Dodaj do ulubionych

Jak często zmieniać pościel?

28.11.12, 09:52
Kłócę się o to z żoną. Znaczy, mamy inne zdanie, nie robimy z tego powodu awantur. Jak często Wy zmieniacie pościel w swoim łóżku i w łóżku dziecka? Zakładam tu normalne użytkowanie, bez zalewania pościeli jakimikolwiek płynami czy innymi nieczystościami. W hotelach zmieniają codziennie, co mnie niezmiennie irytuje, bo szkoda środowiska i moich pieniędzy, ale nie mam na to wpływu. W domu mam, ale ograniczony przez żonę, bo ona chce częściej.

Mam nadzieję, że to pytanie do KOBIET nie zniknie chwilę po jego wpisaniu, tak jak się stało z pytaniem o prezent dla 40-letniej starej panny. Kompletnie nie rozumiem o co chodzi w tym wycinaniu, ale może się dowiem na maila...
Obserwuj wątek
    • 10iwonka10 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:06
      Ja zmieniam co tydzien. Po tygodniu wlasnie przy zwyklym uzytkowaniu posciel robi sie lekko nieswieza.

Ja tam lubie codziennie swieza posciel w hotelu.
    • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:19
      >W hotelach zmieniają codziennie, co mnie niezmiennie irytuje, bo szkoda środowiska i moich pieniędzy, ale nie mam na to wpływu.

masz, wieszasz na drzwiach "nie przeszkadzać" i nikt do pokoju nie wchodzi i nie sprząta. ale pewnie tego nie robisz, bo przecież zapłaciłeś.
    • florena82 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:20
      Staram sie raz na tydzien, jak nie daje rady to raz na 1,5 do max 2 tygodni (zdaza sie bardzo rzadko).
    • varna771 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:34
      może coś z alkoholu np. wino z odpowiednim rocznikiem dla dostojnej jubilatki, to tak odnosnie wątku o urodzinach niezamężnej koleżanki:))
      • 0golone_jajka Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:42
        Dzięki. A czy wino 40-toletnie to nie będzie aby potwarz jaka?

Masz pojecie dlaczego tamten wątek wycięli? Administracja nie odpowiada na maila....
        • varna771 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:44
          0golone_jajka napisał:

> Dzięki. A czy wino 40-toletnie to nie będzie aby potwarz jaka?
          >
          > Masz pojecie dlaczego tamten wątek wycięli? Administracja nie odpowiada na mail
          > a....
          żeby nie zrobić przykrości wino może być młodsze:) nie mam pojęcia dlaczego wycięli może chodzi o użycie zwrotu "stara panna" ?
        • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:50
          > Masz pojecie dlaczego
          obywatelu, miejcie pojęcie, dopóki jeszcze możecie:
          forum.gazeta.pl/forum/f,1192,Pomysl_na_prezent.html
          • 0golone_jajka Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 11:12
            No tak, może to i racja z tym podforum. Ale chyba pierwszy raz jestem na forum Kobieta i nie przyszło mi do głowy szukać w podforach. W sumie teraz się zastanawiam czy nie ma aby podforum o higienie, praniu czy sprzątaniu domu, gdzie mój wątek o pościeli by lepiej pasował :)
            • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 11:18

nienie, ten wątek jest boski, jak wszystkie o higienie, 200 postów najmarniej będzie.
              co prawda poprzeczka jest już na maksa podniesiona, ale na pewno znajdzie się wiele osób, którzy zmieniają pościel co godzinę, a nawet co minutę.
              czuję, że tym razem padnie rekord.
              • duende76 Re: Jak często zmieniać pościel? 29.11.12, 23:40
                i przed każda zmianą oraz po biorą prysznic, higiena to podstawa
        • tellmehow Re: Jak często zmieniać pościel? 30.11.12, 08:34
          Możliwe, że jakaś stara panna została urażona i zgłosiła post...
    • nie.mam.20 zeby byla swieza i pachnaca 28.11.12, 10:44
      tydzien. wsad to 40-50 g OMO, dwa kubly wody, troche pradu. My wszystko pierzemy max. 40°C, bo proszek/pasta maja enzymy. Suszymy na dworzu, ekologicznie. Zona upiera sie toto prasowac i ja jej ustepuje. Obecne proszki pasty sa biodegradable, nie zawieraja fosforanow. Jak zapuscisz posciel to bedzie bura.
    • wez_sie Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 10:50
      co 2-3 dni
      • senseiek Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 12:49
        > co 2-3 dni

Nie prosciej podlozyc wiaderko kolo lozka w nocy jak wracasz narabany po imprezie? :>
        • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 14:11
          to będzie tytuł następnego bonda: wiaderko to za mało
          stosowną piosenkę wykona doda
        • wez_sie Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 14:18
          to przez skłirting
          • 0golone_jajka Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 16:05
            wez_sie napisał:

> to przez skłirting

Dlatego zaznaczyłem, że chodzi mi o "normalne użytkowanie, bez zalewania pościeli jakimikolwiek płynami". Ja do skirtingu używam grubego ręcznika i jest gites.
            • senseiek Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 19:35
              > Dlatego zaznaczyłem, że chodzi mi o "normalne użytkowanie, bez zalewania poście
              > li jakimikolwiek płynami". Ja do skirtingu używam grubego ręcznika i jest gites

Ja po prostu otwieram usta.... ;)
              • 0golone_jajka Re: Jak często zmieniać pościel? 30.11.12, 14:10
                I duszkiem litr wypijasz???
            • georgia241 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 19:47
              A co to jest?
              • senseiek Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 20:03
                > A co to jest?

Ten dzieciak tego nie wie, bo by wiedzial, ze nie mozna sie na to przygotowac wczesniej i rozlozyc sobie recznika...
                • 0golone_jajka Re: Jak często zmieniać pościel? 30.11.12, 14:12
                  Hehe, to że Ty czegoś nie możesz, nie znaczy, że komuś się jednak nie udaje. Ale popracujesz nad techniką, to będziesz mógł z dużym prawdopodobieństwem określić czy ręcznik się przyda czy nie :p
      • tellmehow Re: Jak często zmieniać pościel? 30.11.12, 08:35
        Buhahaha... dobre ale i oczywiste :)
    • jack5427 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 11:15
      ja se zmieniam raz na miesiąc i jest ok
    • grassant Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 11:22
      W hotelach zmieniają codziennie,

haha w 5*.
    • piataziuta Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 12:05
      Kochanie czy to Ty?
    • twojabogini Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 12:48
      Boski wątek. Więcej szczegółów proszę. Zawsze możecie się kłócić jeszcze o temperaturę prania, sposób suszenia i o to czy prasować.
      Jeśli cię to uszczęśliwi - pościel zmieniam raz na dwa tygodnie, choć za dopuszczalną normę uważam tydzień. nazwijmy to względami ekologicznymi. W łóżku dziecka co tydzień, ale to i tak nie ma znaczenia, bo rzadko w nim sypia, częściej z nami. Więc logika kazałaby robić odwrotnie. Ale co tam logika. Drugi syn ostatnio sypia pod kocem albo w śpiworze, których nie pozwala prać. Czekam aż mu minie faza obozowa.
      Piorę gdy mam pełny bęben w 60%, z płukanka ziołową. Nie prasuję. Suszę na dworze. Wietrzę też wtedy kołdry i poduszki i raz w miesiącu je piorę, ale to dlatego, że mam alergię na kurz. Gdyby nie to - prałabym je co pół roku. Co drugie pranie podrzucam teściowej, bo ona starannie krochmali, starannie prasuje i starannie składa. Uwielbiam położyć się w takiej pościeli, ale samej mi się nie chce.
      • olewka100procent Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 14:03
        co 2 -3 tygodnie . Dziecku co miesiąc albo i dłużej, nie widze potrzeby zmieniania pościeli tak często , no chyba, że to noworodek któremu się ulewa albo z pieluszki przecieka ...
      • macie-jowa Re: Jak często zmieniać pościel? 01.12.12, 15:42
        A w zimę, lub podczas deszczu też suszysz na dworze? Następny wątek będzie- jak dużo macie kompletów pościeli.... A czy u was też tak wolno działa www.forum.gazeta.pl????
    • chienne_mechante_1 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 14:14
      Jak pies zabrudzi.
      • stara-a-naiwna Re: Jak często zmieniać pościel? 29.11.12, 21:35
        u nas podobnie - jak pies wysyfi.
        a oprócz psa mamy 2 koty z dlyugą sierścią - potrafimy się wszyscy obudzić w jednym łóżku :)

pościel powinnam zminiać co tydzień - a czasami zmieniam co dwa (owszem sterylnie to u mnie nie jest, ale dużo prauję i czasami nie mam na to siły)
    • hildegarda-z-plocka Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 14:15
      nie mam pojęcia, po co odpowiadam:) ale zwierze się, że ja najczęsciej co tydzień. chociaz czasami, jak mam wielkiego lenia, to zdarza mi sie dlużej nie zmieniać (do 2 tygodni), bo nie mam jakiejś poszewkowej-nerwicy:P. rekordzista, którego znałam nie zmieniał pościeli przez rok, a miał zwyczaj uwalac sie do niej pijany w 3 i w ciuchach. raz nawet walnął sie do niej zasikany:P
    • kochanic.a.francuza Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 16:17
      Wow, jestem pod wrazeniem: w sobote wszyscy zabieraja sie za pranie poscieli (jakies trzy zmiany na jedna rodzine, kazda zmiana to 100% bena pralki, czyli trzy prania samej bielizny poscielowej, do tego normalne pranie albo i dwa). Zapuszczacie pralke 5 razy w sobote? No i gdzie to wszystko suszycie? Z domu wychodzicie?
      Do tego panie ucza sie jezykow, czytaja, ogladaja filmy, robia zawodowa kariere, kapia sie 2 razy dziennie, wlosy co dien, depilacja sracja nawet w nosie i godzinami slecza na FK.
      Boze, jaka ja niewydazona...:/ Chyba zasile rosnaca armie innych nie mogacych sprostac nowoczesnym wymaganiom i popadne w jaka depresje. A najbardziej zdolowal mnie post o krochmaleniu poscieli. Ja chyba nawet nie wiem jak to to wyglada...:/

Do intensywnie pocacych sie w nocy: uszyc powloczki na poduszki z grubych recznikow. Nie przesiaknie poduszka potem.
      • twojabogini Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 16:31
        kochanic.a.francuza napisała:

> Do tego panie ucza sie jezykow, czytaja, ogladaja filmy, robia zawodowa kariere
        > , kapia sie 2 razy dziennie, wlosy co dien, depilacja sracja nawet w nosie i go
        > dzinami slecza na FK.
        > Boze, jaka ja niewydazona...:/ Chyba zasile rosnaca armie innych nie mogacych s
        > prostac nowoczesnym wymaganiom i popadne w jaka depresje. A najbardziej zdolowa
        > l mnie post o krochmaleniu poscieli. Ja chyba nawet nie wiem jak to to wyglada.
        > ..:/

He, he...Jak czytam magazyny dla kobiet to też się zastanawiam, co ze mną jest nie tak, skoro najwyraźniej wszystkie inne kobiety potrafią pogodzić pracę zawodową z opieką nad dziećmi, w tym czasie perfekcyjnie dbać o dom, zdrowe żywienie, a czas pędzać przy tym głównie na zakupach ciuchowych, pogawędkach z koleżankami, kawkach w miłych kawiarenkach, najnowszych premierach, ewentualnie w spa.
        Ale krochmalu się nie wyprę - nie mam pojęcia jak to się robi, ale mam kochaną i najlepszą na świecie teściową.

• georgia241 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 19:49
        Kochana, ja mam 3 suszarki i zwykle chociaż jedna jest pełna. Mam 80m2 i mieszkamy w 3 osoby + kot.
      • hildegarda-z-plocka Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 21:39
        ale o co chodzi? nie rozumiem za bardzo. ja piorę, kiedy mi się zachce, czasami jest to w sobotę, czasami w poniedziałek, czasami w środę. bywa, że po południu, a bywa, że w środku nocy. jak mi sie nie chce prać od razu, to wrzucam do kosza na brudy i sobie leży. pranie raz na tydzień poszewek chyba nie jest jakimś mega wyczynem i nie jest dziwne? znam osoby, które robią to częściej- takie, które piorą rzadziej też znam.
      • duchess85 Re: Jak często zmieniać pościel? 30.11.12, 00:47
        > Wow, jestem pod wrazeniem: w sobote wszyscy zabieraja sie za pranie poscieli (j
        > akies trzy zmiany na jedna rodzine, kazda zmiana to 100% bena pralki, czyli trz
        > y prania samej bielizny poscielowej, do tego normalne pranie albo i dwa). Zapus

U mnie dwie zmiany pościeli zajmują jedną pralkę. Oprócz tego wstawiam tygodniowo ze trzy - cztery prania ubrań.

Zapus
        > zczacie pralke 5 razy w sobote? No i gdzie to wszystko suszycie? Z domu wychodz
        > icie?

A co to za filozofia? Stawiasz dwie suszarki i się suszy. Przecież nikt Ci nie każe prać tego na raz.

> Do tego panie ucza sie jezykow, czytaja, ogladaja filmy, robia zawodowa kariere
        > , kapia sie 2 razy dziennie, wlosy co dien, depilacja sracja nawet w nosie i go
        > dzinami slecza na FK.

Kąpiele dwa razy dziennie też są powalającym luksusem, podobnie jak codzienne mycie włosów i depilacja.

Weź nie histeryzuj co?
    • georgia241 Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 19:44
      co tydzien
    • grave_digger Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 20:18
      co tydzień. po tym czasie zaczyna śmierdzieć potem. męskim. mężczyźni w nocy pocą się najbardziej. jedni mniej. jedni bardziej. ale zawsze.
      dzieciom rzadziej.
    • lady.godiva Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 20:20
      Ja co 2 tygodnie, sypiam z kotem, który się myje częściej od przeciętnego faceta, a dzieci nie posiadam ;)
    • berta-death Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 21:09
      Nie zmieniamy, po co zmieniać?
    • swiete.jeze Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 22:37
      Pozostając pod głębokim wpływem tego wątku (jak zawsze) wrzuciłam właśnie pościel do pralki. To wszystko dzięki wam.
      • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 22:47
        to jeszcze nie wszystko, powinnaś zadeklarować czy następnym razem wrzucisz za 2-3 dni czy za 2-3 lata.
        • swiete.jeze Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 22:50
          Dziś bez pościeli będę spała na stojąco, więc raczej nie prędko.
          • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 22:51
            sąsiedzi może mają? :)
            • swiete.jeze Re: Jak często zmieniać pościel? 28.11.12, 22:58
              Dzień dobry sąsiedzie, szklankę cukru, znaczy tego, eee..., to może ja zostanę na noc?
              • olewka100procent Re: Jak często zmieniać pościel? 29.11.12, 23:01
                co do tego krochmalenia, istnieje krochmal w płynie który leje w pojemnik na płyn do zmiękczania , do tego płyn do prania o zapachu mydła marsylskiego , efekt ? chwila wspomnień z dzieciństwa ..
                • six_a Re: Jak często zmieniać pościel? 29.11.12, 23:31
                  olej rzepakowy pono pomaga na prawidłową obsługę drzewka.
                  wlać w lewe ucho i zaczekać, aż wyleci prawym.
    • duchess85 Re: Jak często zmieniać pościel? 30.11.12, 00:44
      Raz na tydzień w łóżku naszym, w którym śpią z nami koty. Dzieci na stanie brak, ale podejrzewam, że zmieniałabym podobnie.
    • 0golone_jajka Dzięki wszystkim za odpowiedzi. 30.11.12, 14:16
      Żona zmienia pościel dziecięcą regularnie co 7 dni. Naszej jej się tak często nie chce i robi to rzadziej (zazwyczaj co 2 tygodnie, choć czasem częściej). Wydaje mi się jednak, że proporcje są tu zachwiane. Dziecko jest nieduże, śpi samo, więc nie brudzi tak pościeli jak dwójka dorosłych, którzy jeszcze od czasu do czasu pokotłuja się w pościeli... Moim zdaniem powinno być odwrotnie - pościel dorosłych częściej, a dzieci rzadziej.
      • duchess85 Re: Dzięki wszystkim za odpowiedzi. 30.11.12, 20:59
        > Żona zmienia pościel dziecięcą regularnie co 7 dni. Naszej jej się tak często n
        > ie chce i

> czasu pokotłuja się w pościeli... Moim zdaniem powinno być odwrotnie - pościel
        > dorosłych częściej, a dzieci rzadziej.

To może Ty rusz tyłek i zmień? :-)
        • olewka100procent Re: Dzięki wszystkim za odpowiedzi. 01.12.12, 00:27
          masz racje, dziecko sie tak nie poci ani nie wytwarza tyle łoju co dorosły, dziwna ta twoja żona . pewnie codziennie też dzieci kąpie ...
        • nie.mam.20 alez to byloby uszczuplanie prestizu zony!!! :-{) 01.12.12, 11:51

• nie.mam.20 upewnij sie tam u zony, kto u was rzadzi? nt :P 01.12.12, 11:49

• coffei.na Re: Jak często zmieniać pościel? 01.12.12, 12:55
      najlepszy seks jest w świeżej pościeli...dlatego nie dziw się,że hotele zmieniają codziennie :P
      interes się kręci,zwiększona ilość zadowolonych klientów..
      • nie.mam.20 Re: Jak często zmieniać pościel? 01.12.12, 14:02
        ty chyba nigdy w hotelu nie bylas!!!
        lozka takie miekkie, ze nic sie nie udaje, chyba, ze na podlodze.
      • duende76 Re: Jak często zmieniać pościel? 01.12.12, 14:18
        błąd, najlepszy jest bez pościeli :)
        • coffei.na sami fachmeni :) 01.12.12, 14:21
          Dandi!bez pościeli?nawet takiej atłasowej..ziębiącej..ślizgającej??
          • duende76 Re: sami fachmeni :) 01.12.12, 14:24
            ślizgająca pościel??? brrrr, ganiać to ja się mogę, ale nie w łóżku ;P
            • coffei.na Re: sami fachmeni :) 01.12.12, 14:34
              o jej ..taka niepewność..konsternacja.. wyczekiwanie na zwrot akcji..wszystko jest potrzebne!
              • duende76 kajak 01.12.12, 14:39
                nie no, oki - wygląda na to, że umiesz podnieść temperaturę ;P

jednakże kobieta w śliskiej pościli jest jak ciągle uciekający kajak ;P
    • obrotowy No troche częsciej, niz poglady... 01.12.12, 14:30
      a czemu pytasz ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka