Dodaj do ulubionych

test ciążowy

04.09.10, 10:27
2 tygodnie temu współżyłam. Było to 2 dni po tygodniowej przerwie na okres, po
której nie rozpoczęłam już nowego opakowania. Z różnych informacji wynika, że
po odstawieniu owulacja może wystąpić natychmiast bądź jeśli brało się
tabletki długo - dopiero po kilku miesiącach nawet. Jako, że ja brałam
tabletki krótko bo tylko 4 miesiące, spodziewam się tego pierwszego. Czy mogę
wykonać test już teraz? Jestem w 20 dniu cyklu, okresu nie wiem kiedy się
spodziewać, bo pewnie zanim hormony się uregulują trochę czasu minie, a nie
chcę się stresować i czekać do miesiączki, bo też możliwe, że wystąpi w 40
dniu cyklu, a nie po 28.
Obserwuj wątek
    • ctryna Re: test ciążowy 04.09.10, 10:32
      ja bym robiła test
      ale ja jestem maniaczka testów, to nie wiem czy powinnaś mnie słuchać
      testy dają wynik 6 dni po zapłodnieniu, Ty jesteś teoretcznie 18 dni po stosunku.
      Ja bym robiła, gdyby nic nie wyszło, juz bym się dalej nie przejmowała.
      Okres po odstawieniu tabletek możesz dostać nie wiedomo kiedy, owulację masz też nie wiadomo
      kiedy.
      powidzenia
      • ctryna Re: test ciążowy 04.09.10, 10:33
        poza tym test w rossmanie czy superpharmie kosztuje kilka zł,
        • idon-t Re: test ciążowy 04.09.10, 10:39
          Może nie zarabiam zbyt wiele, ale na test mnie jeszcze stać :) Co więcej wiem
          ile kosztuje i nie ma to dla mnie większego znaczenia :)
          • ctryna Re: test ciążowy 05.09.10, 09:27
            zrobiłaś?
            • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 10:12
              Nie, wczoraj wypiłam 2 drinki, więc bałam się, że ewentualne poranne promile
              niekorzystnie wpłyną na wynik. Wiem, że pewnie nie, ale wolę potem nie myśleć,
              że to to.
              Dziś kupię test i jutro z samego rana go zrobię :) Powiem Wam co wyszło, jak
              tylko odczytam ilość kresek.
              • zoofka Re: test ciążowy 15.09.10, 23:57
                Zartujesz?? przecież to test ciążowy - ma za zadanie wykryć podwyższony poziom hormonu beta HCG w moczu. A promile nie mają tu nic do rzeczy.
      • idon-t Re: test ciążowy 04.09.10, 10:37
        Nie wiem jak policzyłaś to 18, bo ja jestem 13 dni po stosunku (nawet wzięłam
        kalendarz i policzyłam:) Mogę nawet podać więcej faktów, takich jak to, że
        miesiączka była 16 sierpnia,
        siedmiodniowa przerwa miała miejsce od piątku 13 sierpnia, do czwartku 19 sierpnia,
        a współżycie miało miejsce 22 sierpnia.
        Z tego co się orientuję, testy są wiarygodne, gdy wykonuje się je w dniu
        spodziewanej miesiączki, dlatego nie wiem czy robić, czy czekać jeszcze trochę
        :) Ale dzięki :)
        • ctryna Re: test ciążowy 04.09.10, 10:39
          nie trezba w dniu spodziewanej miesiaczki
          tylko rob rano jak tylko wstaniesz
          • idon-t Re: test ciążowy 04.09.10, 10:43
            Czyli podsumowując, mogę spokojnie robić i będzie wiarygodny, tak? :)
            • annajustyna Re: test ciążowy 05.09.10, 10:18
              Jak dodatni to wiarygodny (ale mozesz jeszcze poronic, wiec i tak lepiej
              odczekac), a jak ujemny to niewiarygodny. Nie robi sie tak wczesnie testu, to
              bez sensu.
              • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 11:33
                Jak to poronić? To lepiej nie robić testu i żyć w niewiedzy bo mogę poronić? No
                chyba żartujesz...
                Jak to wcześnie? 2 tygodnie po stosunku to wcześnie? Przecież własnie owulacja
                występuje najczęściej 2 tygodnie przed miesiączką, a wtedy poleca się wykonywać
                test. Więc o co chodzi? Moja sytuacja jest inna, bo mogłam mieć owulację zaraz
                po tygodniowej przerwie.
                • annajustyna Re: test ciążowy 05.09.10, 12:11
                  Lepiej nie robic testu PRZED miesiaczka, a najlepiej pare dni po. Czesto bardzo
                  wczesne ciaze sa ronione w terminie miesiaczki.
                  • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 12:58
                    A zauważylaś, że moja sytuacja jest trochę inna? Współżyłam w 7dniu cyklu, 2 dni
                    po tygodniowej przerwie od tabletek, w moim przypadku owulacja mogła wystąpic
                    wcześniej. A na okres mogę sobie poczekać, i jak już się go doczekam, to może
                    tak się zdarzyc, że będę 4 tygodnie po stosunku(owulacji możliwe że też). Wiec
                    kiedy mam wykonać test skoro zwyczajnie nie wiem, kiedy tej miesiączki mogę się
                    spodziewać?
                    • cyniczna.303 Re: test ciążowy 06.09.10, 01:00
                      Skoro sytuacja jest skomplikowana i sama nie potrafisz ustalić, kiedy powinna
                      wystąpić Twoja miesiączka, to może spróbujmy spojrzeć na sytuację z innej strony:

- moment stosunku płciowego nie jest momentem zapłodnienia
                      - zapłodnienie może trwać do 3 dni od stosunku (więc HCG i tak nie wykryje)
                      - przy założeniu, że zapłodniona komórka osadziła się w Twojej macicy w 3 dniu
                      po stosunku, warto odczekać jeszcze minimum 10 dni, aby hormon zaczął się
                      wytwarzać w wykrywalnej ilości

Suma sumarum - zrób test po upływie minimum 13 dni od dnia stosunku. Jeśli byłaś
                      akurat płodna - z dużym prawdopodobieństwem test będzie pozytywny.

Swoją drogą - kobieta jest płodna tylko przez krótki okres czasu w miesiącu.
                      Skoro odstawiłaś tablety i wiedziałaś, że owulacja może się przesuwać - po co
                      nieodpowiedzialny seks?
                      • idon-t Re: test ciążowy 06.09.10, 08:37
                        Jej, ja naprawdę wiem te rzeczy, które wymieniłaś w punktach, tylko, ze
                        niedokładnie chyba przeczytałaś mój wątek, bo napisałam wyraźnie kiedy dokładnie
                        miał miejsce stosunek i ile dni od tego czasu minęło:) Ja nawet założyłam, że
                        komórka osadziła się w mojej macicy 5 dni po zapłodnieniu, bo wykonałam test w
                        15 dniu po stosunku, w 22 dniu cyklu, dziś, przed chwilą :P I co Ty na to?
                        • cyniczna.303 Re: test ciążowy 06.09.10, 15:13
                          Czytam Twój wątek bardzo dokładnie i stąd mój powyższy post z podpunktami. Dla przypomnienia więc Twojej własnej rozmowy z annajustyna, cytuję Ciebie:

"Wiec kiedy mam wykonać test skoro zwyczajnie nie wiem, kiedy tej miesiączki mogę się
                          spodziewać? "

Więc Ci odpowiedziałam, że skoro nie wiesz, kiedy ma wystąpić miesiączka, to trzeba spojrzec na sytuację z innej strony i bla bla bla bla, powtarzać się nie będę.. przeczytaj jeszcze raz :/

Odpowiadając na Twój powyższy post:

Nie wiem czy wiesz, skoro pytasz i ciągle nie wiesz co z czym zjeść. Skoro zrobiłaś już test i wyszedł negatywny - z dużym prawdopodobieństwem nie jesteś w ciąży. Ale testy nie są nieomylne. Powtórz jeszcze test za 2 tygodnie. Jeśli znów wyjdzie negatywny - prawie pewne, że nie jesteś w ciąży. Ale wyjątki się zdarzają, stad też wspominałam o mojej bratowej.

Jeśli jednak na teście zarysuje się druga kreska - natychmiast leć do ginekologa.

Powodzenia.
    • i.nes Re: test ciążowy 04.09.10, 10:33
      idon-t napisała:

> nie chcę się stresować

I dlatego zawitałaś do poradni FK??
      OJP, tyle lat na forum, a ja wciąż nie mogę wyjść ze zdumienia...
      • idon-t Re: test ciążowy 04.09.10, 10:40
        > I dlatego zawitałaś do poradni FK??

Tak.

> OJP, tyle lat na forum, a ja wciąż nie mogę wyjść ze zdumienia...

A ja nie mogę wyjść ze zdumienia, jak łatwo ludzie wpadają w zdumienie.
        • i.nes Re: test ciążowy 04.09.10, 10:42
          idon-t napisała:

> Tak.

Powodzenia zatem.

> A ja nie mogę wyjść ze zdumienia, jak łatwo ludzie wpadają w zdumienie.

Zrób test ciążowy, wtedy pogadamy o zdumieniu ;)
          • idon-t Re: test ciążowy 04.09.10, 10:49
            > Zrób test ciążowy, wtedy pogadamy o zdumieniu ;)

W takie akurat wolałabym nie popadać :P

Ale wróćmy jeszcze na chwilę do Twojego zdumienia... To do jakiej poradni
            proponowałabyś mi się udać? Bo chyba nie masz na myśli ginekologa, który po tak
            krótkim okresie od ewentualnego zapłodnienia, nic by nie zobaczył, jeśli mowa o
            aktualnej zawartości mojej macicy. Co dziwnego w tym, że pytam tutaj? Bo nie
            rozumiem...
            • bladamery Re: test ciążowy 04.09.10, 11:52
              To do jakiej poradni
              > proponowałabyś mi się udać? Bo chyba nie masz na myśli ginekologa, który po tak
              > krótkim okresie od ewentualnego zapłodnienia, nic by nie zobaczył, jeśli mowa o
              > aktualnej zawartości mojej macicy. Co dziwnego w tym, że pytam tutaj? Bo nie
              > rozumiem...

A rozumiesz skąd się biorą dzieci?
              Do jakiej poradni chcesz się udać, tego ja nie rozumiem ( wlaściwie to powiedziałabym Ci do jakiej,
              ale nie chcę być złośliwa)
              Moim skromnym zdaniem robienie testu teraz to tylko strata czasu, nerwów i pieniędzy. Musisz
              poczekać przynajmniej do terminu spodziewanej miesiączki. Testy sikane nie wykrywają tak szybko
              ciąży, nawet jeśli jest napisane, że 6 czy ileś tam dni po stosunku.
              Możesz sobie zrobić badanie na obecność hormonu ciążowego Beta-hCG we krwi, ale to byś
              musiała zrobić kilka razy, żeby sprawdzić, czy watość przyrasta.
              Ale będę się upierać, że powinnaś spokojnie poczekać i poczytać na temat zapłodnienia i jego
              przebiegu. Jest mnóstwo tego typu arykułów w sieci.
            • california_rose Re: test ciążowy 04.09.10, 11:56
              o, ludzie...
              Proponowałabym jednak iść do ginekologa. Może nie zobaczy nic ale pogadać
              możesz. W koncu to jego fucha i zna się na tym bardziej niż przeciętny
              forumowicz i może zrobi Ci test krwi, który wykrywa ciążę z dokładnością bliską
              100% już po 7-10 dniach.
    • cyniczna.303 Re: test ciążowy 04.09.10, 22:50
      Nie chcę straszyć, ale te testy są często g**o warte :D Moja bratowa starając
      się bardzo o dziecko - robiła sobie testy regularnie co tydzień. Wychodziły
      negatywne, więc się jeszcze bardziej starali, dalej negatywne. Któregoś tygodnia
      wyszedł pozytywny - natychmiast poszła do lekarza i się okazało, że była w 11
      tygodniu :D
      • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 10:17
        To co? Nie widziała, że od trzech miesięcy nie ma miesiączki?? Nie słyszałam
        nigdy o takim przypadku.
        • annajustyna Re: test ciążowy 05.09.10, 10:20
          Mogla miec caly czas krwawienie okolomiesiaczkowe. to sie zdarza.
          • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 11:30
            Zgadza się, ale to krwawienie bardziej przypomina plamienie i różni się od
            normalnej miesiączki i kobieta powinna zgłosić się do lekarza, gdy zauważyła coś
            takiego.
            • jeza_bell Re: test ciążowy 05.09.10, 12:01
              >Zgadza się, ale to krwawienie bardziej przypomina plamienie i różni się od
              > normalnej miesiączki i kobieta powinna zgłosić się do lekarza, gdy zauważyła co
              > ś
              > takiego.

Więc poszła i był to właśnie 11 tc.
              • annajustyna Re: test ciążowy 05.09.10, 12:12
                Ja mialam krwawienie w 9 tygodniu ciazy. MOzna by je pomylic z bardzo slaba
                miesiaczka.
            • cyniczna.303 Re: test ciążowy 05.09.10, 22:01
              Miała obfite plamienia, ale robiła sobie regularnie testy ciążowe i wszystkie
              były negatywne, więc po co miała iść do lekarza?

Napisałam tę historię tylko po to, żeby pokazać autorce, że jeśli jest już w
              ciąży - to ani test, ani wystąpienie miesiączki, ani lekarz tego już nie zmienią ;)
        • cyniczna.303 Re: test ciążowy 05.09.10, 21:58
          Miała miesiączki, trochę słabsze, ale były.
      • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 13:00
        ... i o becikowym mogła sobie pomarzyć :) - tak mi się nasunęło :)
        • annajustyna Re: test ciążowy 06.09.10, 11:28
          Ta, bo za becikowe mozna sobie dopiero zaszalec - co najmniej pelna wyprawke kupic :/.
    • idon-t Re: test ciążowy 05.09.10, 19:13
      Kupiłam dwa różne. Jutro (22 dzień cyklu) wykonam pierwszy. Po paru dniach kolejny.
    • idon-t Przed chwilą zrobiłam test........................ 06.09.10, 08:42
      Chciałam tylko przypomnieć, bo kilka osób ma z tym problem i zachowuje się
      jakbym stosunek odbyła 3 dni temu, sugerując mi jeszcze 10 dni odczekania, aż
      poziom hormonu zostanie wykrywalny :P
      Dlatego sprawa wygląda tak: jestem 15 dni po stosunku, w 22 dniu cyklu, w
      nieokreślonym czasie przed miesiączką i na teście wyszła mi tylko jedna gruba
      krecha. Kupiłam wczoraj w aptece 2 testy, w dodatku różne. Drugi planuję wykonać
      za kilka dni. Może w piątek albo w niedzielę. W niedzielę będzie to 28 dni.
      • cyniczna.303 Re: Przed chwilą zrobiłam test................... 06.09.10, 15:19
        > Chciałam tylko przypomnieć, bo kilka osób ma z tym problem i zachowuje się
        > jakbym stosunek odbyła 3 dni temu, sugerując mi jeszcze 10 dni odczekania, aż
        > poziom hormonu zostanie wykrywalny :P

Przykre trochę.. Starałam Ci się pomóc patrząc na Twój problem z kilku stron. Dziękuję jedynie za wspomnienie o mnie i przypomnienie mi, że to ja mam problem.

Skoro jesteś taka mądra i wiedziałaś, że trzeba odczekać 10 dni - po kiego diabła pisałaś wątek?
        • idon-t Re: Przed chwilą zrobiłam test................... 06.09.10, 16:01
          Dobrze, ok, ja wiem, że chciałaś pomóc i bardzo Ci dziękuję, ale nie rozumiem czemu się obrażasz. W poście tam wyżej napisałaś, radziłaś mi, żebym odczekała jeszcze 10 dni - tak jakbym odbyła stosunek 3 dni temu podczas gdy ja za sobą dawno mam 15 dni nawet, więc o co Ci chodzi? Rozumiem, że chcialaś spojrzeć z kilku stron, ale w tym wypadku nie była to strona, która dotyczyła mnie, więc sprawiałas wrażenie jakbyś nie doczytała...
    • lilyrush Re: test ciążowy 06.09.10, 10:00
      Ogólnie jeśli chodzi o termin miesiączki po odstawieniu tabletek to ta pierwsza raczej jest w takim samym terminie jak tabletkowa. Gospodarka hormonalna jeszcze troch ma śladów po tabsach. dlatego zresztą sugeruje sie nie zachodzić w ciaze zaraz pod odstawieniu tabletek tylko tak po 3 m-cach.
      Ja sam odstawiłam teraz tabletki po 16 latach na dobre (byla mała przerwa na dziecko) i mniej wiecej spodziewam sie okresu w tym terminie, w którym byłby normalnie.
      To ale ja jzu nie mam opcji zajścia w ciazę :-)
    • idon-t Re: test ciążowy - kolejny test w 28 dniu cyklu 12.09.10, 11:02
      21 dni po seksie... Negatywny.
      • annajustyna Re: test ciążowy - kolejny test w 28 dniu cyklu 12.09.10, 11:20
        Np to w ciazy nie jestes.
    • malinka2303 Re: test ciążowy 15.09.10, 22:24
      Na przyszłość poleciła bym Ci zabezpieczyć się to nie będziesz miała więcej takich problemów. Polecam Ci filmik o antykoncepcji bardzo śmieszny www.youtube.com/antymetody
      • cyniczna.303 Re: test ciążowy 16.09.10, 13:26
        Mamy przyrost naturalny niski, przydałoby się jednak trochę wpadek ;)
      • paulus2303 Re: test ciążowy 17.09.10, 15:23
        Zgadzam się tabletki to jedna z najbezpieczniejszych metod antykoncepcji. a filmiki świetne są szczególnie przyduszanie haha
    • megi1973 Re: test ciążowy 17.09.10, 15:31
      w ciąży nie jesteś-i po co było zawalać forum terminami miesiączek i stosunkami???
    • ramka2 Re: test ciążowy 17.09.10, 15:51
      W moim przypadku po 2 tygodniach od współzycia test wykazał, że jestem w ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka