Dodaj do ulubionych

Wzielibyście leki psychotropowe jeśli...

25.07.12, 12:33
Nic by wam poważnego nie dolegało? Nie mówię o schizofrenii itp. Natomiast uważam, że szkoda zdrowia i szkoda wątroby na takie leki jeśli ma się lekkie stany depresyjny, lekkie ADHD w wieku dorosłym itp. Nie lepiej przezimować trudny okres, leżąc z głową w poduszce, nie lepiej pogodzić się z tym, że się jest osobą trudną i uciążliwą? Ja np. podejrzewam czasem u siebie CHAD albo ADHD w wieku dorosłym, może też nerwicę natręctw, ale z tym da się żyć. Halucynacji nie mam, problem jeśli chodzi o kontakty z ludźmi nie mam, jestem w miarę lubiany, w pubie potrafię być duszą towarzystwa. Czasem jestem nerwowy, marudny, ale mi to nie przeszkadza. Podobnie jak nie przeszkadza mi brak koncentracji. Kocham muzykę, kocham puby i piwo, żyję tak jak lubię, nie widzę sensu "poprawiania" sobie bytu lekami. Szkoda zdrowia.
Obserwuj wątek
    • kitek_maly Kosz, trollu. 25.07.12, 12:37

• josef_to_ja Re: Kosz, trollu. 25.07.12, 12:42
        To poważny temat. Tak się zastanawiam, czy warto się katować lekami w pewnych sprawach. Bo jeśli ktoś jest nerwowy i robi awanturę w sklepie spożywczym to ta awantura dla innych jest bardziej dotkliwa, niż dla niego. Czasem ktoś jest opryskliwym nerwusem albo osobą co potrafi biernie przezimować praktycznie tylko leżąc na łóżku parę miesięcy i jest mu z tym dobrze.
        • kseniainc Re: Kosz, trollu. 25.07.12, 12:45
          jakie Ty masz kompleksy, kiedy z każdego niemal postu wynika, że się kochasz ponad życie;-p
          Wszystko jest "ja", ja i ja;-p
          • josef_to_ja Re: Kosz, trollu. 25.07.12, 12:47
            Nie jest tak do końca. :P
      • varna771 Re: Kosz, trollu. 25.07.12, 13:46
        kitek_maly napisała:

LUBIĘ TO !!!
    • lonely.stoner Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 12:41
      jesli mowa o depresji to nie da sie polozyc i przelezec. Ja niestety biore leki- i widze ze jest co raz lepiej. No a poza tym nie ma cotak demonizowac tych lekow psychotropowych, ja akurat mam mala dawke fluoksetyny (tzw. prozac) i narazie wszystko jest ok.
      To o czym ty piszesz to ma chyba wiekszosc ludzi i jakos z tym zyje. Problem jest wtedy gdy sie nie da jakos zyc. Nie ma sensu sie meczyc, mozna isc do lekarza, w 21 wieku nie takie problemy zdrowotne medycyna rozwiazuje.
      • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 12:44
        Mam nadzieję, że terapię zakończysz jak najszybciej i to pozytywnie, a potem już będziesz zdrowa. Trzymam kciuki. :)
        Poza tym nie pisałem o depresji, ale o jakichś depresyjnych stanach, nie będących stricte chorobą o nazwie depresja.
        • szafirowa_zatoka Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 13:08
          Zaden przyzwoity lekarz nie przepisze psychotropow na stany depresyjne. Tak silnymi lekami leczy sie depresje i jest to 1000 razy lepsze niz "przeczekiwanie". Natomiast dyskomfort zwiazany z depresja jest tak wielki, ze "przeczekanie go" moze sie zakonczyc smiercia pacjenta!

Jesli chodzi o Twoje domniemania w zakresie CHAD lub ADHD, to daj sobie spokoj, lepiej poczytaj o hipochondrii.
          • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 13:17
            Doskonale zadaję sobie sprawę, że depresji nie da się "przeczekać". Tylko czasem człowiek może mieć różne problemy natury psychicznej, ale jak co jakiś czas się napije to nagle stwierdza, że chwilowo oprócz błękitnego nieba, nic mu więcej nie potrzeba i tak żyje od picia, do picia, a codzienne, szare życie traktuje jak oczekiwanie na picie.
      • malgosia002 Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 03.09.12, 22:09
        Sam powinieneś wiedzieć czy jest to ci potrzebne czy nie. Jeśli pomaga to bierz

www.profitclicking.pl
    • sweet_pink Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 12:45
      Raczej nie. Lekkie problemy można naprostować odpowiednią pracą nad sobą, tak by być samemu ze sobą szczęśliwym. Dopiero jak się to nie daje i człowiek ma sam siebie dość, to wtedy można myśleć o fachowej pomocy.
      Nie wiem czy przypadkiem nie bywa tak, że leki są drogą na skróty...jest Ci lepiej, ale ponieważ nie przepracowany jest problem to pomagają doraźnie. Chyba że idą w parze z terapią, ale jak problem lekki i terapia jest to pewnie sama pomoże i na co tu łykać proszki wtedy?
      Ale to taka moja opinia luźna, z życia, bo nie znam się na tym za bardzo.
    • triss_merigold6 Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 12:55
      Józiu, to nie są cukierki.
      • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 13:14
        Dlatego piszę, że nie widzę sensu farmakoterapii jeżeli ktoś jest jedynie uciążliwy dla środowiska albo ma okresy, że jest totalnie bierny, ale nie wiąże się z tym nic poważnego.
        • majaa Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 13:32
          Zależy jak bardzo jest uciążliwy dla środowiska i dla siebie i czy środowisko daje wyraźne sygnały, że pora coś z tym zrobić. Jeśli tak, to może wtedy jednak warto udać się po fachową poradę. Lekarz nie przepisze psychotropów, jeśli nie uzna, że są konieczne.
          • josef_to_ja Ja bym nawet borderline nie leczył. 25.07.12, 13:48
            Z tym chyba da się żyć.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 13:24
      Nie mam pojęcia.

Bardzo cenię sobie swoją równowagę emocjonalno-psychiczną. Ale przyznam że pewnie choroby psychiczne są najtrudniejsze do samodiagnozy. Bo wpływają na zdolność percepcji.

I pewnie przeświadczenie żę "z tym ta się żyć" by mi towarzyszyło przez długi czas.
    • policjawkrainieczarow Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 13:46
      > Ja np. podejrzewam czasem u siebie CHAD albo ADHD w wieku d
      > orosłym, może też nerwicę natręctw

acha, a jak patrzysz do lustra, to nie podejrzewasz, ze jestes Hawajczykiem albo Chinczykiem, moze tez Indianinem?
    • berta-death Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:10
      Znaczy, że jakbyś miał lekką cukrzycę albo lekką niedoczynność tarczycy bądź nadnerczy to też byś tego nie leczył, bo nie ma sensu truć się lekami? Lepiej przeczekać trudny okres i popracować nad sobą. Ewentualnie pogodzić się z pewnymi uciążliwościami i nie poprawiać bytu lekami.
      • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:31
        To są inne kwestie? Natomiast tabletkami na ból głowy się nie katuję, wolę ból głowy przeczekać, nawet będąc nieznośnym i nieprzyjemnym w pracy, czy w domu. Jak się komuś coś nie podoba, to on ma problem, nie ja. Mnie boli głowa, nie będę na siłę udawał miłego.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:36

josef_to_ja napisał:

> To są inne kwestie? Natomiast tabletkami na ból głowy się nie katuję, wolę ból
          > głowy przeczekać, nawet będąc nieznośnym i nieprzyjemnym w pracy, czy w domu. J
          > ak się komuś coś nie podoba, to on ma problem, nie ja. Mnie boli głowa, nie będ
          > ę na siłę udawał miłego.

Niestety, niektórzy MUSZĄ być mili i skuteczni. Nie mają czasu na ból głowy.
          Ale tak po prawdzie, to jako facet nie powienieś wiedzieć co to ból.
          Bo mężczyźni doświadczają bólu co najmniej 10 razy rzadziej niż kobiety.
          Dlatego zresztą wszystkie reklamy przeciwbólowców są skierowane do kobiet.
          • josef_to_ja A potem poważne problemy zdrowotne. 25.07.12, 14:46
            Ludzie, którzy nie mają czasu na ból głowy, nie mają czasu na zwolnienia lekarskiego, nie mają czasu na leczenie chorób potem mają poważne problemy zdrowotne.
            Inni powiedzą, że piją dziennie 10 kaw, 5 "energetyków" i biorą amfetaminę, bo nie mają czasu na sen.
            Może faktycznie kobiety mają bóle miesiączkowe itp. Ale zauważyłem tendencję, że niektórzy (niezależnie od płci) z powodu małego bólu głowy, nawet na kacu (sic!) biorą tabletki przeciwbólowe. Ja wolę żeby mnie bolała głowa i nawet żeby ktoś na twarz z tego powodu przyjął wyzwiska ode mnie, niż nabawienie się wrzodów z powodu ciągłego używania środków przeciwbólowych.
            • josef_to_ja Re: A potem poważne problemy zdrowotne. 25.07.12, 14:48
              zwolnienie lekarskie miało być.
            • kseniainc Re: A potem poważne problemy zdrowotne. 25.07.12, 15:02
              josef Ja wolę żeby mnie bolała głowa i nawet żeby k
              > toś na twarz z tego powodu przyjął wyzwiska ode mnie, niż nabawienie się wrzodó
              > w z powodu ciągłego używania środków przeciwbólowych.

jakby mnie ciągle głowa bolała, to bym zwariowała.Głowa boli czasem, więc nie widzę sensu cierpienia-biorę tabletkę i czuję się komfortowo;-)
              • josef_to_ja Re: A potem poważne problemy zdrowotne. 25.07.12, 15:06
                Nie lepiej wypić piwko albo szklankę szkockiej? ;)
                • kseniainc Re: A potem poważne problemy zdrowotne. 25.07.12, 15:10
                  ;-pmam prawko i czasem wykorzystuję swoje umiejętności;-p
                  Piwko najlepsze na wszystko? A brzuch pifny rośnie?
        • berta-death Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:47
          To nie są inne kwestie. W przypadku niedoczynności albo nadczynności tarczycy masz do czynienia z zaburzeniami hormonalnymi a w przypadku depresji czy CHAD masz do czynienia z zaburzeniami neurohormonalnymi. A neurohormon to też hormon, różni się tylko nazwą, pod względem swoich właściwości biochemicznych to to samo. I jak organizm z jakiegoś powodu wytwarza go za mało albo za dużo, to logiczne, że trzeba wkroczyć z lekami i doprowadzić jego stężenie do prawidłowej wartości. Inaczej organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować i jeszcze może ulec trwałemu uszkodzeniu. No ale po co się truć lekami.
          • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:49
            CHAD albo depresja mogą powodować jakieś trwałe uszkodzenia mózgu?
            • policjawkrainieczarow Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:59
              josef_to_ja napisał:

> CHAD albo depresja mogą powodować jakieś trwałe uszkodzenia mózgu?

Tak. Miałam kolezanke, która, będąc w depresji, skoczyła z dachu z 30 metrów na beton. Uszkodziło jej to mózg (i parę innych organów) do tego stopnia, że zasadniczo trzeba jej było urządzić pogrzeb.
              • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:05
                Nie każdy kto ma depresję będzie się targał na życie.
                • policjawkrainieczarow Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:08
                  Nie każdy, kto ma curzycę, zapadnie w spiączkę i umrze, trollu, czy to jest powód, zeby cukrzycy nie brali insuliny?
                  • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:22
                    Akurat nieleczona cukrzyca może mieć poważniejsze skutki niż nieleczone CHAD, borderline, czy ADHD. Facet z ADHD najwyżej da komuś w pracy łeb jak się zdenerwuje albo obrazi się na szefa, tupnie nogą i się zwolni, nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych problemów z narządami wewnętrznymi.
                    • josef_to_ja Boderline nie takie straszne. 25.07.12, 15:26
                      kobieta.wp.pl/kat,49400,title,Borderline-zycie-na-na-hustawce,wid,12212290,wiadomosc.html?ticaid=1ede7
                    • berta-death Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:35
                      A skąd pomysł, że CHAD, depresja czy borderline to jedynie choroby mózgu? Skąd pomysł, że np serotonina albo dopamina, o które w głównej mierze się rozchodzi jeśli mowa o w/w chorobach działają tylko na neurony znajdujące się w określonych częściach mózgu a nie mają bezpośredniego bądź pośredniego wpływu na inne komórki, inne części mózgu i inne narządy?
                      Organizm to system naczyń połączonych. Skoro takie hormony tarczycy potrafią nie tylko tarczycę zrujnować, ale inne narządy również i jeszcze na mózg i zachowanie wpływają, to dlaczego neurohormony nie miałyby wpływać na funkcjonowanie innych niż mózg narządów?
                      • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:39
                        Jasne, że mogą wpływać, stąd np. nerwice żołądka albo jakieś problemy z narządami ruchu, czy różne tiki nerwowe. Ale moim zdaniem szkoda zdrowia na leczenie kogoś psychotropami tylko dlatego, że jest nieprzyjemny, opryskliwy, ma niedbałe podejście do życia i tupie nogą jak mu się coś nie podoba.
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:21

> Tak. Miałam kolezanke, która, będąc w depresji, skoczyła z dachu z 30 metrów na
                > beton. Uszkodziło jej to mózg (i parę innych organów) do tego stopnia, że zasa
                > dniczo trzeba jej było urządzić pogrzeb.

Widocznie za słabo nad sobą pracowała...
                tak by niektóre osoby w tym wątku oceniły.
                • sweet_pink Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 15:29
                  No daruj, ale depresja z myślami samobójczymi to się nie kwalifikuje do omawianych w tym temacie lekkich problemów. Należało by się zastanowić na ile jesteśmy w stanie samodzielnie odróżnić problemy poważne od lekkich...ale pozostaje faktem, że nie każdy stan obniżonego nastroju wymaga leczenia/nadmiernego pobudzenia wymaga leczenia lekami (choć to pewnie łatwiejsze jest niż inne metody).
    • a_nonima Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:20
      Josef jak sobie radzisz to nie ma sensu, ale jak przestajesz sobie dawać z tym radę wtedy jest sens.
      • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:32
        Nie wiem czy sobie radzę, bo ja należę do osób, którym mało co przeszkadza i jak jest piwo, to już jest fajnie. ;)
        Oczywiście mówię to pół żartem, pół serio, ale coś w tym jest.
    • headvig Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:23

> ie potrafię być duszą towarzystwa. Czasem jestem nerwowy, marudny, ale mi to ni

często jesteś marudny :)
      • josef_to_ja Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 14:32
        W sumie dobrze mi z tym. :)
        • headvig Re: Wzielibyście leki psychotropowe jeśli... 25.07.12, 16:50
          problemy czasem wysysasz z palca :)
    • maitresse.d.un.francais Józiu, nie żartuj na takie tematy 25.07.12, 16:21
      bo będę nieprzyjemna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka