18.03.04, 11:24
Zapisalam sie wlasnie na aikido, bo przeczytalam, ze jest to sport, gdzie
kladzie sie duzy nacisk na samoobrone. Czy to dobry wybor? Jakie inne sztuki
walki mozna jeszcze polecic (dodam, ze jestem bardzo marnej kondycji, jestem
bardzo slaba).
Obserwuj wątek
    • pawel.drozdziak Re: Aikido 19.03.04, 01:04
      mary_an napisała:

> Zapisalam sie wlasnie na aikido, bo przeczytalam, ze jest to sport, gdzie
      > kladzie sie duzy nacisk na samoobrone. Czy to dobry wybor? Jakie inne sztuki
      > walki mozna jeszcze polecic (dodam, ze jestem bardzo marnej kondycji, jestem
      > bardzo slaba).

Strasznie długa odpowiedź będzie.

Tak się składa, że w polskim internecie jest cała masa forów dyskusyjnych
      poświęconych sztukom walki, natomiast jest tylko jedno forum - właśnie to -
      poświęcone bezpieczeństwu kobiet.

Z racji wykonywanego zajęcia regularnie czytuję wszystkie większe fora gdzie sie
      pisze na ten pierwszy temat i wyciągając wnioski z tam poczynionych obserwacji
      tu lansuję zasadę unikania dyskusji na temat "która szkoła jest lepsza na ulicę".

Napiszę dokładnie dlaczego. Otóż kwestia ta wzbudza wręcz nieprawdopodobnie
      silne emocje u zaangażowanych w swój trening mężczyzn. Jeśli Kowalski napisze,
      że trenuje w szkole X a Nowak, że w szkole Y to po skonfrontowaniu danych często
      dochodzi z którejś strony do wypowiedzi krytycznej. Która w oczach rozmówcy jest
      natychmiast odbierana jako zarzut braku umiejętności walki. Dla większości
      trenujących mężczyzn ich umiejętności są źródłem dumy do którego są oni bardzo
      mocno przywiązani. Taki zarzut jest więc dla nich ciężką obrazą, czują się zatem
      natychmiast zmuszeni do obrony. Niemal w stu procentach kończy się to dziką
      kłótnią między nimi.

Kolejnym powodem takich kłótni jest niepokój osób prowadzących szkolenia o
      własny interes finansowy. Spory które się pojawiają często są elementem
      bezpardonowej konkurencji o pieniądze przyszłych uczniów.

Obserwowałem to już wielokrotnie i jestem pewny, że gdyby tego typu rozmowy
      zaczęły się tu mnożyć charakter tego miejsca zostałby stracony i forum nie
      mogłoby spełniać swojej roli.

Dlatego moja propozycja jest taka:

wejdź na www.google.pl
      i wpisz w okienko frazę "fora dyskusyjne o sztukach walki".
      Wyskoczy ci kilka portali w których każda sztuka walki ma swój dział i oprócz
      tego są działy tematyczne mieszane, na przykład o filmach nt. sztuk walki, z
      linkami do klipów video z różnych zawodów, pokazów itd.
      Tematu skuteczności aikido (i innych rzeczy też) na ulicy nie potrzebujesz tam
      poruszać od nowa, bo jest on omówiony dokładnie jak żaden inny na wszelkie
      możliwe sposoby. Jest co czytać przez najbliższy rok i po takiej lekturze na
      pewno da się już wyrobić sobie jakąś opinię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka