo sie tym,
          ze co roku mamy w GB jakas duza katastrofe kolejowa...

> Dofinansowanie może dotyczyć wybranych przewozów regionalnych.

O NIE! To PKP wreszcie powinno zrozumiec, ze likwidacja polaczen regionalnych to
          podcinanie galezi polaczen miedzymiastowych (im mniej polaczen regionalnych tym
          trudniej korzystac z polacen typu InterCity/EuroCity).

> Ja osobiście uważam obecne PKP za
          > relikt przeszłości i worek bez dna jeżeli chodzi o publiczne pieniądze

Ja bym postawil PKP w stan likwidacji a majatek sprzedac kilku spolkom
          regionalnym (takze z przewaga kapitalu zagraniczenego) - nie wolno popelniac
          bledu polegajacego na oddzielaniu infrastruktury od przewozow i przewozow cargo.
        • jelmar Re: Strajk na PKP 15.12.04, 21:57
          Jestem za tym co powiedział Croolik.
          1. Zadnych dopłat.
          2. Prywatyzacja.
          3. Liberalizacja rynku przewozów pasażerskich.
          (To od niedawan mogło stac sie faktem, ale dzieki miłosciwie nam panującemu
          kretynowi, przepraszam ministrowi Polowi PKP dostało kolejne kilka latek na
          rozpiepszanie tego co sie jeszcze da)
          4. Co do spółek z przewaga kapitału zagranicznego to bym dyskutował, powiem tak
          niech wygra lepszy i tańszy.
          5. Infrastruktura powinna chyba zostać w rekach państwa (w GB właśnie z powodu
          złego stanu torów dochodzi do katastrof, choc nie wieże ze jest gożej niz u nas
          ;)), a pozatym dzięki państwowej infrastruktórze każdy z przewożników miałby
          dostep do wszystkich torów zagwarantowany prawnie.
          Nakwazniejsze jest to żeby państwo nie uprzykszało życia inwestorom. W
          przewozach cargo coraz czesciej widać lokomotywy Polmiedżtransu, Rafinerii
          Gdańskiej, KP Szczakowa czy RailSercice z tego co wiadomo brakuje tylko
          lokomotyw. Mysle że to samo czeka przewozy pasażerskie po liberalizacji przepisów.

PZDR
          • pawel.zary Re: Strajk na PKP 15.12.04, 22:21
            jelmar napisał:

> Jestem za tym co powiedział Croolik.
            > 1. Zadnych dopłat.
            > 2. Prywatyzacja.
            > 3. Liberalizacja rynku przewozów pasażerskich.

Dokładnie mysle tak samo (jakem konserwatywny-liberał) - ale! ;-)
            To jest sytuacja pożądana - w perpektywie. Z dnia na dzień nie zlikwidujemy
            dopłat, bo "padną" całkowicie połączenia lokalne i regionalne. Ze społecznego
            punktu widzenia miałoby to fatalne skutki. To musi byc plan zmniejszania co
            roku dopłat do tych przewozów (nie do całego PKP - PKP należy prywatyzować jak
            najszybciej). Teraz pytanie do specjalistów, którzy maja jakies wyliczenia i
            dane - w ciągu ilu lat mozna to zrobić? Tu trzeba rzetelnych ekspertyz.

> 4. Co do spółek z przewaga kapitału zagranicznego to bym dyskutował, powiem
            tak
            > niech wygra lepszy i tańszy.

To powinno byc jedyne kryterium

> 5. Infrastruktura powinna chyba zostać w rekach państwa (w GB właśnie z powodu
            > złego stanu torów dochodzi do katastrof, choc nie wieże ze jest gożej niz u
            nas
            > ;)), a pozatym dzięki państwowej infrastruktórze każdy z przewożników miałby
            > dostep do wszystkich torów zagwarantowany prawnie.

Taki ruch uczyniony został w energetyce - powstały Polskie Sieci
            Elektroenergetyczne zawiadujące liniami przesyłowymi, a energia mozna handlować
            i kupować z róznych stron.
            Gwarancje prawne w tym zakresie mogą dotyczyc także prywatnych firm - to tylko
            kwestia odpowiedniego ustawodawstwa. W USA tory budowały prywatne firmy i nic
            złego sie nikomu nie stało ;-)
            Państwa w gospodarce jak najmniej!

• croolick Re: Strajk na PKP 15.12.04, 22:49
            Nie zrozumielismy sie, ja jestem przeciwnikiem wydzielania spolki zajmujacej sie
            infrastruktura i pelna liberalizacja. Uwazam, ze regionalne spolki powinny
            zajmowac sie stanem infrastruktury torowej i przewozami zarowno crago jaki i
            pasazerskimi na swoim obszarze co w zadnym wypadku nie powinno wykluczac
            udostepniania torowisk innym firmom na zasadzie komercyjnej - niech spolka
            zarabia tez na "wynajmie" swojego torowiska. Regionalizacja ozanczala by
            optymalizacje ruchu towarowego i pasazerskiego w ramach kilku regionow a firma
            zainteresowana bylaby wlasciwym zarzadzaniem infrastruktura (by utrzymac swe
            przewozy i zarabiac na wynajmie). To system sprawdzony w USA, gdzie mimo
            totalnej motoryzacji spoleczenstwa kolej sie ostala...
            • dj_dlugi Re: Strajk na PKP 15.12.04, 23:32
              przeczytałem jakiś czas temu, że jedynymi krajami gdzie kolej pasażerska zarabia
              na siebie są kraje takie jak Japonia, Korea itp. W Europie natomiast wszystkie
              spółki kolejowe są nie rentowne i deficytowe...
              Co do PKP to może niech całkiem zostanie zlikwidowane, bo i tak nie ma czym i
              gdzie jeździć :( Coraz częściej słyszy się o likwidacji kolejnych pociągów,
              nawet tych z których kożysta wiele osób. Przykład?? prosze W zeszłym roku (2003)
              dojechałem pociągiem do Poznania z Żagania, dwa tygodnie temu Pani w kasie
              powiedziała mi, że mam jechać do Zielonej Góry i tam wsiąść w pociąg do
              Poznania, jak sie jej spytałem Czym ja mam sie na 5:55 do ZG dostać Wzruszyła
              ramionami (w podobnej sytuacji są studenci z Żagania).

Tak że ja dziękuj bardzo przesiadam sie w Autobus co z tego, że droższy, ale
              Bezpieczniejszy i Szybszy...]

PZDR
              • jelmar Re: Strajk na PKP 15.12.04, 23:41
                Czesto jeżdziłem tym pociągiem jak jeszcze mieszkałem w Żaganiu (to była
                pospieszna rusałka) odziwo zawsze był pełny żołnierzy jadących na przepustke,
                dlaczego go zlikwidowali nie wiem czyzby sugerowali sie rachunkiem
                ekonomicznym??? Bo przeciez jezeli opłaca sie wysyłać pociąg z kilkunastoma
                kolejarzami z Żagania do Czerwieńska to pociag z kilkuset pasażerami napewno sie
                opłaca wysyłac, chyba że chodzi o to ze to pracownicy kolei sa wazniejsi od
                pasazerów, a w takim wypadku to po kiego grzyba nam ta kolej.

PS. Jeśli jestes studentem to autobusy są tansze bo masz 50% zniżki na pospiechy
                na kolei tylko 37%

PZDR
                • cancro Re: Strajk na PKP 16.12.04, 09:56
                  Najtrudniej byc prorokiem we własnym kraju - to powszechnie znana prawda!
                  Wpatruję sie w przytaczane opinie i coraz mi trudniej zająć w tej dyskusji
                  stanowisko. Z jednej strony mają rację ci, którzy optują za szybką prywatyzacją.
                  Z drugiej strony wiadomo, że prywatny właściciel nastawia się na szybki zysk i
                  g... go obchodzi, że istnieje grupa ludzi, których nie stać na posiadanie
                  samochodu, ani na jazdę szybkimi i komfortowymi pociągami, a tylko takie mają
                  szansę zaistnieć na rynku przewoźników. Mimo to nadal będzie istnieć grupa
                  ludzi, którzy mają niskie dochody i aby je dalej uzyskiwać muszą podróżować.
                  Nie jestem ekspertem, ale wartoby przyjrzeć się Francuzom i Włochom, którzy z
                  tym problemem się uporali.
                  Mimo wszystkich argumentów pewne jest jedno: tak jak jest dalej być nie może!
                  • jelmar Re: Strajk na PKP 16.12.04, 11:42
                    W porzadku tylko zauważ jedną rzecz że kolej juz od dawna nie jest
                    najtańsza(ceny w PKS są porównywalne albo wręcz niższe) , punktualna i mało jest
                    miejsc do których dojedziemy juz tylko pociągiem. Właściwie dla kolei
                    alternatywy nie mają rodziny pracownikow PKP.
            • jelmar Re: Strajk na PKP 15.12.04, 23:43
              Jeśli interesy kazdego z przewoznikow zostana odpowiednio zabezpieczone to czemu
              nie.
              PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka