Dodaj do ulubionych

strach przed ludzmi

09.08.11, 16:41
każdego dnia jest mi coraz trudniej wyjść do ludzi, załatwienie czegoś w urzędzie czy banku to dla mnie masakra, jeżeli ktoś ze mną nie pójdzie to nie załatwie nic. Niewiem dlaczego tak się dzieje ale potwornie się tego boję, nawet głupie wyjście do sklepu jest dla mnie ciężkie. W samoobsługowym dużym sklepie zrobię zakupy ale w małym osiedlowym już nie.
Rozmawiam tylko z kilkoma znajomymi z osiedla, to zaledwie 2-3 mamy dzieci mojego dziecka.
Mam wrażenie że ten stan się pogłębia. Czy to mi minie samo? Jak mam nad sobą pracować?
Obserwuj wątek
    • minasz Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 16:48
      napisz jak wyglada twoj typowy dzien
      typowy tydzien - wtedy ewentualnie cos mozna doradzic
    • emy.lly Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 16:52
      niechęć do kontaktów? czy raczej odczuwasz wyłącznie strach?
    • ingeborg Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 16:54
      Fobia społeczna i tyle. Zrób sobie test: www.fobiaspoleczna.info/topics1/skala-leku-spolecznego-test-liebowitza-vt17.htm
      • kasi-a789 Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 17:01
        wstaje ok 6-7, wychodzę z psem. Na 8 jadę do pracy (zawozi mnie mąż),w pracy mam kontakt z moim kolegą oraz z kilkoma studentami, polecenia studentom wydaje mój kolega ewentualnie ja (czuje się zażenowana ale robię to bo muszę) ok 14-15 wracam do domu, w autobusie siadam w takim miejscu żeby nie mieć kontaktu z ludzmi. Całe popołudnie siedzę w domu, ewentualnie wychodzę na plac zabaw z dziećmi. Zawsze byłam wstydliwa ale teraz jest strasznie. Mam karnet na siłownie, jeszcze 4 wejścia ale wstydzę się pojechać bo muszę tam rozmawiać z ludzmi.
        Zachowyuje się jak dzikus i źle mi z tym.
        • minasz Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:47
          a jak wygladały twoje spotkania z przemoca?
    • berta-death Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 17:01
      Samo nie minie. Musisz iść do psychiatry i zacząć się leczyć, farmakologicznie. Plusem tej przypadłości byłoby to, że i do kochanka nie miałabyś jak chadzać, ale zapewne jego ta fobia nie obejmuje.
      • kasi-a789 Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 17:02
        nie mam z nim kontaktu, wręcz obsesyjnie boję się go gdziekolwiek spotkać.
      • vandikia Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:26
        nie musi łykać tabletek, może zacząć oswajać lęki
        a oswajanie polega na powolnym pokonywaniu przeszkód, na powstrzymywaniu się przed ucieczką i na nieunikaniu sytuacji wywołujących lęk
        ciężkie bywa ale warto się za to wziąć
    • alpepe Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 17:02
      też to mam, raz jest lepiej, raz gorzej, tu mieszkam 3 lata, a w piekarni byłam raz, kiedy nie miałam innego wyjścia, bo w niedzielę zabrakło mi chleba, wszystko kupuję po marketach lub wysyłam męża. Tramwajem jeżdżę tylko jak muszę, wszystko staram się załatwić tak, by się nie mieszać z tłumem. Ja nic z tym nie robię, jak nie muszę, kiedy muszę, to się starannie do tego przygotowuję. Np. co do lekarza, to wybieram duże praktyki z przestronnymi poczekalniami i dyskretną obsługą.
    • kombinerki.pinocheta Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 17:03
      Stresuja cie rozmowy telefoniczne?

Przechodzac obok grupki ludzi masz wrazenie, ze cie obgaduja?

Omijasz swoich znajomych, bo nie chcesz z nimi rozmawiac? Boisz sie, ze beda pytac o ciebie, a ty uwazasz, ze sama nie masz nic do powiedzenia?

Skupiasz sie na krytyce swojej osoby, rozmyslasz o tym co ktos ci powiedzial lub rozbijasz na czesci pierwsze kazda stresujaca sytuacje?

Unikasz stresujacych sytuacji calkowicie sie zamykajac w sobie?

Czujesz spory dyskomfort bedac w centrum zainteresowania?

Jezeli na ktores z pytan odpowiedzialas twierdzaco to masz problem i juz ci wspolczuje.

Moze to fobia spoleczna, moze cos na tle nerwowym, moze depresja, moze osobowosc unikajaca. My ci tutaj nie pomozemy.
      • anaisanais96 Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 16:47
        kombinerki.pinocheta możesz napisać coś więcej. Na każde z twoich pytań odpowiedziałam twierdząco.
    • kasi-a789 Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 17:14
      najgorsze jest jedzenie przy ludziach, nawet przy rodzinie to dla mnie stres.
      Złapałam się dzisiaj na tym że układam sobie w głowie zdanie które chcę powiedzieć. To się leczy lekami? niewiedziałam
    • wiarusik Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 20:49
      słusznie obawiasz się ludzi, bo w masach tkwi olbrzymi negatywny potencjał. wystarczy iskra żeby tłum cię zdeptał-niech tylko w tłumie starców ktoś krzyknie że jesteś z prywatnej tv i żydówką, to zobaczysz że dziadek nie oznacza niedołężny senior.
    • moonogamistka Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 20:56
      Kiedys slyszalam taka rade- przewalcz to czego sie boisz. Czyli- boisz sie ciemnego pokoju- wejdz tam.
      Kazdy krok do przodu to postep. A najlepiej popracowac z fachowcem.
      Kazdy ma swoje schizy, Ty masz prawo do takich, tylko zrob z nimi tak, by zycie sprawialo Ci przyjemnosc a nei trudnosc:_)
      Tak mi sie przypomnialo- nienawidzilam zalatwiania spraw urzedowych, zawsze wysylalam chlopa, bo przystojniak zalatwial wsio;-) Kiedys musialam zaczac sama, i okazalo sie, ze tam calkiem sympatyczne ludzie pracuja:-)))
      Warto sie przelamac;-))
      • alienka20 Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:03
        Też tak miałam, jak zaczęłam pracować w takiej przewalającej się masie ludzi, to mi przeszło z deka, nawet się nie jąkam teraz z nerwów :). Jedyne czego się jeszcze boję, to spotkań z nieznajomymi, ale to trauma sprzed kilku lat, więc zrozumiałe.
        • moonogamistka Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:38
          Jak czytam wywiady, to do szkoly aktorskiej ida ludzie, ktorzy sa niesmiali;-))
          A ja pamietam z podstawowki jak wstydzilam sie isc do pokoju nauczycielskiego po dziennik czy cos tam;))
          A jednoczesnie zawsze bylam przewodniczaca czy jakos tam;-)) Akademie, wystepy- moje.Trzeba walczyc ze slabosciami;-))))
    • rach.ell Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 20:59
      Tai stan to nic niezwyklego, to sie leczy, musisz isc do lekarza i zaczac brac lekarstwa, nie ma sie czym martwic.
      • elito Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:18
        Tez tak mialam jak chodzilam do szkoly to byla tragedia unikalam ludzi ,teraz tez jeszcze sie boje ale juz jest duzo lepiej choc nie lubie nowych ludzi poznawac ,jestem z kims sama to niewiem o czym mam gadac ,boje sie ze powiem cos nie tak albo cos glupiego zawsze wole pisac ,o jedzeniu na miescie to kiedys wogole nie bylo mowy teraz siadam tylem do innych zeby mi sie nie przygladali niewiem ale zawsze mam wrazenie ze sie na mnie patrza i to jest fobia?nie wiedzialam myslalam ze juz taka jestem zawsze taka bylam zamknieta w sobie chgoc moze na pozor nie wygladam na taka ,musisz sobie mowic ze dasz rade ,ze zalatwisz to bo przeciez nie jestes gorsza od innych,uwierz troche w siebie
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:22
      Nie pamiętam kto dokładnie, ale ktoś opisywał dokładnie takie same objawy w wersji męskiej...
      Zaburzenie - jak ktoś napisał, fobia. Jak się nie uda samemu zwalczyć warto zasięgnąć pomocy zawodowców.
      • elito Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:26
        tak pojdziesz do psychiatry to powiedza odrazu zes wariat
        • rach.ell Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:50

elito napisała:

> tak pojdziesz do psychiatry to powiedza odrazu zes wariat
          Psychiatra to poprostu lekarz, ktory moze ci pomoc.
    • 0ffka Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:23
      Boję się, że to depresja. Idź do lekarza! Nie męcz się z tym.
    • vandikia Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:32
      masz normalne zaburzenia lękowe, nie łączyłabym tego z depresją
      można iśc do specjalisty ale i tak to Ty musisz sama odkręcić sobie to, co sobie wkręciłaś
    • xolaptop Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:43
      Zacznij chodzić na basen i pływaj, tzn. nie stój w wodzie. Niby czasami więcej ludzi, ale woda szumi w uszach, więc ich nie słyszysz, kogoś tam widzisz, jednak nikt tak naprawdę na siebie nawzajem nie patrzy, lecz stara się jakoś utrzymać na wodzie, no i masz poczucie, że sama woda zapewnia bezpieczny dystans do innych. A w szatni też każdy się raczej sam przebiera. To od razu nie pomoże, ale tak po kilku miesiącach zauważysz pozytywną zmianę.
      • minasz Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 21:59
        pieprzysz bzdury ja tam ciagle patrze na ludzi na basenie
        • xolaptop Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 22:03
          Ale ja nie pisałem o ratownikach.
          • minasz Re: strach przed ludzmi 09.08.11, 22:06
            ja nie jestem ratownikiem ale fakt ja chodze do aqwa parków jak jest sam basen to moze i tak jest jak napisałes
    • kasi-a789 Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 16:23
      na basenie ( w wodzie ) czuje się ok..gorzej jak trzeba wyjść i przejść np obok ratowników, nie mam kompleksów i nie wstydzę się swojego ciała, w zasadzie niewiem czego się tak bardzi wstydzę..ale to uczucie jest tak silne że idąc dziwnie się wysztywniam i jestem pewna że wszyscy widzą jaka jestem zawstydzona. Tym bardzej że mój mąż strasznie się z tego śmieje (z tego jak się wysztywniam)
      • anaisanais96 Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 16:54
        Współczuję ci bo wiem jak to jest. Życie w takim stanie jest dla mnie za ciężkie. masz szczęście że masz choć pracę. Ja mam tylko dorywczą. Nie mogę się przełamać by zacząć normalnie pracować.
      • xolaptop Re: strach przed ludzmi 11.08.11, 00:26
        eee, tym się nie przejmuj, ja też się obok ratowników dziwnie wysztywniam, żeby sobie nie myśleli, że się trochę zmęczyłem, o! ;)
    • minasz Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 17:51
      moze zainwestuj w bron ?
      zawsze giwera dodaje pewnosci siebie a jak nie mozesz miec gnata to chociaz gaz czy noz
      od razu poziom twojego bezpieczenstwa wzrosnie :)
      • kasi-a789 Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 19:43
        to nie jest obawa o to że coś mi się stanie.
        najgorsze jest to jak ktoś mnie wypycha na siłe i każe załatwiać różne rzeczy i komentuje moją niezaradność w przykry dla mnie sposób. Najczęściej jest to moja mama lub mąż.
        • minasz Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 20:31
          e tam spróbuj jak poczujesz zimna stal w kieszeni swiat moze ci sie wydac jakby inny:)
      • anaisanais96 Re: strach przed ludzmi 10.08.11, 21:39
        Wygrałaś konkurs na najgłupszą odpowiedź w tym wątku:/
        • minasz Re: strach przed ludzmi 11.08.11, 08:57
          a niby dlaczego ???????
          ja nie widze w tym nic głupiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka