Dodaj do ulubionych

Głodówka

IP: *.chello.pl 09.03.04, 09:53
Znajoma powiedziała mi, że jedno- dwudniowa głodówka(!) przyśpiesza proces
leczenia np. infekcji. Nie polemizuję, gdy dorosły człowiek jest
przeziebiony, lub chory na cokolwiek innego ( nie mam na myśli chorób
przewlekłych) nie ma zwykle dużego apetytu i może sie przygłodzić. Jednak
moja znajoma postanowiła poddać głodówce swoje nastoletnie ( małe naście)
dziecko! Podobno jednodniowe niejedzenie ( przy zaspokojeniu odpowiedniej
ilości płynów, a właściwie wody mineralnej) a nastepnie włączanie pokarmów w
określony sposób nie jest szkodliwe -a wręcz odwrotnie. Co Państwo o tym
sądzą?
Co myśla Państwo o wegetarianiźmie u dzieci?
Ja mam swoje zdanie, ale chciałaby poznac opinię innych.
Obserwuj wątek
    • tylko_admin_wie_ktom_ja Re: Głodówka 09.03.04, 10:20
      Gość portalu: Galla napisał(a):

> Podobno jednodniowe niejedzenie ( przy zaspokojeniu odpowiedniej
      > ilości płynów, a właściwie wody mineralnej) a nastepnie włączanie pokarmów w
      > określony sposób nie jest szkodliwe -a wręcz odwrotnie. Co Państwo o tym
      > sądzą?

To prawda. Jednodniowej głodówki jeszcze nie trzeba przeprowadzać pod kontrolą
      lekarza, oczywiście pod warunkiem, że człowiek jest zdrowy - uczciwie muszę
      przyznać, że nie wiem jak jest gdy np. człowiek jest chory na cukrzycę, czy
      wtedy wolno.
      Istnieje też możliwość przeprowadzenia głodówki dłuższej, tygodniowej i więcej,
      ale wtedy należy bezwzględnie udac się do medyka :). Nie pamiętam źródła, ale
      czytałam kiedyś zeznania ;) osoby która poddała się takiemu reżimowi. warto
      wtedy, i powie to każdy lekarz, mieć wolne dni, nie forsować się zanadto -
      ciężko głodowac kiedy człowiek musi chodzić do pracy i skądś czerpać dużo
      energii.
      Podobno głodówka bardzo oczyszcza, ala tak jak powiedziałam: to lekarz powinien
      zadecydować w jaki sposób należy ją stosować, zalecić preparaty witaminowe,
      przeprowadzić może badania?
      Osobiście uważam, że obecna pora roku głodówce nie sprzyja. Trzeba by poczekać
      na słońce, na świeże warzywa i owoce, żeby po okresie "nicniejedzenia" móc
      reaktywować organizm zdrowymi produktami.

> Co myśla Państwo o wegetarianiźmie u dzieci?
      > Ja mam swoje zdanie, ale chciałaby poznac opinię innych.
    • szynkowa Re: Głodówka 09.03.04, 10:23
      W takich sprawach, zwłaszcza jeśli o dzieci chodzi, po prostu poszłabym po
      poradę do lekarza. Każdy na forum ma pewnie taką "znajomą od której słyszał i
      każdy napisze Ci co innego. Ja swoje zdanie zachowam dla siebie.
    • astrit Re: Głodówka 09.03.04, 10:46
      To prawda. 1 - 3 dniowa głodówka + dużo płynów - mineralka, herbaty ziołowe -
      działają bardzo dobrze. Polega to na dokładniejszym wypłukaniu z organizmu
      toksyn, normalne jedzenie spowalnia ten proces. Ale jeśli w tym czasie bierze
      się jakieś leki doustne - przegłodzenie się dłuższe niż 2 dni może
      niekorzystnie wpłynąć na śluzówkę przewodu pokarmowego. Można to złagodzić
      jedząc kisiel, ale w przypadku dzieci nie przeciągałabym ponad 1 dzień.
    • Gość: Buzia Re: Głodówka IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.03.04, 12:07
      Moja opinia wyraża się w twierdzeniu, że dziecko samo reguluje sobie potrzeby
      żywieniowe- jednaego dnia zje więcej, drugiego dnia może nie jeść wcale.Ale
      jest to jego wybór- i jak mnie się wydaje, podyktowany potrzebami organizmu.Ta
      opinia dot. również wegetarianizmu- jeśli dziecko chce jeśc wędliny i mięso-
      trudno mu zabronić i nigdy nie zrobiłabym tego. A tak naewiasem mówiąc- sporo
      dzieciaków nie chce jeść przetworów mięsnych- pozostając na serkach itp.
      rzeczach- zaoserwowalam to pośród dziatwy znajomych. I to utwierdza mnie w
      mniemaniu,że należy pozostawić wolny wybór dziecku- a ingerować tylko w
      skrajnie ekstremalnych przypadkach (gdy dzieciak w ogóle nie chce jeść).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka