jan_hus_na_stosie 17.09.11, 12:17 Dokładnie 72 lata temu 19 września 1939 ZSRR najechało Polskę bez wypowiedzenia wojny. Tak tylko przypominam gdyż media głównego nurtu o tym milczą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_hus_na_stosie Re: rocznica 17.09.11, 12:18 literówka, oczywiście 17 września ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: rocznica 17.09.11, 12:45 w marcu 1938 i w sierpniu 1968 Polska najechała Czechosłowację. z wypowiedzeniem wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: rocznica 17.09.11, 12:54 nie najechała Czechosłowację a zajęła Zaolzie, tereny na których większość mieszkańców stanowili Polacy - w 1938 roku Zaolzie zamieszkiwało 123 tysięcy Polaków, 32 tysiące Czechów, 22 tysiące Niemców poczytaj lepiej jak to się stało, że w 1920 Zaolzie znalazło się w rękach Czechosłowacji Zajęcie Zaolzia przez Czechosłowację (1919-1920) Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: rocznica 17.09.11, 15:53 No wiesz, na Wileńszczyźnie też Polacy byli mniejszością... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: rocznica 17.09.11, 12:25 tak mi się nasunęło po przeczytaniu słów Sikorskiego jakie wyciekły poprzez WikiLeaks w kontaktach z amerykańską dyplomacją, cytuję: "Niemcy to koń trojański Rosji w Europie" "Niemcy wydają się mieć układ z Rosją a w zamian niemieckie koncerny robią interesy w Rosji na setki miliardów euro" tyle lat minęło a Polacy niczego się nie nauczyli z historii i dalej dają się robić w bambuko przez Niemcy i Rosję Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Re: rocznica 17.09.11, 13:57 jan_hus_na_stosie napisał: > "Niemcy to koń trojański Rosji w Europie" > "Niemcy wydają się mieć układ z Rosją a w zamian niemieckie koncerny robią inte > resy w Rosji na setki miliardów euro" > > > tyle lat minęło a Polacy niczego się nie nauczyli z historii i dalej dają się r > obić w bambuko przez Niemcy i Rosję Bo Nasi politycy to dupy! Patrzą za wielką wodę zamiast współpracować i pilnować swojego podwórka. Tak się skończyła nienawiść Kaczorów do sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: rocznica 17.09.11, 23:11 taka ciekawostka , od dłuższego czasu niemcy i rosja mocno lobbuja za wprowadzeniem na terenie unii nowych standardów "czystości" gazu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: rocznica 17.09.11, 12:43 przez Tuska "liberała" mamy: 1) wyższe podatki 2) największy deficyt budżetowy od 20 lat 3) burdel na PKP 4) wzrost biurokracji 5) wzrost bezrobocia jeśli napisałem w którymś punkcie nieprawdę to popraw mnie Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: rocznica 17.09.11, 13:00 A to piosenka z dedykacją dla Donalda Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: rocznica 17.09.11, 13:14 nie zapominaj o kontrakcie gazowym, który uzależnia Nas od ruskiego gazu do 2020któregoś roku, po cenie o 20% wyższej niż płacą niemcy. I oczywiście o darowaniu ruskim długu 1,2mld zł :))) a co? nie stać Nas? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Re: rocznica 17.09.11, 13:47 jan_hus_na_stosie napisał: > przez Tuska "liberała" mamy: 1) wyższe podatki Wyższy VAt niższe osobiste= to samo:) 2) największy deficyt budżetowy od 20 lat Mamy kryzys który i tak dobrze znosimy:) Nie można porównywać wszystkich okresów. 3) burdel na PKP A kiedy nie mieliśmy??????? Tylko nie pisz że teraz większy:) 4) wzrost biurokracji To prawda- miało być mniej a jest odwrotnie 5) wzrost bezrobocia Bzdura. Wskaźniki to nie wszystko bo za Jarosława Wielkiego była emigracja która obnizyła wskaźniki a teraz wraca do kraju podwyższając wskaźniki:) jeśli napisałem w którymś punkcie nieprawdę to popraw mnie To się nazywa "manipulanctwo" i demagogia:) Żeby nie było- mój Niezwykle Cenny Głos na pewno nie oddam na Tuska,Kaczora czy rolników... Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: 17.09.39 17.09.11, 12:48 ala, faszole maja pamiec wybiorcza albo wcale jej nie maja wiec lepiej milcz. Odpowiedz Link Zgłoś
torado Re: rocznica 17.09.11, 13:03 Janie_Husie to kiedy ZSRR najechał na Polskę bez wypowiedzenia wojny? 17 czy 19 września 1939, bo już się pogubiłam.........wiesz te wszystkie źródła takie mało wiarygodne :D Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek pamietam też 17.IX.1944 17.09.11, 13:31 i udział Polaków w tamtej operacji Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: pamietam też 17.IX.1944 17.09.11, 13:46 Media głównego nurtu, czyli internet? Rano w tvn24 była informacja o obchodach rocznicy chyba w Gdańsku, no i pewnie będą informacje na ten temat w wieczornych informacjach. Zresztą mam wrażenie, że przez ostatnie lata więcej mówiono o tej rocznicy niż o 1 września... Przy okazji dziwię się, że ten wątek jeszcze tu jest. Na forum kobieta, jak sama nazwa wskazuje, można dyskutować o duperelach, a nie o poważnych sprawach :) Sama założyłam parę miesięcy temu wątek o rocznicy powstania warszawskiego. Po ok. godzinie wyleciał z hukiem, bo ośmieliłam się napisać, że to była katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
torado Re: pamietam też 17.IX.1944 17.09.11, 14:55 jedwabnymajdanek napisał: > i udział Polaków w tamtej operacji i jeszcze napisz, że brałeś w niej udział.......;) Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: rocznica 17.09.11, 23:04 Koniecznie przypomnij też rocznicę potopu szwedzkiego, bitwy pod Parkanami i rozbicia dzielnicowego. Odpowiedz Link Zgłoś
torado Re: rocznica 17.09.11, 23:13 ka-mi-la789 napisała: > Koniecznie przypomnij też rocznicę potopu szwedzkiego, bitwy pod Parkanami i ro > zbicia dzielnicowego. :D Odpowiedz Link Zgłoś