Dodaj do ulubionych

Farbowanie ubrań

05.02.10, 12:22
Sprała mi się ukochana czarna bluzka i chciałabym odnowić jej kolor. Czy znacie może jakiś środek, jakąś farbę do tkanin? Pytałam panie w drogeriach, ale nic takiego nie znają. Może przez Internet można coś takiego zamówić?
Obserwuj wątek
    • aiczka Re: Farbowanie ubrań 05.02.10, 13:32
      Szukaj pod "barwniki do tkanin", wyszukiwarka z pewnością wyrzuci listę sklepów.
      Będą to raczej pasmanterie albo farbiarnie.
    • asche_zu_asche Re: Farbowanie ubrań 05.02.10, 15:11
      Kiedyś używałam barwników firmy KAKADU. W sumie fajna sprawa, bo kolorki były
      świetne. Ale trzeba pamiętać, że taka ufarbowana rzecz nadaje się wyłącznie do
      prania ręcznego w rękawiczkach (+płukanie z dodatkiem octu). Nie wiem, może są
      jakieś trwalsze barwniki, ale nie znam.
      • tinoza Re: Farbowanie ubrań 09.02.10, 00:16
        Wreszcie pojawiły się w Polsce rewelacyjne farby do tkanin Simplicol.Widziałam
        je już nawet na wakacjach w Bułgarii.Nie dość, że farbują już w 30 st,max 40
        dzięki czemu możesz spokojnie pofarbować wełniany sweterek to jeszcze są na
        prawdę trwałe. Mieszkałam w Niemczech i tam panuje przekonanie, że te farby dają
        trwalszy kolor niż jest na ciuchach ze sklepu.Wstawiasz sobie to normalnie do
        praleczki na cykl prania np. dla tkanin delikatnych i zamiast proszku to
        wstawiasz do bębna pralki saszetkę Simplicolu. Odnowiłam sobie kiedyś beżowy, a
        ostatnio sprany sweterek wełniany o którym mój siostrzeniec mówił, że wygląda
        jakby się prał z oponami, i pofarbowałam go na ciemnobrązowy.Rewelacja.Kolor
        jest rozprowadzony równomiernie i jest trwały.Tylko pamiętajcie po cyklu
        farbowania, trzeba od razu puścić jeszcze raz cykl prania z proszkiem,wtedy się
        kolor utrwala!Gorąco polecam www.simplicol.pl
    • asche_zu_asche a i używałam też barwników iberia 05.02.10, 15:18
      Z tego, co sobie przypominam był trwalszy (miałam kolor granatowy). I miał taki
      specyficzny zapach
    • green-chmurka Re: Farbowanie ubrań 09.02.10, 00:23
      Ja kupuje farby w drogerii i farbuje czarne ubrania. Farbuje je w pralce.
      • szukalam_melassy Re: Farbowanie ubrań 09.02.10, 10:23
        Widziałam te farbki na www.simplicol.pl, fajnie że działają już w 30 stopniach,
        bo widziałam, że z innymi farbami to trzeba gotować ubrania, a moja bluzka jest
        delikatna. Chyba się skuszę na ten Simplicol :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka