Dodaj do ulubionych

Cmentarze.

28.10.10, 17:22
Lubicie cmentarze? Ich klimat, zapach palących się zniczy?
Skłaniają Was do zadumy, nad przemijaniem, czy racze,j tylko z "obowiązku", odwiedzacie groby najbliższych, bez emocjonalnego zaangażowania ?
Obserwuj wątek
    • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:24
      pomiedzy 29 pazdziernika a 2 listopada unikam cmentarzy jak ognia.
      Nie wpisuje sie w ten caly cyrk.
      • kombinerki.pinocheta Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:29
        dla owiec to nie ma znaczenia 15 marca, 21 lipca czy 1 listopada
        zawsze trzeba byc blisko nich, by nie czuly sie samotne
        • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:32
          Dlatego od mamusi na krok nie odstepujesz, ty pryszczaty debilku z przedwczesnym wytryskiem?
          • kombinerki.pinocheta Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:34
            Tubis mym pasterzem, nie brak mi niczego...
    • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:28
      To zupełnie przeciwnie niż ja :)
      Sporą część, określonego przez Ciebie, czasu spędzam na cmentarzach.
      • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:33
        Mie lubie tlumow, pan w futrach, szpanu przynagrobkowego.
        Wole w samotnosci pojsc w dowolnie innym terminie
        • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:37
          Też lubię. Ale, dla mnie i te świąteczne dni maja swój urok . Wspomnienia z dzieciństwa, pańska skórka. Nawet "panna Andzia", co ma dzisiaj wychodne i właśnie założyła, pachnącą naftaliną, salopę, ma swój urok. :D
          • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:42
            Owszem. Tyle, ze na naprawde nie lubie wokol siebie zbyt duzej ilosci ludzi.
            Poza tym ich zachowania pachna mi czyms brzydkim. Przez caly rok wiele grobow stpoi opuszczonych, czyy wrecz zapuszczonych. Na 1 listopada z pychy czy wyrzutow sumienia przypominaja choinke. O te oblude mi chodzi
            • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:53
              Wydaje mi się, że ogólnie rzecz biorąc, zrobiłeś się zgorzkniały i nieprzychylny ludziom :)
              Też widzę, może nie obłudę, raczej tradycjonalizm, pozbawiony głębszych treści.
              Ale identycznie jest w Wigilie, w Lany Poniedziałek itd.
              Widzę to ,ale nie pozwalam, by taki "ogląd", psuł mi przynajmniej tę część przyjemności, którą uda mi się zachować.
              • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:18
                To ludzie sa nieprzychylni. Wyscig szczurow rzucil sie wiekszosci na leb.
                Masz racje- Swieta w kazdej postaci w polsce, to gowno zawiniete w zloty papierek. Plastikowo-lukrowe erzace rodem z USA na czesciach made in China
                • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:39
                  teletoobis napisał:

> To ludzie sa nieprzychylni. Wyscig szczurow rzucil sie wiekszosci na leb.

Ale czy Ty musisz komentować wszystko/? Czy nie możesz wrzucić na luz pośmiać się, czy podyskutować, z sympatycznymi ludźmi? No chyba, że jesteś już na etapie uważania się za "jedynego sprawiedliwego".

> Masz racje- Swieta w kazdej postaci w polsce, to gowno zawiniete w zloty papier
                  > ek. Plastikowo-lukrowe erzace rodem z USA na czesciach made in China

A gdy byłeś mały to było inaczej? Bieda, szarzyzna, wata i łańcuch na choince. Do tego jedna pomarańcza, raz na rok. A jednak wspominamy te święta z rozrzewnieniem. Czy dzisiaj, mamy swoim dzieciom czy wnukom, powiedzieć : "Nie będziecie mieli choinki, bo dziadek już zmądrzał i wie, że to "gó... amerykańskie w chińskim papierku"???
                  • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:42
                    Posmiac to ja sie lubie. Pogadac takoz. Problem w tym, ze coraz mniej ludzi jest na poziomie, ktory umozliwia jakakolwiek sensowna wymiane zdan, na sensowny temat.

Jak bylem maly, to moze bylo biedniej, ale bylo cieplej, bardziej zyczliwie, swojsko
                    • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:47
                      teletoobis napisał:

> Posmiac to ja sie lubie. Pogadac takoz. Problem w tym, ze coraz mniej ludzi jes
                      > t na poziomie, ktory umozliwia jakakolwiek sensowna wymiane zdan, na sensowny t
                      > emat.

Ale są tu tacy ludzie:)
                      Może na nich się skup, zamiast psuć im zabawę swoimi fochami :), nawet jeśli masz rację?!
                      >
                      > Jak bylem maly, to moze bylo biedniej, ale bylo cieplej, bardziej zyczliwie, sw
                      > ojsko

Było albo i nie było:D:D:D:D kłótnie i niechęci w rodzinach były i wtedy. Tylko czy mogłeś to zauważyć, kiedy dali Ci w łapki "sztuczny ogień"?, lub właśnie dostałeś, przykręcane łyżwy? :D
                      • teletoobis Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:52
                        jasne ze sa.... nawet juz wyselekcjonowani :)
                        Niestety tona w zalewie gowna i trudno ich wywabic z nory, kiedy grasuje tu banda zdziczalych trolow po lobotomii

Moze inaczej patrze na tamte czasy, bo bylem maly i inaczej przyjmowalem i pojmowalem swiat. Zapach jablek z babcinej spizarni i zapach pieczonego piernika pozostana we mnie jednak na zawsze. Nie zpsuje wspomnien nawet fakt, ze zamiast drogich prezentow znajdowalem pod choinka troche slodyczy, skarpety czy jakies owoce
                        • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:59
                          teletoobis napisał:

> jasne ze sa.... nawet juz wyselekcjonowani :)

:)

> Niestety tona w zalewie gowna i trudno ich wywabic z nory, kiedy grasuje tu ban
                          > da zdziczalych trolow po lobotomii

:D:D:D Dobre:)
                          >
                          > Moze inaczej patrze na tamte czasy, bo bylem maly i inaczej przyjmowalem i pojm
                          > owalem swiat. Zapach jablek z babcinej spizarni i zapach pieczonego piernika po
                          > zostana we mnie jednak na zawsze. Nie zpsuje wspomnien nawet fakt, ze zamiast d
                          > rogich prezentow znajdowalem pod choinka troche slodyczy, skarpety czy jakies o
                          > woce

To dlaczego teraz nie chcesz "oddać" tego swoim dzieciom?, a w przyszłości wnukom?
                          Co będą warte, dla nich, święta bez dziadka?? To nie ma żadnego znaczenia co myśli taki stary koń, jak ja czy Ty? Święta ZAWSZE były, i nadal powinny zostać , tylko dla dzieci!!:)
                          Kończmy te rozmowę, bo nas ktoś zaraz podp...czy , że powinniśmy gadać na priv.
    • zainteresowany_live Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:28
      Ja mam bardzo mało kogoś z rodziny na cmentarzu. Z długowiecznej strasznie rodziny pochodzę. ;)
      • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:33
        Też pochodzę z długowiecznej rodziny, ale w moim wieku, jednak ma się już kilka "bliskich" grobów. Z tym, że ja lubię nawet te cmentarze na których nie mam nikogo znajomego. Lubię małe, wiejskie cmentarze, lubię też ogromne nekropolie. Te pierwsze "na co dzień", ta drugie właśnie w okresie święta.
        • zainteresowany_live Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:39
          "Zwiedzasz" tylko cmentarze rzymskie?
          Ja lubię także chodzić po cmentarzach, ale wyłącznie żydowskich. Tam jest klimat, którego nie uświadczysz w rzymskich. Polecam. :)
          • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:43
            Znam kilka kirkutów, znam cmentarze prawosławne(Podlasie), ewangelicko augsburskie:)
            Jestem agnostykiem, więc nie ma dla mnie żadnego znaczenia, jakiego wyznania byli pochowani na danym cmentarzu ludzie.
          • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:38
            Z kirkutami mam jeden ogromny problem : niestety, nie znam hebrajskiego:(
            • zainteresowany_live Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:43
              No to tracisz b. wiele.. Napisy na macewach są "wszystkim" w co warto się zagłebić na cmentarzu żydowskim.
              • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:16
                zainteresowany_live napisał:

> No to tracisz b. wiele.. Napisy na macewach są "wszystkim" w co warto się zagłe
                > bić na cmentarzu żydowskim.

Często chodzę, z przyjaciółka mieszkającą, od 69r., w Izraelu, stąd wiem ile tracę, chodząc sam.
    • 3.14-roman Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:29
      Lubię cmentarze, mam w pobliżu cichy cmentarz, gdzie lubię pospacerować, nawet swoje forum tak nazwałem. Ale na początku listopada jest za dużo ludzi jak dla mnie, wolę cmentarze wiosną.
    • butterflymk Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:30
      kiedyś lubiłam "moczyć" paluchy w zniczach i robić z wosku naparstki :)
      teraz nie lubię cmentarzy bo leżą tam ludzie których wolałabym widzieć w domu a nie tam....
      • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:34
        butterflymk napisała:

leżą tam ludzie których wolałabym widzieć w domu a
        > nie tam....

Ale w domu już ich mieć nie możesz :(
      • virtual_woman Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:33
        butterflymk napisała:

> teraz nie lubię cmentarzy bo leżą tam ludzie których wolałabym widzieć w domu a
        > nie tam....

Mam identycznie..
        Jak już się wybiorę na cmentarz, za każdym razem boli przeokrutnie.
        To będzie kolejny 1 listopada kiedy nie dam rady pójść.
    • sid.leniwiec Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:34
      Nie, nie lubię.
    • ritsuko Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:34
      Lubię cmentarze, zawsze lubiłam, jak patrzę na groby to wymyślam sobie kim mogła ta osoba być, zresztą wiele cmentarzy jest po prostu pięknych wizualnie.
      Myślę, że prawdziwe chodzenie z zaangażowaniem zaczęło się ze śmiercią bardzo bliskiej osoby, dla mnie to tak jakby szansa rozmowy, odwiedzenia- myślę, że każdy tak ma
      • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:39
        ritsuko napisała:
        myślę, że każ
        > dy tak ma

Myslę, że nie każdy, ale ...pozdrawiam pokrewną duszę :)
        • ritsuko Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:51
          Właśnie przeczytałam resztę wpisów i widzę, ze nie każdy ;). Dodatkowo lubię Święto Zmarłych i nawet te tłumy na cmentarzach- noc i cmentarz rozświetlony tysiącami zniczy ma inny klimat
          • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:57
            Ma inny:), jest lekko kiczowaty. Ale czyż nie wszyscy strzelaliśmy, w dzieciństwie z korkowców, kupowanych na odpustowych stołach? Ja ten "pociąg" do kiczu mam we krwi, stanowi część mnie. Dlaczego nie mogę się mu poddać właśnie w taki dzień ?
            • ritsuko Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:12
              Heh fakt, będzie od groma tego ;). Ale wieczorem na takim małym starym cmentarzu koło mojego domu raczej zostają tylko ludzie i małe światełka. Niech i będą te tłumy na cmentarzach- przynajmniej opuszczone groby zyskają odwiedzających raz do roku
          • mocno.zdziwiona Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:09
            Ja też bardzo lubię cmentarze. W Święto Zmarłych mogłabym godzinami tam chodzić, zwłaszcza po zmroku. Choć przyznam, że po niedawnej śmierci bardzo bliskiej osoby cmentarz gorzej mi się kojarzy.
            • ritsuko Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:14
              Mi to z kolei pomaga na tęsknotę za moim Tatą- idę, poopowiadam, popłaczę. Zwłaszcza, że to z nim chodziłam tam w dzieciństwie w nocy ŚZ.
    • zetka50 Re: Cmentarze. 28.10.10, 17:50
      Nie lubię, wolę się pomodlić nad grobem w ciszy i spokoju.Ten tłok mnie dobija, a groby wystrojone do przesady, żeby tylko inni widzieli na co nas stać.
      10 i więcej zniczy,kwiatów i wieńców mnóstwo na jednym grobie.
    • sweet_pink Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:04
      Cmentarze lubię, zwłaszcza jak są wyludnione. Lubie spacerować, czytać napisy na nagrobkach. W Łomży jest cmentarz z różnymi nietypowymi i bardzo starymi nagrobkami. Spacer po cmentarzu wycisza i działa na wyobraźnię.
      Nie lubię za to świąt...tłum, ścisk, korki...a u lubego w rodzinie to jeszcze je obowiązek odstać przy grobie w czasie gdy idzie procesja i czas gdy trwa msza w kaplicy..i rodziny stoją, gadają o pierdołach typu nowe buty i co u cioci Zdzisi. Ze świąt to jedynie lubię odwiedzić cmentarz niedaleko domu moich rodziców (leżą tam moi dziadkowie) po zmroku, to stosunkowo nowych cmentarz i dosłownie tonie w zniczach...niesamowity widok.
      Nie lubię też odwiedzać grobów bliskich...co ma miejsce, w którym nigdy nie bywałam z daną osobą, z nią wspólnego po za napisem na granicie? Dla mnie nic, przypomina mi tylko o pogrzebie, a nie o osobie. Dziadków wspominam w parku do którego chodziliśmy, odnajduję w książce do matematyki w której babcia robiła notatki na marginesie, w garnku w którym dziadek robił dla mnie krupnik, w starych talerzykach do ciasta itp.
      • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:33
        A ja siadam na grobie mojej ukochanej babci, na małym wiejskim cmentarzyku, i przenoszę się w czasy o których mi opowiadała. Wydaje mi się, że słyszę Jej głos. Znów czuję się małym chłopczykiem, którego chyba kochała, ale nigdy tego nie okazywała.
        • sweet_pink Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:39
          U mnie może to jest kwestia tego, że cmentarz gdzie leżą dziadkowie ma się totalnie nijak do miejsca gdzie żyli i mieszkali.
          Tak jak Ty to mam jak pojadę na działkę na wieś, gdzie całe życie cała moja rodzina spędzała wakacje i pójdę pod taki olbrzymi stary dąb w lesie.
    • sundry Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:28
      Bardzo lubię, odwiedzam chętnie. Szczególnie, jak znałam i lubiłam zmarłego.
    • jane-bond007 Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:34
      lubię, lubię czytać jak się ktoś nazywa ... ł
      i czasami jestem w szoku jak pięknie np ostatnio rzuciła mi się w oczy Apolonia Polska
      • sundry Re: Cmentarze. 28.10.10, 18:44
        O, ja jak byłam mała i się zaczytywałam książkami Lucy Maud Montgomery, to zapaliłam znicz jakiemuś Walterowi:)
        • lalka-on-line Re: Cmentarze. 28.10.10, 19:03
          kiedys lubilam,taki mroczny klimat,setki palacych sie zniczy jak sie sciemnia,bardzo ladny widok,zreszta jako namietna wielbicielka horrorow uwielbialam halloween i cala otoczke-natomiast teraz z kazdym rokiem coraz mniej bo wlasnie coraz czesciej nad przemijaniem mysle i ze ja tez tak kiedys spoczne w tym miejscu bleeee,ta mysl mnie zdrowo wqrwia
          aha 60 lat nie mam,przed 30tka jestem zeby nie bylo ze starcze refleksje hehe
          • piotr_57 Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:09
            Też nie mam jeszcze 60lat:), ale grób kupiłem sobie już 10 lat temu. Lubie "myśl" o przemijaniu:), jest mi bliska.
    • reniatoja Re: Cmentarze. 28.10.10, 20:03
      Dla mnie 1 listopada na cmentarzu to niestety tylko wspomnienia z dziciństwa, bardzo miłe, zawsze lubiłam to świeto i tę atmosferę. Niestety, dziś nie mam możliwosci brać w nim udziału tak, jakbym chciała, wiec pozostaje mi jedynie duchowa strona. O pachnących naftaliną futrach i naparstkach z wosku mogę tylko pomarzyć.

Zresztą dziś sa juz inne znicze, zabudowane takie, dzis dzieci już nie robia wiec chyba tylch naparstków, nie wiem.

O tym, ile bliskich mi ludzi przez te lata przeprowadziło się na cmentarze, wole nie myśleć. Z grubsza licząc 8 osób. Wychodzi jeden człowiek na dwa lata.
    • ind-ja Re: Cmentarze. 28.10.10, 23:40
      [url=http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:WCrVKL0UoHKRZM:img245.imageshack.us/img245/5421/bl258rsipssp7.jpg&t=1]takie cmentarze[/url] sklaniaja mnie do refleksji
    • vfib Re: Cmentarze. 28.10.10, 23:51
      Nie, chyba nie lubię cmentarzy. Właśnie dlatego, ze przypominają o przemijaniu. Że kiedyś i my wszyscy umrzemy, a świat będzie się kręcił dalej. Bez nas. Słońce będzie świecić, dzieci będą przechodzić przez ulicę, dorośli będą narzekać na dzieci, ktoś będzie szedł do sklepu...
      Chociaż..., cmentarze, na których pochowani są ludzie których znałam-tam ich wspominam, zawsze z uśmiechem i miłym wspomnieniem... I poczuciem braku. Ile spraw chciałabym opowiedzieć mojej Babci...
      • rachela25 Re: Cmentarze. 28.10.10, 23:54
        apropo braci mroczków. NIE rozumiem w jaki sposób stali sie popularni . Tzn wiem że przez ,,M jak M,, ale dlaczego właśnie ONI !!!!!!
        uroda typowych buraków
        • zainteresowany_live Re: Cmentarze. 29.10.10, 00:46
          Na złość Tobie zostali sławni i bogaci. ;)
          > uroda typowych buraków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka