Dodaj do ulubionych

kredyt normatywny

26.04.04, 13:19
witam serdecznie, mam okazję kupić mieszkanie z tza kredytem normatywnym. co
to oznacza i z czym to się je... Proszę o pilną pomoc Doradców EX.

Dziękuję
Jędrek
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: kredyt normatywny 27.04.04, 12:43
      Chodzi o kredyt który bank udzielił kiedyś spółdzielni. Reguluje to:

ustawa z dnia 30 listopada 1995 r. o pomocy państwa w spłacie niektórych
      kredytów mieszkaniowych, refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych
      oraz zmianie niektórych ustaw (Dz.U. z 1996 r. nr 5, poz. 32 z późn. zm.),

Kredyt został zaciągnięty przez spółdzielnie ale spłacają do lokatorzy.
      Spłacasz tylko kapitał według tzw. normatywu. Obecnie wynosi on ok. 2,50 zł
      mnoży się to przez powierzchnię mieszkania i wychodzi rata. Odsetki bankowi
      oddaje budżet państwa. Dopiero jak spłacisz cały kapitał zaczniesz oddawać
      Państwu odsetki. Jesli taki kredyt był spłacany regularnie to Państwo nie
      naliczy odsetek od odsetek smile) Dodatkowo jak spłacisz cały kredyt i 30 proc.
      dotychczas wykupionych przez państwo odsetek Państwo umorzy resztę czyli 70
      proc. dodtychczas wykupionych odsetek.
      • pomarancza100 Re: kredyt normatywny - trudna sprawa 27.01.05, 13:05
        Doradca napisał: "Dodatkowo jak spłacisz cały kredyt i 30 proc.
        > dotychczas wykupionych przez państwo odsetek, Państwo umorzy resztę czyli 70
        > proc. dodtychczas wykupionych odsetek."

Czy doradca jest pewien, że nie chodzi tu o kredyty norm. spłacone przed 97
        rokiem? Jeśli jest pewien, to niech poda w którym miejscu w ustawie o tym
        przeczytał?

Kredyty normatywne to zagadnienie ze "starego portfela" i problem polega na
        tym, że nie ma kogo o to zapytać. Jak dzwoniłam do Ekspandera to wymiękli - oni
        się specjalizują w kredytach hipotecznych, a o starym portfelu nie uczyli się w
        szkole.

Bo generalnie, to w ustawie jest napisane, że po 20 latach regularnych spłat
        kredytu, następuje umorzenie odsetek. ale też jest w tej ustawie napisane, że w
        pierwszej kolejności spłaca się kapitał i odsetki. I gdzie tu logika?

Jedno jest pewne: jak kupujecie nieruchomość obciążoną tym kredytem, żaden bank
        nie udzieli Wam kredytu hipotecznego na jej zakup. Tylko gotówka wchodzi w grę.
        Ciao.
    • mrzania2 Re: kredyt normatywny 19.08.04, 10:29
      a ja mam pyatnie czy jesli chce kupic takie mieszkanie obciazone tym kredytem
      normatywnym to czy to mieszkanie bedzie obcizaone hipoteka z tego tytułu w
      przypoadku zalozenia ksiegi czy tez nie (chodzi o to, ze chce wziac kredyt hipo
      na takie mieszkanie
      dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka