Dodaj do ulubionych

iść czy nie iść?

14.09.10, 13:23
dostałem się na dzienną archeologię i nie jestem pewny.to moje marzenie od dzieciństwa,ale jestem coraz starszy, pieniądz po tym marny, będę musiał znaleźć też pracę nie kolidującą z zajęciami, nie ma archeologii zaocznej,więc jeśli znajdę jakąś sensowną robotę to nie będę mógł przejść na zaoczne i pracować w tygodniu,tylko będę zmuszony przerwać studia.jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:26
      iść,jeśli to twoje marzenie
    • rosa_de_vratislavia nie iść 14.09.10, 13:28
      ...skoro widzisz tyle minusów.
      Skoro my, podatnicy, fundujemy studia, to fundujmy komuś, kto o nich marzy i wiąże z nimi przyszłość zawodową.
      Szkoda naszej forsy na Ciebie - skończysz te studia i nie będziesz pracowałw zawodzie (bo nie palisz się do tego - brak Ci determinacji).
      • wiarusik Re: nie iść 14.09.10, 13:32
        uwielbiam pracę na świeżym powietrzu i lubię pracować z łopatą.
        • alpepe Re: nie iść 14.09.10, 13:49
          zostań seksownym grabarzem. Będziesz nieźle zarabiał, może coś ciekawego wykopiesz, a do tego będziesz miał piękne ciałko od machania łopatą.
      • liza_s Re: nie iść 14.09.10, 13:34
        "Uwielbiam" ten argument. Oczywiście wszyscy dookoła płacą podatki, tylko nie rodzice studenta.
      • real_mayer Re: nie iść 14.09.10, 19:47
        Ja tez placę podatki, rób sobie z nimi co chcesz :D bierzcie i wydajcie
    • princessjobaggy Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:30
      > pieniądz po tym marny

Niekoniecznie, zalezy w czym sie bedziesz pozniej specjalizowal. Poza tym jak to marzenie z dziecinstwa szkoda by bylo nie sprobowac.
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:33
        no właśnie,pokusa ogromna. tylko nie wiem jak będzie z pracą zanim nie osiągnę chociaż licencjata.
      • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:34
        sprawdz sobie tego pana;)
        ma firmę
        www.archeotyszczuk.republika.pl/sebastian_tyszczuk.htm
        • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:37
          o dzięki,popatrzę;)
    • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:32
      Na studia "hobbystyczne" poszłabym po tym, jakbym zdobyła inny zawód, z którego mogłabym żyć. Ale, jak piszesz, nie ma archeologii zaocznej. Cóż: wybrałabym niefajne-opłacalne niż fajne-nieopłacalne.
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:36
        mam tytuł technika,może on wystarczy...
        • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:37
          wystarczy jako ten zawód dla pieniędzy ofkors;)
          • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:38
            a gdzie się dostales i na jaką archeo chcesz isc?
            • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:41
              nie mogę powiedzieć dokładnie gdzie, na pewno w warszawie;)
              • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:51
                ;) na UW jest dobra śródziemnomorska ,
                • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:55
                  no niestety,nie tam;P
          • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:42
            Ale pracowałeś już w tym zawodzie ?
            • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:44
              w tym nie;P
              • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:06
                To, skoro rozważasz studia dzienne, czyli następne 5 lat inwestycji w siebie, wybrałabym coś, za co mogłabym utrzymać rodzinę.
                • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:07
                  Chyba, że archeologia daje takie możliwości....
                  • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:23
                    ja nie mam rodziny;)
                    • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:28
                      I co ? Nigdy nie będziesz miał ???? Czy jak ?
                      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:30
                        będę miał bogatą żonę ;)
                • six_a Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:26
                  jego rodzina to ta pani z jutuba, co ględzi o kosmetykach od rana do wieczora;)
                  • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:34
                    :D
      • mumia_ramzesa Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 22:15
        bijatyka napisała:

> Na studia "hobbystyczne" poszłabym po tym, jakbym zdobyła inny zawód, z którego
        > mogłabym żyć.
        > Cóż: wybrałabym niefajne-opłacalne niż fajne-nieopłacalne.

A ja nie. Nie da sie wszystkiego przewidziec, a nic tak nie meczy jak robienie czegos, co czlowieka nie interesuje.
        Widzialam juz malzenstwo, ktore rozpadlo sie przez nielubiane.
      • mumia_ramzesa Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 22:15
        bijatyka napisała:

> Na studia "hobbystyczne" poszłabym po tym, jakbym zdobyła inny zawód, z którego
        > mogłabym żyć.
        > Cóż: wybrałabym niefajne-opłacalne niż fajne-nieopłacalne.

A ja nie. Nie da sie wszystkiego przewidziec, a nic tak nie meczy jak robienie czegos, co czlowieka nie interesuje.
        Widzialam juz malzenstwo, ktore rozpadlo sie przez nielubiane studia.
        • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 22:28
          Cześć mumio,
          wydaje mi się, że z patrząc z perspektywy osoby rozpoczynającej obecnie studia lepiej zwrócić uwagę na możliwości, które to wykształcenie potem da. W czasach, gdy ja studiowałam, mało było ważne, co kto skończył. Praca była w zasadzie dla wszystkich.

> Widzialam juz malzenstwo, ktore rozpadlo sie przez nielubiane studia.

A ja widziałam małżeństwa, które rozpadały się z powodów finansowych. Bo po studiach na wymarzonym kierunku nie można było znaleźć pracy z której można było żyć na poziomie, który się planowało. Każdy kij ma dwa końce.
          • mumia_ramzesa Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 22:43
            Czesc
            To zalezy chyba od czlowieka.
            Kiedys wiele osob wybieralo kierunek pod katem egzaminow, ktore byli w stanie zdac.
            Co do pracy to zawsze mozna szukac dodatkowej.
            • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 23:00
              Z pewnością. Ale wiarusowi już 26 na karku ;) Gdyby mu się np niebawem dziecię pojawiło, a pracowałby na dwóch etatach, to za pewne skląłby wszystkie swoje byłe decyzje.
              Ja tak już mam: najpierw obowiązki, potem przyjemności.
    • poprostu_basia Iść! 14.09.10, 13:48
      Zawsze możesz zrezygnować jeśli nie da rady pogodzić z robota (a może się jednak da?), a jesli nie spróbujesz możesz żałować że nie spróbowałeś.
    • wicehrabia.julian Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:52
      wiarusik napisała:

> dostałem się na dzienną archeologię i nie jestem pewny.to moje marzenie od dzie
      > ciństwa,ale jestem coraz starszy. jak myślicie?

ja myślę, że naoglądałeś się Indiany Jonesa i jesteś zupełnie oderwany od rzeczywistości, jeśli nie masz bardzo bogatego taty, który zasponsoruje to hobby to lepiej najmij się do kopania rowów, zarobisz więcej
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:57
        akurat bardziej mnie pasjonowało odkrycie palatio i kaplicy dobrawy na ostrowie tumskim w poznaniu,niż walka z mumią faraona:PPP
        • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 13:57
          palatium
        • wicehrabia.julian Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:06
          wiarusik napisała:

> akurat bardziej mnie pasjonowało odkrycie palatio i kaplicy dobrawy na ostrowie
          > tumskim w poznaniu,niż walka z mumią faraona:PPP

zapomniałem dopisać "Pana Samochodzika"
          • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:22
            pan samochodzik był historykiem...
            • wicehrabia.julian Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:28
              simply_z napisała:

> pan samochodzik był historykiem...

i nie istniał w realnym świecie, pomysł zupełnie poroniony
          • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:23
            czytało się:P
    • jan_hus_na_stosie Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:00
      gdybym ja poszedł na studia informatyczne pewnie duże wcześniej zacząłbym zarabiać i dziś byłbym lepiej ustawiony finansowo, niemniej nie posiadłbym innej wiedzy dzięki której bardziej czuję się "intelektualistą" :>

bo jaki to intelektualista po informatyce? ;)
      • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:05
        to ty nie skonczyles informatyki?
        • jan_hus_na_stosie Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:08
          nie, od liceum to było moje hobby, w sumie marzyłem o tym, ale poszedłem na inny kierunek :)
    • jan_hus_na_stosie Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:06
      zostań na studiach kujonem i włazidupą, zapisz się do koła studenckiego i aktywnie działaj w samorządzie studenckim. Już od pierwszego roku wyrabiaj sobie chody u kadry naukowej, a po studiach spróbuj wkręcić się na doktorat, przy pewnym wysiłku i determinacji za jakieś 8 lat będziesz miał "dr" przed nazwiskiem, będziesz wykładał na uczelni i miał z tego powiedzmy jakąś przyzwoitą kasę ;)
      • simply_z Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:21
        i kop przy autostradach ;),
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:24
        super perspektywa:P
    • maple_syrup Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:06
      Idź, spróbuj. Zawsze można zrezygnować.
      Ja stojąc przed takim wyborem zdecydowałam, że nie spróbuję i teraz strasznie żałuję.
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:25
        no,teraz przynajmniej wojo nie weźmie;)
    • akkknes Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:06
      o dzizas, wiarus ja myslalam ze ty jakos pod 40tke podchodzisz, a skoro dostales sie na dzienne to musisz miec max 34 czy jakos tak!!! :)))
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:25
        26;)
        • six_a Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:48
          nie łam się, brzmisz na co najmniej 62:)
    • ursyda Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:25
      e
      myślałam, że na randkę z menką i się wahasz:P
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:26
        jakoś daje mi czarną polewkę ostatnio;)
        no ale może przy indianie wiarusie zmięknie :D
    • soulshunter Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 14:37
      > pieniądz po tym marny,

ale jak pojedziesz np do takiego Smolensk Airport i przeryjesz ziemie to bycmoze znajdziesz jakies cenne znaleziska ktore wystawione na portalu aukcyjnym zrobia z ciebie milijonera
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:27
        laptop z natowskimi kodami:P
    • kobieta_z_polnocy Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:04
      Na UW przynajmniej kiedyś była archeologia zaoczna i dobrze się miała.

A tak w ogóle to warto się zastanowić, jakie masz wyobrażenie o archeologii i w jakim stopniu pokrywa się ono z rzeczywistością. Bo jeśli marzą ci się wykopki w egipcie, to możesz się mocno zawieść brakiem perspektyw. Prace w Polsce to już co innego, ale i tak z pracą w zawodzie marnie. No i nie należy zapominać, że nawet jak cię kręci średniowiecze, to nie obejdzie się bez typologii narzędzi krzemiennych z paleolitu ;)

Kolejna uwaga: archeologia to nie tylko praca z przysłowiową łopatą. Wręcz przeciwnie, większa część pracy archeologa to przesiadywanie nad rysunkami, warstwami, klejeniem ceramiki, itp. To co najciekawsze, czyli same wykopki, trwają kilka tygodni w roku, a potem i tak wraca się przez lata w to samo miejsce.

I na koniec: archeologia nie daje żadnych odpowiedzi tym, którzy szukają "prasłowiańskości", magii i skarbów. Tak naprawdę jedyne co jest pewne, to obiekt, który trzyma się w ręku. Cała reszta to interpretacja. Nie każdemu to odpowiada.

U mnie na studiach wiele osób było mocno zawiedzionych archeologią. Wyobrażali sobie bowiem, że będą dokonywać wspaniałych odkryć, podczas gdy męczono ich typologią zapinek i rodzajami krzemienia (jakoś trzeba znaleziska wydatować).
      W sumie moim zdaniem najfajniejsza jest specjalizacja w samych technikach wykopaliskowych i sondażowych (analiza zdjęć, terenu, itd.) Ale to już zależy od konkretnych upodobań.
      • wiarusik Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:30
        no właśnie,myślałem wcześniej o geografii też,mam nadzieję że nauczą mnie pracy z poziomnicą.
        • jan_hus_na_stosie Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:35
          geografia jest super!
          • jan_hus_na_stosie Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:36
            tylko pracy w zawodzie za bardzo po tym nie ma a jak się znajdzie to zwykle niezbyt dobrze płatną, ale studiuje się przyjemnie ;)
            • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 19:54
              Najwięksi pijacy w akademiku na Żwirkach byli ci z geografii i resocjalizacji ! Serko !
              • mumia_ramzesa Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 22:49
                A nie z geologii? To tez z lopata i roznymi fajnymi przyrzadami. ;-)
                • bijatyka Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 23:02
                  Na 100% z geografii. Wtedy "wywałki" z akademika były na porządku dziennym. I geografia w tym rządziła !
    • teletoobis Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 15:33
      Idz Wiarus. Praktyki bedziesz odbywal na FK. Tu jest wystarczajaco duzo zasuszonych mumii :)
    • thelma.3333 Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:01
      a czemu nie na zaoczna? jak sie na dobra zaoczna nie dostales, to widac ta, na ktora sie dostales cienka jest; wiec sie nie oplaca; staraj sie na dobra zaoczna i po problemie;
    • california_rose Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:22
      Jeśli interesujesz się archeopogią i faktycznie spodobają Ci sie studia to opcja z doktoratem jest całkiem sensowna, tylko faktycznie musisz działać od pierwszego roku :wazelina, koło naukowe itd wtedy możesz całkiem szybko osiągnąć sukces i rozwinąć się poza uczelnią.
      Gorzej jak rozczarujesz sie studiami. Klops. Znam kilka osob ktore skończyły archeo i ich wyobrazenia mineły sie dosyć mocno z rzeczywistością. Nie pracują w zawodzie, ani niczym pokrewnym.
    • six_a Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:24
      co będziesz chodził, weź się połóż.

chciałam tylko dodać, że polska archeologia też jest słynna w świecie. nie tak jak indi dżons, ale zawsze;)
      • brrzana Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 20:44
        teraz na większości uczelni na dziennych można wybrać indywidualny tok i nie chodzić na wszystkie zajęcia. idź! nic nie tracisz a każda wiedza jest przydatna, nawet jeśli zrezygnujesz. nowe towarzystwo to tez plus:)
    • qw994 Re: iść czy nie iść? 14.09.10, 22:24
      Skoro masz 26 lat, to myślę, że powinieneś pomyśleć o jakiejś przyszłości zawodowej, a nie hobby. Chyba że masz bogatą rodzinę i w perspektywie jakiś spadek :) Mówię serio.
    • bijatyka I co ? 15.09.10, 14:15
      Jaka decyzja ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka