patrykpluciennik
07.09.10, 01:25
Materiał wideo: www.ngliwice.pl/znikajaca-historia-cmentarz-zydowski
"Dwa lata temu miałem okazję brać udział w dwudniowej konferencji wyjazdowej poświęconej cmentarzom żydowskim na terenie powiatu gliwickiego. Razem z przedstawicielami gminy żydowskiej, historykami, nauczycielami odwiedzałem te cmentarze – a ściślej biorąc tylko to, co z nich jeszcze pozostało, dlatego na tym tle nasze dwa gliwickie cmentarze, chociaż zaniedbane i naruszone przez różne akty wandalizmu prezentują się znakomicie.
Od ponad 3 lat społecznie zajmuję się opieką nad cmentarzem na ul. Poniatowskiego i muszę z przykrością stwierdzić, że władze Gliwic nie mają żadnego pomysłu związanego dawnym domem przedpogrzebowym, który – należy to podkreślić – od kilku lat jest jego własnością.
Poza wykonaniem nowego dachu, z którego już po roku odpadło część dachówek, obiekt nie jest należycie zabezpieczony, a szkoda – przetrwał II wojnę światową, przetrwał komunizm… a dziś gdy można pozyskać fundusze unijne na jego renowację, kiedy jest naprawdę mnóstwo ludzi zainteresowanych nie tylko jego renowacją, ale również powstaniem w jego pomieszczeniach Muzeum Żydów Śląskich po prostu – stoi i niszczeje.
W moim przekonaniu – mówię to, chociaż jest mi przykro, bo jako Gliwiczanin cieszę się, że ten obiekt znajduje się w moim mieście. Gdyby jednak znajdował się w innym mieście, to władze tego miasta na pewno potrafiłyby wykorzystać jego urok nie tylko do przyciągnięcia turystów ale również do stworzenia godnego miejsca pamięci o swoich dawnych mieszkańcach – pamiętajmy, że w pewnych okresach czasu Żydzi w Gliwicach stanowili wspólnotę większą niż chociażby protestanci."