sid.leniwiec 01.06.10, 20:29 Co polecacie? I nie, niestety opcja "jedno i drugie" na 99% nie wchodzi w grę.:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sid.leniwiec Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:38 Podkreślam - są dwie alternatywy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:40 Dwie alternatywy? Pierwsza to Barcelona lub Rzym, a ta druga? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:43 też mi się coś nie zgadzało z tymi alternatywami :) Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:49 Rzym lub Barcelona. Ok, mój błąd.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:42 no dobra, Barcelona :) nie przepadam za Włochami, natomiast znałem jednego Hiszpana właśnie z Barcelony podczas studiów, bardzo ciekawy i inteligentny człowiek z niego był :) tylko głowę miał słabą :D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:45 dystansownik napisał: > Ani jedno, ani drugie. Błędna odpowiedź, gdyż Sid w Radomiu już była.:P Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:44 Albo, albo? Barcelona. Rzym bliżej więc o łatwiej wyskoczyć przy innej okazji.:P Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 20:51 Powiedzmy, że kategorie praktyczne nie mają znaczenia i liczą się same miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
annataylor Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:14 zależy co kto lubi byłam i tu i tu - osobiście polecam Barcelonę, ale Rzym też jest ładny ze względu na starożytne zabytki (przynajmniej dla mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:25 ile masz czasu. barcelonę poznasz w 2 dni. Na Rzym trzeba więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 12:29 sid.leniwiec napisała: > 4 - 5 dni wolisz intensywne poznawanie, czy spokojną kontemplację? Barcelona bedzie lepsza, gdy to drugie wolisz. jeżeli to pierwsze, to znudzisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 15:15 grassant napisał: > ile masz czasu. barcelonę poznasz w 2 dni. Na Rzym trzeba więcej. W 2 dni?? Można i w 2 godziny, ale żeby dobrze zwiedzić Barcelonę trzeba na to przeznaczyć co najmniej tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 15:25 83kimi napisała: > grassant napisał: > > > ile masz czasu. barcelonę poznasz w 2 dni. Na Rzym trzeba więcej. > > W 2 dni?? Można i w 2 godziny, ale żeby dobrze zwiedzić Barcelonę trzeba na to > przeznaczyć co najmniej tydzień. Sacrada, park Gaudiego, muzeum Picassa, Ramblas, rekiny, starówka, Montjui, stadion Barca. Co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 15:52 grassant napisał: > 83kimi napisała: > > > grassant napisał: > > > > > ile masz czasu. barcelonę poznasz w 2 dni. Na Rzym trzeba więcej. > > > > W 2 dni?? Można i w 2 godziny, ale żeby dobrze zwiedzić Barcelonę > trzeba na to > > przeznaczyć co najmniej tydzień. > > Sagrada, park Gaudiego, muzeum Picassa, Ramblas, rekiny, starówka, > Montjui, stadion Barca. Co jeszcze? Wizytę w aquarium odradzam (drogo - 17 euro) i w sumie nic ciekawego, już lepiej odwiedzić zoo. Poza wszystkim co wymieniłeś/wymieniłaś, warto jeszcze pojechać na Tibidabo, do parku labiryntu, połazić po dzielnicy Gracia (po Ravalu też warto), do tego Barceloneta i miasteczko olimpijskie z portem, tereny targowe tzw. Forum (zupełnie inna Barcelona), kamieniczki Gaudiego, Hospital de Sant Pau... Już nie wspominam o Muzeum Narodowym Sztuki Katalońskiej (bardzo ciekawe, można w nim spędzić spokojnie 3-4 h), Muzeum Historii Katalonii (interaktywne) czy możliwości załapania się na jakąś ciekawą i darmową wystawę w Caixa Forum. Do tego jeden dzień na plaży pod Barceloną (np. Castelldefels) lub wycieczka na Montserrat i okazuje się, że czasu może nawet zabraknąć. Oczywiście, że w 2 dni można zobaczyć najważniejsze rzeczy, ale w Barcelonie jest tyle rzeczy do zwiedzenia/zrobienia, że przez tydzień na pewno nikt się nie będzie nudził. Dobrze rozwinięta sieć pociągów podmiejskich sprawia też, że kolejny tydzień można zwiedzać okolice. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 18:11 ja bym jeszcze zaproponowal portaventura oczywiscie jak ktos lubi takie klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 18:21 Dzięki za wskazówki.:) Ja wiem, że jeśli miasto jest ciekawe i dużo można zobaczyć, to i 2 tygodnie będzie za mało. Poza tym fajnie nie tylko zwiedzać, ale i pokontemplować, pójść gdzieś do knajpki, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 18:06 > ile masz czasu. barcelonę poznasz w 2 dni latajac chyba na miotle wracajac do pytania to barcelona Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 22:02 O tak, Port Aventura super miejsce :-) Zapomniałam jeszcze napisać o parku Ciutadella i Hiszpanii w miniaturze. Porelaksować się w Barcelonie w knajpkach można jak najbardziej. Tylko trzeba unikać miejsc typowo turystycznych np. Rambli. W dzielnicy Gracia jest mnóstwo klimatycznych i niedrogich knajpek, polecam zwłaszcza wieczorami. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jej_torebka Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:28 jak byś mnie miała zabrać, to Barcelona. w Rzymie już byłam. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:44 Barcelona mi queridaaaa;),jasne ,że Barca i przywieź cavę. Odpowiedz Link Zgłoś
jej_torebka Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:53 Mi też się w Rzymie podobało (choć patelnia była straszna), ale niewykluczone, że w Barcelonie podobałoby mi się bardziej. Jedyny zgrzyt podczas rzymskich wakacji to totalna nieznajomość angielskiego wśród Włochów. Odpowiedz Link Zgłoś
happy_end Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 22:39 jej_torebka napisała: > > Jedyny zgrzyt podczas rzymskich wakacji to totalna nieznajomość angielskiego > wśród Włochów. Hehe. W Barcelonie jest podobnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piekna.i.wyrafinowana Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:52 Rzym zdecydowanie więcej do zwiedzenia, zobaczenia... na 4-5 dni lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Barcelona czy Rzym? 01.06.10, 21:58 ja chce jechac do barcelony, chyba pojade z Misiem w lipcu :) ale najbardziej chcialabym do afryki - tylko mnie nie stac :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 09:25 "najbardziej chcialabym do afryki - tylko mnie nie stac" :/ nie przesadzaj Maha. 1200 pln na Egipt czy Tunezję nie wyskrobiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 08:48 Rzym!!! Byłam w marcu i jestem zachwycona! Napewo tam wrócę! Odpowiedz Link Zgłoś
whitediamond Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 09:00 zdecydowanie Barcelona!!!!! Rzym jest nudny, brudny, pelen ludzi i ruin ;) Barcelona jest funky, pelna pubow, klubow, restauracji, no i jeszcze hiszpanie z ich podejsciem do zycia..... maniana.... Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 09:21 Co Tobie poradzić nie wiem. A sama bym wybrała Barcelonę, w której nigdy nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 11:49 BARCELONA - zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 11:51 Barcelona. Nie bylam w zadnym, ale w Bacelonie bedzie cieplej;) Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 14:24 Zdecydowanie Barcelona oprócz atrakcji lifestylowo - klubowych jest jeszcze architektura Gaudiego, muzeum Salvadora Dali no i blisko na liczne plażę Costa Brava :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 15:10 Mieszkam w Barcelonie, polecam. Jak masz jakieś pytania, pisz, chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 18:00 Zdania są podzielone, a ja mam jeszcze sporo czasu żeby dumać, póki co bardziej skłaniam się ku Barcelonie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka <a href="http://www.youtube.com/watch?v=MGJJ3aKwjUI" target="_blan 02.06.10, 18:41 www.youtube.com/watch?v=MGJJ3aKwjUI Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: <a href="<a href="http://www.youtube.com/watch?v=M" target 02.06.10, 18:47 jessss., jak ja go kocham !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: <a href="<a href="<a href="http://www.youtube." target 02.06.10, 22:04 nie dość, że nie żyje, to miał HIVa i był biseksem, choć bliżej było mu do geja :) Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 21:45 Zalezy co lubisz. Jak sie chcesz tylko powloczyc, ludzi poznac, pobawic, cos zjesc- Barcelona. Rzym jest dla tych ktorzy lubia popatrzec na potege dziejow i sztuki. Barcelona do wypadu z grupa, mniej dla pary (tez oczywiscie, o preferencji mowie). W Rzymie warto zobaczyc Forum Romanum o zachodzie slonca, jeden z piekniejszych widokow w Europie. Z kolei dziewczyny w Rzymie (koniecznie bez zadnego faceta) podbuduja swoje poczucie wartosci na dlugo, bo Wlosi nieustannie wyrazaja swoj zachwyt dla plci piekniej ;) co bywa fajnie i uciazliwe zarazem. No i te looooody, pizza, tratorie. Przy calym szacunku dla kuchni hiszpaniskiej, Wlochy gora :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 22:04 venettina napisała: No i te looooody, pizza, tratorie. Przy calym > szacunku dla kuchni hiszpaniskiej, Wlochy gora :) A w Hiszpanii tapasy i sangria :-) Kiedy chcesz wyjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Barcelona czy Rzym? 04.06.10, 15:44 ja chyba pojade pod koniec lipca, jesli Mis sie zgodzi... biore wczoraj z polki u Misia przewodnik po barcelonie, a tam podpis zony... eh... spocilam sie od uderzenia krwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 22:46 > No i te looooody, pizza, tratorie. lody spoko ale pizza byla najwiekszym rozczarowaniem gdy sie pojawilem pierwszy raz we wloszech do amerykanskiej sie nie umywa Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Barcelona czy Rzym? 05.06.10, 18:37 Ty tak uwazasz. Sa ludzie ktorzy wola pizze niezamerykanizowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: Barcelona czy Rzym? 06.06.10, 12:05 > lody spoko ale pizza byla najwiekszym rozczarowaniem gdy sie pojawilem pierwszy > raz we wloszech do amerykanskiej sie nie umywa Amerykanska 'pizza' to nie pizza. Prawdziwa zjesz tylko we Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 22:51 venettina napisała: > Z kolei dziewczyny w Rzymie (koniecznie bez zadnego faceta) > podbuduja swoje poczucie wartosci na dlugo, bo Wlosi nieustannie > wyrazaja swoj zachwyt dla plci piekniej ;) fakt, Włosi sztukę kłamania opanowali do perfekcji :] Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 22:55 to fakt;) ale Polacy przeginają w druga stronę ,moj kolega powiedzial kiedys ,że faceci w Polsce nie patrzą na kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Barcelona czy Rzym? 02.06.10, 23:11 oczywiście, że patrzą tyle, że robią to dyskretnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Barcelona czy Rzym? 05.06.10, 18:39 Na ulicach nic innego nie robia tylko sie masowo klamstewkami zajmuja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
milfur Re: Barcelona czy Rzym? 03.06.10, 08:08 Bukareszt - na B i po "romańsku" gadają Odpowiedz Link Zgłoś
rufuska Re: Barcelona czy Rzym? 03.06.10, 10:46 Rzym:)ale ja kocham Włochy, więc nieco spaczona jestem;) Hiszpania też niezła;) Odpowiedz Link Zgłoś