Dodaj do ulubionych

Włochy, Florencja, Toskania

18.06.12, 20:23
Ktoś był, ktoś tam mieszka? Możecie polecić fajne miejsca, knajpy, noclegi etc?
Lecę za chwilę, tylko z biletem w dłoni, reszta spontaniczna...
W planie Mediolan, Como, Verona i Toskania.
Obserwuj wątek
    • highly.sceptical Re: Włochy, Florencja, Toskania 18.06.12, 20:31
      > Ktoś był, ktoś tam mieszka? Możecie polecić fajne miejsca, knajpy, noclegi etc?

Ja nie, mam wyjebane na podróże. Moja teoria jest taka, że świat można poznać nie wychodząc nawet z domu.
      • tora83 Re: Włochy, Florencja, Toskania 18.06.12, 20:32
        highly.sceptical napisał:

> > Ktoś był, ktoś tam mieszka? Możecie polecić fajne miejsca, knajpy, nocleg
        > i etc?
        >
        > Ja nie, mam wyjebane na podróże. Moja teoria jest taka, że świat można poznać n
        > ie wychodząc nawet z domu.

Pewnie, że można :) Co kto lubi :)
      • maitresse.d.un.francais Re: Włochy, Florencja, Toskania 16.07.12, 20:56
        Ja nie, mam wyj...ane na podróże

Po raz kolejny poproszę Cię o wytłumaczenie, co miałeś na myśli. ;-)

Ściśle rzecz biorąc, zrozumiałam z kontekstu, że jesteś do podróży źle nastawiony/nie lubisz ich/uważasz za bezsensowne, ale nie wiem dokładnie, o które Ci chodziło, a poza tym ciekawi mnie, jakim sposobem powyższy zwrot z wulgaryzmem to wyraża.
    • resident_troll Re: Włochy, Florencja, Toskania 18.06.12, 21:20
      Koniecznie odwiedź Volterrę. Nie dlatego, że ma (wg Wikipedii) związek z popularną powieścią i równie popularnym filmem dla pryszczatej młodzieży (IIRC coś o młodocianym wąpierzu i jego pannie, co to nie chcą się bzykać bez ślubu). Dlatego, że jest - nawet jak na Toskanię, bogatą w atrakcje - ponadstandardowo urokliwa. Miejscowość, w której oddychasz historią. Jest piękny rzymski teatr. Są średniowieczne domy, w których do dziś mieszkają ludzie. Takie miejsce poza czasem.
      Volterra nie jest duża, nie ma tam zwiedzania na tydzień. Niemniej pominąć taką perełkę byłoby zwyczajnie szkoda. Na mnie zrobiła nieporównanie większe wrażenie, niż okrzyczana Florencja.
      W kwestii noclegów, etc. nie pomogę. Podróżowałem samochodem, nocowałem pod namiotem, jadałem w małych knajpkach, albo coś się pichciło na kempingu.
    • kbjsht Re: Włochy, Florencja, Toskania 18.06.12, 21:25
      z tych miast to tylko we Florencji byłam 2 dni w trakcie powrotu z Rzymu, ale szlag by to trafił, dwa dni padało.
    • princessjobaggy Re: Włochy, Florencja, Toskania 18.06.12, 21:51
      Nie polece knajp, noclegow itd., bo zwyczajnie nie pamietam, dla mnie to tez byl bardzo spontaniczny wyjazd. Mialam nawet namiot na wypadek, gdybym utknela gdzies na zadupiu.

Objechalam polnocne Wlochy bez wiekszego planu, wiedzialam tylko, ze musze odebrac i oddac samochod w Mediolanie.

Z okolic Toskanii polecam przejazdzke po wsiach trasa winnic. Jedynym minusem podrozowania samochodem jest brak mozliwosci skosztowania lokalnych win w wiekszych ilosciach. ;) Oprocz Florencji koniecznie Siena, Lukka, Piza czy chocby San Gimignano.

W Mediolanie maja niedobre lody!
      • tora83 Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 08:18
        princessjobaggy napisała:

> Nie polece knajp, noclegow itd., bo zwyczajnie nie pamietam, dla mnie to tez by
        > l bardzo spontaniczny wyjazd. Mialam nawet namiot na wypadek, gdybym utknela gd
        > zies na zadupiu.
        >
        > Objechalam polnocne Wlochy bez wiekszego planu, wiedzialam tylko, ze musze odeb
        > rac i oddac samochod w Mediolanie.
        >
        To mamy zdaje sie podobna trase, bo ja auto tez zabieram i oddaje z Mediolanu :)
        Kiedy tam bylas?
        • princessjobaggy Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 10:16
          2009 (chyba :)).

Wystartowalam z Mediolanu, pojechalam w dol -> miejscowosci obszaru Cinque Terre, Piza, wsie Toskanii, Lukka, Siena, Florencja, San Gimignano i kilka innych miasteczek.

Pozniej uderzylam w strone Bolonii, Ferrary (nie wiem jak to tam wyglada po ostatnim trzesieniu ziemi).

Stamtad do Wenecji, Werony (warto zahaczyc o Padwe) i odpoczynek nad jeziorami.

Zwiedzanie Mediolanu zostawilam na sam koniec. Sprawdz warunki wjazdu do centrum zanim wpakujesz sie samochodem. Pamietam, ze byly tam chyba jakies platne strefy.
    • silverbaum Nie ma co polecac :) 18.06.12, 22:24
      Gdzie sie nie ruszysz w Toskanii i Florencji - wszystko jest fantastyczne.
    • bcde Re: Włochy, Florencja, Toskania 18.06.12, 23:58
      Warto zobaczyć San Gimignano. Zobacz fotki w necie.
      • tora83 Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 09:28
        bcde napisał:

> Warto zobaczyć San Gimignano. Zobacz fotki w necie.

Przepieknie :)
        • miriam_73 Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 09:56
          No i w San Giminiano fantastyczne winko: Vernaccia.
          Polecam też Sienę - bez ruchu kołowego w starym centrum, bardzo urokliwa, genialne lody u Nanninich oraz Luccę - mniej uczęszczana przez turystów ale śliczna i jest co oglądać. Jeśli jedziecie samochodem, to warto przejechać przez Chiantigianę, zajrzeć do Raddy, Greve czy Castelliny:
          www.chianti-italy.com/chiantigiana.htm
          Po drodze jest sporo winnic, niektóre udostępniają noclegi, mają własne sklepiki z lokalnymi wyrobami itp. Ja ostatnio byłam tu:www.aiola.net/sito/default.htm
          A w Mediolanie, na wieczorną kolację polecam knajpki położone wzdłuż Naviglio.
          • tora83 Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 09:57
            miriam_73 napisała:

> No i w San Giminiano fantastyczne winko: Vernaccia.
            > Polecam też Sienę - bez ruchu kołowego w starym centrum, bardzo urokliwa, genia
            > lne lody u Nanninich oraz Luccę - mniej uczęszczana przez turystów ale śliczna
            > i jest co oglądać. Jeśli jedziecie samochodem, to warto przejechać przez Chian
            > tigianę, zajrzeć do Raddy, Greve czy Castelliny:
            > www.chianti-italy.com/chiantigiana.htm
            > Po drodze jest sporo winnic, niektóre udostępniają noclegi, mają własne sklepiki z lokalnymi wyrobami itp. Ja ostatnio byłam tu:www.aiola.net/sito/default.htm
            > A w Mediolanie, na wieczorną kolację polecam knajpki położone wzdłuż Naviglio.

Dzięki :)
            Orientujesz się może w cenach noclegów przy takich winnicach?
    • wez_sie tez jade do wloch 19.06.12, 10:12
      tesz jade do wloch, a nawet lece.
      z babcio oczywiscie, ale nie powiem gdzie, zeby mnie nikt nie chcial namierzyc.
      • kbjsht Re: tez jade do wloch 19.06.12, 17:34
        jak bobcia w sanatorjum
    • delayla Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 14:34
      Mieszkałam w Pizie przez rok, więc Toskanię znam dobrze :).
      Tylko nie bardzo rozumiem - będziesz mieszkała we Florencji i wypady typu Mediolan/Como...? Trochę daleko! Chyba, że objazdówkę robisz.

Moje porady:
      Nie jedź do Mediolanu :P, ogólnie uznawany za najbrzydsze miasto Włoch (co popieram ;P).
      Ja uderzałabym na południe (np. Perugia w której mieszkałam pół roku, ahhh), a nie północ... północ Włoch jest ble ;].

W Toskanii polecam: Lucca (KONIECZNIE! Zakochałam się w tej mieścinie... niedaleko Pizy), San Gimignano (samochodem), Siena, Chianti (winnice), a jakbyś miała czas i możliwość to polecieć na cały dzień w górę do CINQUE TERRE - coś niesamowitego... (szlak w parku narodowym wzdłuż morza łączący 5 miast, czyli 5 ziem z nazwy :)).

Ah ah ah, zazdroszczę, choć Włochy mam już porządnie zjechane, ale tego nigdy nie za wiele!

Baw się dobrze!

• delayla Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 14:38
        o, Volterra też (ktoś na górze polecił), ale tam też się ciężko dostać...
      • miriam_73 Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 14:57
        Nie jedź do Mediolanu :P, ogólnie uznawany za najbrzydsze miasto Włoch - z ciekawości spytam: przez kogo????
        Mediolan nie jest brzydki - jest po prostu inny, sporo niestety oberwał w czasie wojny, co też wpłynęło na wygląd miasta. Inny, ale w żadnym razie nie brzydki, i mający sporo do zaoferowania turystom. Spokojnie warto sobie dzionek, zwłaszcza latem, w Mediolanie spędzić.
        travel.webshots.com/album/581952933QmIRXN?start=0
        • delayla Re: Włochy, Florencja, Toskania 20.06.12, 10:04
          > Nie jedź do Mediolanu :P, ogólnie uznawany za najbrzydsze miasto Włoch - z cie
          > kawości spytam: przez kogo????
          > Mediolan nie jest brzydki - jest po prostu inny, sporo niestety oberwał w czasi
          > e wojny, co też wpłynęło na wygląd miasta. Inny, ale w żadnym razie nie brzydki
          > , i mający sporo do zaoferowania turystom. Spokojnie warto sobie dzionek, zwłas
          > zcza latem, w Mediolanie spędzić

Przez samych Włochów chociażby :)
          Juz nie wspomnę że tam nie ma nic do zobaczenia poza Duomo, bazylika i stadionem jesli ktoś lubi piłkę nożna (a ja nie znosze).
          I ogólnie nie lubie miast bez słońca (taki smog).
          Ja jestem za południowymi małymi mieścinami, ahhh...
          Ale co kto woli, mówię co JA polecam :).
      • resident_troll Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 18:03
        delayla napisała:

> Ja uderzałabym na południe (np. Perugia w której mieszkałam pół roku, ahhh), a
        > nie północ... północ Włoch jest ble ;].

Ależ Pani Kierowniczko, no jakże to powiedzieć o takim Malcesine czy Sirmione nad Gardą, że są ble... ;-) No i na północy są Dolomity. A w Dolomitach - ferraty... Bajka dla kogoś, kto lubi aktywny wypoczynek.
        BTW A dlaczego ciężko jest się dostać do Volterry? Samochodem - bez problemu.

Do założycielki wątku - jeśli droga Ci będzie prowadzić przez okolice jeziora Garda (a będzie), to zjedź z autostrady i odżałuj dzień czy dwa na pokręcenie się po okolicznych miasteczkach. Wspomniane powyżej Sirmione i Malcesine nie wyczerpują tematu pt."urokliwe włoskie miejscowości o tysiącletniej historii, które ominęła dziejowa zawierucha".
        • delayla Re: Włochy, Florencja, Toskania 20.06.12, 10:00
          > Ależ Pani Kierowniczko, no jakże to powiedzieć o takim Malcesine czy Sirmione n
          > ad Gardą, że są ble... ;-) No i na północy są Dolomity. A w Dolomitach - ferrat
          > y... Bajka dla kogoś, kto lubi aktywny wypoczynek.
          > BTW A dlaczego ciężko jest się dostać do Volterry? Samochodem - bez problemu.

no własnie zrozumialam,ze autorka bedzie bez auta.

A mowimy o zwiedzaniu włoskich bardziej znanych miast - dlatego północ ble;)
          poza tym ja lubie południowe wiochy ;D
    • tora83 Re: Włochy, Florencja, Toskania 19.06.12, 15:21
      Do Mediolanu tylko przylatuję i z niego wylatuję.
      Byłam tam kilka lat temu, nie powiedziałabym, że to najbrzydsze miasto, chociaż zatrzymywać się tam dłużej też nie mam zamiaru :)
    • maddalena81 Sprawdzone trattorie we Florencji 19.06.12, 16:43
      Sprawdzone trattorie we Florencji
      Tekst linka
      • miriam_73 Re: Sprawdzone trattorie we Florencji 19.06.12, 18:05
        A propos Florencji to mi się przypomniało i gorąco polecam dwie miejscówki. Jedna, na zakupy spożywcze czyli klub łasucha na Mercato Centrale a druga do posiedzenia. Knajpka nazywa się Borgo Antico, znajduje się niedaleko Pałacu Pittich, na placyku przy Kościele Św. Ducha. Bardzo urokliwe miejsce, przychodzi dużo localesów, czasem trudno o stolik i trzeba np. poczekać z kieliszeczkiem gratisowego prosecco ;-) Pyszne jedzenie, bardzo duże porcje.

www.borgoanticofirenze.com/
        • simply_z Re: Sprawdzone trattorie we Florencji 19.06.12, 23:55
          Lucca-boska ,też się zakochalam ,polecam też Sienę i san gimigniano ,w ogole toskania jest boska...i to jedzenie.
          Florencja piekna ,z klasą ,choc sporo turystow ale wieczorami bardzo ladnie:)
          • delayla Re: Sprawdzone trattorie we Florencji 20.06.12, 10:08
            o, jak miło czytac słowa uznania dla mojej ukochanej Lucci :D!
            Jak mieszkałam w Pizie to w kółko tam jeździłam!

A jedzenie...niebezpieczne, oj niebezpieczne... 10kg w rok przybyło:/ choć chyba bardziej przez alkohol;P
    • beata.1968 Re: Włochy, Florencja, Toskania 22.06.12, 17:09
      nic konkretnego nie mogę polecić ale ci potwornie zazdroszczę !!! Uwielbiam Włochy , podoba mi sie tam WSZYSTKO. Mediolan cudowny, Como to bajka po prostu , wystarczy jak sobie usiądę w ulicznej kafejce i gapię się na Włochów i Włoszki ... raj na ziemi.
    • templb Re: Włochy, Florencja, Toskania 16.07.12, 17:39
      Byliśmy ostatnio w Toskanii i możemy kilka miejsc polecić: Piza, Lucca, Siena, Florencja, Voltera, San Gimignano, Montepulciano, Pienza i Montalcino (nam się udało to odwiedzić w 4 dni).

Piszemy właśnie relację. Dwie części już są tutaj:
      trippics.pl/pl/article/view/24 (Piza i Lukka)
      trippics.pl/pl/article/view/27 (Siena, Chianti i San Gimignano)

Pozdrawiam
      T
    • po-trafie Re: Włochy, Florencja, Toskania 17.07.12, 10:04
      A tez akurat lece - w planie Toskania, Mediolan, jezioro Garda i Verona. Mozemy wymienic opinie po powrocie :-)
    • olatravels Re: Włochy, Florencja, Toskania 07.08.12, 21:54
      Pod koniec kwietnia byłam w Pizie i we Florencji. Więcej informacji na temat cen oraz krótki opis hotelu w Pizie na moim blogu - serdecznie zapraszam (z dnia na dzień przybywa informacji)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka