Dodaj do ulubionych

fajny kościół w Warszawie

14.11.10, 12:50
I nie odsyłać mnie na forum dla 'katoli' :D
Mam ochotę pójść dziś na mszę do jakiegoś fajnego kościoła. Najlepiej przy jakichś zakonnikach, tak, żeby kazanie było dobre, bez polityki. Bo zejdę.
Czekam na sprawdzone propozycje :)
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 12:57
      dziewczyna_rzeznika napisała:

> I nie odsyłać mnie na forum dla 'katoli' :D
      > Mam ochotę pójść dziś na mszę do jakiegoś fajnego kościoła. Najlepiej przy jaki
      > chś zakonnikach, tak, żeby kazanie było dobre, bez polityki. Bo zejdę.
      > Czekam na sprawdzone propozycje :)

Niestety kościoły znam tylko od strony architektonicznej:(

>
    • soulshunter Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 13:29
      jak fajne kazanie bez politykowania to tylko u Jezuitow róg Irving Park i Austin w Chicago. W sumie rzut beretem ze 100lycy - tylko 8 godzin w jedna strone.
      • dziewczyna_rzeznika Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 13:43
        :D
        Już chyba wybrałam. Pojadę do kościoła na Pradze. Tego ładnego.
        Tam są loretanki więc może i więcej duchowości niż polityki....<naiwna>
      • jedzoslaw Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 15:38
        soulshunter napisał:

> jak fajne kazanie bez politykowania to tylko u Jezuitow róg Irving Park i Austi
        > n w Chicago. W sumie rzut beretem ze 100lycy - tylko 8 godzin w jedna strone.

Chicago bez politykowania? Tam to dopiero matecznik wyznawców Lechojaryzmu :)
    • wyjdeztego a jakiego wyznania? 14.11.10, 14:37
      bo ten np. wyglada fajnie:
      upcofwarsaw.com/cgi-bin/p/awtp-brokers.cgi?d=united-pentecostal-church-of-warsaw
      mysle, ze oni naawet tam tancza i spiewaja, wiec moze byc fun.
      no ja akurat do zadnego nie chodze, wiec jedynie co moglabym polecic to tak ze slyszenia, no a slyszalam, ze tego typu koscioly sa fajne:
      www.youtube.com/watch?v=8lmCju71Lcg

• maitresse.d.un.francais Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 15:39
      Św. Jacek.
    • ritsuko Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 15:48
      Ja nie narzekam na Wniebowstąpienia Pańskiego
      • ritsuko Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 15:50
        A i od razu odradzę Narodzenia NMP przy Solidarności...
        • maitresse.d.un.francais Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:05

ritsuko napisała:

> A i od razu odradzę Narodzenia NMP przy Solidarności...

ten, znaczytsia?

pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Kosciol_pw_Narodzenia_NMP_w_Warszawie.jpg&filetimestamp=20070505113857
          • ritsuko Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:38
            Ten, ten, miałam kiedyś wątpliwą przyjemność trafić tam przed wyborami- praktycznie całe kazanie polityczne mocno
            • horpyna4 Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 20:42
              Mam znajomą z tamtej parafii; nie trawi radiomaryjnego proboszcza, chociaż z nim współpracuje (działa w Caritasie).

Natomiast wspomniany przez Ciebie ursynowski kościół jest rzeczywiście odpolityczniony, ale nie zapewnia to niestety automatycznie wysokiego poziomu kazań.
              • ritsuko Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 21:14
                No niestety ale jednak nie uprawiam aż tak czynnie churchingu ;).
                Za to w katedrze trafiałam na bardzo dobre kazania, zeszłoroczne rekolekcje adwentowe bardzo fajne były- ale to gościnne występy, więc ciężko mi oceniać :)
    • sowanka Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:03
      Dobre kazania daje Pawlukiewicz o 15 w św Annie na krakowskim. ZTyle tylko trzeba przyjśc z jakies 15 minut wczesniej by zająć sobie miejscówkę, ewentualnie z własnym krzesełkiem. i tacy się zdarzaja. Tam sa moim zdaniem najlepsze kazania w Warszawie- bez wielkiej pompy, po prostu trafiające w serce, a nie czytanie pisma beznamietnym głosem
      • kacha262 Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 20:45
        Zgadzam się z tą św.Anną na krakowskim - znam kilku księży jeszcze z mojej parafii przy domaniewskiej którzy teraz tam są - Darek Szyszka i Michał Muszyński- oni mówią kazania które chce się słuchać , fajnie życiowe, które zawsze zostają gdzieś tam w głowie, a nie śmieciowe politycznie....
        Gdy byli oni na Domaniewskiej też nie było gdzie usiąść - odprawiali tam msze na których były tłumy ludzi młodych, a to chyba o coś znaczy. Ja sama chodziłam posłuchać kazania, nawet gdy trwało 40 minut .
    • hawela prośba 14.11.10, 16:13

Ja dla odmiany prosze o odesłanie mnie na forum dla katoli. Szukam, a jakoś nie znajduję, wszędzie najazdy na Kościół

• maitresse.d.un.francais Re: prośba 14.11.10, 16:31
        hawela napisała:

> dziewczyna_rzeznika napisała:
        >
        > > I nie odsyłać mnie na forum dla 'katoli' :D
        >
        > Ja dla odmiany prosze o odesłanie mnie na forum dla katoli.

Może Naturalne Planowanie Rodziny? Wprawdzie sprofilowane tematycznie, ale katolików tam dużo, i pewnie pogadają i na inne tematy albo prześlą Cię dalej na znane im ogólne fora katolickie.
    • rzeka.chaosu Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:23
      Kiedyś byli fajni (ciekawe przemyślenia mieli, nienachalni) księża u jezuitów. Teraz to nie wiem.
    • niebieski_lisek Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:32
      Jeśli masz ochotę przejść się na ciekawą mszę to polecam Kościół na skrzyżowaniu ul. Domaniewskiej i al Niepodległości, msza w niedzielę o 21. Zazwyczaj odprawia ją ksiądz z filipin (chyba). To chyba kwestia wychowania w innej kulturze, bo ma zupełnie inne podejście do spraw wiary, jest taki radosny, i to podejście widać w jego kazaniach
    • ingeborg Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:34
      No proste ze sw. Jacek, masza na 19.30 - dla studentow i na 21.30 - ostatnia w miescie. Holownia na nia chodzil (z dziewczyna!) i kiedys Komorowskiego przylapalam :-) Poza tym 'dziewietnastka' ma swietna schole, nie slyszalam takiej w zadnym innym kosciele w tym miescie.
    • potworski Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 16:58

> Mam ochotę pójść dziś na mszę do jakiegoś fajnego kościoła. Najlepiej przy jaki
      > chś zakonnikach, tak, żeby kazanie było dobre, bez polityki. Bo zejdę.
      > Czekam na sprawdzone propozycje :)

I co jeszcze mają mieć w tym kościele=stół do ping-ponga?
      • dziewczyna_rzeznika Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 20:06
        Wow :D Jestem pozytywnie zaskoczona, szczerze mówiąc nie spodziewałam się że NA TYM forum uzyskam tak rzeczowe i konkretne propozycje odnośnie czegoś tak staroświeckiego jak msza w kościele.
        Dziękuję Wam bardzo, na pewno ustosunkuję się do Waszych rad, jakkolwiek to brzmi w kontekście wyboru kościoła ;D

P.S.
        Przed chwilką wróciłam ze św. Floriana na Pradze. Ładny kościółek, kazanie bez polityki, ludzie mili. Coraz częściej doświadczam tego, że w Warszawie da się normalnie żyć.
    • to.niemozliwe Re: fajny kościół w Warszawie 14.11.10, 20:18
      Dominikanska 2
    • dagmaraaniak33 Re: fajny kościół w Warszawie 22.07.19, 02:49
      Fajny Kościół. Ale muszę się pożalić że w kościele chyba wszystkiego tam nie dają. Wejdzie się tylko w miasto za pracą, zakupami czy turystycznie. I zaraz, zabierają serce, które to zanoszę też do Pana Jezusa. Mają, przypadłość grzeszną zmuszać mężczyznę do kobiety i tą kobietę zmuszać do tego mężczyzny, by poszli bluźnierczo i grzesznie. Lubię Warszawę a nawet bardzo lubię to miasto. Żądam, by szanowano z tym co człowiek kobieta, czy mężczyzna chodzi ponieważ każdy zna swoją wiarę i każdy z was wie że są Ludzie Leniwi którzy zabierają miłość, bo im się nie chce jej tworzyć. Wystarczy że z tym są problemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka