Gość: Obiektywna IP: *.futuro.pl 18.06.04, 13:08 Co sądzicie o tej metodzie? Czy jest skuteczna? Sprwdziliście ją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aputnam Re: Metoda Callana 18.06.04, 13:32 Odpowiada pod wzgledem ze duzo sie mowi i powtarza ,napewno cos daje.Oglaszaja sie "Angielski 4 razy szybciej" ,to chyba dlatego ze material bardzo szybko zostaje przerobiony ,zero cwiczen tylko pytania i odpowiedzi.Polecam jako kurs dodatkowy ,cwiczy rozumienie ze sluchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: Metoda Callana IP: *.futuro.pl 18.06.04, 13:37 A jako jedyna metoda nauczania? Czy daje efekty? Bo o efekty mi chodzi. Chciałabym się nauczyc szybko. Zalezy mi na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Metoda Callana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 13:50 jak masz checi do nauki jezyka to kazda metoda jest dobra uczeszczałam na pare lekcji i nie powiem zeby dało mi wiecej niz w innej szkole nie miałam checi i nic mi nie pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: Metoda Callana IP: *.futuro.pl 18.06.04, 14:56 Teraz biegła znajomośc jezyka to już raczej konieczność. Szybko do nas przyszły te zmiany! Uczenie się metodą Callana jest o wiele bardziej kosztowne aniżeli inną metoda. fDlatego zastanawiam sie czy to się opłaca, i czy ta metodą nauczę się szybciej języka. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Metoda Callana 18.06.04, 15:31 Ta metoda jest smiertelnie nudna. NIektorzy twierdza, ze dziala, ja jestem bardzo sceptyczna wobec niej. Radze Ci raczej rozgladnac sie za dobrym nauczycielem i zainwestowac w prywatne konwersacje, bo reszty mozesz nauczyc sie w domu. Listening - ogladnie filmow, BBC, CNN, czytanie - pelno tektow na necie, np.www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/newsenglish/witn/index.shtm l super stronka do nauki, wiadomosci, fragmenty normalnych tekstow z wytlumaczonym slownictwem, gramatyka - kupujesz dobra ksiazke do gramatyki i jedziesz Co do Callana, 4 razy szybciej sie nie nauczysz, to tylko haslo reklamowe. NIe na kazdego ta metoda dziala. Polega na tym, ze lektor zadaje pytania a ty odpowiadasz (dokladnie tak jak w ksiazce). NIektore szkoly modyfikuja te metode i pozwalaja na wieksza tworczosc, i to moze przynosic efekty. Generalnie polecam dobrego nauczyciela i lekcje one-to-one. Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: Metoda Callana 18.06.04, 16:41 Probowalam ta meteoda nauczyc sie hiszpanskiego. Po trzech lekcjach... zmienilam nauczyciela i metode:) Jesli chodzi o faktycznego Callan, czyli o angielski - to zalezy, co chcesz osiagnac. Jesli wybierasz sie do Anglii i chcesz byc w stanie dogadac sie szybko i byc zrozumiana, z Callanem moze sie udac, poniewaz bazuje on glownie na listening comprehension, poten rowniez na speakingu.. Ale jak dla mnie, jest to jedyny pozytywny skutek uczenia sie ta metoda. Jesli chodzi o gramatyke, jest po prostu nieefektywna. To samo dotyczy writing skills. Egzaminu po Callanie nie pojdziesz zdawac. Wszystko zalezy od tego, na czym Ci zalezy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: Metoda Callana IP: *.futuro.pl 18.06.04, 16:59 Zalezy mi przede wszystkim żeby dobrze mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Metoda Callana 18.06.04, 17:02 podobno ta metoda była 4 razy lepsza wiele lat temu,kiedy inne były w powijakach Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Metoda Callana 18.06.04, 17:12 Callan Ci tego nie zagwarantuje. NIestety wbrew opiniom nacisk sie kladzie nie na komunikacje, ale na odtwarzanie struktur gramatycznych, tylko bez cwiczen, zapomoca kucia ich na pamiec. Jezeli nie jestes sluchowcem to ta metoda jest na nic. Odradzam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
dede1 Re: Metoda Callana 18.06.04, 17:37 Mowie biegle w dwoch jez. obcych. W trzecim radze sobie. Wszystkich uczylam sie metoda tradycyjna tzn. gramatyka - uwazne czytanie zasad, rozumienie ich, wykonywanie cwiczen. Poza tym czytanie w danym jezyku. Nie czego popadnie ale rzeczy ktore mnie interesuja. Ksiazki, czasopisma. Inaczej zaczyna nudzic. Ogladanie telewizji w oryginale. Jesli jest to mozliewe oczywiscie kontakt z ludzmi dla ktorych dany jezyk jest jezykiem macierzystym. Dla mnie nauka jezyka jest jak hobby. Trzeba miec jakis stopien zamilowania. Inaczej nie da rady. W kazdym razie nie osiagnie sie wielkiego poziomu. Mieszkam za granica i mam kontakt z ludzmi bedacymi tu od ponad 10 lat. Nigdy nie probowali nauczyc sie, zrozumiec gramatyki i poziom jaki reprezentuja jest zatrwazajacy. Im nie zalezy aby mowic coraz lepiej. Wystarczy, ze "sie dogaduja". Metode Callana moznaby porownac do uczenia sie jezyka "na zywiol" w kraju, w ktorym jest on uzywany. Kolezanka z ktora pracowalam nauczala w jednej ze szkol (dodatkowo, poza naszym centrum) ta metoda. Bywaly osoby w jej klasach, dla ktorych metoda ta byla "za trudna i wszystko dzialo sie za szybko" - jak sie skarzyly. Mysle, ze kazdy powinien poszukac najlepszej drogi nauki dla siebie. Jedyny element staly to zaangazowanie, jak we wszystkim w zyciu zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Metoda Callana 18.06.04, 19:05 Nie zgodze sie, ze Metoda Callana to jak uczenie sie na zywiol. NIestety ksiazka Callana zawiera pelno anachronizmow i sztucznego jezyka. Uczenie sie jezyka to kwestia bardzo indywidualna, a Callan zaklada pelna uniformizacje, nie dzieli grup ze wzgledu na wiek czy potrzeby jezykowe i zainteresowania. Ksiazka pochodzi z lat 60-tych. Od tego czasu troche sie jezyk zmienil. Uczy sie tam absurdalnych zdan, typu: Czy mozna balansowac talerzem obiadowym na jego krawedzi? (Odpowiedz: Tak, mozna, jednakze zalezy to od rodzaju talerza) Lepiej sobie kupic rozmowki i nauczyc sie potrzebnych zwrotow moim zdaniem... POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Metoda Callana IP: *.acn.waw.pl 18.06.04, 22:33 hihihi... To prawda z tym talerzem ? Angielski humor, ani chybi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franc Re: Metoda Callana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 00:44 A ktos chodzil do berlitza? moze troche nie na temat ale chce tam zaczac francuski Jakies doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś