jedrek555 26.04.04, 13:19 witam serdecznie, mam okazję kupić mieszkanie z tza kredytem normatywnym. co to oznacza i z czym to się je... Proszę o pilną pomoc Doradców EX. Dziękuję Jędrek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: kredyt normatywny 27.04.04, 12:43 Chodzi o kredyt który bank udzielił kiedyś spółdzielni. Reguluje to: ustawa z dnia 30 listopada 1995 r. o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych oraz zmianie niektórych ustaw (Dz.U. z 1996 r. nr 5, poz. 32 z późn. zm.), Kredyt został zaciągnięty przez spółdzielnie ale spłacają do lokatorzy. Spłacasz tylko kapitał według tzw. normatywu. Obecnie wynosi on ok. 2,50 zł mnoży się to przez powierzchnię mieszkania i wychodzi rata. Odsetki bankowi oddaje budżet państwa. Dopiero jak spłacisz cały kapitał zaczniesz oddawać Państwu odsetki. Jesli taki kredyt był spłacany regularnie to Państwo nie naliczy odsetek od odsetek ) Dodatkowo jak spłacisz cały kredyt i 30 proc. dotychczas wykupionych przez państwo odsetek Państwo umorzy resztę czyli 70 proc. dodtychczas wykupionych odsetek. Odpowiedz Link
pomarancza100 Re: kredyt normatywny - trudna sprawa 27.01.05, 13:05 Doradca napisał: "Dodatkowo jak spłacisz cały kredyt i 30 proc. > dotychczas wykupionych przez państwo odsetek, Państwo umorzy resztę czyli 70 > proc. dodtychczas wykupionych odsetek." Czy doradca jest pewien, że nie chodzi tu o kredyty norm. spłacone przed 97 rokiem? Jeśli jest pewien, to niech poda w którym miejscu w ustawie o tym przeczytał? Kredyty normatywne to zagadnienie ze "starego portfela" i problem polega na tym, że nie ma kogo o to zapytać. Jak dzwoniłam do Ekspandera to wymiękli - oni się specjalizują w kredytach hipotecznych, a o starym portfelu nie uczyli się w szkole. Bo generalnie, to w ustawie jest napisane, że po 20 latach regularnych spłat kredytu, następuje umorzenie odsetek. ale też jest w tej ustawie napisane, że w pierwszej kolejności spłaca się kapitał i odsetki. I gdzie tu logika? Jedno jest pewne: jak kupujecie nieruchomość obciążoną tym kredytem, żaden bank nie udzieli Wam kredytu hipotecznego na jej zakup. Tylko gotówka wchodzi w grę. Ciao. Odpowiedz Link
mrzania2 Re: kredyt normatywny 19.08.04, 10:29 a ja mam pyatnie czy jesli chce kupic takie mieszkanie obciazone tym kredytem normatywnym to czy to mieszkanie bedzie obcizaone hipoteka z tego tytułu w przypoadku zalozenia ksiegi czy tez nie (chodzi o to, ze chce wziac kredyt hipo na takie mieszkanie dzieki Odpowiedz Link