jan_hus_na_stosie 11.05.11, 20:47 Film dokumentalny na podstawie książki "Doktryna Szoku" Naomi Klein, naprawdę warto obejrzeć :) www.youtube.com/watch?v=34Z-q6mAffU Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gr.eenka Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 20:50 byś chociaż raz puścił jakąś komedię aż korci mnie by napisać ,że i tak życie jest do ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 20:56 mówisz, masz ;) www.youtube.com/watch?v=a8cOubIVQKo&playnext=1&list=PL069F69BD04304A85 Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:11 nie lubię fasoli :), ale dzięki za dobre chęci . Scena z morzem jest , chciałabym po sezonie pojechać nad morze, kiedy plaża będzie pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 12.05.11, 20:00 nie lubisz jasia fasoli to może to Ci się spodoba :D chłopak z akwarium mnie rozwalił :] www.youtube.com/watch?v=b7_GmR3jDKQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
zamysleniee Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 20:59 a po burzy jest słońce:> U mnie jak już pisałam, jest zmienność co do warunków atmosferycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:23 bosze co Ty oglądasz, spać po tym nie będzie można Odpowiedz Link Zgłoś
e-no-kolego Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:38 Naomi Klein jest mitomanką... :/ miesza w głowach nawiedzonych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:45 jestem pewny na 100%, że nie przeczytałeś książki "Doktryna Szoku" ani nie obejrzałeś filmu, za to z pewnością jesteś zwolennikiem Miltona Friedmana, Balcerowicza i Korwina Mikke Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:50 Naomi Klein to jedna z mądrzejszych kobiet na tym globie i w dodatku bardzo dobry człowiek, w przeciwieństwie do egoistycznych, chciwych bez kszty altruizmu zwolenników kapitalizmu w postaci neoliberalnej, która powoduje biedę, bezrobocie większości przy jednoczesnych bogaceniu się tych, którzy i tak już są obrzydliwie bogaci Odpowiedz Link Zgłoś
e-no-kolego Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:55 chcesz powiedzieć, że lump spod budki jest biedny przez to, że ktoś inny robi kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
e-no-kolego Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 21:57 po prostu uważam, że poglądy Klein ogólnie mówiąc wyrażają taki właśnie sens. Wszystkie leniuchy to łatwo podłapują...taki populizm. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:12 jakie leniuchy? ludzie ciężko pracują całe życie a potem finansiści z banków inwestycyjnych i ważniaki z Wall Street doprowadzają do kryzysu, potem taki Henry Paulson, który całe życie przepracował w banku inwestycyjnym Goldman Sachs i był jego prezesem (Goldman Sachs oszukał Kongres USA, a wcześniej miliony klientów, Goldman Sachs pomógł Grecji ukryć długi przed UE ) rezygnuje z milionowych zarobków w banku i zostaje sekretarz skarbu w administracji George'a W za marne kilkaset tysięcy dolarów rocznie, następnie wprowadza program ratunkowy dla amerykańskiego sektora finansowego i pompuje do prywatnych banków 700 mld dolarów pieniędzy podatników na ich ratowanie tylko po to aby te banki w tym samym roku, kiedy świat pogrążony jest w kryzysie finansowym i kiedy przyjmują pomoc finansową wypłacały milionowe premie swoim zarządom, które do kryzysu doprowadziły... kradzież w biały dzień... USA to najbardziej skorumpowany kraj na świecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
e-no-kolego Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:23 okej, okej. Ludzie oczywiście ciężko pracują - zgadza się. To jednak, że ktoś iny całe życie zajmuje się finansami nie tworzy winnnego. Dopiro przestępstwo je kwalifikuje. Moim zdaniem za bardzo preceniasz ludzi w ich działaniu(jeśli chodzi o wywoływanie kryzysów) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:01 chcesz mi powiedzieć, że kryzys w USA, Islandii, Grecji, Portugalii, Irlandii i być może niedługo i w Hiszpanii to skutek lumpienia społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
e-no-kolego Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:15 nie... nie wiem, czego skutkiem jest kryzys w takim globalnym zakresie. Myślę, że on jest po prostu statystykowy. Wiem na pewno, że nie jet skutkiem działań ludzi pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:18 mylisz się, robienie przekrętów na Wall Street, korumpowanie urzędników państwowych i polityków to ciężka praca.... Odpowiedz Link Zgłoś
e-no-kolego Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:30 Może wyjaśnię po krótce moją myś, bo się rozpędzamy... Po prostu są ludzie, którzy pracują i również współegzystują ludzie , którym się nie chce. Natomiast ci, którzy pracują dzielą się w zależności od efektywności; jedni umią dużo inni jeszcze więcej, a są również tacy, którzy wytwarzają wielokrotność wielu osób. Wszystcy zasługują na szacunek. Tyle. Nasza szanowna autorka również w tym biznesie siedzi. Sprzedaje jak każdy, tylko na inną skalę.Jedni pieką bułki inni doktryny, ale rynek jest ten sam... :) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Doktryna Szoku 11.05.11, 22:40 Jeszcze nie oglądałam, ale z opisu wnioskuję, że będę opluwać neoliberalizm, który ktoś powiązał z globalizacją i monopolizacją. Prawdziwy neoliberalizm i wolny rynek to stawianie na małe i średnie przedsiębiorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś