Dodaj do ulubionych

ŻÓŁKIEW

01.03.07, 20:22
Poszykuję rysunku dawnego herbu Żółkwi. Może ktoś jest w jego posiadaniu i mógłby mi przesłać skan lub udzielić informacji gdzie mogłabym taki rysunek zobaczyć.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Tam szukaj.... 06.03.07, 17:33
      Tu jest herb ŻÓŁKWI.
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82kiew
      • kresen To jest herb Żółkwi Czuk- wskazal ukrainski 07.03.07, 18:14
        www.galizien-online.de/administ/k51.html
    • pikaczkot Re: ŻÓŁKIEW 07.03.07, 21:15
      Dziękuję za informacje, ale ja poszukuję herbu z czasów II RP. Oba przedstawione herby nie spełniają tego kryterium.
      • gallatea Re: ŻÓŁKIEW 30.04.07, 13:29
        Wreszcie po wielu latach nanysłu,postanowiłam udac sie na wycieczke na "niedaleki" wschód.
        Wielkim zaskoczeniem okazała sie własnie Żółkiew ,nie spodzirewałam sie takiego widoku. Pomijam dewastację ,boli okrutnie,ale ten rozmach projektu Hetmana zaskakuje.Powoli ktoś stara sie dzwigać budynki z ruiny .Otoczenie rynku wykarczowano i nie wiadomo czy modernizuja wg starych projektów? nie wiadomo .
        • czuk1 Re: ŻÓŁKIEW 06.05.07, 18:06
          Rynek i otoczenie wyglądają...jak by czekały na lepsze czasy.
    • gallatea Re: ŻÓŁKIEW 20.05.07, 20:06
      Jest tam Ksiadz który walczy z ta biedą ks.Bazyli ,niestety nie było Go wtedy i Kosiół był zamkniety. ciekawe jak wyglada w srodku?
      • czuk1 Re: ŻÓŁKIEW 27.05.07, 11:28
        Nie wiem . Nie stać Bpa Lwowskiego by opłacił zakonnicę i aby kościół w Żółkwi był
        udostepniony tysiącom Polaków do modlitwy i zwiedzania.
        • cotokurwajest Re: ŻÓŁKIEW 06.07.07, 16:05
          Wydaje mi sie, a reaczej jestem pewien na 99% bo interesije sie heraldyka i
          uwazam ze herbem Żółkiw bedzie herb fundatora miasta.
        • gallatea Re: ŻÓŁKIEW 20.08.07, 10:24
          To prawda,byłam kilka razy i zawsze wszystko było zamkniete na cztery spusty.
          • vasylkova Re: ŻÓŁKIEW 10.09.07, 16:52
            kosciol w srodku jest przepiekny - odrestaurowany rekami warszawskich konserwatorow z Januszem Smaza na czele.
            Brak tylko plocien batalistycznych, ktorych wlascicielem jest obecnie lwowska galeria obrazow i jej dyrektor nie chce ich oddac kosciolowi, chco wszystko technicznie jest przygotowane na ich przyjecie i choc sam nie ma ich gdzie eksponowac (Bitwa pod wiedniem zwinieta do polowy w zamku w Olesku).

Co do tego ze kosciol jest zamkniety to raczej bym stawiala na polityke ksiedza Bazylego niz na inne czynniki.
            • grazka0000 Re: ŻÓŁKIEW 14.01.08, 22:54
              moi dziadkowie byli z Zolkwi.moze ktos znal moja rodzine.dziadek byl
              kierownikiem huty i nazywal sie kowalczykowski Stanislaw a babcia
              Maria z domu Futiakiewicz.Mam niewielkie wiadomosci na temat
              zamieszkalej tam do 1941-2 roku rodziny a wujek ktory urodzil sie w
              pazdzierniku 1940 r nic nie pamieta z tego okresu.Czekam na
              jakakolwiek wiadomosc >Moj e-mail.grazka0000@wp.pl
            • gallatea Re: ŻÓŁKIEW 26.05.08, 11:39
              Istotnie Koscół jest czesto zamkniety i wycieczki, które przejezdzaja przez to
              miasteczko nie maja szansy zobaczenia wnętrza.Szkoda bo ks.B.czesto odmawia
              ....szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka