miaumia 11.12.24, 01:02 Ostatnio zauważyłam już dwie kilkuletnie Diany. Dajany zdarzają się chyba jeszcze rzadziej. Podoba mi się pomimo twardości Zdrobnienia: Dianka, Di, Didi, Dnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miaumia Re: Diana? 11.12.24, 01:08 Porównując ze wspomnianą surową Janiną, Diana zdecydowanie brzmieniowo bogatsza, i milsza, na plus w moim odczuciu. Natomiast Anna brzmi już lepiej niż Janina w moich uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Diana? 11.12.24, 07:33 Bardzo mu sie podoba. Nie mam do niego zadnych zastrzezen Ostatnio widzialam gdzies lekarkę Dajanę :o Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Diana? 11.12.24, 07:36 Janina też wydaje mi się taka surowa w brzmieniu, odmęska i kojarzy mi się ze słowami takimi jak "słonina", "baranina" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Diana? 14.12.24, 14:33 Mnie też. Nie podobają mi się odmęskie tego typu, ze zbitką 'nina'. Samodzielną Ninę uwielbiam. Nie umiem polubić Jadwigi i innych przekształconych imion, gdzie w miejsce H użyto J ( Jadwiga) albo dodano J do A - Jagna. Z imion na J lubię takie, jak: Jaśmina, Jesienia, Jola, Jessica, Julita, Julia, Julissa, Jemima i wszelkie czytane przez dż. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Diana? 14.12.24, 15:40 Haha, ja z kolei uwielbiam Janinę i jej wszystkie zdrobnienia, no może poza Janinką. Za to Diana w moim odbiorze jest pretensjonalna, poza tym jest patronką myśliwych. Dla mnie absolutnie nie do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Diana? 15.12.24, 02:13 annthonka napisała: > =oza tym jest patronką myśliwy > ch. Niestety tak, a kobiety - myśliwe nazywają się Klubem Dian Polskich... Mimo tego bardzo lubię to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Diana? 16.12.24, 02:10 Ja tak samo, jest 'inne'. Dochodząca kotka, i niestrudzona łowczyni to Diana. Diana Nadia Nidia Diana Diana Andrea Anaid Diana India Diana Diana Anida Diana Idalia Diana Nadina Klaudia Diana Danika Diana Diana Danuta Daniela Diana Diana Elodia Melodia Diana Lidia Diana Owidia Diana Dandelia Diana Madlena Diana Liana Diana Fiona Diana Natalia Diana Adela Diana Matylda Diana Diana Adelina Destina Diana Desiree Diana Diana Darianna Darina Diana Indila Diana Dalia Diana Danaide Diana Dafne Diana Diana Diora Diana Ida Diana Dorina Diana Amanda Diana Daria Vaiana Diana Kiana Diana Dajana Ananya Dajana Naja Diandra Deirdree Inna Diana Diamona Diana Diana Didem Damla Diana Nia Diana Dakota Diana Dina Diana Donna Diana Aida Diana Adia Diana Adalia Diana Adelajda Diana Denisa Diana Diana Aleksandra Diana Anna Diana Leokadia Kadia Diana Anaksandra Diana Kasandra Diana Ariadna Diana Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Diana? 11.12.24, 13:04 Coraz bardziej podoba mi się to imię. W przedszkolu chodziłam na zajęcia, które prowadziła pani o imieniu Diana. Niestety nie pamiętam, z jakiego kraju pochodziła, w każdym razie zza wschodniej granicy. Kolejna Diana, którą znam, to moja wykładowczyni - podobno pochodzi z Białorusi, ale nazwisko ma brzmiące z gruzińska, więc nikt na uczelni nie ogarnia, skąd ona jest 😂 W żłobku, którego profil obserwuję na fb, w najmłodszej grupie są trzy Diany (jedna jest chyba z Ukrainy). Janinę też lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Diana? 16.12.24, 08:05 A ja nie przepadam za Dianą. Ani za Dajaną, gwoli ścisłości. Niby imie ok, nie mam zastrzeżeń, ale jakoś... Może byt silne skojarzenia z lady Dianą Spencer? W każdym razie - jestem na "nie" i to pomimo całej sympatii dla Paula Anki... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Diana? 16.12.24, 09:51 kocynder napisała: > dla Paula Anki... > Odruchowo przeczytałam: "Pauli Anki" i pomyślałam, że chodzi o paulę.annę z naszego forum Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Diana? 17.12.24, 01:54 Pauli.Annie bliższa będzie raczej ' epokowo' Paula Abdul xD Odpowiedz Link Zgłoś
moira369 Re: Diana? 14.12.24, 11:33 Diana bardzo ładne imię, kojarzy mi się mitologicznie, z boginią. Ale też nieuniknione skojarzenie z lady Dianą, od razu jak słyszę to imię myślę lady Di. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Diana? 15.12.24, 11:35 Też miałam to skojarzenie. Na nieszczęście trafił mi się w życiu taki okres, że w moim otoczeniu temat lady Di, a zwłaszcza jej śmierci, był wałkowany praktycznie non-stop... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Diana? 09.03.25, 08:31 Długo nie mogłam się do niej przekonać. Zawsze odbierałam ją pretensjonalnie. Moja koleżanka ma Diankę, już 5-letnią. I chyba pod jej wpływem spoglądam teraz na samo imię przychylniejszym okiem. Nie jest takie złe. Choć nadal córki bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Diana? 11.03.25, 04:21 W Polsce Diana jest calkiem popularna, jest ich pond 36 i pol tysiaca. Dla mnie jest dosyc neutralna. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Diana? 11.03.25, 08:07 Mnie się kojarzy głównie z Dianą z "Ani z Zielonego Wzgórza". Lubię to imię, ale raczej bym go nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Diana? 18.03.25, 12:25 Imię brzmi ładnie, lubię połączenia 2 samogłosek. Podoba mi się też jego krótka forma. Jednak za bardzo przypomina mi imię Nadia, które zdecydowanie mi się nie podoba - to te same sylaby, ale w odwróconej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś