Dodaj do ulubionych

brakuje mi słowa, help!!

07.03.13, 13:43
kurde brakuje mi słowa pomózcie!

pokrótce wyjaśnie: chodzi o domową gościnność

jest kobieta, która jest uprzejma, lubić chodzić w gości i ich przyjmować. Zawsze zwraca uwagę na to w jaki sposób została przyjęta i również zawsze chce się godnie odwdzięczyć i równie dobrze przyjąć gości...

Pomóżcie mi koncząc zdanie KOBIETA, KTÓRA ZAWSZE PRZYGOTOWUJE WSZYTSKO JAK NALEŻY A NIE NA ODPIER.... posiada poczucie damskiej..... no właśnie, czego? tu brakuje mi odpowiedniego słowa, nie godności, nie wartości. Cholera, no!

kurcze odpowiedzialności też nie, brakuje mi tego jednego wyrazu. Mam na końcu języka i za chiny nie mogę sobie przypomnieć
i obowiązku też nie, bo to żaden obowiązek przecież mozna mieć wyjeb... na wszystko a co ludzie sobie pomyślą to już inna sprawa :)
albo się to ma albo nie...

macie pomysły ??
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: brakuje mi słowa, help!! 07.03.13, 13:48
      powinność?
      Kobiece powinności?

Co za szowinizm!!!
    • facettt blad w zalozeniu. 07.03.13, 13:48
      "posiada poczucie damskiej..."

blad w zalozeniu, bo to o czym myslisz - to nie jest cos specyficznie damskiego.

• mlodaryba facett, więc czym to jest? 07.03.13, 13:52
        • piataziuta Re: facett, więc czym to jest? 07.03.13, 13:56
          jest to strasznym grafomaństwem
        • facettt napewno jest... 07.03.13, 14:01
          umiejetnoscia (profesjonalnego) urzadzania przyjec - vel przyjmowania gosci

- jednak nie przypominam sobie , by istnialo jakies jedno slowo te umiejetnosc okreslajace.
    • piataziuta ja wiem 07.03.13, 13:54
      posiada poczucie patriarchalizmu i braku umiejętności samodzielnego myślenia
      • triismegistos Re: ja wiem 07.03.13, 14:12
        No bez przesady...
        • piataziuta Re: ja wiem 08.03.13, 11:43
          Nie, nie bez przesady.
          Jeżeli przygotowywanie domu dla gości wynika z czegoś DAMSKIEGO to moim zdaniem musi chodzić o patriarchalizm.
          • gocha033 dodalabym... 08.03.13, 12:07
            piataziuta napisała:

> Nie, nie bez przesady.
            > Jeżeli przygotowywanie domu dla gości wynika z czegoś DAMSKIEGO to moim zdaniem
            > musi chodzić o patriarchalizm.

dodalabym...: patriotyczny patriarchizm, bo ona kobieco kocha siebie i swoj dom, a nie gosci :)
    • mam.kaszel to się nazywa stepfordzka zona alias perfekcyjna p 07.03.13, 18:30
      ..ani domu
    • oksana24 Re: brakuje mi słowa, help!! 07.03.13, 21:12
      Ja bym zakończyła zdanie słowami, że jest perfekcjonistką, bez tego ciągu, że ma poczucie damskiego nie wiadomo czego:) Myślę, że tak byłoby odpowiednio to nazwać:)
      • marguy Re: brakuje mi słowa, help!! 07.03.13, 23:43
        Co za machisme !
        No i co ma goscinnosc do typowo kobiecych cech?

P.S. Damskie moga byc buty, torebka, majtki itp. Cechy osobowosci okresla sie jako kobiece.
    • fiigo-fago Upierdliwości? ;))) n/t 08.03.13, 01:14
      j.w.
    • to.niemozliwe Re: brakuje mi słowa, help!! 08.03.13, 03:10
      Starannosci? Chodzi Ci o nature tzw. "kobiecej reki"?
      To moze "wrazliwosci estetycznej", "sensualnosci wizualnej"?
    • still_dumb Re: brakuje mi słowa, help!! 08.03.13, 11:27
      W pismach katolickich nazywają to kobiecym geniuszem, talentem, duchem lub charyzmą ;-)
      Zawsze to lepiej brzmi niż tradycyjne KKK ...
    • lolcia-olcia Re: brakuje mi słowa, help!! 08.03.13, 11:36
      kurde ..co za bełkot ... wracaj do książek, lekcje odrabiaj
      • facettt daj jej zyc... 08.03.13, 12:10
        lolcia-olcia napisała:
        > kurde ..co za bełkot ... wracaj do książek, lekcje odrabiaj

daj jej zyc, ja jusz za nia odrobilem.
        niech dziewcze troche powagaruje , ladna pogoda jezd...
    • 4calineczka Re: brakuje mi słowa, help!! 08.03.13, 16:29
      gospodarności?
      • iwona334 gospodarna... 08.03.13, 16:37
        4calineczka napisał(a):
        > gospodarności?

gospodarna to by byla wtedy, gdyby bigos nie zjedzony przez gosci na Boze Narodzenie,
        zamrozila i zaserwowala innym gosciom na Wielkanoc.
        • 4calineczka Re: gospodarna... 08.03.13, 17:21
          bzdura :)
          w mojej opinii gospodarność oznacza ekonomiczność, umiejętność zarządzania
          w życiu osoby, która odmraża po pół roku jedzenie nie nazwałabym gospodarną tylko chytrą i obleśną :)
          • marta.uparta Re: gospodarna... 08.03.13, 20:20
            ja bym gospodarności nie użyła. Bo jeżeli perfekcyjnie przyjmuje gości to wcale nie musi być związane z gospodarnością (może np. wynająć kelnera do podawania, a potrawy zamówić z restauracji lub kupowac produkty nie licząc się z kosztami). Gospodarność to raczej oszczędność, zaradność itp. Oczywiście ekonomiczność i zarządzanie też.
          • iwona334 dlaczego ? :) 09.03.13, 22:56
            4calineczka napisał(a):
            > w życiu osoby, która odmraża po pół roku jedzenie nie nazwałabym gospodarną tylko chytrą i obleśną :)

dlaczego ? :)
            sprawdzalam.
            bigos zamrozony w zamrazarce do -28 °C po 3-ch miesiacach smakuje tak samo...
    • daria_4 Re: brakuje mi słowa, help!! 09.03.13, 22:06
      Ja bym wyrzucila slowo "damskiej", napisalabym "... A NIE NA ODPIER... , kierujac sie zasada Gosc w dom - Bog w dom ", ewentualnie, "majac w sercu zasade 'Gosc w dom - Bog w dom".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka