czarny.asti 14.10.08, 07:34 Mam problem chodzi mi o przetłumaczenie słowa a raczej rasy psa, na polską . KORSNING. kto wie jak to jest po polsku __?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc Re: rasa psa 16.10.08, 15:23 aka10 napisała: Mieszanka :-) ''''''''''''''''''''' Wedlowska? Odpowiedz Link
czarny.asti Re: rasa psa 16.10.08, 19:04 Krakowska ??? a moze Podwawelska ?? hahaha:) dzieki za odpowiedzi . Odpowiedz Link
pia.ed Re: rasa psa 09.11.08, 13:08 Skrzyzowanie dwoch dobrych ras nie musi wcale dac "kundla". KUNDEL to mieszaniec wielu ras, tak mowilo sie w Polsce kiedy tam jeszcze mieszkalam. Odpowiedz Link
serumserum Re: rasa psa 08.11.10, 13:46 Hmmm... wyglądałoby na to, że 'mieszaniec, hybryd, hybryda, krzyżówka'. ('Bastard' by raczej nie pasował, jako skrzyżowanie dwóch gatunków). 'Kundel' też może być, ale rzecz jasna wtedy, gdy język rozmówców/tekstu jest potoczny lub wartościujący negatywnie tego zwierzaka. Odpowiedz Link
xystos Re: rasa psa 02.03.14, 18:31 mieszaniec - blandras (dwie rasy w jednym) kundel - byracka (wiele ras w jednym) ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: rasa psa 02.03.14, 19:29 Jesli podajesz jakie to dwie rasy, to ja bym powiedziala: "Skrzyżowanie buldoga z pinczerkiem" ;) Odpowiedz Link
xystos Re: rasa psa 02.03.14, 19:39 bez znaczenia jakie dwie rasy-zawsze blandras np. o Dobermannach zlosliwi mowia "byracka" gdyz pierwszego stworzyl Luis Dobermann w 1870 roku znamienny rok dla wszystkich niemców notabene puzniej Anglicy do tej mieszanki Deutscheschefer i Rottweiler dodali gladkowlosy menchesterterrier i greyhound i w Birmindham w 1910 roku na krajowej wystawie psów Dobermann Pintscher zostal uznany za osobna rase,w niemczech data uznania rasy jest niejednoznaczna . gdzies miedzy 1899 a 1012,ponizej link ale dosc cienki sv.wikipedia.org/wiki/Dobermann Pzdr. Odpowiedz Link