Dodaj do ulubionych

gdy się widzi młodego faceta

07.10.11, 15:46
... w stroju sportowym i czapce z daszkiem, to najczesciej okazuje sie, że to robotnik.
Chociaz, niekoniecznie mlodego, starsi tez tak chodza.
Natomiast intelektualisci unikaja takiego stroju.
Czy to jest jakis dress code klasy robotniczej, czy to raczej wygodnictwo i brak pomyslu na wlasny wizerunek u mezczyzn nie skażonych inteligencją?
Obserwuj wątek
    • passu Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 15:52
      Jest chyba coś takiego, bo jak zakładam bluzę (ale bez kaptura) i idę np. do lekarza albo jakiegoś urzędu, to często zdarza się, że ludzi myśla, że pracuję fizycznie. Może rzeczywiście intelektualiści nie chodzą w bluzach, ale jak widac na moim przykładzie sa wyjątki :)
      • senseiek Nigdy nie przyznawaj sie,ze jestes intelektualista 07.10.11, 17:42
        > Jest chyba coś takiego, bo jak zakładam bluzę (ale bez kaptura) i idę np. do le
        > karza albo jakiegoś urzędu, to często zdarza się, że ludzi myśla, że pracuję fi
        > zycznie. Może rzeczywiście intelektualiści nie chodzą w bluzach, ale jak widac
        > na moim przykładzie sa wyjątki :)

Nigdy przenigdy nie przyznawaj sie do tego, ze jestes intelektualista u lekarza!!
        Oni sie zawsze pytania o zawod, i jak odpowiem programista to od razu wie, ze ma mnie skasowac na 200% tej sumki jakbym powiedzial, ze jestem bezrobotny..
        • rejestracja_konta_gazeta.pl Re: Nigdy nie przyznawaj sie,ze jestes intelektua 07.10.11, 20:11
          Jak na programistę to mało rozgarnięty jesteś. Następnym razem spróbuj przed zapisaniem się na wizytę albo najpóźniej w jej trakcie prosić o cennik usług. Na pewno maja tam coś takiego. Oczywiście nie przyznawaj się, żeś programista, bo dostaniesz taki specjalny z zawyżonymi cenami, z kodem DBIZiBI (dla bardzo inteligentnych, bogatych i zajebistych informatyków).
          • senseiek Chciales zaistniec w internecie? To zaistniales.. 08.10.11, 03:52
            Chciales zaistniec w internecie? To zaistniales. A teraz idz pasc owce na krakowskich bloniach..
            • rejestracja_konta_gazeta.pl Re: Chciales zaistniec w internecie? To zaistnial 08.10.11, 21:39
              Nie rozśmieszaj mnie, panie 500 brzuszków i jestem och-ach-orgazm programistą. Poza tym nie "chciałeś", tylko "chciałaś" jakby co, melepeto.
    • six_a Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 15:54
      w czapkach z daszkiem to ja tylko biegaczy widuję.
      i starszych ludzi czasami, ale to trochę inne daszki.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 15:57
      No bo strój sportowy, jak sama nazwa wskazuje służy do uprawiania sportu.
    • grassant Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 16:05
      Natomiast intelektualisci unikaja takiego stroju.

jak stroją się młodzi "intelektualiści". do jakiego wieku są młodzi?
      • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 16:15
        grassant napisał:
        > jak stroją się młodzi "intelektualiści". do jakiego wieku są młodzi?

Marynarka, spodnie rurki, T-shirt, koszula bawelniana. Mozliwosci jest wiele, ale na pewno nie sa to stroje sportowe. Oczywiscie zakladam istnienie wyjatkow. Poza tym to sa moje spostrzezenia. Nie musza byc trafne.
        Nie mowimy tylko o mlodych ludziach. Rozszerzylam granice wiekowe.
        • cafem Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:08
          > Marynarka, spodnie rurki, T-shirt, koszula bawelniana.

No nie wiem, czy intelektualiści tak chodzą. Może emo miałaś na myśli? :)

Normalni faceci na ogół noszą się standardowo, w dżinsach (nie rurkach!), T-shirtach, bluzach czy swetrach, chyba, że muszą elegancko do pracy.
          • josef_to_ja Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 12:09
            Ja tak właśnie chodzę. Chyba jestem normalnym facetem :)
        • fuks0 Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 10:41
          >spodnie rurki

Jeżeli już chcemy przypisać spodnie rurki do jakiejś grupy, to można to zrobić, ale do grupy drobnych metroseksualistów.
        • my_favourite_axe Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 10:57
          khadroma napisała:

> grassant napisał:
          > > jak stroją się młodzi "intelektualiści". do jakiego wieku są młodzi?
          >
          > Marynarka, spodnie rurki, T-shirt, koszula bawelniana. Mozliwosci jest wiele, a
          > le na pewno nie sa to stroje sportowe. Oczywiscie zakladam istnienie wyjatkow.
          > Poza tym to sa moje spostrzezenia. Nie musza byc trafne.
          > Nie mowimy tylko o mlodych ludziach. Rozszerzylam granice wiekowe.

To intelektualizm teraz został zrównany z hipsterstwem?
    • anaisanais96 Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 16:25
      Jełśi chodzi o bardzo młodych intelektualistów to są najczęściej studenci i jakoś nie zauważyłam by chodzili masowo w rurkach. Raczej dżinsy i koszulka bawełniana. A jeśli chodzi o o młodych, ale już pracujących intelektualistów( czyli tak do 30stki) to nie chodzą na sportowo ponieważ zazwyczaj pracują w rożnych biurach, korporacjach i obowiązuje ich dress code.
      Ale w sumie masz rację że wśór pracowników fizycznych zdecydowanie króluje styl sportowy, choć w spodniach dresowych to juz raczej rzadko kto chodzi.
    • zlota.jagoda Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 17:34
      No to jeszcze zależy, jaki to strój ten sportowy. Są przecież także marynarki sportowe etc.
    • corgan1 są 2 przyczyny 07.10.11, 17:50
      - ubranie sportowe, okołosportowe czy powiedzmy hiphopowo-wojskowe są strojami seksualnie bezpiecznymi gdyż w większości salunuff mody "męskiej" można wyjść ubranym jak kompletna ciota lub żeby nie uchodzić za ciotę.

- Polacy są w dużej części endomorfikami (dla złośliwych - mają nadwagę) a tacy ludzie czy z klasy robotniczej czy nierobotniczej nie mają czego szukać w salunach mody "męskiej", mało męskiej czy zupełnie niemęskiej typu Zara, H&M, C&A, Reserved itp. tam odzienie jest tylko dla osób przeraźliwie chudych. O ile osoba chuda zmieści się we wszystko o tyle endomorfik żle wygląda w obcisłych, gejowskich i świecących szmatach a jedynymi normalnymi szmatami w dużych rozmiarach np. obejmujących 120-130 cm w klacie lub buty w rozmiarze 48 jest odzienie sportowe. Rozmiar typu XXXL czy prawdziwy XXL to wyłącznie ubrania sportowe.

Np. czarne banalne buty do garnituru. Czy gdziekolwiek można dostać normalne, płaskie i szerokie ale mocne, na grubej podeszwie, bez obcasów i bez tych beznadziejnych szpiców w których wygląda się jak klaun? Skoro nie można no to ludzie chodzą w sportowych butach. Sam chodzę w sportowych bo tylko takie mogę swobodnie dostać w rozmiarze 47.
      • szanim Re: są 2 przyczyny 08.10.11, 09:46
        mody "męskiej", mało męskiej czy zupełnie niemęskiej typu Zara, H&M, C&A,
        > Reserved

ja kupuje duzo w reserved i nie wydaje mi sie ze sa mało meskie
      • my_favourite_axe Re: są 2 przyczyny 30.10.11, 11:06
        > Np. czarne banalne buty do garnituru. Czy gdziekolwiek można dostać normalne, p
        > łaskie i szerokie ale mocne, na grubej podeszwie, bez obcasów i bez tych beznad
        > ziejnych szpiców w których wygląda się jak klaun? Skoro nie można no to ludzie
        > chodzą w sportowych butach. Sam chodzę w sportowych bo tylko takie mogę swobodn
        > ie dostać w rozmiarze 47.

Czarne buty do garniaka to kiepski przykład, bo i tak trzeba takie skołować. Garnitur zakłada się w określonych przypadkach, kiedy sportowy strój nie uchodzi, chyba że do garniaka też sportowe buty zakładasz?
      • josef_to_ja Re: są 2 przyczyny 30.10.11, 12:03
        Po części się z Tobą zgodzę. Poza tym marki sportowe to często ubrania dobrej jakości, a taki H&M to szmatki
    • atio Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 17:59
      A czy "robotnik" = brak inteligencji?
      Mnie zdarza się spotkać osobników, którzy ukończyli studia wyższe na kierunkach zwyczajowo uznawanych za prestiżowe, pracowali zgodnie z wykształceniem, a teraz są robotnikami wykwalifikowanymi i np. budują domy (własnoręcznie) i noszą się bardzo różnie (tak, dresy też), jak również z typowymi "robolami", którzy na dzień dobry pojawiali się pod białym kołnierzykiem i w marynarze.
      Nie byłabym więc taka skłonna zgodzić się z przedstawionym stwierdzeniem.
      • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:09
        Robotnik ≠ brak intelignecji.
        Jednak o osobach z wyzszym wyksztalceniem, ktore pracuja fizycznie, raczej nie można powiedzieć, że to intelektualiści. :)
        • czadroman Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:11
          dlaczego? każdy mężczyzna ma jakieś zainteresowania techniczne, a te najczęściej wiążą się z pracą fizyczną
        • rejestracja_konta_gazeta.pl Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 20:17
          A czy o pracowniku biurowym albo o specjaliście od marketingu można powiedzieć, że to intelektualista? Czy nauczyciel to intelektualista? Niekoniecznie. Można skończyć studia, pracować "umysłowo" i być ograniczonym kołkiem. Po czym właściwie poznajesz, że delikwent jest intelektualistą?
        • altz Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 06:48
          khadroma napisała:

> Robotnik ≠ brak intelignecji.
          > Jednak o osobach z wyzszym wyksztalceniem, ktore pracuja fizycznie, raczej nie
          > można powiedzieć, że to intelektualiści. :)

khadroma
          >brak pomyslu na wlasny wizerunek u mezczyzn nie skażonych inteligencją?

Chyba za dużo dziwnej prasy czytasz. :-) Faktycznie jest tak, że panowie pracujący dużo fizycznie, dbają o swoją wygodę i ubierają się wygodnie. Ja sobie cenię ich towarzystwo, mają dużą wiedzę i praktykę, nieźle się z nimi współpracuje, po prostu inteligentni faceci w pracy nastawieni zadaniowo.
          Intelektualista też powinien umieć pracować fizycznie.
          • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 10:15
            altz napisał:
            Faktycznie jest tak, że panowie pracuj
            > ący dużo fizycznie, dbają o swoją wygodę i ubierają się wygodnie. Ja sobie ceni
            > ę ich towarzystwo, mają dużą wiedzę i praktykę, nieźle się z nimi współpracuje,

Współpracujesz z pomocnikami murarza, pracownikami oczyszczania miasta, stolarzami, ślusarzami i szeregowymi robotnikami przy budowach dróg? :)

Taaa.... zwłaszcza ci od opróżniania kontenerow ze smieciami maja duza wiedze, hahaha! :D

Robotnik tez czlowiek i nie neguje ich prawa do zycia i szczescia, itd. jednak o czym innym jest ten watek.
      • czadroman Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:10
        dla niektórych inteligencja to kultura osobista, styl ubioru, dla innych umiejętność szybkiego liczenia w pamięci lub szybkiej nauki na pamięć, dla innych empatia
        mnie najbliżej do definicji że to umiejętność radzenia sobie w nietypowych sytuacjach
        • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:17
          Ale przeciez byc intelektualistą oznacza cos wiecej niz tylko miec ukonczone studia i radzic sobie w zyciu.
          To jest pewien styl zycia, oczywiscie warunkiem koniecznym jest wysoki poziom intelignecji, ale to nie wystarczy.
          • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:19
            Co ja z ta intelignecją? Hahaha! I N T E L I G E N C J A
            No, teraz sie udało. ;)
            • czadroman Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:23
              może intelektualista to ktoś kto drąży tematy "intelektualne"? nie musi byc inteligentny, ani mieć osiągnięć, po prostu się tym zajmuje, może być w tym beznadziejny, ale jest "intelektualistą"
          • raohszana Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 21:48
            khadroma napisała:

> Ale przeciez byc intelektualistą oznacza cos wiecej niz tylko miec ukonczone st
            > udia i radzic sobie w zyciu.
            > To jest pewien styl zycia, oczywiscie warunkiem koniecznym jest wysoki poziom i
            > ntelignecji, ale to nie wystarczy.
            *
            To mnie oświeć - co oznacza "być intelektualistą"?
          • kora3 No troszkę zamieszałaś 30.10.11, 12:56
            Inteligencja - to zdolnośc przyswajania sobie i kojarzenia faktów z umiejętnoscią wyciągania wniosków - tak ogólnie. :) Zweykle prezekłada sie na zdobyte wykształcenie, ale nie zawsze. Z drugiej strony są kierunki studiów, których ukończenie nie wymaga szczególnej inteligencji wg ww. definicji - wystarczy dobra pamięc i chęc do nauki. Z kolejnej strony ani osoba wykształcona, ani nawqet b. inteligentna nie musi być zaraz intelektualstą. Tym mianem okresla się ludzi o szerokich choryzontach, posiadających wiedze nie tylko w zakresie swego zawodu, czy hobby, ale ogólną na pewnym poziomie, szerokie zainteresowania, poszerza swą wiedzę w szerszym niż własny zawód zakresie, interesuje go kultura.
            Kulturalny człowiek, to ten , który umie sie zachować - wcale nie musi być inteligenny, ani wykształcony.

Trudno intelektualistą nazwac pierwszego szefa mojej siostry, wybitnego chemika z habilitacją, który mówił "weznę" np. To bardzo inteligeny człowiek, kulturalny, z ogromną wiedza fachową, ale kiepsko wyrazający się w ojczystym jezyku, co jako intelektualsie na pewno go dyskwalifikowało.
    • zielona.zgaga Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:23
      Chyba troche pojechalas takim stwierdzeniem.
      Duzo ludzi ze srodowisk kreatywnych nosi sie na sportowo. Bluzy sportowe i sportowe obuwie akurat mnie sie kojarza z kreatywnoscia a nie brakiem inteligencji.
      • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:30
        Ok, w takim razie jak chodza ubrani robotnicy?
        • zielona.zgaga Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:34
          Robotnicy chodza w kombinezonach :)
          Wiesz, sa dresy i dresy. Te dla wyzszego IQ i nizszego ;)
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:37
          Jacy robotnicy? U nas prawie nie ma robotników...

A robotnik może chodzić nawet w garniturze, bo w pracy i tak ma kombinezon/strój roboczy.
          • zielona.zgaga Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:47
            Jesli chodzi o osoby z wysokim ilorazem inteligencji to czesto jest tak, ze oni mode to maja w duszy i czesto ubieraja sie wrecz obciachowo.
        • cafem Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:39
          > Ok, w takim razie jak chodza ubrani robotnicy?

Nie wiem, khadroma, ile masz lat, ale obstawiam poniżej dwudziestki. Jak miałam lat 17, to też uważałam, że intelektualiści (albo inaczej, ci 'lepsi') ubierają się niesztampowo.

Jak dorosłam i trochę tych prawdziwych, jak ich nazywasz, 'intelektualistów' poznałam, to przestałam ludzi sądzić po ubraniu. Intelektualista może chodzić w rozdeptanych dresach, bejzbolówce, garniaku albo skórze czy nawet kalesonach. Na pewno po ciuchu takiego nie rozpoznasz.
          A rurki i marynarki, o których opowiadasz, noszą faceci, którzy są obeznani z bieżącą modą. Nie wiem, co to ma do intelektualizmu lub jego braku.
          • khadroma Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:47
            cafem napisała:
            > Nie wiem, khadroma, ile masz lat, ale obstawiam poniżej dwudziestki.

Hehhehe! Dziekuje za komplement. :)

> Jak dorosłam i trochę tych prawdziwych, jak ich nazywasz, 'intelektualistów' po
            > znałam, to przestałam ludzi sądzić po ubraniu.

Gdyby wraz z dorosłoscia wyostrzyl Ci sie zmysl obserwacji, to zauwazylabys, ze moja intencja nie jest osądzanie, a zapoznanie sie z opiniami innych nt. pewnego zjawiska, ktore dostrzegłam, zaznaczam wyraznie, tylko moim okiem (mam tez drugie, sprawne, zeby było jasne). :)
          • josef_to_ja Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 12:07
            Jak dla mnie ta bieżąca moda to szczyt wsi i kiczu
    • soulshunter Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 18:50
      prociem pani, my tutaj tylko w strojach sportowych pomykamy. Caly rok, na okraglo.
    • buuenos Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 19:43
      Mysle,ze temat jest nieco bardziej zlozony.Znam wielu mlodych intelektualistow wydajacych fortuny na oryginalne sweatshirty adidasa z lat 70-80tych.Taki trend.W zestawie z jeansami i conversami jest to jak najbardziej stroj sportowy.
      Widze tez na ulicy mlodych ( ale rzeczywiscie mlodych 17-19?) w polyskujacych dresach tez adidasa,ale wydzwiek,ze tak powiem,zupelnie inny-kojarzy sie z blockersami.Nie sa robotnikami,ale uczniami, trudno wiec stwierdzic co z nich wyrosnie i jaki styl przejma w przyszlosci.
      Nie uwazam,ze taki styl ubioru swiadczy o deficycie intelektualnym,raczej o przynaleznosci do pewnej grupy spolecznej,gdzie rowniez obowiazuje dress code.
      Niedawno mialam przyjemnosc jechac pociagiem w towarzystwie mlodych sportowcow.Wszyscy w strojach treningowych a i niejeden w czapce na glowie.Idac twiom tokiem myslenia-matoly bez rozumu i stylu.
      Prowadzili miedzy soba takie ciekawe dyskusje,o realizowanych projektach spolecznych,o muzyce,planach na przyszlosc,zalowalam,ze musialam wczesniej wysiasc bo chetnie pobylabym dluzej wsrod tak madrych,fajnych chlopakow z ambicjami.A w dresach:-)
    • 0ion Re: gdy się widzi młodego faceta 07.10.11, 20:14
      Ja na ogół ubieram się jak Dexter na nocną zmianę. Nie cierpię garniaków i nie potrzebuję żadnego pedalskiego wizerunku.
      Aha, już dawno straciłem nadzieję, że w oczach jakiegoś tzw. intelektualisty znajdę przebłysk inteligencji.
    • szanim Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 09:52
      duzo robotników ma schamiałe twarze i schamiałe maniery
      smierdzi i kupuje buty adidasa nike lub pumy (licza sie dla nich bardzo takie dresiarskie marki)
      tez lubie łazic w butach sportowych ale nie tych firm te sa dla mnie passe
      • berta-death Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 11:38
        > tez lubie łazic w butach sportowych ale nie tych firm te sa dla mnie passe

A jakie firmy nie są passe?
      • rejestracja_konta_gazeta.pl Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 21:41
        Robola poznać po tym, że nie słyszał o wielkich literach i interpunkcji, a nie po butach.
        • wycofany Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 10:41
          A myslalem, ze po tym, ze przeklina bez powodu i ma duze lapska.
    • facettt u Ruskich i "inteligiencyja" tak chodzi :) 08.10.11, 12:55
      hoorror - swoja droga :)
    • dzikus0099 Re: gdy się widzi młodego faceta 08.10.11, 22:06
      Nie badz cyniczna kochana damo;to samo obserwujemy u was kobiet-nedzne rajstopy ,sweter lub nijaka bluzka.....itp!!!!!!!!!!!!
    • miau_weglowy Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 11:07
      bo, oczywiscie, rozmyslanie nad wlasnym wizerunkiem, to niechybny objaw inteligencji
      i to wysokiej nie?
    • zderzacz-hormonow Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 11:42
      Niestety, czapka z daszkiem inteligentnie nie wygląda, chyba że na boisku lub w kabriolecie. A dres- wiadomo że najlepiej z kettgoldem wygląda- koniecznie min. 0,5 kg:)
    • kora3 hmmm 30.10.11, 12:04
      przede wszystkim się nie zgadzam, chyba, ze strojem sportowym okreslasz dres po prostu.

Jesli mowa o stroju "na sportowo", albo lepiej "nieformalnie" - to całkiem sporo ludzi chodzi tak odzianych, w tym facetów. NAjczesciej wówczas, gdy tak lubią i pozwala im na to charakter pracy. Bo rozumiem , ze mowa o stroju codziennym, a nie wakacyjnym, weekendowym, na grilla, na ryby itd:)

W moim zawodowym środowisku wiekszosc ludzi ubiera sie na luzie, oczywiscie stosownie do okazji. Ale nkrawaciarzy tu raczej brak :) A mozna powiedzieć, ze zdecydowana wiekszosc to ludzie wykształceni.
    • ikcort Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 12:16
      Najważniejszym elementem stroju roboczego intelektualisty są okulary:

https://cdn.counter-currents.com/wp-content/uploads/2010/06/sartre2.jpg

Z drugiej strony w okularach występują też niekiedy robotnicy:

https://zryte.pl/zryte/media/upload/obrazki/mini/walesa_na_fazie_257.jpg

Więc w zasadzie może nie jest to wyznacznik.
      • zderzacz-hormonow Re: gdy się widzi młodego faceta 30.10.11, 13:20
        A zez rozbieżny gratis:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka