Dodaj do ulubionych

SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ

19.05.05, 19:28
WITAJCIE!!
Włsśnie skończyłam ogólniak, i bardzo chciałabym studiować filologię
chorwacką!To moje odwieczne marzenie,jednak chciałabym poznać opinię ludzi,
którzy skończyli ten kierunek, jakie są możliwości pracy w zawodzie itp.
Naprawde byłabym bardzo wdzięczna o jakieśwskazówki i informacje
Obserwuj wątek
    • sestre Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 25.05.05, 22:54
      Hej:) To zależy e jakiej branży chcesz pracować;) U mnie jedna z doktorantek
      stwierdziła, że nasz instytut "produkuje" kolejne rzesze bezrobotnych;) Ale tak
      moze jest tylko u mnie...moze w innych miastach bardziej podnoszą a duchu....

A tak poważnie mowiąc, to sądze że samemu trzeba sie natrudzić, żeby coś
      wykombinować po slawistyce. Można połączyc np. z turystyką, albo cos w tym
      stylu. Grunt, to należy sie wykazać kreatywnością. Zresztą sądze, że nie tylko
      na tym kierunku;)

Pozdrawiam
    • dragica Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 26.10.05, 10:31
      wg mnie male...studiowalam 3 lata hrv, nauczylam bardzo malo ( UJ ), wieksza
      uwage zwracano na pozostale przedmioty, a najmniej na hrv...moja przyjaciolka
      skonczyla hrv w tym roku...i bezrobocie...wiec wyjechala do szkocji...pozdrawiam
      • jovila Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 31.10.05, 14:55
        Skończyłam w zeszłym roku chorwacki na UJ, ze studiów jstem bardzo zadowolona,
        to prawda, że niektóre przedmioty były niepotrezbne (ale wszędzie tak jest), w
        czasie studiów poznałam słoweński, mam także podstawy innych języków
        słowiańskich. Od 2 miesięcy pracuję i dostałam tą pracę ze względu właśnie
        na "te" języki. Uczę też chorwackiego i słoweńskiego w stolicy :)))
        • romcula11 Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 06.11.05, 19:45
          w Polsce z chorwackim strasznie ciezko o prace, ja znalazlem prace w Splicie,
          gdzie byl potrzebny ktos z polskim.
          Moze sprobuj w ten sposob?
          • momo_wrc Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 07.11.05, 17:17
            hej nie będe ukrywać ze jest kiepsko...zwłaszcza z językiem chorwackim, u mnie
            na roku bardzo dużo osób żałowało że nie wybrało czeskiego lub rosyjskiego, bo
            szanse pracy ze znajomością tych języków są większe, ale jeżeli chodzi o branże
            turystyczną chorwacki jest na pewno przydatny i mniej popularny:)ja będąc na
            4roku rozpoczęłam naukę na technika obsługi ruchu turystycznego żeby to jakoś
            połączyć:)nie ma co się zrażać:)
            • veselinka Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 09.11.05, 12:00
              Nie jest tak tragicznie, jeżeli naprawdę dobrze zna się język, a nie po prostu
              ma się skończone studia.
              Ja pierwszą pracę dostałam jeszcze przed obroną i to właściwie ona znalazła
              mnie.
              W pracy praktycznie wyłacznie używam chorwackiego i serbskiego, a zarabiam dwa
              razy więcej od mojej mamy.

A poza tym jeszcze jedno - nawet jeżeli nie znajdzie się pracy w zawodzie - to
              jest się zapraszanym na rozmowę po prawie każdym wysłanym CV. Spece od
              rekrutacji po prostu chcą zobaczyć, co to za zwierz;) A wtedy macie szanse się
              zaprezentować.

Dla bardzo przezornych i zmartwionych o przyszłość - kombinacja 'tych' języków,
              z ekonomią, bądź handlem zagranicznym, to praktycznie gwarancja, że nie ty się
              będziesz starać o pracę, tylko pracodawcy bić o ciebie.

A turystyka? Chyba każdy kto ma coś wspólnego z chorwackim przeszedł ten etap,
              licencje pilota wycieczek nie jest trudno zdobyć, ale to wyłącznie praca
              sezonowa i na pewno odpada po założeniu rodziny.

Pozdrawiam

Veska
              • sestre Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 10.11.05, 22:11
                Moze bede nie dyskretna, ale chiałabym wiedziec ile zarabiasz i czy jestes
                zadowolona z tego co robisz?
                A i gdzie znalazłas tak ciepłą posadke:)?
              • momo_wrc Re: SZANSE ZDOBYCIA PRACYPO FILOLOGII CHORWACKIEJ 12.11.05, 21:28
                Mogłabyś sie z nami podzielic informacją w jakiej branży pracujesz? zapewne ma
                to związek z jezykiem biznesu?otóż studiuje chorwacki o profilu zarządzanie
                firmą (to taki twór wymyslony przez uczelnie) ale niestety z tego co wiem to
                współpracujących firm polskich z chorwackimi nie jest zbyt wiele...(ja znam jedną)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka