Dodaj do ulubionych

Wychowawczy urlop a kolejna ciąża.

17.09.10, 12:33
Pytanie kobity:

Będąc na urlopie wychowawczym i zachodząc znów w ciążę przerywa się ten urlop i idzie na chorobowe lub do pracy z ochronką przed zwolnieniem? Urlop wychowawczy jest bezpłatny.

Jak to jest? Zwolnić nie mogą przecież.
Obserwuj wątek
    • zloty.strzal Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 12:58
      Pracujesz nad trzecim? ;]
      • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 13:01
        Nieeeeee!
        To nie ja, matka chrześnicy :D
    • wrednick Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 13:04
      Kolejna ciąża nie przerywa wychowawczego. Masz prawo do zasiłku macierzyńskiego od pierwszego dnia urodzenia kolejnego dziecka w wymiarze 18 tygodni, bo jest skrócony o 2 tygodnie z racji przebywania na urlopie wychowawczym, o ile oczywiście te 18 tygodni nie przekracza poza termin wychowawczego.
      Na wychowawczym także jesteś chroniona przed zwolnieniem, no chyba, że firma ogłosi upadłość, likwidację lub wlepią Ci dyscyplinarkę, ale na pewno nie za kolejną ciążę.
      • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 13:13
        A jak zrobić żeby w czasie wychowawczego zejść na zwolnienie lekarskie do rozwiązania??
        • wrednick Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 15:22
          Chce wydębić kasę z zasiłku chorobowego?
          • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 16:53
            Tak, chce, by przysługujące im pieniądze trafiły do nich.
            • lacido Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 20:53
              przysługujące??

jeśli baba jest zdrowa to za przeproszeniem g.o przysługuje ;/
              • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 19.09.10, 09:05
                Jeśli jednak nie jest zdrowa to kuźwa przysługuje!
                • weekenda Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 19.09.10, 09:21
                  na wychowawczym nie masz prawa do "chorobowego". Możesz sobie chorować do dnia porodu ale bez pieniędzy za to.
                  • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 08:50
                    Wiem już. Jednak można wrócić do pracy przerywając urlop wychowawczy i po jakimś czasie w razie problemów zejść na zwolnienie chorobowe. Sprawa się ma kobiety pracującej fizycznie i operującej na maszynach - to tak dla knujących spisek na ich podatki :D
                    • insomnia0 wrocic z wychowawczego do pracy. 20.09.10, 09:06
                      trzeba napisać o skrócenie wychowawczego ( chyba miesiąc bądz 2 tyg z wyprzedzeniem)- czyli chcec powrotu do pracy. Powiedzmy urlop konczy sie 20 wrzesnia - 21 wrzesnia jest dniem w którym powinna się kobieta udać do pracy- wtedy moze uzyskać zwolnienie lekarskie i legalnie przebywac na nim- jesli są ku temu powody- Nie trzeba sie ani jednego dnia pojawic w pracy.
        • twojabogini Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 16:02
          Ciąża nie przerywa urlopu wychowawczego. Urlop macierzyński będzie przysługiwał skrócony tj. 18 tygodni. MOżna skorzystać też z urlopu dodatkowego - w tym i w kolejnym roku jest to dwa tygodnie.
          W trakcie urlopu wychowawczego nie przysługuje prawo do zasiłków chorobowych. Jednkaże mozna:
          1) wrócić do pracy na niedługi nawet okres (tydzień, dwa) przerywając urlop wychowawczy
          2) przedłozyć zwolnienie lekarskie

Zalety - urlop macierzyński dłuższy o dwa tygodnie tj. w normalnym wymiarze 20 tygodni. Po drugie oczywiscie dopływ gotówki.
          Nie wiem tylko w jaki sposób ZUS nalicza tzw. podstawę wymiaru zasiłku - normalnie jest to wynagrodzenie wypłaconew ostatnich 12 miesiącach poprzedzajacych miesiąc w którym powstało prawo do zasiłku. Spokojnie można zadzwonić do ZUS i zapytać w jaki sposób naliczone zostaną składki, jeśli kobieta wróciła do pracy z wychowawczego i ma wystawione zwolnienie lekarskie z powodu kolejnej ciąży. Jeśłi się dowiesz daj znać, sama jestem bardzo ciekawa.

Dla oburzających się na "wyłudzenia" -
          To nie wina kobiet, że państwo kara kobiety które mają więcej niz jedno dziecko krótszym o dwa tygodnie urlopem - na czystą logikę urlop ten przy dwójce trójce małych dzieci powinien być dłuższy!
          To nie wina kobiet, że w razie komplikacji w ciąży podczas urlopu wychowawczego (bezpłatnego) nie przysługują im zadne swiadczenia, pomimo, że pracowały, pozostają w stosunku zatrudnienia, odprowadzały regularnie składki. Wyobraźcie sobie, ze mama jest 6 miesięcy w szpitalu, ojciec musi pracować, żeby utrzymać mającą się jeszcze powiększyć rodzinę, w żłobku/przedszkolu w srodku roku nie znajdziecie miejsca, trzeba zatem zatrudnić nianię na pełny etat, donosić jedzenie ciężąrnej żonie (dieta w szpitalach połozniczych jest fatalna, do tego porcje sa małe jak dla 5-latek - wiem bo zwiedziłam ostatnio parę szpitali). Wszystko to o jednej pensji, bo kobieta "jest na wychowawczym".
          Dopóki wychowawczy, który zaczyna się najpóźniej od ukończenia przez dziecko 6 miesiąca zycia - czyli w czasie gdy dziecko zdecydowanie wymaga jeszcze stałej obecnosci matki, co by nie twierdzili pokręceni ludzie - będzie polegał na tym, że kobieta jest pozbawiana podstawowych uprawnień pracownika (wynagrodzenia, prawa do zasiłku chorobowego itp.), kobiety będa się bronić i zastanawiac jak obejść przepisy, które okradają je z naleznych wszystkim pracownikom uprawnień.

• pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 16:52
            Dziękuję za wyczerpującą i satysfakcjonującą nas odpowiedź. Do ZUSu zainteresowana zadzwoni i da mi znać.
            • twojabogini Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 16:55
              :) I nawet nikt się nie uczepił w watku bab wyłudzaczek, a szkoda - miałam ochotę na dyskusję, tak zeby wióry szły :)))) w nastroju zem dzis morderczym...
              • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 17:06
                Ja też, powiedzmy, liczyłam na więcej zjebek :D:D:D
        • iberia.pl Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 19.09.10, 23:56
          pompeja napisała:

> A jak zrobić żeby w czasie wychowawczego zejść na zwolnienie lekarskie do rozwi
          > ązania??

Chwila, a ciaza to choroba? Bo ja naiwna sadzilam, ze L4 przysluguje chorym a nie tym w ciazy. Jak ktos dobrze znosi ciaze to po uja L4? Moze mnie oswiecisz...
          • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 08:54
            A możesz pojąć, że ktoś może mieć problem z ciążą? Zapieprzałabyś w magazynie ciągając palety w 6 mcu ciąży?
            Ja sama nie miałam żadnych zagrożeń i nie musiałam rezygnować z pracy, którą zresztą lubiłam. Mój kierownik wypchał mnie na zwolnienie, nieskutecznie, bo wróciłam.
            • iberia.pl pompeja 23.09.10, 18:07
              ty masz powazny problem z czytaniem ze zrozumieniem.....

pompeja napisała:

> A możesz pojąć, że ktoś może mieć problem z ciążą? Zapieprzałabyś w magazynie c
              > iągając palety w 6 mcu ciąży?
              > Ja sama nie miałam żadnych zagrożeń i nie musiałam rezygnować z pracy, którą zr
              > esztą lubiłam. Mój kierownik wypchał mnie na zwolnienie, nieskutecznie, bo wróc
              > iłam.

Czemu odwracasz kota ogonem???

Sama pytalas tak:

pompeja 17.09.10, 13:13 Odpowiedz A jak zrobić żeby w czasie wychowawczego zejść na zwolnienie lekarskie do rozwiązania??

To oswiec mnie jak ta kobieta bedac na wychowawczym ciagnie w 6 mies.ciazy te paleciaki????
              • pompeja Re: pompeja 23.09.10, 20:16
                Rozumiem, źle odczytałam poprzednio. Jednak pisałam ogólnie o ciąży i pracy fizycznej, myślałam, że tobie o to chodzi, że kobiety pozornie zdrowe idą na zwolnienie.
          • insomnia0 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 09:12
            a moze ta osoba źle znosi ciąże?
            • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 09:17
              Moja droga - ciąża to nie choroba! :D
              • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 09:18
                Zapomniałam dodać - tu wszystkie zapiertalały do porodu, a główki wychodziły im na koniec zmiany :D:D:D
                • iberia.pl Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 23.09.10, 18:09
                  pompeja napisała:

> Zapomniałam dodać - tu wszystkie zapiertalały do porodu, a główki wychodziły im
                  > na koniec zmiany :D:D:D

bredzisz i popadasz ze skrajnosci w skrajnosc, ale niektorym babom-tak dobrze widzisz BABOM - odwala jak zostana matkami....
              • iberia.pl Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 23.09.10, 18:09
                pompeja napisała:

> Moja droga - ciąża to nie choroba! :D

wow, ales Ameryke odkyryla, brawo!!!
            • iberia.pl insomnia 23.09.10, 18:08
              insomnia0 napisała:

> a moze ta osoba źle znosi ciąże?

Z postu pompeji:

pompeja 17.09.10, 13:13 Odpowiedz A jak zrobić żeby w czasie wychowawczego zejść na zwolnienie lekarskie do rozwiązania??

raczej to nie wynika, prawda?
              • pompeja Re: insomnia 23.09.10, 20:18
                W jaki sposób wysunęłaś wniosek, że ta dziewczyna dobrze znosi czy źle? Po zapytaniu? No.. dobra jesteś.. Powiedz czy będzie dziewucha? :D
                • iberia.pl Re: insomnia 24.09.10, 19:41
                  pompeja napisała:

> W jaki sposób wysunęłaś wniosek, że ta dziewczyna dobrze znosi czy źle? Po zapy
                  > taniu? No.. dobra jesteś.. Powiedz czy będzie dziewucha? :D

??? Przeczytaj raz jeszcze, ze zrozumieniem...
      • lidka_77 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 00:02
        czytałam gdzieś ostatnio interpretację, ze jesli kobieta przed końcem 18 tygodnia złozy podanie to bedzie miec zasilek wypłacany o 2 tygodnie dłuzej.
    • lew_ Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 17:38
      To jest ta wasza polska ,oszukiwac ile sie da !!
      • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 17:44
        To nie jest oszustwo. Gdyby nim było to prawo by na to nie zezwalało.
      • twojabogini Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 18:33
        Och jest stróż moralności :))) Każdemu pracownikowi nalezy się prawo do korzystania z chorobowego - za wyjątkiem matek na urlopach wychowawczych. Nic dziwnego, że matki, które zachorują, zajda w ciąże wymagającą specjalnego nadzoru na którą normalnie przysługiwałoby zwolnienie lub których pociecha zachoruje długotrwale myślą o tym jak się z wychowawczego wyplątać. To nie jest oszustwo, tylko próba przetrwania.
      • akle2 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 00:10
        Ach, tak! Specjalnie sobie sama zrobiła dzieciaka tylko po to, żeby pobyczyć się w domu.
    • lacido Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 17.09.10, 20:55
      Po raz kolejny stwierdzam hipokryzję forumowiczów

Gdyby jakaś nowa dziunia napisała ten watek od razu byłaby złodziejką ;/
      • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 19.09.10, 09:06
        Kiedy ja piszę o obcej wam kobiecie, z zapytaniem.
        Uzyskałam normalną odpowiedź i koniec tematu.
        • lacido Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 19.09.10, 23:38
          takie teksty to możesz sobie dzieciakom strzelić a i tak wątpię czy posłuchają :)
          • pompeja Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 08:52
            Czyli co, z brzuchem latam?
            Sory ale chyba cie popiertoliło.
    • postponed Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 19.09.10, 13:03
      a później się dziwić, że pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet. NIKT nie chce pracownika, który w każdej chwili może pójść na wielomiesięczne zwolnienie/urlop i chociaż nie ma z niego pożytku to nie da się go zwolnić. paranoja
      • akle2 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 20.09.10, 00:07
        Jeśli panowie zaczęliby wreszcie chodzić na ojcowskie, to rozłożyłoby się to w miarę po połowie i kobiety nie byłyby aż tak dyskryminowane. Wówczas "pójście na urlop" dotyczyłoby obu płci. Inkubatorów hodujących płody jeszcze nie wynaleziono.
        • postponed Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 22.09.10, 16:34
          ale nikt nikomu nie każe rodzić dzieci. rozsądne podejście do macierzyństwa może rozwiązać większość kobiecych problemów. niestety jednak, czasami w starciu z własną macicą mózg zawodzi
          • akle2 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 23.09.10, 17:03
            postponed napisała:

> ale nikt nikomu nie każe rodzić dzieci. rozsądne podejście do macierzyństwa moż
            > e rozwiązać większość kobiecych problemów. niestety jednak, czasami w starciu z
            > własną macicą mózg zawodzi

Może wyświechtany frazes, ale żyjesz tylko dlatego, że Twoja mama cię urodziła, nie oglądając się na...

Bogu dzięki, że nikt nikomu nie każe i z pewnością dobrze byłoby poczekać z macierzyństwem, aż się będzie miało stabilną pracę, skończone studia i kochającego męża,
            a nie z dyskotekowej wpadki, gdzie dane personalne tatusia trzeba ustalać robiąc daleko zakrojone śledztwo. Ale ci, którzy mieli szczęście poznać kogoś dla siebie w wielu tzw rozrodczym, pożenić się i założyć rodzinę, nie będą się oglądać, czy ktoś pokroju postponed oceni ich jako zdatnych do rodzicielstwa. Nie wpadajmy ze skrajności w skrajność. Albo PLS chce wprowadzić bykowe nie patrząc, czy ludzie mają z kim i za co robić dzieci, albo tacy jak Ty naoglądali się filmów sf i będą przyznawać licencje, kto może rodzić a kto nie.
            PS. Co znaczy "rozsądne podejście do macierzyństwa"? I dlaczego do macierzyństwa, a nie do rodzicielstwa? Nie wiem, czy wiesz, ale w jego poczęciu biorą udział dwie osoby. A na dodatek muszą być płci przeciwnej.
            • postponed Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 23.09.10, 20:56
              ale niech sobie rodzą te dzieciory ile wlezie i w każdym wieku! tylko niech się później nie dziwią, że ich nie zatrudnię. ot cała filozofia
              • akle2 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 23.09.10, 21:14
                postponed napisała:

> ale niech sobie rodzą te dzieciory ile wlezie i w każdym wieku! tylko niech się
                > później nie dziwią, że ich nie zatrudnię. ot cała filozofia

Haha, przy 1-osobowej działalności nikogo nie musisz zatrudniać. Wszystko możesz sam/a. Chyba, że zatrudnisz bezpłciowych obojnaków, bo ojcowie rodzin też będą myśleć, co będzie dobre akurat dla nich.
                • postponed Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 24.09.10, 21:55
                  moja firma nie jest jednoosobowa. zatrudniam kobiety tylko czasowo albo na zlecenie. personel stanowią mężczyźni i nie zamierzam tego zmieniać.
                  • akle2 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 25.09.10, 14:02
                    Daleko mi do parytetów, nie o to mi chodzi. Ja pracuję w branży technicznej, trzy kobiety łącznie ze mną i multum chłopa :) i uwierz mi, proszę, że nie ma dnia, żeby owi panowie nie naciągali szefa o jakieś wolne dni albo premię "na rodzinę". A te dwie koleżanki co mają dzieci, dają z siebie wszystko bo im na pracy zależy, w przeciwieństwie do panów, którzy rzucają robotę z dnia na dzień, przekonani (być może słusznie), że od razu znajdą sobie inną. I jeśli koleżanka się zwolni wcześniej, bo biegnie na zebranie do córki, to innego dnia dłużej zostanie i z nawiązką nadrobi to, co opuściła. Wiec coś mi się wydaje, że kierujesz się stereotypami, o dziwo sama będąc kobietą. Zaś fakt posiadania lub nieposiadania dzieci nie ma ŻADNEGO wpływu na to, jakim kto jest pracownikiem (to są cechy osobnicze), a często działa mobilizująco, jeśli ktoś odpowiada nie tylko za siebie.
                    • postponed Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 25.09.10, 15:29
                      charakter to jedno, prawa pracownicze to drugie. jak pracownik facet mi się opiernicza i codziennie wyciąga ode mnie wolne to mogę go zwolnić. jak panna zaciąży i jej się odechce pracować to ja MUSZĘ ją nadal zatrudniać, bo nie wolno mi jej zwolnić. teraz zrozumiałaś?
                      • akle2 Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 25.09.10, 16:15
                        Yes. U siebie masz prawo robić, co Ci się żywnie podoba (choć nie zazdroszczę im szefowej, która nie motywuje ludzi). Gdyby owa panna była dobrym i doświadczonym pracownikiem, to przeczekałabym te parę miesięcy bez niej, rozdzielając robotę sprawiedliwie na kilka pozostałych osób, w ostateczności posiłkując się osobą z agencji pracy tymczasowej, jeśli obowiązki nie byłyby zbyt skomplikowane. Tym bardziej, że obciążenia przejmuje na siebie ZUS (wiem, PFRON itp dalej uwiera). Był czas, ze szkoliłam nowozatrudnionych i chwilami to była gehenna, bo to, co osoba doświadczona zrozumiałaby w lot, nowy, nawet wykształcony, psuł raz po raz.
                        • postponed Re: Wychowawczy urlop a kolejna ciąża. 25.09.10, 19:29
                          no i mnóstwo pracodawców myśli podobnie jak ja. więc dzięki kobietom, które za cel życiowy postawiły sobie rozmnażanie się, wszystkie inne mają mniejsze szanse na zatrudnienie
        • iberia.pl akle 23.09.10, 18:13
          Jeśli panowie zaczęliby wreszcie chodzić na ojcowskie, to rozłożyłoby się to w miarę po połowie i kobiety nie byłyby aż tak dyskryminowane. Wówczas "pójście na urlop" dotyczyłoby obu płci. Inkubatorów hodujących płody jeszcze nie wynaleziono.

URLOP tacierzynski poki co jest az tydzien, wiec nie wiem co sie ma z czym rozkladac po polowie...
          • akle2 Re: akle 23.09.10, 18:26
            Hmm, może masz rację. Ale mnie bardziej chodziło o skalę zjawiska. Ilu znasz tatusiów, którzy złożyli wnioski urlopowe u swojego pracodawcy?
            • iberia.pl Re: akle 23.09.10, 19:12
              akle2 napisała:

> Hmm, może masz rację. Ale mnie bardziej chodziło o skalę zjawiska. Ilu znasz ta
              > tusiów, którzy złożyli wnioski urlopowe u swojego pracodawcy?

Tatusiow tegorocznych znam 2, jeden byl na tacierzynskim, drugi prowadzi firme razem z zona wiec sama rozumiesz,ze raczej trudno by bylo zeby z tego skorzystal:-).
              • akle2 Re: akle 23.09.10, 22:04
                A jeszcze inni maja umowy cywilnoprawne, więc "urlop"=brak dochodu.
                Szkoda, że kobietami nikt się tak nie przejmuje, a jak przejmuje to robi więcej szkody niż pożytku. Zamiast nowych żłobków i przedszkoli, tak aby dla wszystkich dzieci było miejsce, tworzone są martwe przepisy, które niby maja chronić kobietę przed zwolnieniem, a w rzeczywistości sprawiają, że są one nieaktrakcyjnym kandydatem na pracownika.
    • uleczka_k Wychowawczy można zakończyć w dowolnym terminie. 24.09.10, 07:42
      Pompka, nie czytałam wszystkich postów, może ktoś już to napisał. Z wychowawczego możesz wrócić kiedy zechcesz, nawet przed upływem terminu, na jaki ten urlop wzięto. Wracasz więc do pracy. Chodzi o to, oczywiście, aby formalnie zakończyć ten urlop. Przynosisz jednocześnie zwolnienie od lekarza na całą resztę ciąży. Obejmuje Cię wtedy normalny przepis o ciąży w pracy. Pracodawca nie ucieszy się z tej sytuacji, to pewne. Dużo też zależy od tego jaki jest szef, no, ale prawo daje właśnie taką możliwość. Podstawą wszystkiego w tej sytuacji jest, aby zakończyć wychowawczy. Identyczna sytuacja wydarzyła się u mnie w pracy. W tej chwili dziewczyna już chyba nawet urodziła drugiego brzdąca.
      • pompeja Re: Wychowawczy można zakończyć w dowolnym termin 24.09.10, 10:16
        Dziękuję. Dokładnie nie mowa o mnie :) Dziewczyna już jest zorientowana i kazała mi podziękować odpowiadającym.
        • uleczka_k Re: Wychowawczy można zakończyć w dowolnym termin 25.09.10, 16:20
          No, wiem, że mowa nie o Tobie była, ale jakoś tak łatwiej było mi napisać:) A kobitce, która pytała życzę powodzenia i w pracy i w macierzyństwie. I silnych nerwów podczas rozmowy z szefem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka