Dodaj do ulubionych

FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać,...

• sid.sid Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 04.02.12, 15:34
      Czy ktoś już widział "Różę"?
      Bo nie wiem czy dźwignę i waham się, czy iść na ten film.
      • nolus Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 04.02.12, 19:27
        Mnie jakoś "Róża" nie zainteresowała do tej pory,ale film pewnie niezły- reżyser "Wesela" i "Dom zły" oraz Dorociński, Kulesza są chyba gwarancją dobrego kina.

Początek roku obfituję w wiele dobrych produkcji :) Ja z niecierpliwością oczekuję "Big love" - podoba mi się tematyka filmu,lubię Pawlickiego,no i jestem ciekawa jak wypadnie Hamkało. Wg mnie ma duży potencjał aktorski,no i po prostu pasuje do tego typu roli.

Poza tym chciałabym zobaczyc jeszcze:" Sponsoring" Szumowskiej z Kulig i Binoche, "Wstyd"(bardzo bardzo !) i "Mój tydzień z Marilyn"(chociaż cięzko mi sie przekonać do Michelle Williams w roli MM,ale zobaczymy). Może jeszcze "Musimy porozmawiać o Kevinie" i "Rzeź",chociaż Foster mnie zniechęca.

Do tej pory widziałam tylko "Dziewczyne z tatuażem" - film na pewno dobry,ale trudno mi ocenic,bo kompletnie nie w moim stylu.Za Craigiem nie przepadam, a dla Rooney chyba posypią się teraz propozycje :) Polazłam do kina przyciągnięta jak zwykle nazwiskiem Finchera,bo samej trylogii nie czytałam,póki co.

Z seriali to zaczynam się wciągać w "Czas honoru" i jestem zachwycona - to chyba jeden z najlepszych polskich seriali ostatnich lat. Poza tym "Julia" - wiem, że to kolejny tvn-owski szyty na miare tasiemiec,ale jakoś mnie ujął. I Żmuda- Trzebiatowska całkiem fajnie gra,nie tak sztucznie jak zazwyczaj.

Z książek równiez z opóźnieniem połykam Murakamiego - czytam piąta pozycję i jak skończę,to się ustosunkuję :)

• sid.sid Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 04.02.12, 19:58
          Rzeź polecam, chociaż Foster rzeczywiście denerwująca.
          Co do "Dziewczyny z tatuażem" - jeden z wielu dobrze zrobionych amerykańskich filmów. Widać, że produkt i czuć sztuczność, acz ogląda się dobrze, jeśli nie oczekuje się nie wiadomo czego. Wersja szwedzka lepsza, a szwedzka Lisbeth bije na głowę amerykańską.
          Co do Smarzowskiego, to mnie już "Dom Zły" zdołował, wiec waham się co do "Róży".
          • nolus Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 04.02.12, 20:32
            "Rzeź" jednak zobaczę, staram się nie omijać żadnego filmu Polańskiego :)

Jestem jeszcze bardzo ciekawa "Luck" -produkcje HBO to zazwyczaj hity,no i jeszcze z Nickiem Nolte i Dustinem Hoffmanem w obsadzie. No i oczywiście polski akcent- Rosati. Chciałabym ocenić,jak wypadła.

• mojestylio Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 20.09.12, 09:57
          Ostatnio czytałam książkę "Marilyn żyć i umrzeć z miłości". Opowiada historię Marilyn Monroe. Książka bardzo wzruszająca. Nie sądziłam, że ta kobieta tyle w swoim życiu przeszła. To jakie miała dzieciństwo i w ogóle. Teraz już inaczej ją postrzegam po przeczytaniu tej książki. polecam
    • grassant "Róża" polecam 07.02.12, 20:03
      Kawałek historii Polski i szmatławe charaktery ludzkie. Na tym tle piękna miłość.
      • wersja_robocza Re: "Róża" polecam 07.02.12, 20:45
        Serio można to obejrzeć? Bo ja mam cały czas opory. W sensie to chyba wartościowy film, ale boję się go oglądać publicznie.
        • grassant Re: "Róża" polecam 08.02.12, 00:05
          Z seansu, na którym byłem nikt nie wyszedł przed zakończeniem projekcji. Myślę, że warto wiedzieć, co działo się na Mazurach po wojnie.
          • salma75 Re: "Róża" polecam 08.02.12, 19:26
            Z seansu na którym ja byłam ludzie w ogóle wyjść nie chcieli. Długo siedzieli, wpatrzeni w napisy końcowe, a potem wychodzili w milczeniu... Trudny film, ale warto się wybrać do kina. Polecam serdecznie.

• wersja_robocza Re: "Róża" polecam 08.02.12, 20:53
              A ja się trochę obawiam oglądać takie filmy w kinie, z kimś. Zawsze ryczę i wychodzę z kina, jakbym co najmniej brała udział w jakiejś traumie. Stąd moje wahanie.
              • grassant Re: "Róża" polecam 08.02.12, 23:01
                Można mieć traumę... ale to nie jest wyciskacz łez, daje raczej pewnego poweru.
          • traviata666 "sekretne skladniki milosci" love story w Paryżu 08.08.12, 19:35
            Polecam "sekretne składniki milosci" Nicolas Barreau
            opis na blogu zapraszam :)
      • sid.sid Re: "Róża" polecam 10.02.12, 17:01
        A ja stwierdziłam, że na razie nie jestem gotowa psychicznie na ten film.
    • ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 10.02.12, 00:11
      "Rzeź" - nie polecam. Film banalny, niczego nowego nie pokazuje, niczego nie demaskuje. Po wyjściu z kina myśli się o kolacji i nie pamięta o czym tak głośno perorowali aktorzy.

"Hair" teatru Capitol (widziałam w Sali Kongresowej) - jarmark z dziurami wypełnianymi przez aktorów niezdolnych do improwizacji. Niezgrabne próby uwspółcześnienia sztuki wypadają marnie. Wprawdzie aktorzy śpiewają zazwyczaj poprawnie, ale to co dzieje się pomiędzy piosenkami niestety skutecznie niweluje dobre wrażenie. Ostatecznie to trzy godziny wiercenia się na fotelu i rozmyślań o planach na następny dzień. Niemniej, moja ocena jest wielce subiektywna, zważywszy na rozhisteryzowany tłum nagradzający trupę owacjami na stojąco.
    • snowy.owl Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 21.02.12, 16:16
      Film "O północy w Paryżu". Coś magicznego:)
    • sid.sid Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 08.03.12, 20:24
      Właśnie czytam to:
      ksiazki.newsweek.pl/-bielszy-odcien-smierci---okrutne-tajemnice-gor,88554,1,1.html
      jestem w połowie, książka ma fajny klimat, napięcie i nieco mroczną atmosferę. Polecam.
      A jeśli ktoś woli coś lżejszego, to polecam to:
      merlin.pl/Dom-Kalifa-Rok-w-Casablance_Tahir-Shah/browse/product/1,948890.html
    • eat.clitoristwood Grisham inaczej 08.03.12, 21:43
      A Painted House polecam, jeszcze mam kilkadziesiąt stron ale już polecam. :)
    • wersja_robocza Re: FK poleca: biograficznie 09.03.12, 16:20
      Dwie biograficzne książki Richarda Feynmana - jednego z najwybitniejszych fizyków XXw., współtwórcy bomby jądrowej, laureata Nagrody Nobla.
      Pan raczy żartować, panie Feynman!
      A co ciebie obchodzi, co myślą inni

Polecam.
    • qw994 "Stambuł. Wspomnienia i miasto" 09.03.12, 18:45
      Wspaniała książka.
    • salma75 Lekkie i przyjemnie kino... 10.03.12, 12:00
      Histeria - Romantyczna historia wibratora

Polecam, ubawiliśmy się setnie :).
      • wersja_robocza Re: Lekkie i przyjemnie kino... 10.03.12, 12:48
        Widziałam zajawki. Też chcę to zobaczyć.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 11.03.12, 20:21
      Koncert pamięci Agnieszki Osieckiej

TERAZ w Trójce...
      • salma75 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 11.03.12, 22:28
        Czekałam cały tydzień :). Warto było.
    • salma75 Tydzień Kina Hiszpańskiego - polecam! 11.03.12, 22:36
      www.manana.pl/hiszpanie/
    • mariuszg2 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 12.03.12, 00:02
      poniewaz na FM nie ma takiej pinezki czerwonej jak na FK więc korzystając z FK polecam wyjście do teatru na sztukę, po której ..... być mozę ktoś podejmie refleksje dlaczego chodzic lub nie do teatru (???)

www.teatrkomedia.pl/engineHTML.php?id=33
    • wersja_robocza Re: FK poleca: co zobaczyć 14.03.12, 20:25
      Nietykalni. www.youtube.com/watch?v=kxpfj6kcuEw
      Wzruszający i zabawny.

Wstyd www.youtube.com/watch?v=AMRxykffnPc
      Mało optymistyczny obrazek. Ale wart obejrzenia.
      • lidka449 Re: do obejrzenia "Cudownie ocalony" 19.06.12, 21:36
        to komedia liryczna Janusza Zaorskiego z 2004r,
        dopiero wczoraj obejrzałam ten film i jak babcie kocham nie żałuję
        Nie wiedziałam,że Ewa Kasprzyk jest tak dobrą aktorką,że Opania to wiadomo...
        Realia lat 60 w zabitej mazurskiej osadzie smile
        • wersja_robocza Re: do obejrzenia "Cudownie ocalony" 12.09.12, 21:48
          Widziałam to kilka razy. Również polecam.;)
    • qw994 Film "Naboer" 17.03.12, 09:01
      www.film.org.pl/prace/drzwi_obok.html
    • torado Motyl i skafander 17.03.12, 22:01
      absolutnie przejmujący i piękny......:)
    • koham.mihnika.copyright 17.4 - Warszawa sala Kongresowa - Chris Botti 18.03.12, 10:05

• magnusg 3 filmy-Gran Torino(z mocnym polskim 19.03.12, 21:53
      akcentem),One Million Dollar Baby(obydwa filmy w rezyserii Clinta Eastwooda) i gdyby ktos jeszcze nie ogladal to Plac Zbawiciela.
    • qw994 "Światu nie mamy czego zazdrościć" Barbary Demick 15.04.12, 11:20
      Rewelacyjna książka oparta na wywiadach z ludźmi, którym udało się uciec z Korei Północnej. Gorąco polecam.
    • mamakrzysia4 zobaczyć 24.04.12, 11:19
      Dom Kultury Zacisze
      ul. Blokowa 1 Warszawa
      VIII Giełda Inicjatyw Artystycznych: „Wieczór kobiet twórczych”.
      25 IV (środa) godz. 18.45

Gość specjalny: Mirosława Krajewska
      Jubileusz pracy artystycznej znakomitej aktorki

Andrzej Seroczyński - fortepian
      Andrzej Rodys - mowa laudacyjna
      Agata Czeremuszkin Chrut - malarstwo
      Jolanta Kwiatkowska - pisarka
      Katarzyna Nowak - poetka
      Lidia Snitko-Pleszko - portret na żywo
      Beata Małgorzata Moniuszko - wiersze dla dzieci
      Ilona Grużewska - piosenki Agnieszki Osieckiej

Scenariusz i prowadzenie Bogusław Falicki

Wstęp wolny.

Więcej na www.zacisze.waw.pl
    • cc.24 Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 17.05.12, 22:27
      Audycja w radiu Alfa Priorytety KOBIETY. Program niemuzyczny choć rozmowa przeplatana jest muzyką znanych i cenionych wokalistek. Gośćmi są Panie o ciekawych pasjach i zainteresowaniach. Polecam Radio Alfa 102,4 fm w Krakowie oraz na www.radioalfa.pl w soboty o 13.00
    • bbasia85 Konkurs też godny polecenia :) 22.05.12, 15:04
      Jak tak polecamy, to ja polecę Wam konkurs, który ostatnio znalazłam i który dzisiaj się kończy. :) Organizowany jest na stronie dourody.pl i wygrać można vouchery o wartości 50 zł na Groupona. Wystarczy napisać, jak wyobrażacie sobie najbardziej romantyczną randkę. :)
      Link dla zainteresowanych: www.dourody.pl/zakochaj_sie_w_maju.html
    • ciastko_z_kota Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 26.05.12, 00:45
      Serial "Modern Family", śmiałam się na głos ogladając go w domu, bez towarzystwa. To nie jest normalne.
    • traviata666 Lunch w Paryżu 27.05.12, 11:12

Jesli lubicie dobą kuchnię i paryski klimat - Polecam książke " Lunch w Paryżu" Elizabeth Bard

Oprócz ciekawej romantycznej historii znajdziecie tam super przepisy i jeden z nich to super ciasto czekoladowe, przepis znajdziecie tu:

www.marymetiffany.blogspot.com
      POLECAM!!!
    • sid_sid Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 08.07.12, 11:47
      Dla miłośników zwierząt, ale nie tylko, "Kuna za kaloryferem" Adama Wajraka i jego partnerki Nurii. Cudowna, wzruszająca książka, która mam nadzieję, że będzie pełniła również misję edukacyjną i uczyła szacunku do braci mniejszych.
      • kasica2012 co przeczytac 11.07.12, 13:03
        "cien wiatru" Carlos Luis Zafon
        • sid_sid Re: co przeczytac 11.07.12, 17:43
          Ja robię niedługo podejście do "Mariny", jeśli mi się spodoba, to ruszam dalej z trylogią. :)

Natomiast jeśli ktoś jest ciekawy co wyjdzie z połączenia "Seksu w wielkim mieście" (niestety raczej filmu niż serialu) z Arabią Saudyjską, to niech przeczyta "Dziewczyny z Rijadu" - bardzo dobrze się czyta, acz uprzedzam, że jest to chick-lit, tyle że osadzona w świecie arabskim.
    • mastylla Re: FK poleca: co zobaczyć, przeczytać, posłuchać 11.07.12, 22:27
      NA swojego bloga wrzuciłam listę 100 książek które trzeba przeczytać. Odnalazłam tam zaledwie 20 które przeczytałam ;) Szukajcie w kategorii "Różności"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka