Dodaj do ulubionych

glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac sie?

02.02.12, 09:13
W DDTVN poruszyli temat polskiej rodziny kt wyjechala do Niemiec na stale.
dwie corki kt były wychowywane "po polsku" czyli nie miały tyle swobody co niemieckie nastolatki, zbuntowały sie w jak twierdza w formie zartu powiadomiły jakis organ ds nieletnich ze sa katowane i dreczone w swoim domu. Chcialy uzyskac to zeby mama ja puszczały na imprezy. skonczyło sie tak ze wyszły do szkoło (14 i 16 lat) i od razu trafiły do domu dziecka. rozdzielono je. jedna uciekala z domu dziecka, raz zaszla w ciaze, ten organ bez jej zgody usunal jej ciaze, zamknal w zakladzie zamknietym. Druga juz jest pelnoletnia. sad nie chce oddac dzieci, mimo ze podczas rozpraw wyszło ze nie ma patologi w rodzinie.
wielki dramat, ale tak sobie mysle, ze to nie były małe dzieci to były prawie dorosle osoby (16 lat) i powinny sie zastanowic nad konsekwecjami.
wspolczuje matce, ale tym dziewczynom jakos nie.

pomijam to ze jest tam jakies drugie tlo jesli chodzi o biurokracje niemiecka i manipulacje prawnikow i tej instytucji. ale no coz...poniosły konsekwecje, chciały miec impreze? no to maja...
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:15
      No to jest właśnie problem, który podniosłam na forum emamy i zostałam zakrakana.
      Zafundowaliśmy sobie pajdokrację, to mamy.
      Nie litować się nad siksami. Zapracowały na to, co mają. A nie miały pięciu lat.
      • reniatoja Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:18
        Co to jest pajdokracja? Kiedyś była taka babka na forum, pajdeczka, załozyła forum pajdokracja, ale co ty miałaś na myśli pisząc o pajdokracji? :)
        • alpepe Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:21
          pajdokracja to rządy dzieci dosłownie.
      • male_pytanie Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:22
        a te kt cie zakrakały to jakich uzywały argumentow?
        • gulcia77 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 10:04
          Generalnie chodziło o to, że nie pozwalam dziecku siedzieć w autobusie, jeśli są osoby dorosłe. Potem to już poszło o wszystkim. Ja trzymam młodego krótko, co wcale nie znaczy, że go nie kocham. Ale jestem zimną suką, bo nie dbam o młodego, nie biorę pod uwagę jego potrzeb. To, że uczę go samodzielności - to jest przestępstwo i emamy zawiadomią opiekę etc.
          • jowita771 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 18:23
            > Generalnie chodziło o to, że nie pozwalam dziecku siedzieć w autobusie,

Zależy, jak duże dziecko. Jak pięciolatek, to lepiej, żeby siedział. Bezpieczeństwo jest ważniejsze niż trzymanie krótko. Moza tym, jak jest tłok, to nam, dorosłym, jest nieprzyjemnie, a co dopiero dzieciom, które mają twarze na wysokości dup pozostałych pasażerów?
    • alpepe Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:17
      nad kim się mamy litować?
      Czy rodzice tych młodych inteligentnych mówią po niemiecku i wzięli adwokata?
      • male_pytanie Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:21
        mowia po niemiecku i wynajeli adwokata.
        ale ten organ kt nazwy nie umiem wymowic a co dopiero napisac mowil im ze jesli teraz wroca do domu to juz im nie pomoga, co nie jest prawda, bo musi pomagac za kazdym razem,
        a jedna osoba pod opieke kt oddal sad mlodsza był osoba kt sie leczy psychiatrycznie. pewnie niemieckiej rodzinie by tego nie zrobili, tylko polskiej, nie mniej jednak nie potrafie wzbudzic w sobie litosci do nich...
        • alpepe Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:30
          jakoś tak zawile piszesz. W tym tygodniu w Berlinie umarło niespełna trzyletnie dziecko, zapalenie jelita, niby rodzina była pod kuratelą Jugendamtu, a tu teraz wychodzą różne kwiatki. W Hamburgu zaś jedenastoletnie dziecko umarło w rodzinie zastępczej, Jugendamt nie wiedział, że rodziece zastępczy byli uzależnieni od narkotytów tak samo, jak rodzice dziecka. Dziecko przypadkowo zażyło narkotyk.
          Jugendamt i wśród Niemców nie ma dobrej sławy, bo urzędnicy mają różne uprawnienia, by szybko wyrwać dziecko z patologii, ale przez brak nadzoru nadrzędnego, jest tak, jak jest.
          Mnie młodych jest umiarkowanie żal, nie wiem, czemu pełnoletnia kobieta nie może wrócić do rodziców, tego nie rozumiem.
        • jowita771 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 18:25
          > mowia po niemiecku i wynajeli adwokata.
          > ale ten organ kt nazwy nie umiem wymowic a co dopiero napisac mowil im ze jesli
          > teraz wroca do domu to juz im nie pomoga, co nie jest prawda, bo musi pomagac
          > za kazdym razem,

A adwokat tego nie wiedział, czy wiedział, ale nie powiedział?
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:23
      Ofiary gwałtów też są sobie same winne jak piją alkohol z nieodpowiednimi kolegami, co?
      Bo przecież powinny być w stanie to przewidzieć?

Uważasz że te dziewczyny spotkał jest zasłużony i sprawiedliwy los?
      • kolorowaona Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:31
        szkoda mi tych dziewczyn a w szczegolnosci ich rodziców. zaszalały jak nastolatki, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji- tak działa prawo młodości. dzieci nie muszą być świadome skutkow prawnych swoich zachowan, powinny, ale nie rozumieją często ich skali. szczegolnie w innym kraju, w innej kulturze. zadziałały emocje, pewnie młodziezowy bunt- miały tylko pecha, ze było to w Niemczech. z drugiej storny - szokuje postepowanie tamtego urzędu, ich polityka.
        • male_pytanie Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:40
          mnie zal rodzicow, gdybym ja sie o moje dzieci troszczyła i bała i wyznaczala granice zeby je chronic a one by mnie oskarzyły o katowanie bo nie moga isc na impreze to chyba stracilabym do nich serce.

dziewczyny poniosły konsekwencje znacznie przewyzszajace swoj czyn, zwlaszcza mlodsza. mogly sobie poczytac o tej instytucji wczesniej, znały niemiecki.
    • brms Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:29
      Jeśli czternasto- i szesnastolatka "wykręcają" taki numer rodzicom, to zastanawiam się, czy rzeczywiście rodzina nie jest patologiczna.
      • male_pytanie Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:35
        brms napisała:

> Jeśli czternasto- i szesnastolatka "wykręcają" taki numer rodzicom, to zastanaw
        > iam się, czy rzeczywiście rodzina nie jest patologiczna

dziewczyna sie tlumaczyła ze nie miala tyle swobody co kolezanki i mama ich nie chciala puszczac na imprezy wiec tak sobie too wykombinowaly ze ta instytucja zapewni im wieksza wolnosc. no i zapewniła, tyle ze po swojemu. Sad rodzine sprawdzil i wydał opinie ze wszystko jest ok i nie ma patologii. Corki tez tlumaczyły ze klamały i to nie była prawda i nie wiedzialy jak ten urzad działa.

alpepe - ta starsza teraz wlasnie wrocila do domu jak skonczyla 18 lat
        • brms Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:42
          To jest argumentacja i sposób postępowania dziecka do lat, powiedzmy ośmiu, może w niektórych przypadkach dziecięciu, bezkarne fantazjowanie i konfabulacje. Wychowanie dziecka to trudne zadanie, ale nie niemożliwe.
    • amanda-lear Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:38
      Umowmy sie. Osoby w wieku 14-16 lat nie sa w pelni uksztaltowanymi ludzmi. wrecz przeciwnie szaleje w nich burza hormonow i robia glupoty, o ktorych dzieciaki w wieku lat kilku nie maja pojecia. w odroznieniu od dzieci kilkuletnich czesto konfabuluja by osiagnac swoje cele. Patrzac w taki sposob jak ty, wszystkich krnabrnych i bladzacych nastolatkow powinnismy zostawic samym sobie. niech spijaja piwo jakiego nawarzyli. Tak naprawde uwazam ze wina za te sytuacje rozklada sie pomiedzy rodzicow, organy niemieckie oraz w niewielkim stopniu te dziewczeta. Gdyby rodzice rozmawiali ze swoimi dziecmi i nie byli tak sztywni w negocjacjach z nimi(wyslychali ich) prawdopodobnie nie byloby problemu, gdyby organy o ktorych mowisz bardziej wnikliwie zanalizowaly sytuacje tez by go nie bylo. gdyby dziewczyny nie opowiedzialy glupot pewnie problem by nie zaistnial. Niemniej to osoby dorosle i dojrzale sa najbardziej odpowiedzialne za te sytuacje, a konsekwencje jak slusznie zauwazyles poniosly dzieci.
      Wybijmy sobie z glowy ze wraz z osiagnieciem przez dziecko lat nastu nasze problemy sie zmniejszaja, wrecz przeciwnie, to czego zaniedbalismy we wczesnym dziecinstwie teraz odbije sie nam czkawka. naszym zadaniem jako rodzicow jest przetrwanie tego czasu i wyprowadzenie naszych dzieci na ludzi.
      Takie jest moje zdanie. I szkoda mi tych dziewczyn. Kara jaka poniosly nie jest adekwatna do winy jaka popelnily.
      • male_pytanie Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:44
        amanda - jak posluchalam co ta instytucja wyczynia to strach sie bac i uwazam ze tam powinni zrobic jakas kontrole i rzeczywiscie cos z nia jest nie tak [tam sa ludzie dorosli]. jesli dziewczyny opowiedzialy ze sa katowane a nie miały ani jednego siniaka, nie zrobili wywiadu sasiedzkiego, nie porozmawiali z rodzicami tylko "porwali" dziewczyny ze szkoly to cos jest nie tak.
        Ale jak mnie mama nie chciala puscic na impreze to mnie nie przyszlo do glowy zeby isc na policje np...
        • kolorowaona Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:54
          a widzisz, a dzisiaj w szkołach wpajają dzieciom, zeby zgłaszały jesli jest przemoc w domu. no i kij ma dwa konce. nastolatki, w ramach buntu pewnie niejednokrotnie walczą z rodzicami przy pomocy pedagoga szkolnego bądź policji. moja corka tez mnie czasami "straszy", ze powie w szkole, ze się nad nią znęcam, tzn: każę jej posprzatac pokój...... bardzo ciężko jest dzis dobrze wychowac nastolatka.........
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:57
            kolorowaona napisała:

> a widzisz, a dzisiaj w szkołach wpajają dzieciom, zeby zgłaszały jesli jest prz
            > emoc w domu. no i kij ma dwa konce. nastolatki, w ramach buntu pewnie niejednok
            > rotnie walczą z rodzicami przy pomocy pedagoga szkolnego bądź policji. moja cor
            > ka tez mnie czasami "straszy", ze powie w szkole, ze się nad nią znęcam, tzn:
            > każę jej posprzatac pokój...... bardzo ciężko jest dzis dobrze wychowac nastola
            > tka.........

www.youtube.com/watch?v=Nn5jlrxcpkI
            Taki fajny standup w temacie.
          • berta-death Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 10:00
            Jakby panna miała jaja to zamiast cię straszyć, to by wywaliła wszystkie swoje rzeczy na kupę i powiedziała to mój pokój i żebyś się mamuśka posrała i zapluła to nie posprzątam. Po kilku takich akcjach nabrałabyś do niej szacunku a tak ciągle traktujesz ją jak popychadło, które można lekceważyć, bo byle czym można ją zastraszyć, byle czym przekupić a ona co najwyżej pohisteryzuje i i tak wykona rozkazy. Nic z niej nie będzie. Pewnie w szkole też takim popychadłem jest i pośmiewiskiem klasowym.
            • alpepe Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 10:29
              berta, naprawdę współczuję ci dzieciństwa.
            • miau_weglowy bertha 02.02.12, 14:35
              nie wyobrazam sobie takich scen ze strony mojego dziecka
              i wcale nie dlatego, ze bylo traktowane jako popychadlo
        • amanda-lear Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:57
          Tobie nie przyszlo, a im przyszlo. ludzie sa rozni. Moze chcialy zaszpanowac przed kolezankami, moze chcialy matce dac "nauczke". Efekt osiagnely mizerny. To byl jeden z tzw. bledow mlodosci. Niechciana ciaza i aborcja jaka sobie przy okazji zafundowala jedna z nich czy tez stres jakiego na pewno doswiadczyly jest bardzo przykre i ja jako matka nie chcialabym aby to spotkalo moje dzieci. Nawet jakby przyszlo im do glowy powiedziec takie glupoty.
          Z instytucjami tak jest. Liczy sie procedura i papierek. Wylacza sie normalne ludzkie myslenie. Urzednicy wiedza ze jak postapia zgodnie zprocedura(niewazne jak bzdurna) to wlos z glowy im nie spadnie, a jak zaczna myslec samodzielnie i procedure nieco nagna lub omina to moga miec powazne konsekwencje. Dlatego wlasnie uwazam ze prawo powinno byc ustanawiane z rozmyslem i na spokojnie i powinno uwzgledniac roznorakie sytuacje i powinny byc stworzone narzedzia do tego by jak najmniej takich dramatow bylo.
          • kseniainc Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 10:04
            Właśnie. Ludziom różne pomysły przychodzą do głowy, a zbuntowanym nastolatkom najróżniejsze, by tylko postawić na swoim. Nie oceniam tej sytuacji, prawda może być po środku.Ale odnośnie postępowania urzędasów niby zgodnie z literą prawa jest przerażające. Nie zawsze ludzie z powołania w takich instytucjach pracują, a z wykształcenia i odhaczają tylko krzyżyki przy kolejnej sprawie nie poamiętając nawet imion, czy nazwisk podopiecznych.Odbywa się to tak na sztuki, często by statystyki były na plus.
    • kseniainc Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:45
      W naszym kraju też nie jest różowo.Nasze siksy-mieszkające tutaj, też nie są takie naj. Kiedyś w rodzinie moich znajomych dziewczyna po złości doniosła(wymyśliła sobie), ze jej ojczym ją molestuje. Rodziną byli od 13 lat, bo facet dziecko przysposobił.Oj ile dziewczyna krzywdy rodzinie tym wyrządziła........Odkrecania tego nie było końca.Prędzej wszyscy wierzyli, że to prawda niż , ze wymysł by dokuczyć ojczymowi i zwrócić na siebie uwagę.Sprawa dla wszystkich skończyła się mało pomyślnie. A przyczyną, było co? Państwo X borykali się z problemami zdrowotnymi ojczyma nie mówiąc rodzinie, że to poważna sprawa,borykali się z tym sami(rodzice), a dziewczyna poczuła się jakby odrzucona, więc chciała zaistnieć. Dodam, że miała wtedy 15 lat. Jak wybaczyć dziecku taką głupotę?Utratę pracy, godności, wiary...........Nasi urzędnicy zachowali się przytomnie, tylko później tez nikt już nie słuchał rodziny jak machina ruszyła.
    • berta-death Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:50
      I ty wierzysz w to co media podają. Zwłaszcza, że informacje pochodzą od rodziny odebranego dziecka, która raczej nie przyzna się do tego, że dzieci katuje, głodzi czy gwałci. A sądy, podobnie jak i urzędnicy mają knebel na ustach, ze względu na ochronę interesów małoletnich. Tak jak w sprawie Nicoli z Norwegii. Rodzice opowiadali, że odebrali im dziecko bo było smutne, ale zapomnieli dodać, że mieli problem z alkoholem, że jak się mamusia ubzdryngoliła, to nie tylko zapominała dziecka wyprawić do szkoły, ale i jeść mu dać, że w domu były ciągłe awantury z rękoczynami, że tata mamę wyrzucał z domu i ta musiała spać w samochodzie, itp. I, że zanim zabrali im dziecko, to panie z opieki socjalnej z pielgrzymkami do nich chodziły proponując im pomoc w rozwiązaniu problemu.

I tutaj zapewne było podobnie. Nikt na podstawie pomówień nie odbierze nikomu dziecka. I na pewno powodem nie było, że nie mogły chodzić na imprezy. Chyba, że je do kaloryfera przywiązywali, bo nie bardzo widzę jak w inny sposób można nastolatka siłą w domu zatrzymać. Jak chce to pójdzie.
      • kolorowaona Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 09:58
        ale to juz nie pierwszy raz slychac o tym urzedzie do spraw dzieci w Niemczech, jungencostam. co jakis czas są jakies afery z nim związane. w tym przypadku dziewczyna sama opowiadala jak bylo, ze chodzilo im obu o imprezy i ze nie zdawaly sobie sprawy ze sposobow dzialania tego urzędu. poza tym w tej rodzinie jest jeszcze trzecie dziecko- trzyletnie, ktore sad zostawil przy rodzicach, bo nie stwierdzil zadnych uchybien wychowawczych.
    • triismegistos Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 10:16
      Co to w ogóle znaczy "wychowanie po polsku"? Zakaż imprez jakichkolwiek? Nakaz powrotu z imprez po północy? Zakaz wychodzenia gdziekolwiek?
    • izabellaz1 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 10:20
      A ja nie wiem. Niektóre błędy po prostu więcej kosztują niż inne. A dzieciakom przychodzą do głowy czasem durne pomysły. Szkoda, że wszyscy musieli zapłacić za to tak wysoką cenę.
    • lazy.eye Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 12:21
      Ech. Mnie rodzice straszyli poprawczakiem. Gdybym mógł ich straszyć więzieniem za pedofilię moje życie wyglądałoby zupełnie inaczej. Nie zmarnowałbym młodości na noszenie teczek i na abstynencję:(
      • izabellaz1 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 12:24
        Ale przynajmniej w niechcianą ciążę nie zaszedłeś :P
    • georgia241 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 12:30
      Też nie żal mi tych nastolatek. Dostały trudną życiową lekcję, że nie warto manipulować.
      • kseniainc Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 12:35
        Każdy w życiu kiedyś zbłądził, ale nie każdy tak srogą karę poniósł. Trochę jednak mi żal tej rodziny.
    • miau_weglowy jeszcze raz do berty 02.02.12, 14:39
      masz dzieci w ogole?
      bo Twoje teorie na temat wychowania sa z deczko dziwne
    • kol.3 Re: glupie siksy poniosły konsekwencje - litowac 02.02.12, 17:33
      W normalnej rodzinie dzieci takich rzeczy nie wymyślą. Ta rodzina zdrowa nie była.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka