forumeo 13.03.13, 21:16 Czy słowo "baba" jest obraźliwe? A jeśli tak, to czy słowo "chłop" również? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie.mam.20 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 21:21 wole baba, niz kobieta, drgawek dostaje na dzwiek - moj men. Baby moga byc takze z nosa. Wszystko zalezy od intonacji. moja kobieta, moj mezczyzna/men - czuje sie jak wsrod jaskiniowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 21:23 chyba koza z nosa a nie baba Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 01:19 baba z nosa, chlopu lzej ;) chcesz, mozesz kozy trzymac :P Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 21:21 forumeo napisał: > Czy słowo "baba" jest obraźliwe? > jest > A jeśli tak, to czy słowo "chłop" również? również Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 21:22 w kontekscie: - ale głupia baba - obrazliwe - widzialas sie z ta babą ze sklepu? - obrazliwe - baboo - reprymenda z ust ukochanego faceta - słodkie :P Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 21:26 forumeo napisał: > Czy słowo "baba" jest obraźliwe? > > A jeśli tak, to czy słowo "chłop" również? na pewno nie są kulturalne a dla wielu obraźliwe Odpowiedz Link Zgłoś
facettt "baba" jest niestety... :) 13.03.13, 21:38 chlop - to ma jaja i dwie rece do roboty... - jedno i drugie w cenie... a "baba" - to ma cztery jezyki i jedna reke po slubie. bo przed slubem to miala odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 21:42 Jest, w takim kontekście zazwyczaj się go używało. Nawet jak nie chodziło o obrażenie kogoś, to na pewno o zaakcentowanie lekceważenia. Potem weszło do mowy potocznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:03 Baba z wozu, koniom lżej. I masz babo placek. Gdzie diabeł nie może, tam babę pośle. Jedna baba w mieście więcej narobi hałasu niż chłopów dwieście. Jeszcze nikt się taki nie narodził, co by babie we wszystkim dogodził. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:08 a o chłopach nic nie ma ? nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:10 Chłop żywemu nie przepuści :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:11 Chłop ze wsi wyjdzie – wieś z chłopa nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:18 Dzięki Jasiu ;) tylko zupełnie ale to zupełnie nie mam pojęcia dlaczego o chłopach tej twórczości jest tak mało chłopy jak dinonzaury wymarły ? Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:19 i pozostali sami kulturalni faceci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:23 na to wygląda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:29 no to jak to wygląda z drugiej strony: baby czy kobiety ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:34 zależy od kontekstu i wypowiadającego :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:36 Bardzo dyplomatycznie :) mam nadzieję że nie jestem babą :/ Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 02:41 > tylko zupełnie ale to zupełnie nie mam pojęcia dlaczego o chłopach tej twórczości jest tak mało Bo chlopy w robocie na roli siedzieli i nie mieli czasu na ploty.. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Naprawdę ? 14.03.13, 21:06 senseiek napisał: > > tylko zupełnie ale to zupełnie nie mam pojęcia dlaczego o chłopach tej tw > órczości jest tak mało > > Bo chlopy w robocie na roli siedzieli i nie mieli czasu na ploty.. Naprawdę ? przecież największymi plotkarzami są mężczyźni :p Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Naprawdę ? 14.03.13, 23:26 > Naprawdę ? > przecież największymi plotkarzami są mężczyźni :p Niezaobserwowane.. :P My rozmawiamy glownie o technice, a jak ktos jest mniej inteligentny to gada o pilce noznej.. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Tak naprawdę :) 14.03.13, 23:33 senseiek napisał: > > Naprawdę ? > > przecież największymi plotkarzami są mężczyźni :p > > Niezaobserwowane.. :P Powiedz jaki facet się do tego przyzna ? Odpowiem Ci żaden :PPP > > My rozmawiamy glownie o technice, nie przeczę, ale plotkujecie niemiłosiernie ;) a jak ktos jest mniej inteligentny to gada o pilce noznej.. Zartujesz ? Jeżeli może godzinami rozmawiać o innej dyscyplinie sportu to jest ....? No właśnie jaki ? Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Tak naprawdę :) 15.03.13, 00:18 > a jak ktos jest mniej inteligentny to gada o pilce noznej.. > Zartujesz ? > Jeżeli może godzinami rozmawiać o innej dyscyplinie sportu to jest ....? No właśnie jaki ? Nie znam nikogo kto gada "godzinami" o innym sporcie procz kiboli.. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Przepraszam ale ... 15.03.13, 09:27 senseiek napisał: > > a jak ktos jest mniej inteligentny to gada o pilce noznej.. > > Zartujesz ? > > Jeżeli może godzinami rozmawiać o innej dyscyplinie sportu to jest ....? > No właśnie jaki ? > > Nie znam nikogo kto gada "godzinami" o innym sporcie procz kiboli.. "Kibol" nie rozmawia - on tylko używa rąk i różnych niebezpiecznych przedmiotów ..... Za to kibic ( zauważ - kibic ) - rozmawia. Pojęcie godzinami - kwestia umowna - na pewno nie pół dnia ale w trakcie meczu i jakiś czas po nim.... Czy dla przykładu komentator sportowy ( zagorzały kibic piłki nożnej ) - jest mniej inteligentny ? > Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 13.03.13, 22:34 Maślana? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 07:49 To zależy od kontekstu. Z moją przyjaciółką zwracamy się do siebie per "babo" Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 13:33 Slowo baba ma w naszym jezyku konotacje zdecydowanie negatywna wiec uzyte w kontekscie innym niz zartobliwy jest obrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mam.kaszel Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 18:02 Może być, ale niekoniecznie. Zależy od kontekstu. A odpowiednikiem "baby" nie jest przypadkiem "dziad" , a nie "chłop" ? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_przekazu Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 19:51 moj kolega sie obrazal i mowil "chlop to w polu orze" Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 20:46 wszystko zależy od kontekstu i od tego kto takiego słowa używa. są osoby, które 'babują' z wdziękiem i żeby się obrazić trzeba się postarać. są to zazwyczaj swojskie, rubaszne osobniki, które nie mają na celu sprawić nikomu przykrości. Odpowiedz Link Zgłoś
fiigo-fago Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 23:43 Baba to nie, ale feministka to już na pewno! :D „czym się różni feministka od mężczyzny?... Mężczyzna nie zawsze ma wąsy”. ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 14.03.13, 23:47 ależ baba to tak ( baba babsko jak to brzmi ? okrutnie ) i tak kolega jednym kawałem poprawił mi humor :) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 15.03.13, 07:21 Pewnie zależy, jak wypowiedzieć. Ja do półtorarocznej córki mówię: "pogięło cie, babo?", jak coś zbroi, a ona wtedy mi odpowiada: "babo" i nie widzimy w tym nic obraźliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 15.03.13, 09:48 'Baba' to mi się kojarzy z tą, co do lekarza chodzi :) Koniecznie bardzo gruba i w chuścinie na głowie. A co do 'chłopa' to kiedyś widziałam taką sytuację - koleżanka narzeka - "bo chłop to to, to tamto". I kolega na to - "bo trzeba sobie poszukać mężczyzny, a nie chłopa". Jak tak sięgnę pamięcią, to chyba nigdy nikt mnie 'babą' nie nazwał :D A, i jeszcze "najlepszy jest chłop śląski. W barach szeroki, w d... wąski" :D Odpowiedz Link Zgłoś
kuku-na-muniu8 Re: Czy słowo "baba" jest obraźliwe? 15.03.13, 11:05 Jak się nad tym zastanawiam, to nie pamiętam, żebym użyła słowa 'baba' w pozytywnym kontekście, co oznacza, że jest to dla mnie słowo obraźliwe. Chłop już mniej, ponieważ kojarzy mi się z gospodarzem na wsi, rolnikiem, czy nawet z historii: chłop pańszczyźniany. Odpowiedz Link Zgłoś