masher Re: Kryterium uczciwości 29.07.10, 11:51 chwila moment, albo jest sie uczciwym zawsze i wszedzie albo nie. tu nie ma pola do manewru, albo albo. albo mamy oszusta albo uczciwego czlowieka i albo chcemy miec takiego partnera albo owakiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kryterium uczciwości 29.07.10, 12:19 > chwila moment, albo jest sie uczciwym zawsze i wszedzie albo nie. Chciałabym wierzyć, że to jest możliwe i pożądane. Ale żeby być uczciwym zawsze i wszędzie trzeba by było chociażby nie mieć pirackich filmów czy mp3. :D:D:D:D:D Co innego uczciwość w relacjach międzyludzkich. Tutaj jestem mniej tolerancyjna. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Kryterium uczciwości 29.07.10, 12:28 pomijajac uzytek dozwolony czy jak sie to zwie, ktory latwo spelnic i byc legalnym czyli nie miec piratow a kopie dozwolone prawem polskim ;) to wcale nie takie trudne i niemozliwe. zreszta temat "piractwa" jest skomplikowany i za razem prosty- artysci sa rypani przez wytwornie, wytwornie przez klientow i wszystko jest na swoim miejscu. bo czy okradzenie zlodzieja jest zlodziejstwem? ;) do momentu az nie wpadna na pomysl wdrozenia modelu lepszej dystrybucji, zniesienia ograniczen, obnizki cen itd to ten system nie bedzie nigdy wydolny i zawsze beda czuli sie okradani mimo ze sami lamia prawo :P taki kalizm Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kryterium uczciwości 29.07.10, 13:32 Dla mnie to i tak nie jest uczciwe. Ogólnie jestem wrażliwa na punkcie praw autorskich, bo zdarzyło mi się, że ktoś uznał moją pracę za własną. Tak, okradanie złodzieja jest złodziejstwem. ;) Czasami złodziejstwo można usprawiedliwić (lubiłam Robin Hooda ;P), ale nie w przypadku praw autorskich, wykorzystywania czegoś za co się nie zapłaciło, gdy autor ponosi stratę, itp. Zawyżanie cen podałam nie bez powodu. Dla mnie to najgorsze chamstwo - pazernych ludzi nie lubię, szczególnie gdy biorą tylko dla siebie, a nie np. na rozwój firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Kryterium uczciwości 29.07.10, 16:34 akurat w polsce mamy dobrze rozwiazane prawo autorskie i mam nadzieje ze tego zmieniac jakies oszolomy nie beda chcialy. autor nie ponosi straty, jesli ktos kto sie zapoznal z jakims materialem nie nabylby tak czy siak tego czegos. wytwornie tak wlasnie dziwnie kombinuja i wyliczaja pozniej kosmiczne straty i odszkodowania. co juz nie raz bylo wysmiewane nawet w hameryce. ba, jedna babka walczyla z wytwornia ktora chciala poczatkowo iles milionow a w koncu nawet nie skonczylo sie na xx tysiacach lol najwiekszym zlodziejem praw autorskich sa wlasnie wytwornie i wydawcy. zagarniaja autorom i wykonawcom ich prawa bo inaczej nie wydadza tego nigdzie. od niedawna kilku muzykow sprzedaje sie w niezaleznych wydawnictwach albo w sieci i zarabiaja znaaaaaaaaaacznie wiecej nawet wyceniajac swoje wytwory na zasadzie "uzyj, zobacz, przetestuj i zaplac ile uwazasz". co wiecej, Coelho chcac promowac swoje ksiazki w wielu krajach sam zrobil piracka strone i je udostepnia za friko. nie tylko tym sie promuje ale i zarabia na tym calkiem dobrze. wiec jesli chodzi o temat praw autorskich i kto tu jest zlodziejem mozna mocno dyskutowac. sam troche wchodze swoim zajeciem o prawa autorskie i mam spore poszanowanie dla tego tematu. niestety jesli chodzi o wytwornie, filmy, muzyke, ksiazki pozostaje przy naszym wrecz idealnym prawie autorskim ktore przyczynia sie do tego ze ludzie moga zapoznac sie z kultura bez wiekszych barier. na koniec- dostac wiele autorow w polsce czy europie jest niemozliwoscia... co jest nie tylko ograniczaniem praw ale zwyklym zodziejstem- bo moglbym zapoznac sie z wieloma rzeczami ale nie moge czyli okradaja mnie z potencjalnej wiedzy ;) tak czy siak to temat na inna bajke ;) moze kiedys bedzie okazja o tym porozmawiac. milego dzionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Kryterium uczciwości 30.07.10, 13:16 To temat na inna bajke, ale wszystko idzie w tym kierunku, zeby muzyka i in. dziela byly dostepne w sieci za darmo. Sa projekty bibliotek wirtualnych, jest idea wolnego dostepu do czasopism naukowych i zapewne rozszerzy sie to na in. dziedziny. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kryterium uczciwości 31.07.10, 22:31 Pisząc o prawach autorskich miałam trochę inne łamanie ich na myśli. Po prostu Polacy nie szanują cudzej własności i tworząc własną bardziej niż powinni inspirują się tą cudzą własnością. Np. jak szukałam pracy to rekrutujący mnie ludzie byli pod wrażeniem, że w folio nie miałam niczego zrobionego na podstawie cudzych prac czy tutoriali. Najwyraźniej inni mięli. ;/ Jak widać trudno zrobić coś samemu, trzeba zrzynać. Nawet nie wiesz jak wkurzające jest to, kiedy ktoś bierze coś nad czym siedziałeś cholernie długo, zmienia kilka kolorów i trochę poprawia kształt i sprzedaje to jako własny wytwór. A prawo niestety dopuszcza coś takiego, co uświadomił mi prawnik, który w mojej byłej pracy dbał o "prawną stronę umów" zawieranych z klientami. ;( Aż odechciewa się robić cokolwiek/cokolwiek pokazywać ludziom. ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Kryterium uczciwości 30.07.10, 12:23 rzeka.chaosu napisała: > Chciałabym wierzyć, że to jest możliwe i pożądane. Ale żeby być uczciwym zawsze > i wszędzie trzeba by było chociażby nie mieć pirackich filmów czy mp3. Sa tacy, ktorzy nie maja, wiec jest mozliwe. A dlaczego ma byc niepozadane? Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Kryterium uczciwości 30.07.10, 11:44 Ja patrze jaki ktos jest dla innych ludzi. Jak kogos innego oklamie, oszuka, okradnie to znaczy, ze i mnie to kiedys zrobi. Sprawdza sie w 100%. Albo ktos gra fair albo nie. Powyzsza zasade stosuje nie tylko przy wyborze partnera, ale wszystkich, z ktorymi utrzymuje kontakty. Odpowiedz Link Zgłoś
mrow.ka1 Re: Kryterium uczciwości 31.07.10, 12:30 Taki krętacz to nikt inny jak zwykły tchórz, który nie potrafi sobie poradzić z konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Kryterium uczciwości 02.08.10, 10:37 chyba nikt z premedytacją nie brał sobie oszusta czy żłodzieja a w trakcie okazyuje się że oszukiwanie skarbówki to zaradność, cudze niedopatrzenie przy wydawniu reszty to szczęscie itp ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Kryterium uczciwości 02.08.10, 11:18 Oszukiwanie skarbowki jest b. czeste i zdarza sie wsrod osob, ktorym bym pozyczyla dowolna sume pieniedzy bez pokwitowania. Znam takich ludzi, ktorzy nigdy by nie zrobili zadnego swinstwa innym ale za granica pracowali na czarno lub nie rozliczali sie w Polsce z uzyskanych tam dochodow. To chyba spuscizna zaborow, wciaz nie czujemy, ze to nasze panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Kryterium uczciwości 02.08.10, 11:25 dlatego pytanie wydaje mi się błedne w założeniu, różne czynności przez ludzi uważane za nieuczciwe i czasem wychodzi do po latach Odpowiedz Link Zgłoś