Dodaj do ulubionych

Kuchnie chinska

23.01.12, 20:28
najbardziej prosta, znana i doceniena?

Lubie gotowac:-) mam zawsze w w lodowie cycki z kuraka, abo poledwice z wieprza;-)
Uwazam, ze nie ma nic prostszego niz, czosnek, oliwa, chili, imbir i teraz: miecho- za chwile warzywa i makaron.
Lubicie kaczke? W pomaranczach? Czy to lans czy prostota?;-)
Obserwuj wątek
    • samuela_vimes Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 20:31
      prostota, bo nie lubię gotować i nie przepadam, więc jeśli coś robie to albo chińszczyzna ( mam kilka zamrożonych kotkuf) albo kuchnia włoska , bo pizza i spagetti są banalne.
      • funny_game Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:23
        samuela_vimes napisała:

> mam kilka zamrożonych kotkuf

:DDDD

Ciastka możesz z nich jeszcze zrobić!
        A chłopcy na studiach potrafili wyczarować chyba ze 100 dań z zupki chińskiej, z tortem włącznie!
        • samuela_vimes Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:50
          ciastka z kota, mielona z kota, galaretka z kota jest pycha, ale warto dostać ładnego kotka z całymi oczkami, bo lepiej się prezentuje z oliwką w pyszczku.
          A fascynacją zupką chińską była owszem, czasem nawet na sucho się żarło, popijając piwnymi szczynami.
          • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:41
            Mam kota:)
            Wole kacze:)
            • ciastko_z_kota Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:00
              pozdrawiam.
              • samuela_vimes Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:47
                o ożyło :-)
    • kseniainc Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 20:34
      moonogamistka napisała:

> najbardziej prosta, znana i doceniena?
      >
      > Lubie gotowac:-) mam zawsze w w lodowie cycki z kuraka, abo poledwice z wieprza
      > ;-)
      > Uwazam, ze nie ma nic prostszego niz, czosnek, oliwa, chili, imbir i teraz: mie
      > cho- za chwile warzywa i makaron.
      > Lubicie kaczke? W pomaranczach? Czy to lans czy prostota?;-)

Nie wiem.
      Uwielbiam gotować, zawsze mam w lodówce owoce morza.
      Kaczkę lubię, w pomarańczach akurat nie.
      Lans z kaczką?
      • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 20:37
        Nie wiem:_))) Geslerowa powiedziala, ze w Polsce owoce morza to porazka i wstyd:-)
        • samuela_vimes Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 20:44
          ja się zgadzam po tym jak kupiłam mrożone kalmary, które okazały się jakimś ścięgnem o zapachu zgniłego jaja
        • kseniainc Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 20:46
          sugerujesz, że aby zjeść owoce morza powinnam wyjechać do chin?;-p
        • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 07:56
          Bez przesady. Można kupić w miarę świeże krewetki, kalmary itp. Mrożone, ale całkiem niezłe. Ośmiornicom na przykład mrożenie robi dobrze. Faktem jest, że w Polsce mało kto umie je przyrządzać, co skutkuje błędnym kołem, większość ludzi, żeby po raz pierwszy skosztować owoców morza idzie do knajpy, tam też nikt nie umie i w narodzie pokutuje przekonanie, że to świństwo. Ja sama średnio przepadam, robiłam czasem bo mój były uwielbiał.
        • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:20
          Telewizyjne bostwo Gesslerowa skrzywilo nosek, wiec bedziesz sie do konca zycia zywic swiniami z z ziemniakami oraz pierogami, bo pani z telewizji tak powiedziala? Ona prowadzi restauracje w pewnym stylu, nie zalezy jej na propagowaniu innego jedzenia, woli promowac swoje.

Wreszcie mamy dostrep do krewetek, homarow, ryb morskich poza sledziami czy makrelami, nic tylko korzystac! :))
    • ka-mi-la789 Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 20:48
      Chili to chińska kuchnia?
      • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 07:10
        Owszem, w jednym z kantonów używa się dużo chili.
        • ka-mi-la789 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:59
          Od kiedy? Bo do kanonu chińskiego gotowania ta przyprawa na pewno nie należy. Obstawiałabym, że Anglicy ją tam zawlekli.
          • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:24
            Nie ma jedego kanonu chinskiej kuchni. To jest panstwo wielokrotnie wieksze niz Europa, z miliardem mieszkancow. Tam jest wiele kuchni, calkowicie roznych.
            • ka-mi-la789 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:44
              Łokiej, kminię, ale w dalszym ciągu twierdzę, że chili jest obecne w chińskiej kuchni góra od stu kilkudziesięciu lat, czyli - jak na tę kulturę - od niedawna. Bo papryka, której chili jest odmianą, pochodzi z Ameryki, nie z Azji.
              • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:35
                No i co? Ziemniaki w Polsce sa niewiele starsze, a wieprzownia w Polsce ma podobny staz co chili w Chinach. Sarmaci swin nie jadali! Fuuuuu, mowili! ;)
                • ka-mi-la789 Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 00:48
                  chat_calin napisała:

> No i co? Ziemniaki w Polsce sa niewiele starsze, a wieprzownia w Polsce ma podo
                  > bny staz co chili w Chinach.

Ziemniaki to taka polska kuchnia jak pierogi. Zrazy z kaszą albo pieczeń huzarska, o, to jest polska kuchnia.

> Sarmaci swin nie jadali! Fuuuuu, mowili! ;)

Ale dzikami się nie brzydzili :).
                  • chat_calin Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 12:19
                    Pierogi odrzucasz? To jakie dania sa dla Ciebie typowo polskie, znane obecnie i powszechnie jadane jako kuchnia narodowa?
                    • ka-mi-la789 Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 14:35
                      Nie ma takich. Pisałam o tym parę tygodni temu w komentarzu pod artykułem na temat "polskiej kuchni": polską kuchnię trafił szlag wraz z upadkiem szlacheckich majątków, który zapoczątkował car w 1864, a dokończyła bolszewia 80 lat później. Wtedy poszły w zapomnienie dania z dziczyzny, słodkowodnych ryb, z których przyrządzania polscy kucharze słynęli w całej Europie, sery z mleka własnych krów, pieczenie z tychże krów i osobiście hodowanego drobiu czy dojrzewające latami pierniki. To była polska kuchnia, a nie pierogi, które do Polski trafiły z Rosji, a do Rosji z Chin.
                      • chat_calin Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 19:53
                        Dobrze mowisz, kiepsciutko z naszym dorobkiem kulinarnym.

Historie pierogow znam, ale powiedz Wlochom ze ich tortellini sa chinszczyzna ;), prawda jednak ze wloskie ewoluowaly mocno, a "polskie" z miesem mozna kupic w Azji - ta sama forma, niemal identyczny smak. Natomiast ruskie chyba sa nasze, w Rosji i na Ukrainie mowi sie na nie "polskie".
                        • ka-mi-la789 Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 21:28
                          chat_calin napisała:

> Natomiast ruskie chyba sa nasze
                          > , w Rosji i na Ukrainie mowi sie na nie "polskie".

Bardzo możliwe, wziąwszy pod uwagę, że używa się do nich twarogu, który chyba nigdzie nie jest tak popularny jak w Polsce.
    • princess_yo_yo Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 21:18
      u mnie sa to opcje pt dobre i tanie, ale toleruje tylko w produkcji orginalnej, domowych wariacji na ten temat nie toleruje chyba ze w wykonaniu ludzi o odpowiednich korzeniach. to samo z wszelkimi innymi egzotycznymi daniami
      • khadroma Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 21:23
        A zjadłam dzisiaj u Chinczyka, w pospiechu, miedzy pracą a pracą, ale zazwyczaj unikam.
        Wole kuchnie włoską.
      • kseniainc Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 21:35
        A ja nigdy, nie mówię nigdy.Zdarza mi się zrobić pizzę, spagetti, schabowego, owoce morza. Ważne, że domownikom smakuje, a i ja jestem zadowolona.
    • facettt a francuska i wegierska - to pies? 23.01.12, 21:37
      bo co ? - trzeba sie troche wiecej napracowac?
      • triismegistos Re: a francuska i wegierska - to pies? 24.01.12, 13:14
        Za francuską nie przepadam. Węgierska jest bska, i wcale nie jest przesadnie pracochłonna, chociaż niestety, kupno wielu składników jest w Polsce nie do dostania. Pamiętam halę targową w Budapeszcie i wielki żal, ze nie mam ciężarówki chłodni...
        • chat_calin Re: a francuska i wegierska - to pies? 24.01.12, 17:25
          Co znasz z kuchni francuskiej ze wyglaszasz takie opinie?
          Uwielbiam francuska. Mistrzostwo, nie ma nic lepszego na swiecie.
          • moonogamistka Re: a francuska i wegierska - to pies? 24.01.12, 17:48
            Skomplikowana:-) Pisze peany na rzecz prostoty:-)\
            pi.es. qrna robil ktos samodzielnie ciasto francuskie????? ;-)
            • chat_calin Re: a francuska i wegierska - to pies? 24.01.12, 18:38
              Eeee, to ze jestes leniwa ;)) nie podwaza wartosci kuchni francuskiej, ktora naprawde jest najlepsza na swiecie, niewarygodnie bogata, od wyrafinowanej po bardzo prosta, kazdy region a regionow jest kilkanascie to inna kuchnia i inne dania.
              • moonogamistka Re: a francuska i wegierska - to pies? 24.01.12, 18:48
                Oki, jestem leniwa. Nigdy samodzielnie nei przeloze mln razy ciasto francuskie;-)
                Ktore kochammmmm!!!
    • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 21:39
      > cho- za chwile warzywa i makaron.

nie wiem czy makaron jest szczegolnie chinski
      kaczka w pomaranczach to raczej francuska

chinska jest peking duck

a kuchnia chinska wcale nie jest taka prosta , nie do konca chodzi o wrzucenie przypadkowych skladnikow do gara

• khadroma Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 21:43
        Francuska jest super! Węgierskiej nie znam az tak dobrze, to co znam jest troche zbyt ostre.
        • princess_yo_yo Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 22:23
          kuchnia wegierska jest dosc kaloryczna, ja akurat lubie na ostro, przez pare lat dzielilam mieszkanie z wegierka wiec calkiem sporo tego zjadlam, zwlaszcza ze miala w zwyczaju przywozic autentyczne przyprawy z domu, yummy.
          ale jak dla mnie wszelkie azjatyckie take away/restauracje to jest to, albo dim sum, pychota.
        • ed-di Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 22:42
          Kuchnię chińską uwielbiam, z pewnymi wyjątkami, np. nie przepadam za niektórymi potrawami z regionalnej kuchni syczuańskiej. Lubię różne dziwne smaki, np "stuletnie jaja" czy kiedyś (czasy przed przejściem na wegetarianizm) smażone larwy jedwabnika. Niektóre smaki docenia się po latach pobytu w Państwie Środka i tęskni za nimi po wyjeździe. Zazwyczaj jadam chińszczyznę - albo w Chinach, albo przygotowaną przez znajomych Chińczyków w Polsce. Sama też czasem gotuję.
          • azjaodkuchni Re: Kuchnie chinska ed-di 25.01.12, 18:25
            Naprawdę jesteś w stanie zjeść 100 jajko ?
      • rannie.kirsted Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 01:34
        dokladnie tak kaczka pieczona z dodatkiem soku z pomaranczy to przepis kuchni francuskiej. kaczlka po pekinsku to kaczka glazurowana glazure robi sie chyba z miodu, jest slodkawa. b. pracochlonna w przyrzadzaniu
        • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:14
          Bardzo sluszna uwaga :) Poza tym zrobienie w domu kaczki po pekinsku, czyli lakowanej, jest bardzo trudne. W nie da sie osiagnac takiego rezultatu jak trzeba.
      • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 07:08
        amesonwhiskey napisał:

>
        > nie wiem czy makaron jest szczegolnie chinski
        Oczywiście, ze jest! Nie pamiętam w ilu kantonach jada się ryz, a w olu makaron, ale makaron ma zdecydowaną przewagę. Makaron jest z resztą chińskim wynalazkiem, wo Włoch zawiózł go Marco Polo.

>
        > a kuchnia chinska wcale nie jest taka prosta , nie do konca chodzi o wrzucenie
        > przypadkowych skladnikow do gara
        >
        Ale większość dań jest łatwa i szybka w wykonaniu. Dużo prościej jest zrobić smażony makaron niż, dajmy na to gołąbki. Oczywiście, pomijam kaczkę po pekińsku, czy malutkie jaozi, ale jednak jest przewaga dań najprostszych.
        • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:08
          > Oczywiście, ze jest! Nie pamiętam w ilu kantonach jada się ryz, a w olu makaron
          > , ale makaron ma zdecydowaną przewagę. Makaron jest z resztą chińskim wynalazki
          > em, wo Włoch zawiózł go Marco Polo.

nie sadze, przypuszczam ze masz na mysli noodle ale to nie makaron w klasycznym slowa ujeciu
          • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:16
            Makaron to makaron. Chińczycy mają sporo rodzajów makaronu.
            • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:21
              > Makaron to makaron. Chińczycy mają sporo rodzajów makaronu.

wiesz jak nie ma dla ciebie roznicy w smaku, wygladzie miedzy noodlami a makaronem (cokolwiek wedlug ciebie kryje sie pod ta nazwa) to dyskutowac nie ma tu zbytnio o czym
              • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:00
                Ja wiem, ze jest moda na snobowanie się i mówienie "pasta" albo "noodle", chociaż nasz słowo "makaron" wystarcza, ale nie musisz się tak obruszać.
                Noodle wcale nie jest lepszym określeniem, bo nie precyzuje o jaki makaron chodzi. Jak wspomniałam, jest kilka rodzajów.
                • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:02
                  ok, jak chcesz to wrzucaj makaron nitki do dania chinskiego i udawaj ze to chinskie

> Noodle wcale nie jest lepszym określeniem, bo nie precyzuje o jaki makaron chod
                  > zi. Jak wspomniałam, jest kilka rodzajów.

no jest lepsze bo precyzuje ze to nie pasta ani makaron do rosolu
                  • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:18
                    Gdzie ja napisałam, że wrzucam makaron nitki?
                    • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:22

> Gdzie ja napisałam, że wrzucam makaron nitki?

jesli uzywasz swiderkow to tez cie rozczaruje bo to nie to
                      • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:26
                        Będziesz tak po kolei wymieniał każdy rodzaj makaronu, którego nie używam do potraw chińskich? Ułatwię ci zadanie, udonu też nie używam :D
                        • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:31
                          > Będziesz tak po kolei wymieniał każdy rodzaj makaronu, którego nie używam do po
                          > traw chińskich?

nie interesuje mnie zbytnio co tam sobie uzywasz
                          chinczycy do swoich potraw uzywaja noodli
                          • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:37
                            Które po polsku można swobodnie nazwać makaronem.
    • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 23.01.12, 22:58
      jak to jest kuchnia chinska to ja jestemo monogamistka :)
      • buuenos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 00:41
        No,dziewcze pomylilo makaron z czyms z tradycyjna kuchnia chinska:-)Strach sie zapytac czy choc wok do ichniej cudacznej kuchni ma:-)
        • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 08:08
          Serio nie wiecie, że Chińczycy jedzą makaron?
          • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 09:17
            do idz do prawdziwego chinczyka co prowadzi prawdziwa chinska restauracje/takeaway/cokolwiek i powiesz ze chcesz ich szanszingszongcos z makaronem a potem napisz jaka byla reakcja
            • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 09:21
              Ale przecież to Chińczycy wynaleźli makaron. Od nich rozlazł się po całym świecie.
              • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 09:32
                www.diffen.com/difference/Noodles_vs_Pasta
                • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 09:32
                  Mniejsza o nazwę.:P
                  • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:35
                    a buty sportowe masz? adidasy? :P
                    • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:40
                      I pieluchy jednorazowe, pampersy.:P
                      • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:42
                        juz nie wspominajac gdzie sie tankuje paliwo ;)
                        • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:45
                          Na cepeenie?:D
                          • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:48
                            tylko tam ;p
                • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:19
                  Bez przesady. Na slowo noodles nie ma odpowiedniego polskiego okreslenia, ale chyba kazdy wie o co chodzi.
                  • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:35
                    Z czym bez przesady?
                  • princess_yo_yo Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:48
                    noodles to kluski a wiec odpowiednik tego co wiekszosc ludzi w pl uwaza za prawdziwy makaron (nie jest to do konca to samo ale te dwa produkty sa blizsze sobie niz noodles i pasta).
                    • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:54
                      princess_yo_yo napisała:

> noodles to kluski a wiec odpowiednik tego co wiekszosc ludzi w pl uwaza za praw
                      > dziwy makaron

I tak, i nie. Kluski slaskie to tez kluski. Albo na przyklad wloskie gnocchi tez po polsku nazwiesz kluskami.
                      • princess_yo_yo Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:05
                        no co ty, gnocci to kopytka :-)
                        • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:05
                          princess_yo_yo napisała:

> no co ty, gnocci to kopytka :-)

No, czyli dumplings, a wiec rodzaj klusek. :)
                          • princess_yo_yo Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:57
                            tak ale w jezyku polskim, przynajmniej w jego potocznym rozumieniu na 'noodles' mowi sie makaron, prawdziwy makaron czyli 'pasta' to dopiero bardzo swiezy wynalazek na polskim rynku gastronomicznym.
                            po prostu brakuje osobnych slow i tym samym wszystko trzeba opisywac tylko dwoma ktore troche nijak sie maja do opisywanej rzeczywistosci.
                            • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:36
                              Napisalas to, co chcialam przekazac spawaczowi - po prostu w jezyku polskim brakuje osobnych slow na podkreslenie roznicy miedzy noodles a pasta.

Dlatego w przypadku chinszczyzny slowo "makaron" mozna uznac za wlasciwe.

• princess_yo_yo Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:54
                                zwlaszcza ze to co po polsku nazywamy makaron skladem (i smakiem chyba tez) jest bardziej podobne do chinskich noodles niz do prawdziwego makaronu.
                          • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:13
                            dumplingsy to pierozki po naszemu
                            • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:43
                              jamesonwhiskey napisał:

> dumplingsy to pierozki po naszemu

To rowniez. Tym razem to angielski okazuje sie ograniczony, poniewaz mianem dumplings okresla sie wszystko, co jest kopytko-/pierogo-/kluchopodobne.

O czym ja tu dyskutuje?! Zle ze mna.
                              • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:00
                                > kopytko-/pierogo-/kluchopodobne.

a masz jakis przyklad na kopytko kluchopodobne dumplingsy
                                po wrzuceniu w google wyskakuja pierozki w zupie , smazone gotowane na parze
                                kopytek nie zaobserwowoalem
                                • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:09
                                  en.wikipedia.org/wiki/Kopytka

en.wikipedia.org/wiki/Kluski
                                  • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:28
                                    ale co ty mi tu
                                    to ma byc potrawa chinska a nie cos pisane przez polaka kind of potato dumpling
                                    • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:37
                                      jamesonwhiskey napisał:

> ale co ty mi tu
                                      > to ma byc potrawa chinska a nie cos pisane przez polaka kind of potato dumpling

Sie nie zrozumielismy.
                                      Mowilam o znaczeniu samego slowa dumpling, a nie tylko jego odniesieniu do kuchni chinskiej.
                                      • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:41
                                        > Mowilam o znaczeniu samego slowa dumpling, a nie tylko jego odniesieniu
                                        > do kuchni chinskiej.

tyle ze to jest uzywane przez takich samych mundrych ktorzy na noodle mowia makaron

• princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:51
                                          Nie wiem za bardzo o czym w tej chwili do mnie piszesz. Brytyjczycy na wszelkie pierogi czy kopytka, czy to pochodzenia chinskiego, wloskiego czy polskiego, mowia dumplings.

I to wlasnie slownictwa dotyczyla moja dyskusja z yo_yo.
                                          • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:04
                                            > Brytyjczycy na wszelkie
                                            > pierogi czy kopytka, czy to pochodzenia chinskiego, wloskieg

kopytka to gnocchi
                                            pierogi to pierogi

> Nie wiem za bardzo o czym w tej chwili do mnie piszesz

ja tez nie bardzo chociaz domyslam sie ze twierdzisz ze dla brytola gnocchi to dumplinks co nie jest do konca plawda
                                            • princessjobaggy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:24
                                              Nie wiem dlaczego akurat przyczepiles sie do tych nieszczesnych gnocchi, przeciez kuchnie calego swiata maja rozne rodzaje kluch (niekoniecznie kopytek) i nie tylko, ktore naleza do grupy potraw ogolnie zwanej w angielskim dumplings.

Prosciej sie nie da.

EOT
                                              • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:39
                                                > tylko, ktore naleza do grupy potraw ogolnie zwanej w angielskim dump
                                                > lings
                                                .
                                                >
                                                > Prosciej sie nie da.

a to tylko twoja wizja widocznie tesco nie zasieglo twojej opinii o dumlingsach
                                                i o tym jak sie kopytka powinny nazywac po angielsku bo
                                                pod haslem dumpling serwuja pierozki a pod gnocchi kopytka

www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=dumplings&sc_cmp=tescohp_sws-1_dumplings

www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=gnocchi

• moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:49
                                                  Wyluzuj:-)
                • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:35
                  Równie dobrze możesz twierdzić, ze Włosi nie jedzą makaronu :D
                  • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:07
                    Wlosi nie jedza makaronu :P
                  • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:12
                    >ze Włosi nie jedzą makaronu :D

wloso to raczej paste
                • lonely.stoner Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:24
                  spawacz.drewna napisał:

> rel="nofollow">www.diffen.com/difference/Noodles_vs_Pasta

W tych chinskich odmianach tez dodaja jajko do wyrobu- wiec ta roznica tu nie jest taka dokladna.
            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:59
              prawdziwy chinczyk zaproponuje Ci zupke chińską.......cielecina z psa ... a kuciaka z kota...
              • zielona.zgaga Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:39
                >a kuciaka z kota...
                :DD
        • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:45
          Kto pyta nie bladzi:-) Tak "dziewcze" ma wok :-) I nie napinal sie tak, to niezdrowe:-)
    • wez_sie jaka? 24.01.12, 10:43
      nijakiego "chinczyka" nazywasz kuchnia chinska? odwaznie ;)
      • moonogamistka Re: jaka? 24.01.12, 18:40
        Sie nie napinam:-)))
        Stosuje zasady, przyprawy, sosy, macerowanie miecha:-)
        Ladnie, ze az tak prosta sprawa sieje zamet;-)
        Robilam kaczuche, nie raz:-) Luuubie;_)))
        Moi bliscy kochaja moja kuchnie;-)))
    • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 10:48
      mmmmm...ja też lubię gotować....:)...cycki też mam zawsze zamrażalce...tyle, że z kurki młódki.... takie jędrne trojeczki.... i oczywiści wkosteczke je kroję, czosneczek obowiązkowo, vegeta, pieprz....chilli absolutnie nie!...jak mam chcice na ostro to tylko i wyłącznie sosik od wsćiekłego psa (red chilli souce nalepiej od mcilheny...)...

wieprzek i owszem...schabik... na różne sposoby.....

kaczka to snobizm...tylko dla wytrwałych za długo się pitrasi.... i jest jakieś twarde i włókniste...

ale krewetki...duże balck tiger.... w mascarpone, czosneczek, majonezik lekki... plus gotowane broccoli lub różyczki kkaloryferu....

plus herbat czarna zwykla z cytryna i odrobina cukru....

ryż koniecznie do krewetek ale do wieprza tylko śiwderki... do cycków może być jedno i drugie...

mam swoje sekretne danie (tracące tajlandią) ale o tym sza.... niebo w gebie i kazdy kto je jadl dostawal orgazmu...
      • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:05
        kaczka twarda i wloknista? ktora?
        • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:07

pekińska :)
          • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:24
            faktycznie kaczki z pekinu sa wlokniste i zylaste ;)
          • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:53
            Co za mity o dlugim przygotowywaniu kaczki. Kaczka to jedno z najszybszych dan, kacze piersi maja dokladnie taki sam przygotowania jak kurze.
            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:14

no ale kaczke trzeba najpierw obszypułkowac, potem opiec na wolnym ogniu a kurza wystarczy do wrzontku i same odchodza
              • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:39
                O panie, w zyciu nie bylam oprawca kaczek ani kurczakow. Kupuje gotowe :P
                • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:45
                  no widzisz droga Pani... więc kto rzondzi w kuchnia? a? menszczyzna! nnno!
                  • chat_calin Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:20
                    Se rzondz z tymi kaczkami, specjalisto od skubania ;)
                    Ja tam powierzam zadanie automatowi do skubania co to skupie z tysiac kurczakow na godzine - biore gotowe.
                    • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:38
                      no a choroby różne?, ptasia grypa?, szalone kurczaki? rozczochrane kaczki? myślisz ze po czym to wszystko? po automatach od skubania.... a taka kura co se chodzi po łączce...tu dziubnie, tam kogucik pokryje, albo taka kaczusia...wiecznie uśmiechnieta...kawaka radosnie, srutnie to tu to tam...

samo zdrowie....jaki morał z tego?

Dziewczyno, kobieto ufaj naturze! nie automatom ;)
      • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:26
        Się na kaczkach nie znasz.
        • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:26
          Zresztą tu nie trzeba się znać.
          • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:34
            to jak w koncu? :P
            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 11:49
              hahaha...no właśnie to o co kaman?
            • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:07
              Mnie się udała za pierwszym razem. Palce lizać. Czyli idzie z nią łatwo jak po maśle.:P
              • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:08

robisz z żurawinką ?
                • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:17
                  Z jabłkami.
                  • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:36
                    wsadzasz te jabłka kaczce w kuper?
                    ble
                    spróbuj przypiec skurkę na chrupiąco (mogą być grzaneczki na niej przyklejone miodkiem) i urawinkę z boczku... podawac z opiekanymi ziemniaczkami oraz surówką z czerwonej kapusty, do tego kompot z suszu....

oczywiście jak CI sie chce... ja jestem za leniwy :)
                    • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:39
                      Piekłam począstkowaną.
                      • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 12:49
                        aaaa to dobry sposób na rozmiękczenie.... cząstkujesz wzdłuż czy w poprzek? no i najwazniejsze pytanie co robisz z szyją i kuprem...
                        ja szyję obsysam :) a kuper odcinem dla psa :))) po oc gości zniesmaczać...
                        • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:02
                          mariuszg2 napisał:

> aaaa to dobry sposób na rozmiękczenie.... cząstkujesz wzdłuż czy w poprzek? no
                          > i najwazniejsze pytanie co robisz z szyją i kuprem...

Kroję na kawałki. Skrzydła, udka,... Co znaczy wzdłuż wszerz kroić kaczkę?:>
                          Surowe nadają się na rosół, a na pieczonych można zrobić świetny bulion na zupy albo sosu. Mięso można dowolnie zjeść, wykorzystać do sałatek czy zapiekanek albo jak wolisz dać psu.:cool:
                          Dobrą kaczkę podają u Gesslerowej.
                          • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:11
                            > Kroję na kawałki. Skrzydła, udka,... Co znaczy wzdłuż wszerz kroić kaczkę?:>
                            > ;

wzdłuż grzbietu a wszerz znaczy tak jak rybę na dzwonka...

> Surowe nadają się na rosół, a na pieczonych można zrobić świetny bulion na zupy
                            > albo sosu. Mięso można dowolnie zjeść, wykorzystać do sałatek czy zapiekanek a
                            > lbo jak wolisz dać psu.:cool:
                            > Dobrą kaczkę podają u Gesslerowej.

kaczkę!!!! na rosół!!! Ty nie umiesz gotować!!!! rety!!! rosół z kaczki - nie ma czegoś takiego jak rosół z kaczki...czernina...to co innego....!!! mmmmhhhh pycha!

u Gesslerowej? Ty chyba nie jadłaś u Gesslerowej.... tam to potrafią gófno podać ładnie, nazwać je wykwintnie z francuska i zarządać 300 zł za porcyjkę dla krasnoludka...

Dziewczyno musze CIę przeszkolić z przyżadzania potraw...widać, że nie masz wprawy....
                            • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:30
                              Tak, rosół z kaczki. I się mylisz, bo jest i jest bardzo dobry.
                              Czerninę też znam, ale nie mam okazji jeść.

Nie snobuj się. Znaczy jak chcesz to się snobuj. Mnie to rybka. Pół kaczki w Bazyliszku (czyli jedna porcja) z dodatkami o ile mnie skleroza nie myli kosztuje ca 25 zł w jakiś tam dzień tygodnia. Normalnie 35 zł.

Nic nie musisz. Daję sobie radę, chociaż gotowanie to nie jest moje życie.:cool:
                              • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:34
                                Mylisz sie i nie dajesz rady...ale ja CI pomogę :)))
                                • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:37
                                  Próbuj, próbuj, a i tak nie doskoczysz.:cool:
                                  • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:40
                                    jak nie dasz to nie doskoczę...trudno co zrobić...no taki fajny watek wyciapałyście koleżanki malkontentki no...
                                    • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:42
                                      Jaki on malkontencki?
                                      • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:43
                                        jaki malkontencki?
                                        • wersja_robocza Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:44
                                          Aaa niedowidzę.
                                          I nie widzę tu malkontentek. W tym wątku.:cool:
                                          • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:45
                                            idź do lekarza od oczu....
                                      • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:51
                                        Dzie?!
                                        Pieknei sie kreci:-)))
                                        Ludzie sie udzielaja, pokazuja, ze ONIWIEDZOM LEPIJ;-)
                                        Czego chciec wiecej na forum?;-D
                                        Ma sie kulac;-)
                                        • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:15

now iwdziesz ile ja dla ciebia robia...i tak tego nie docenisz
                                          • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:17
                                            Jak nie? Malenki;-)) robie Ci loze w ramionach wirtualnych Kochanicy;-)))
                                            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:51
                                              ...eeee tam wirtualnej...phi...też coś.... no ale dzięki za dobre chęcie...jesteś moja nalepsza psiapsiula...tylko Tobie moga zaufac ;) cmok
                                              • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:53
                                                :-D
                                                mrauu
                                                • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:10
                                                  rrrrrrrr...uuuhmmmgaaarrrm...rogro...
                                                  • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:12
                                                    :-D
                                                    Uwielbiam skoncentrowanych facetow;-)\
                                                    Ja mam teraz 3 filmy szwedzkiego Millenium do ogarniecia;-)
                                                  • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:28

za dużo na siebie bierzez Kicia... musisz odpocząć....koncz już a ja Ci przygotuje gorąca kąpiel z Twoja ulubiona kulą zapachową, po koąpieli, zrobię Ci masaż pleców, nabalsamuję ciało, uczeszę włosy a jak juz wrócisz do mnie zaproszę CIę na przygotowana przeze mnie kolacje przy świcach i winie...(kaczka po chińsku)... na rano zamówiłem Ci fryzjerkę, manicurzystke, pedicurzystke oraz kosmetyczkę....mój kierowca zabierze CIe stamtad na wyprzedaże.... widziałem cudną pandorkę w Aparcie...jak Ci się spodoba daj znac to zaplace... aha i pamiętaj, że jutro wieczorem wpadnie Twoja mamusia ...już nie moge sie doczekać jej wizyty.... i oczywiscie bardzo Cie kocham ....

PS ten wirtual mnie za bardzo pochłania...musze sie zdekoncentrować
                                                  • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:31
                                                    spadaj;_) takich nie ma;-)
                                                  • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:40
                                                    :) są...:) może nie trafiłaś jeszcze na takiego co?
                                                  • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:41
                                                    E nooo. Nie podwyzszaj :-))))
                                                  • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 19:46
                                                    chodzi ci o statystyki watku?

a tak przy okazji wpominałaś o tych filmach z Millenium... pracujesz w ochronie?
                                                  • chat_calin Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 12:21
                                                    Coz za bajkowa wizja... Takie masz/znasz kobiety? Wpolczuje.
                                                    A ja coz... nie cierpie wyprzedazy, mamusia nie przyjdzie, mam dlugie wlosy wiec do fryzjera chodze rzadko i strasznie sie tam nudze, kosmetyczki nie potrzebuje i nigdy nie bylam (genialna cera :P), itd. Wiecej fantazji, Mariuszug2, masz patent tylko na lale z malym rozumkiem :P ;)
                                                  • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 13:22
                                                    Droga Celyno,

specjalnie dla Ciebie dedykacja muzyczna w hołdzie dla Twojej cery i dlugich wlosow:
                                                    www.youtube.com/watch?v=5FcZyRFZxlU&feature=related
                                                    zapewniam CIe ze nie jestem dla Ciebie...zbyt duzo ryzykujesz... wiesz jakie historie mi sie przytrafiaja?
                      • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:43
                        Ja pieke kacze w calosci, ale nadziewane.
                        Mrrauuu:-)))
      • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:19
        Kaczka to snobizm? Kaczka jest twarda? Krewetki z wegetą? Właśnie przewróciłeś mój kulinarny swiat do góry nogami...
        • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:24
          triismegistos napisała:

> Kaczka to snobizm? Kaczka jest twarda? Krewetki z wegetą? Właśnie przewróciłeś
          > mój kulinarny swiat do góry nogami...

Musiałabyś spróbować moich potraw aby Twój wpis był dla mnie wiarygodny...
          • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:34
            Nie piszę tego złośliwie, ale chyba nie miałabym ochoty. Prawdopodobnie mamy skrajnie inne upodobania smakowe. Ja uwielbiam kaczuszki, a wegeta mi po prostu śmierdzi.
            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:48
              to faktycznie mamy inne upodobania.... mnie kaczuszka śmierdzi...
              czy ja pisałem, że krewetki robię z wegetą? chyba jednak jesteś złośliwa :)
              • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:01
                Przepraszam, pisałeś o kurzych cycuszkach z wegetą. Łotewer, wegeta śmierdzi niezależnie od tego, do czego ją sie doda.
                • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:06
                  a kostki rosołowe stosujesz? czym Ty własciwie przyprawiasz? solą i pieprzem?
                  • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:18
                    Nie, nie stosuję kostek rosołowych, śmierdzą jeszcze gorzej niż wegeta. Przyprawiam solą i pieprzem.
                    Oprócz tego czosnkiem, chili, bazylią, cynamonem, sosem sojowym, astafetydą, olejem sezamowym, suszonymi śliwkami, imbirem, gałka muszkoatołową, harissą, rozmarynem, tymiankiem, szałwią, kminkiem, lubczykiem, kuminem, majerankiem, kolendrą, zielem algielskim, liśćmi laurowymi, pietruszką, kuminem, koperkiem, kurkumą, szafranem, kozieradką, kardamonem, cząbrem, czarnuszką, jałowcem...
                    Mam dalej wymieniać?
                    • kseniainc Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:22
                      Bardziej niż vegeta , czy inny kucharek śmierdzi kupny suszony koperek.
                      • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:26
                        pewno dlatego, że stosuje się go na wiatry i zaparcia...
                      • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:27
                        Możliwe. Nie używam suszonego koperku.
                    • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:22
                      oooo! to dopiero smród! zresztą w dobrych kostkach masz to wszystko zmieszane....
                      a lubczyku? ....dużo używasz?
                      • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:29
                        To? Czyli co? Pytam zarówno o smród jak i kostki rosołowe. Bardzo jestem ciekawa jakie "dobre" kostki zawierają jałowiec. Albo astafetydę. Albo cząber.
                        A lubczyku używam tyle, ile trzeba.
                        • kseniainc Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:34
                          triismegistos napisała:

> To? Czyli co? Pytam zarówno o smród jak i kostki rosołowe. Bardzo jestem ciekaw
                          > a jakie "dobre" kostki zawierają jałowiec. Albo astafetydę. Albo cząber.
                          > A lubczyku używam tyle, ile trzeba.

Moje zawierają co chcę. Czesto jak zostanie mi rosół, robię swoje kostki rosołowe-zalewam w woreczki do lodu;-p
                          • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:38
                            A, to przepraszam. Myślałam, ze mówimy kupnych kostkach rosołowych.
                          • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:39
                            :) ot kreatywność...
                        • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:38
                          nie wiem poszukaj... ja jałowca używałem podczas wędzenia kiełbasy..specjalnie do lasu szedłem po niego... a Ty do czego używasz jałowca...?
                          • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:57
                            Czy jeśli ci napiszę, że do różnych rzeczy wystarczy, czy muszę wymieniać? I nie wiem, czy to takie dziwne, ze jeśli potrzebuję jałowca nabywam jałowiec zamiast z wywalonym ozorem szukać kostek rosołowych zawierających śladowe ilości jałowca, a do tego sól, matltodekstrynę, glutaminian sodu i tajemnicze tłuszcze?
                            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:02

Ależ czy ja Cię zmuszam do wywalania jęzora, ganiania za trudnymi nazwami substancji, lub wymieniania czegokilwiek, czy ja mówię ze cos jest dziwne lub tajemnicze a zwłąszcza tłuszcze?

Tłuszcze mnie nie intrygują....mogę CIę co najwyżej zaprosić na przebieżkę po lesie zimową porą w celu odnalezienie jałowca w jego naturalnej postaci bo to i taniej i dla zdrowotności lepiej i towarzysku bardziej interesujaco choć sądzę ze to mało prawdopodobne abyś miała na to ochotę...
                              • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:10
                                Na przebieżkę bardzo chętnie. Na ciepły posiłek po już mniej chętnie, chyba, że to ja zapraszam ;)
                                • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:17
                                  :) mnia po takiej przebieżce bardziej potrzeba gorącej kapieli..po ciepłym posiłku zasypiam....no chyba że jakieś ekstra atrakcje albo pomylisz szczyptę lubczyku z garścią...
    • izabellaz1 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 13:01
      Prosta? To chyba nie o chińskiej kuchni mówimy :)
      • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:43
        Mowimy oczywiscie o prostych daniach, a nie o tych niewykonalnych w domu:-)
        • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:47
          niewykonalne w domu to zabić świaniaka...ale upolować karalucha na przystawkę to już całkiem całkiem...kuchnia chińska zawitała pod polskie strzechy
          • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:50
            A wiesz, ze wloskie gniocchi to po prostu nasze kluski slaskie?;-) Tez herezja?;-)
            • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:51
              *gnocchi
            • mariuszg2 Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:53
              jaka herezja? spal mnie zaraz na stosie... toż to pora obiadowa.... nie lubie klusków (klusek) śląskich....tym bardziej gniotów...
    • miau_weglowy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:46
      bo ja wiem, czy taka prosta, kupa roboty czasami jest
      ale gustuje i jak mi sie chce to sie bawie
      ale kaczkami nie
      • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 14:51
        Owszem w ciachaniu:-) A potem sru w pare minut;-) Pierozkow nei lepie;-)
        • triismegistos Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:02
          Ja lubię te pierożki, mniam mniam. Od wielkiego dzwonu mogę polepić.
        • miau_weglowy Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:30
          a ja lubie porobić te czasochłonne
          ale wole jak mi ktos zrobi ;)
          • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 18:33
            Podnosisz watek malenka;-)))
    • soulshunter Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:00
      SPŁONIESZ W PIEKLE ZŁA KOBIETO! Przed obiadem o takich rzeczach mowic?!
      • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:52
        Oć do mymlona, Cie nakarmie :-D
    • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:01
      Polecam program "Chinese Food In Minutes" ;-) To tak dla malkontentow:-) Wszystkie dania proste i latwe w wykonaniu, uczy Chinka, wiec chyba wie co robi;-) Aby to udowodnic, uczy typowych kuchennych lamerow, ktorzy po jednym pokazie swietnie sobie radza:-)
      Kazda kuchnia ma potrawy, ktore sa w wykonaniu dla mistrzow kuchni. Takze polska :-)
      A tak w ogole smacznego:-D
      • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:25
        Sorry, Chinese Food In Minutes isn't currently available to watch on Demand 5.

i co teraz? :(
        • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:51
          Peszek Chlopaku;-)
          Ja mam na BBC Lifestyle :-)))))
          • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 16:57
            Kurde, myslalem ze powiesz wpadnij do mnie ogladniemy razem a tu takie cos ..... :(

Fajny Chlopaku, Fajny Chlopaku ja juz cos..... :)
            • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:30
              Nie ta odleglosc;-)
              Ty i tak wiesz Fajny Chlopaku;-)
              • spawacz.drewna Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:46
                czegoz sie nie robi dla...ekhm .. BBC :D
                • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 17:52
                  ja to widze;-)))
        • jamesonwhiskey Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:51
          > Sorry, Chinese Food In Minutes isn't currently available to watch on Demand 5.
          >
          > i co teraz? :(

mala chinka poszla sie wywstydzic bo robila dania chinskie z makaronem
          • moonogamistka Re: Kuchnie chinska 24.01.12, 15:53
            O chinskich makaronach oczywiscie nei slyszal:-)
          • amaroola Re: Kuchnie chinska 25.01.12, 18:31

jamesonwhiskey napisał:

>
            > mala chinka poszla sie wywstydzic bo robila dania chinskie z makaronem

raczej poszla skopiowac pare linkow do informacji i chinskich makaronach vel noodlach ( noodle to bardzo nowe slowo niedawno zaadaptowane do jez. polskiego, pododbnie jak pasta, makaron)

ale podejrzewam, ze Chinka tutaj nie zaglada wiec podrzuce kilka linkow dla tych, ktorzy wciaz sadza, ze paleczkami to sie glownie ryz jada;P

en.wikipedia.org/wiki/Chinese_noodles
            www.dummies.com/how-to/content/types-of-chinese-noodles.html

chinesefood.about.com/od/chinesecookingbasics/a/chinesenoodles_2.htm

choc obawiam sie, ze nikt tam nie zajrzy, bo jak widac z tego watku, wszyscy juz i tak wszystko wiedza ;)
            • amaroola mialo byc "...makaron jest pojeciem szerszym, ..." 25.01.12, 18:43
              "...makaron jest pojeciem szerszym, oznaczajacym rozne rodzaje 'kluskowatych' produktow w naszej kuchni"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka