wisia78 15.01.10, 21:15 Chyba watek juz taki byl, ale czytam forum i az nie moge uwierzyc, ze dorosli ludzie pisza 'urodzinki', 'piwko' etc. Jak słysze pieniazki, kawka, obiadek, to mnie trafia. Czemu nie pieniadze, obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisia78 Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:24 Dlatego, ze az 'razi' - babka ma 30 lat, zarabia pieniazki, zeby kupic obiadek, popic kawka, winkiem, zjesc deserek. A jak to sluzbowy obiadek, to wezmie fakturke. Pisze na komputerku, do pracy jezdzi autkiem, prosto ze swojego mieszkanka. NIE! Ja nie moge tego sluchac! Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:40 Koparka Ci opada jak czytasz takie wyraziki na forumiku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:52 winko?? pycha lepsze od wina 100 razy Odpowiedz Link Zgłoś
monikinha Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:17 Warszawska maniera. Koszmarnie irytująca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:30 A nie podhalańska czasem? Wszystko co fe od razu z Warszawy być musi, ot logika :p Odpowiedz Link Zgłoś
monikinha Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:44 Żadna tam logika, tylko suche fakty ;) www.warszawskapraga.pl/articles.php?article=22 Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:20 Też mnie trafia, to przykład infantylizmu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:28 łeee temat oklepany. Każdego to irytuje, a jednak ciągle słyszę pieniążki, obiadek, fakturka. Swoją drogą czemu nie jesteś Wiśka a Wisia? to też zdrobnienie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wisia78 Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:37 Juz Ci odpisalam w innym poscie z urodzinkami wlasnie :) wiec nie musisz przeklejac tych samych pytan :) Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:52 nie przeklejam tych samych pytań :) interesuje mnie to samo zagadnienie, jakie poruszasz w dwóch wątkach. Ale już z innego wątku wiem, ocb Odpowiedz Link Zgłoś
wisia78 Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:00 Tak mnie poruszyły te zdrobnienia, ze musialam osobny post zalozyc :) Musialam podzielic sie tym z innymi i chcialam poznac ich opinie. Licze, ze wiecej osob dotrze do niego. Tak wg mnie jest latwiej, bo nikt nie bedzie szukal zdrobnien w watku, ze ktos ma urodzinki i pije winko :) Skoro dostalas odpowiedz w jednym, to nie rozumiem, po co kolejny raz pytasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:43 że taj zapytam "wisia" to zdrobnienie od czego? Chyba ze miało być wiśta - ot taka literówka <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:38 mnie nie razi, chyba że wypowiedź jest ciągiem zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
pencerfum Re: Zdrobnienia 15.01.10, 21:50 Mnie bardziej razi, gdy ktoś mówi "tutaj pisze, że..." Zdrobnienia z jednym wyjątkiem nie aż tak bardzo, chyba że wypowiedź zawiera ich bardzo dużo. Ten wyjątek to "pieniążki". Nie wiem dlaczego akurat to, ale drażni mnie straszliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:35 tak jak sa 20/30/40 ale ole michalki i inne cuda wianki. nic nie poradzisz, sa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Do przeżycia 15.01.10, 22:38 Ja np. mówię w czwarteczek. Wskocz na forum o dzieciach albo ciąży-tam jedno z lepszych to "dzidzia"- prawie nikt nie używa słowa dziecko, noworodek, a już nie daj boże płód. Co sądzisz o "dzidzia"- przeważnie tak się wyrażają o potomstwie jeszcze nienarodzonym. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:42 Mamy ktore siedza w domu - mowia tak do swoich dzieci, a potem do kazdego w okolo. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:45 Zdrobnienia są także środkiem stylistycznym i mają często mocne zabarwienie emocjonalne (przeważnie pozytywne, czasem ironiczne) pl.wikipedia.org/wiki/Zdrobnienie może dlatego :) nie ukrywam że mój stosunek do pieniążków jest dosyć emocjonalny :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
ja-27 Re: Zdrobnienia 15.01.10, 22:52 Nienawidzę zdrobnień, nic mnie tak mnie wkur...wie jak piwko, pieniążki czy zdrobnienie mojego imienia. To jak płachta na byka. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Zdrobnienia 15.01.10, 23:17 Pisalam o tym juz piec lat temu na forach i niedawno na blogu, bo tez tego nie lubie. Mam wrazenie, ze w ciagu 25 lat spoleczenstwo zglupialo pod wzgledem jezykowym. Z jednej strony wulgarnosc do potegi entej, z drugiej infantylne zdrobnienia, a na to wszystko czesto naklada sie nieporadna skladnia i naduzywanie slow obcego pochodzenia. Jednym slowem manieryzm jezykowy rodem z molierowskiego Mieszczanina szlachcicem stosowany przez tych, ktorzy chcieliby zatuszowac braki kultury jezykowej (i nie tylko), ale nie moga, bo nie umieja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pencerfum Re: Zdrobnienia 15.01.10, 23:33 Myślisz, że 30 lat temu społeczeństwo posługiwało się piękną polszczyzną? Nie jestem humanistką, ale wydaje mi się, że język jest czymś "żywym" i podlegającym zmianom. Zawsze będą tacy, którzy dużo czytają, delektują się pięknym językiem. I tacy, którzy wulgaryzują, zdrabniają, mają w nosie zasady gramatyki, komunikują się "sms-owo", a jedyną książką jaką posiadają jest książeczka opłat. Ewentualnie dowolna encyklopedia. Jak to jest według Ciebie? marguyu napisała: > Pisalam o tym juz piec lat temu na forach i niedawno na blogu, bo > tez tego nie lubie. Mam wrazenie, ze w ciagu 25 lat spoleczenstwo > zglupialo pod wzgledem jezykowym. Z jednej strony wulgarnosc do > potegi entej, z drugiej infantylne zdrobnienia, a na to wszystko > czesto naklada sie nieporadna skladnia i naduzywanie slow obcego > pochodzenia. > Jednym slowem manieryzm jezykowy rodem z molierowskiego > Mieszczanina szlachcicem stosowany przez tych, ktorzy chcieliby > zatuszowac braki kultury jezykowej (i nie tylko), ale nie moga, bo > nie umieja ;) > Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Zdrobnienia 16.01.10, 00:06 Jak to jest według Ciebie? Nie sadze, ze zylam w jezykowej enklawie. Wtedy takze kazde srodowisko mialo wlasciwy sobie slang jednak poza nim ludzie umieli poslugiwac sie w sposob normalny. Przynajmniej starali sie. Tlumaczenia w rodzaju "jezyk zyje" zazwyczaj kwituje stwierdzeniem, ze polski juz ledwie zipie. Rozejrzyj sie po forum, poczytaj a zobaczysz niesamowita ilosc bledow (nie przebitek) robionych przez osoby twierdzace, ze maja jeden, dwa fakultety. Na migi je robily czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
pencerfum Re: Zdrobnienia 16.01.10, 00:25 Marguyu, nie zrozum mnie źle. Mój post nie był atakiem, zdecydowanie bardziej chęcią "pogadania". Ja już nawet nie reaguję na te forumowe błędy, Nie zdziwi mnie "szlak mnie trafił", "tam pisze, że", "muj mąż" i mogłybyśmy tak wymieniać do jutra wieczorem. A fakultety to rzecz prosta, nie robią na mnie wrażenia, jeśli nie wymagają niczego. marguyu napisała: > Jak to jest według Ciebie? > > Nie sadze, ze zylam w jezykowej enklawie. Wtedy takze kazde > srodowisko mialo wlasciwy sobie slang jednak poza nim ludzie umieli > poslugiwac sie w sposob normalny. Przynajmniej starali sie. > Tlumaczenia w rodzaju "jezyk zyje" zazwyczaj kwituje stwierdzeniem, > ze polski juz ledwie zipie. > Rozejrzyj sie po forum, poczytaj a zobaczysz niesamowita ilosc > bledow (nie przebitek) robionych przez osoby twierdzace, ze maja > jeden, dwa fakultety. Na migi je robily czy co? > Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Zdrobnienia 15.01.10, 23:41 a jak sie Wam podoba uzywanie slowa "bynajmniej" zamiast "przynajmniej"? albo coraz bardziej powszechne bledy ortograficzne wynikajace chyba z tego, ze ludzie czytaja coraz mniej, najwyzej jakies przewodniki po stacjach TV? przykady takich bledow: swiatkowa, chrzesni, ziemii, krwii, (moim) dziecią, szlak (ze trafia) zaraz ktos mnie zjedzie za brak polskich znakow - no coz, to tylko z lenistwa... Odpowiedz Link Zgłoś
pencerfum Re: Zdrobnienia 15.01.10, 23:49 Nawet bez polskich znaków, aż boli. Znacie takie dźwięki, które fizycznie bolą? Na przykład "przeciąganie" styropianem po szkle? Twoje przykłady są właśnie takie. Samo życie. Brrr... homohominilupus napisała: > a jak sie Wam podoba uzywanie slowa "bynajmniej" > zamiast "przynajmniej"? > albo coraz bardziej powszechne bledy ortograficzne wynikajace chyba > z tego, ze ludzie czytaja coraz mniej, najwyzej jakies przewodniki > po stacjach TV? przykady takich bledow: swiatkowa, chrzesni, ziemii, > krwii, (moim) dziecią, szlak (ze trafia) > zaraz ktos mnie zjedzie za brak polskich znakow - no coz, to tylko z > lenistwa... Odpowiedz Link Zgłoś