lidka449 06.04.12, 18:43 jutro pojdziemy poswiecic pokarmy,co zwykle znajduje sie w waszym koszyczku ? u mnie :jajka,chleb,wedlina,sol,baranek cukrowy. czy znacie symbolike tych produktow ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidka449 Re: swieconka 06.04.12, 19:19 Chleb we wszystkich kulturach ludzkości był i jest pokarmem podstawowym, niezbędnym do życia. Gwarantował dobrobyt i pomyślność. Wśród chrześcijan zawsze był symbolem nad symbolami - przedstawia bowiem Ciało Chrystusa. Jeżeli pieczono wiele odmian chleba, do kosza kładziono po dużej kromce każdego z nich. Natomiast koniecznie poświęcony był cały chlebek wielkanocny czyli paska. W tym celu specjalnie ją przecież pieczono. Jajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Tę symbolikę rozpowszechnili w Polsce niemieccy zakonnicy. Wywodzi się ona z dawnego zakazu spożywania jaj podczas Wielkiego Postu. Jajka na stół powracały ponownie w Wielkanoc. Sól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. Bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy. Stąd twierdzenie o „soli ziemi", jak to w Kazaniu na Górze powiedział Chrystus o swoich uczniach. Wędlina zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek, bo przecież nie każdy mógł sobie pozwolić na ten szczególny pokarm. Kiedyś był to choćby plaster szyneczki, a od XIX wieku słynna polska kiełbasa. Ser jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. Ser jest bowiem produktem mlecznym pochodzącym od krów, owiec i kóz. Chrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność. Ciasto do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją. Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami. Wystarczy zwykła domowa drożdżówka. Taka to była tradycja siedmiu błogosławionych darów, znana w Polsce wszędzie od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: swieconka 06.04.12, 19:20 super, a źródło gdzie? i nic tu nie ma o cukrze, jestem rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: swieconka 06.04.12, 20:02 no w inicjały to trafiłaś, nie powiem. a dolce też wezmę;) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: swieconka 06.04.12, 20:09 w celu uzupelnienia i dla scislosci : Fragment książki Romana Landowskiego „Dawnych obyczajów rok cały. Miedzy wiarą, tradycją i obrzędem”. Źródło: Wydawnictwo "Bernardinium" Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: swieconka 06.04.12, 20:16 Tak myslalam, ze to koscielne zrodla. Oczywiscie nie mozna bylo przyznac, ze jajko to symbol przedchrzescijanski. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: swieconka 08.04.12, 00:10 mumia_ramzesa napisała: > Tak myslalam, ze to koscielne zrodla. Oczywiscie nie mozna bylo przyznac, ze ja > jko to symbol przedchrzescijanski. a spodziewałaś się że o święconce będą pisać masoni? Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: swieconka 08.04.12, 15:35 Nie. Spodziewalam sie, ze kulturoznawcy. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: swieconka 06.04.12, 20:19 > Chrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej k > rzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność. To skad sie wzielo do chrzanu i schrzanic? Pierwsze slysze, zeby do swieconki dawac ser albo chrzan. Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: swieconka 08.04.12, 15:36 Tarty czy w postaci korzenia? I co sie z nim potem robi? Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: swieconka 06.04.12, 21:44 > Chleb we wszystkich kulturach ludzkości był i jest pokarmem podstawowym, > niezbędnym do życia. Ciekawe co na ten tema mają do powiedzenia kultury azjatyckie - chińska, japońska i inne oparte na uprawie ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: swieconka 07.04.12, 23:05 > Ciekawe co na ten tema mają do powiedzenia kultury azjatyckie - chińska, japońs > ka i inne oparte na uprawie ryżu. A kto by się tam żółtych pytał... :) Cukier natomiast na bank symbolizuje bimber... :D Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: swieconka 07.04.12, 23:13 > Cukier natomiast na bank symbolizuje bimber... :D ...niezbędny do picia w naszej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright mily, ale zabobon. Swoja droga, ile kosztuje 07.04.12, 02:23 poswiecenie swieconki? I czy trzeba podpisywac liste? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: swieconka 06.04.12, 19:27 six_a napisała: > a cukier co symbolizuje? Cukier symbolizuje kondominizację Najjaśniejszej. A baranek, cukrowego, skocznego bojownika. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: swieconka 08.04.12, 08:29 six_a napisała: > a cukier co symbolizuje? Niby bogactwo a tak naprawde to cukrzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: swieconka 06.04.12, 19:01 U nas w domu kiedyś, dawno temu, pies zeżarł całą święconke. To był szok!! Tylko skorupki zostały z jajek:) To były Święta:) Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: swieconka 06.04.12, 19:07 Bulion Knorra, keczup Tortex i Warzylion. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: swieconka 06.04.12, 22:11 potworski, ta Twoja, pożal się buk, święconka, to jakaś redundantna jest? Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Nie mamy o tym pojecia 06.04.12, 19:21 Jednak ladujemy hurtem do koszyka (jak w supermarkecie) i poswiecamy. Grunt - to byc po wlasciwej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Nie mamy o tym pojecia 06.04.12, 19:23 teraz już mamy, był wykład, nie uważałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Nie mamy o tym pojecia 06.04.12, 19:32 poniewaz pytalas mnie Pani o symbolike postaralam sie byc rzeczowa,a wykladow nikomu nie prawie. Tak dla scislosci i bez obrazy :) Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Re: Nie mamy o tym pojecia 06.04.12, 19:46 six_a napisała: > teraz już mamy, był wykład, nie uważałeś. nigdy nie uwazam, bo to ja, normalnie biorac, wykladam , wiec ostatecznie tylko odpowiadam na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Nie mamy o tym pojecia 06.04.12, 20:01 >bo to ja, normalnie biorac, wykladam , no to właśnie się wyłożyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio W twej wyobrazni. 06.04.12, 22:08 six_a napisała: > no to właśnie się wyłożyłeś. ja zadaje pytania, i tu i gdzie indziej, inni na nie odpowiadaja. taka kolej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: W twej wyobrazni. 06.04.12, 22:12 piersze widzę. a jakie było pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Re: W twej wyobrazni. 06.04.12, 22:15 six_a napisała: > piersze widzę. a jakie było pytanie? to bez znaczenia. bedzie pytanie - bedzie odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: W twej wyobrazni. 07.04.12, 11:08 a nie masz tak, że zamiast odpowiedzi słyszysz: panda 3? Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Re: W twej wyobrazni. 07.04.12, 15:27 six_a napisała: a nie masz tak, że zamiast odpowiedzi słyszysz: panda 3? Nie , bo slysze tylko to, co chce uslyszec. Mam w tym 25-cio letnia wprawe w kontaktach z moja Slubna :) Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: swieconka 06.04.12, 19:58 ja sie nie bawie w ogole w takie gusła :) Odpowiedz Link Zgłoś
agaoki Re: swieconka 06.04.12, 20:43 a ja się przyznam, że uwielbiam Wielkanoc, te wszystkie radosne kolory, wesołe kurczaczki i zajączki, lukrowane baby. lubię wielkanocne jedzenie - jajka, pasztet, białą kiełbasę, mazurki. lubię też cały okres przed - Wielki Post, niedzielę palmową. sama robię świąteczne kartki. święconka też obowiązkowo musi być. a mam w niej w tym roku małą babeczkę z cukrowym barankiem, cztery jajka, małą kiełbaskę, kawałeczek chleba i mały mazurek. abstrahując od kościoła i wiary, to uważam, iż jest to po prostu piękna tradycja, którą warto podtrzymywać. lubię świętować, celebrować. zupełnie natomiast nie przejmuję się porządkami, nie umyłam okien. wesołego alleluja wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: swieconka 06.04.12, 22:36 mam w tym roku kurczaka cudnego, nie miałam od kilku lat, za to baranka niet. widać nie można mieć wszystkiego. czyli chleb, mięso, jajka, kurczak, chrzan, przyprawy - mieszam sól z pieprzem, bukszpan Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: swieconka 06.04.12, 22:47 Jak byłam mała to wstydziłam się naszego koszyczka, bo był taki wielki i niesubtelny. Obok nas w kościele stały dziewczęta z efemerycznymi koszętami wielkości piąstki. Nasz wyładowany pokarmami był ciężki i obszerny, a to głównie dlatego, że faktycznie po święceniu jedliśmy tylko to, co w nim się znajdowało. Wstydziłam się trochę. Mi Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tym wielgachnym koszykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: swieconka 06.04.12, 23:01 nie bylo czego.. teraz tzn rok temu widzialam w koszyczku pomarancze i cytryny i mnostwo slodyczy owinietych w sreberka tak na bogato mialo byc nie rozumialam tego kompletnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: swieconka 07.04.12, 09:28 magia świąt przeszła mi trochę, kiedy uświadomiłam sobie, że symbol życia jest ugotowany na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: swieconka 07.04.12, 11:05 widocznie chodzi o życie wieczne. a nie jakieś tam zwykłe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: swieconka 07.04.12, 15:24 To może to przestroga ma być? Znaczy względem tego wiecznego życia. Nagrzeszysz, to do kotła z wrzątkiem. Chociaż w piekle to podobno olej preferują. I to zapewne nie extra virgin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: swieconka 07.04.12, 19:12 dziś poświęciłam pokarmy, takie same jak w Twoim koszyczku :) Wesołych świąt Ci życzę i tym co tutaj piszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: swieconka 07.04.12, 21:20 U mnie od rana był szał malowania jajek. Z tego wszystkiego nie skontrolowałam, co dzieci włożyły do koszyczków... Młody wrzuciła kromkę chleba, jabłko i jajko ....niespodziankę. Młoda: makowca kawałek, sól i pieprz, jajko pomalowane pięknie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: swieconka 07.04.12, 22:52 i dobrze,jutro zasiadziemy wspolnie z rodzinami przy stolach i zjemy uroczyste sniadanie. nadzieja wkroczy w nasze serca "wazne sa dni,ktorych jeszcze nie znamy" :) Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: swieconka 08.04.12, 21:11 to taka lidia patetyczna właśnie. potem się dziwi, że chłop się plecami od niej odwraca. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: swieconka 08.04.12, 23:00 dobry wieczor nie wiem o co chodzi Paco ? zobaczysz jutro bedziesz mial dyngusa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: swieconka 08.04.12, 08:21 Do kościoła nie chadzam, ale symbolikę znam. W koszyczku moich rodziców jest sól, jajka i szynka. Od cukrowych baranków wolimy baranie kiełbaski. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: swieconka 08.04.12, 08:27 a od czekoladowych Mikołajów wolicie...? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: swieconka 08.04.12, 15:41 W mojej okolicy (nie swiece ale kiedys poszlam pozagladac do koszykow) jest tak jak bylo w domu rodzinnym: jajka (obrane), sol, chleb. Czasem widywalam kielbase. W domowym koszyczku byla czasami mikrobabeczka (z 5 cm srednicy). Przybranie z bukszpanu. Natomiast na wyjezdzie (na prowincji) w koszykach ze swieconka widzialam u wszystkich jajka czekoladowe w sreberkach. Masakra! Odpowiedz Link Zgłoś