nokturnus 10.02.25, 00:35 Cześć, nie znalazłem wątku na temat tego imienia, więc pozwolę sobie założyć. Co sądzicie na jego temat? Mi bardzo podoba się zdrobnienie Odys ale mam z nim problem jak z większością imion greckich czysto mitologicznych (wyjątkiem jest Apollo/n, być może wina Korzeniowskiego) taki, że zestaw Odyseusz Kowalski nie brzmi najlepiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz_w_malinach Re: Odyseusz 10.02.25, 02:08 Jak dla mnie za bardzo się kojarzy z konkretną postacią, coś jak Romeo albo Hannibal. Chociaż ogólnie nie brzmi źle, a w każdym razie nie dziwniej niż Dezyderiusz, Herakliusz, Eustachiusz, Laurencjusz itp. Ja bym nie nadała, ale generalnie ludzie miewają osobliwsze pomysły niż akurat Odyseusz, z jakimś specyficznym nazwiskiem byłby do ogrania (dajmy na to Odyseusz Brandys, Odyseusz Rawicz, Odyseusz Ossowski czy coś w ten deseń). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Odyseusz 10.02.25, 04:53 Dla mnie również to imię wyklucza jednoznaczne skojarzenie z konkretnym nosicielem, i to mitologicznym. Dodatkowo dyskwalifikuje je znaczenie. Nawiasem, nigdy nie odbierałam Odysa jako zdrobnienia, tylko alternatywne spolszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Odyseusz 10.02.25, 09:37 Zbyt jednoznaczne skojarzenia, do tego nie lubię imion z końcówką -usz. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Odyseusz 10.02.25, 12:02 Samo brzmienie podoba mi sie. Zestawy z wieloma polskimi nazwiskami sa problemem. Odyseusz Baran dla mnie brzmi jak Odyseusz byl baranem. Ze wzgledu na znaczenie raczej nie do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Odyseusz 11.02.25, 02:41 Jeden już był mitologiczny, bardzo znany i wystarczy. Jestem na zdecydowane nie w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś