Dodaj do ulubionych

ustalenie numeru ip

01.10.09, 17:51
czy jest mozliwe ustalenie numeru ip osoby, która wysyła do mnie
maile? nie wiem czy to coś zmienia, ale mam pocztę na gmailu.
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:01
      Bezpośrednio nie, pośrednio przy odrobinie sprytu jak najbardziej ;)
      • ingeborg Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:11
        okej, masz jakis pomysł? jest jakies miejsce w mailu w którym moge znalezc numer ip?
    • nothing.at.all Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:04
      A po co Ci ten numer?
      Tak jak napisał Jan, da się:).
    • yannika Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:09
      Możliwe jest ustalenie numeru IP z którego była wysłana konkretna wiadomość. W
      momencie, gdy IP jest (jak w Neostradzie) przydzielane dynamicznie z puli na
      województwo, da Ci to cały guzik i pętelkę na dokładkę.
    • ingeborg Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:09
      mam pod opieką w ramach jednego z NGOsów grupe dzieciakow - nastolatkow. Ktos
      notorycznie wysyla mi maile na temat jednej z tych osob tyle ze nie precyzuje
      ("zgadnij kto w twojej grupie kradnie ze sklepow w galerii i sie puszcza"). Chce
      wylapac kto ma w grupie problem i z kim. Jeszcze nie wiem co z tym zrobie ale
      wiedza o tym kto jest w to tak czynnie zaangazowany pomoze mi w podjeciu decyzji.
      • yannika Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:13
        Tu byś już mogła poprosić o pomoc specjalistów policyjnych.
        Taki "donos" podpada albo pod zniesławienie albo pod zatajenie przestępstwa i
        raczej by namierzyli kto zacz. Jeśli to gó...arz jakiś młody to i tak mu nic nie
        zrobią.
        • ingeborg Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:15
          tak, ale to nie jest personalny donos. to znaczy gdyby ktoś mi napisal anonima
          "inge, a wiesz ze zosia sie puszcza?" to w pierwszej kolejnosci zjechalabym go
          od gory do dolu - jesli ma odwage o kims pisac takie rzeczy to niech ma odwage
          sie ujawnic.

podejrzewam ze to sa jakies wewnetrzne konflikty w grupie i zanim cokolwiek
          zrobie chce wylapac te dwie osoby i sprobowac nie angazowac na tym etapie policji.
          • yannika Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 18:21
            To możesz spróbować odpisać, że o kradzieży powiadamia się policję a nie komuś
            zadek obrabia.

Jak mówię - kwestia czy osobnik ma stały adres IP w konkretnej sieci, czy też
            dynamiczny typu Neo. Przy tym drugim - dupa blada, konkretną maszynę się wtedy
            ustala po numerze MAC karty sieciowej a to już jest bardzo zaawansowana zabawa.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 21:54
      Adres IP nadawcy MOŻE znajdować się w nagłówku wiadomości -
      Na gmailu będzie to opcja pokaż oryginał wiadomosci, a adres znajduje się w
      ostatnim wierszu zaczynającym się od RECIVED.

Jednakże, jeśli wiadomość została wysłana z poziomu gmaila(przez przeglądarkę),
      to nie zawiera adresu IP nadawcy. W przypadku innych dostawców email może się to
      zmieniać. Jedni dołączają adres komputera z którego pisano wiadomość, inni nie/.

Dynamiczne IP z neostrady nie danie ani grama animowości w przypadku akcji
      policji - na "prośbę" policji TP podaje adres użytkownika który w danym dniu i
      godzinie korzystał z konkretnego IP.
      Oczywiście trzeba jeszcze zaangażować w sprawę Policję. NIE wiem czy np. google
      bez problemu współpracuje z policją, bo na podstawie maili wydrukowanych z
      prywatnego kompa to chyba postępowania nie wszczynają.
    • hitherto Re: ustalenie numeru ip 01.10.09, 23:12
      a odpisujesz na te maile? najprosciej jest dac jakiegos linka, z odpowiednio
      zachecajacym komentarzem do klikniecia w niego (nawet podszyc sie pod reklame w
      stopce, sugerujac erotyke itp), a potem monitorowac wejscia na dana strone.

Jesli to nie zadziala, wstawic obrazek, ktory jest ciagniety z zewnetrznego (tez
      monitorowanego) serwera - z tym ze poniewaz teraz serwery pocztowe blokuja
      zewnetrzne obrazki i trzeba kliknac "pokaz obrazki", tez trzeba jakos
      zasugerowac ze koniecznie trzeba go obejrzec. Np. wyslac zalacznik zaszyfrowany
      haslem, ktore jest na obrazku.

Wystarczy Ci samo IP?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka