3.14-roman 28.03.12, 23:30 Oto dwie zagadki, wstawione tutaj ku rozweseleniu szanownego bractwa. Odpowiedzi Wam podam później, ale dufam, że zgadniecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3.14-roman Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:30 Podpowiedź - są proste :) Zwłaszcza ta druga. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:34 144, a drugą znałam więc nie będę palić :) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:37 Nie mecz nam zmeczonych glowek :) Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:38 prawidlowosc jest tak prosta, ze 144 to oczywista oczywistosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:40 No pierwszą to widać gołym okiem, ale drugą już któryś raz widzę i nadal nie wiem. Gryzie mnie bardzo. Ale nie będę patrzeć na rozwiązanie, może kiedyś sama wydumam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:53 bijatyka napisała: > Siedem.. nie siedem! Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:00 bijatyka napisała: > > > > nie siedem! > > siedzę ? za co? Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:02 Nieno, tak sprawdzam. Może trafiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 28.03.12, 23:44 bez sensu, to jest gwałcenie królowej Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:01 no dobra, 144, bez sensu, mnożyć, dzielić, tylko po to aby znaleźć zależności Odpowiedz Link Zgłoś
bijatyka Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:03 jan_hus_na_stosie napisał: > no dobra, 144, bez sensu, mnożyć, dzielić, tylko po to aby znaleźć zależności > No mówię, że siedem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:03 tak z ciekawości, w mgnieniu oka doszłyście, że trzeba dodać cyfry po lewej stronie znaku równości i pomnożyć przez pierwszą czy znałyście wynik? :) Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:08 jan_hus_na_stosie napisał: > tak z ciekawości, w mgnieniu oka doszłyście, że trzeba dodać cyfry po lewej str > onie znaku równości i pomnożyć przez pierwszą czy znałyście wynik? :) > > > ja od razu zauważyłam, pierwszy przykład rzuca się w oczy natarczywie wręcz. ale na swoją obronę mam to że w niewielkiej odległości jest mózg mężczyzny, który mógł mi telepatycznie pomóc a, i nieładnie palić ludziom zagadki. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:11 a drugą rozwiązałaś? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:13 jan_hus_na_stosie napisał: > a drugą rozwiązałaś? ;) > > tak, ale wcześniej i długo nad nią siedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 01:43 W mgnieniu oka to moze nie ale to rzuca sie w oczy, szczegolnie trzy pierwsze pozycje. A jesli ktos ma watpliwosci to druga na pierwszy rzut oka potwierdza pierwsza. No i przyznam sie bez bicia, ze : po pierwsze kiedys przechodzilam takie testy w ilosci prawie przemyslowej, a po drugie to je takze tlumaczylam na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:31 a mogę prosić o rozwiązanie drugiego przykładu, tzn. skąd te 2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:38 ale głupie, a ja już nawet zacząłem przeliczać liczby na system dwójkowy, ósemkowy i szesnastkowy szukając jakichś zależności :D Odpowiedz Link Zgłoś
kefirka.de Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:43 Dziękuję autorowi, humor mi poprawiłeś. Do autora należy podanie prawidłowej odpowiedzi, nie będę wychodzić przed orkiestrę. Ale żeby nie było, że całkiem bez serca jestem to podpowiem: należy odejść od schematycznego rozumowania i kierować się podpowiedzią podaną przez autora postu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 00:46 już znam rozwiązanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 09:47 yyyyy czy w drugiej zagadce liczby z lewej strony rownania sa bez znaczenia i moga byc wstawione dowolnie, a rozwiazanie stanowia tylko liczby po jego prawej stronie? Jesli tak, to zajelo mi to 30 sek. Odpowiedz Link Zgłoś
kefirka.de Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 21:13 Zagadkodawca się nie odzywa, więc w zastępstwie odpowiem, że jest to rodzaj równania, czyli to co po prawej odnosi się do tego co po lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Mnie na widok cyfr 30.03.12, 18:48 mnie wlacza ( alarm, syrena do wyboru) na widok ' przescieradel' romana Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 21:33 Pierwszą rozwiązywałam jakieś pół minuty. Drugiej wczoraj nie rozwiązałam mimo gapienia się w nią w sumie około godziny, dziś - od jednego rzutu oka. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 22:08 pierwsza łatwa, a na drugą, kurczę, zabrakło mi cierpliwości :/ może jutro znów podejdę :) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 22:12 To jaka jest prawidłowa odpowiedź. Ja mam IQ gdzieś pomiędzy rezusem a makakiem, więc bez zaglądania do treści czekam na gotowca. Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: Zagadki na dobranoc 29.03.12, 22:20 Proste, już je rozwiązywałam. Masz coś jeszcze?:) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_rzeznika no za cholerę 30.03.12, 01:58 tej drugiej nie umiem. jutro pomyślę <zieeew> Odpowiedz Link Zgłoś
iiii123 Re: no za cholerę 30.03.12, 18:21 No kurde nie wiem ! poproszę o dokładne rozpisanie co i jak na drugą zagadkę ! Odpowiedz Link Zgłoś