Dodaj do ulubionych

problemy z odebraniem dowodu osobistego

26.08.11, 22:08
Zgubilam dowod osobisty, zlozylam wniosek o wydanie nowego. Pani poinformowala mnie,ze nie moge ustalić pelnomocnika do odbioru tego dowodu ( np matke czy ojca) ponieważ musze to zrobić OSOBIŚCIE. Nie bardzo jest mi to na reke bo zaczyna prace od wrzesnia i praktycznie musialabym wziac 2 dni wolnego by ten dowód odebrać ( mieszkam 200 km od tego miejsca skad mam ten dowod odebrać, w nowym miejscu ie jestem zameldowana). Stąd oje pytanie: czy rzeczywiscie tak jest,ze to się odbiera osobiscie i że nie możnaustalić pelnomocnika ? na jakich przepisach prawnych się to opiera ? rozumiem jakby dowod miala odebrac ... kolezanka ale to jest najbliższa rodzina. Dla mnie bedzie to duzy problem bo bede tam pracowala miesiac i od razu jakieś wolne ;/ bez sensu. Pozostanie mi chyba funkcjonowac bez dowodu.. eh
Obserwuj wątek
    • m-kow Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 26.08.11, 22:21
      Tako rzecze gugel ( masz może ? )
      "Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tj. Dz. U. z 2001 r. Nr 87, poz. 960 z późn.zm.), rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 06 lutego 2009r. w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich unieważniania, wymiany, zwrotu lub utraty (Dz. U. z 2009r Nr 47, poz. 384), rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2000 r. w sprawie opłaty za wydanie dowodu osobistego (Dz.U. z 2000r. Nr 105 poz.1110 oraz 2004 r. Nr 209, poz. 2129), ustawa z dnia 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej (tj. Dz. U. z 2004 r. Nr 253 poz. 2532); ustawa z dnia 07.09.2007 r. o czasowym posługiwaniu się dowodami osobistymi wydanymi przed dniem 01.01.2001. (Dz.U.z 2007 r. nr 191. poz. 1363), ustawa z dnia 9 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z 2009 r. nr 39, poz. 306)Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 27 grudnia 2010 r. w sprawie zgłaszania i przyjmowania danych niezbędnych do zameldowania i wymeldowania oraz prowadzenia ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych (Dz.U. z 2010 r. Nr 257, poz.1743) "

Też się kiedyś dawno, dawno obrażałem na cały świat, że mi nie idzie na rękę, potem mi przeszło jak się zorientowałem, że świat się tym nie przejmuje.
      Możesz też wystartować do parlamentu za miesiąc i wystąpić z inicjatywą ustawodawczą żeby dowody odbierały mamy.

---
      "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
    • grassant Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 26.08.11, 22:25
      mieszkam 200 km od tego miejsca

bosz, 3 godziny w jadną stronę. wyjedź o piątej. najpóźniej w południe będziesz z powrotem
    • alienka20 Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 26.08.11, 22:32
      ROZPORZĄDZENIE
      RADY MINISTRÓW
      z dnia 6 lutego 2009 r.
      w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich unieważniania, wymiany, zwrotu lub utraty
      (Dz. U. z dnia 24 marca 2009 r.)
      (....)
      § 15. 1. Dowód osobisty odbiera się osobiście, z wyjątkiem następujących przypadków:
      1) dowód osobisty wydany małoletniemu, który nie ukończył 13. roku życia, odbiera jeden z rodziców lub opiekunów ustanowionych przez sąd;
      2) dowód osobisty wydany osobie ubezwłasnowolnionej całkowicie pozostającej pod władzą rodzicielską odbiera jeden z rodziców;
      3) dowód osobisty wydany osobie ubezwłasnowolnionej całkowicie niepozostającej pod władzą rodzicielską odbiera opiekun ustanowiony przez sąd;
      4) dowód osobisty wydany małoletniemu, który ukończył 13. rok życia, niemającemu obowiązku posiadania dowodu osobistego, odbiera osobiście małoletni albo jeden z rodziców lub opiekun ustanowiony przez sąd;
      5) dowód osobisty wydany osobie ubezwłasnowolnionej częściowo odbiera ta osoba albo kurator ustanowiony przez sąd.
      2. W przypadku niemożności odbioru dowodu osobistego w trybie określonym w ust. 1, z powodu choroby, niepełnosprawności lub innej niedającej się pokonać przeszkody, osoba zawiadamia o tym organ gminy, który zapewnia odbiór dowodu osobistego w miejscu pobytu tej osoby, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich się ona znajduje.
      Z tym, że trzeba ładnie porozmawiać z panią z urzedu swojego
      • mariela1987 Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 26.08.11, 22:57
        grassant- eh…. Jakbym miała samochód to nie byłoby problemu ale sprzedaje go wiec tak jakbym już go nie miała. Poki co nie chce kupowac drugiego. Siła rzeczy musze przyjechać POCIAGIEM z 3 przesiadkami…czyli jest to ok. 6 godzin drogi ( mam do wyboru chyba 2-3 połączenia do miejsca mojego zameldowania)

alienka20- rozmawiałam i według niej mogę sobie wziąć 2 dni urlopu w pracy :/

Jeżeli ,,Pani z Urzędu” nie zgadza się na to to gdzie mogę zgłosić się dalej ? To znaczy do kogo napisać z jakaś prośbą i opisem swojej sprawy…bo iść to ja już do tego Urzędu nie pójde ponieważ nie ma mnie w miejscu zamieszkania. Z resztą takie zalatwianie ,,na gębe" chyba nic nie daje skoro taka biurokracja w tym urzedzie panuje...

• simply_z Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 26.08.11, 23:26
          po prostu jak odbierasz dowód musisz złożyć podpis ,jest to pismo urzędowe ,więc siłą rzeczy musisz być to ty nie twój pełnomocnik.
          ja się zwalnialam specjalnie z pracy ,cóż musialam;)
          • nientepaura Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 27.08.11, 00:29
            możesz także poprosić o przesłanie dokumentu do odbioru w urzędzie gminy/dzielnicy whatever, gdzie teraz mieszkasz;) tylko nie wiem, czy nie trzeba było tego od razu zgłosić przy składaniu. ja tak zrobiłam - problemów nie było;)
    • piesbaskervillow Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 27.08.11, 00:36
      Poproś mamę aby Cie ubezwłasnowolniła, wtedy będzie mogła dowód odebrać.
      Nawiasem pisząc, to po co Ci dowód? Zeby zgubić?
      Ja nosze tylko 2 niesmiertelniki ze swoimi danymi.
      • mariela1987 Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 27.08.11, 08:30
        chciałam żeby wyslali mi to do miejca w którym bede i też nie było takiej mozliwości ( mówiłam o tym przy skladaniu wniosku). No cóż... zostaje mi napisanie pisma, najwyżej odmowią...
        • piesbaskervillow Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 27.08.11, 08:48
          O ile mi wiadomo, to wniosek można złożyć w miejscu zamieszkania, a nie koniecznie w miejscu tzw. zameldowania, które nawiasem pisząc już nie obowiązuje.

• lew_ Re: problemy z odebraniem dowodu osobistego 27.08.11, 08:39
      Mariella ty to masz problemy:) najwyrazniej brakuje ci sexu:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka