28.06.13, 21:03
No właśnie, na jesteście zaakceptować ich oczywistą sztuczność w sztuce. Ile realizmu dopuszczacie, by nie odczuwać nudy i bezsensu ziejących z, nazwijmy to, dzieła?
Wiem, że trudno generalizować ale na pewno macie swoje preferencje wobec stylu. Jedni wolą bardziej wyszukanie innych cieszą xuje i bąki, jeszcze inni lubią gry słowne.
Obserwuj wątek
    • eat.clitoristwood Re: Dialogi 28.06.13, 21:03
      skłonni
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Dialogi 28.06.13, 21:07
        Gry słowne i absurdy. Banały są nie do zaakceptowania - u siebie też nie, więc mam permanentnego doła, bo jak uniknąć banału całkowicie?
        • samuela_vimes Re: Dialogi 28.06.13, 22:43
          grzeczna_dziewczynka15 napisała:

> Gry słowne i absurdy. Banały są nie do zaakceptowania - u siebie też nie, więc
          > mam permanentnego doła, bo jak uniknąć banału całkowicie

komplikować sobie życie ;-) i najprostsze sytuacje?
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Dialogi 28.06.13, 23:40
            Proste sytuacje nie musza pokrywać się z banalnymi;) A "komplikacja" po co? Żeby się nie nudzić!
    • gree.nka Re: Dialogi 28.06.13, 21:08
      dawno nie byłam w teatrze
      • eat.clitoristwood Re: Dialogi 28.06.13, 21:12
        gree.nka napisała:
        > dawno nie byłam w teatrze.

Mowa o dialogach w ogóle, w teatrze, filmie, książce a nawet w "Stucznych Fiołkach".
        Choć to ostanie specyficzne jest. :)
        • gree.nka Re: Dialogi 28.06.13, 21:31
          co to te sztuczne fiołki?
          jeśli ktoś ma pomysł i chce coś przekazać to czymkolwiek dialog zawarty może być ciekawy.
          Jest taki polski film, smaki życia - chyba, ktoś fajnie to pisze, inni to dobrze grają, nawet w Kiepskich słyszałam dobry tekst :)
          • eat.clitoristwood Re: Dialogi 28.06.13, 21:36
            gree.nka napisała:
            > co to te sztuczne fiołki?

wypiszwymaluj.natemat.pl/30841,sztuczne-fiolki-parodiuja-na-facebooku-znane-dziela-sztuki-i-robia-to-znakomicie
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Dialogi 28.06.13, 23:41
            Ona nie wie, co to Sztuczne Fiołki. Pliiiiiz!!!
            • gree.nka Re: Dialogi 29.06.13, 07:02
              ona nie wie
              :) jak tytuł ckliwej piosenki
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Dialogi 28.06.13, 23:43
          A w życiu? Bo w sumie te z życia są wzięte z filmu, a te z filmu z życia.
      • henrykvlll Re: Dialogi 28.06.13, 21:26
        zapraszam
        • gree.nka Re: Dialogi 28.06.13, 21:32
          :)
    • samuela_vimes Re: Dialogi 28.06.13, 22:08
      hmmm monty python np ;-)
      • eat.clitoristwood Re: Dialogi 28.06.13, 22:15
        samuela_vimes napisała:
        > hmmm monty python np ;-)

Pyton jest raczej poza tematem wątku.
        Dedukuję, że korzystasz również z pozostałej sztuki. :)
        Pytałem nie tyle o "naj" a o generalne oczekiwania odbiorcy, o niejako matematyczny stosunek realizmu do kreacji.
        • samuela_vimes Re: Dialogi 28.06.13, 22:42
          dobrze więc odpowiadając na pytanie, bo przytoczyłam przykład jeno, to absurd, sarkazm i gry słowne. Wszystko z dużą dozą abstrakcji, przerost formy nad treścią też może być od biedy ;-)
          • eat.clitoristwood Re: Dialogi 28.06.13, 22:45
            samuela_vimes napisała:
            > dobrze więc odpowiadając na pytanie, bo przytoczyłam przykład jeno, to absurd,
            > sarkazm i gry słowne. Wszystko z dużą dozą abstrakcji, przerost formy nad treśc
            > ią też może być od biedy ;-)

Dobrze, możesz usiąść. ;)
          • wpieniona Re: Dialogi 29.06.13, 00:07
            samuela_vimes napisała:

> dobrze więc odpowiadając na pytanie, bo przytoczyłam przykład jeno, to absurd,
            > sarkazm i gry słowne. Wszystko z dużą dozą abstrakcji, przerost formy nad treśc
            > ią też może być od biedy ;-)

Łomatko.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dialogi 28.06.13, 22:48
      To chyba zależy od konwencji dzieła.

Co innego film realistyczny, a co innego tarantino.

A co do teatru to chadzam wyłącznie na komedie i musicale, mają robić wrażenie i bawić, realizm nieistotny.
      • eat.clitoristwood Re: Dialogi 28.06.13, 22:52
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:
        > To chyba zależy od konwencji dzieła.

Oczywiście, niemniej pytałem o to, co Ci bardziej podchodzi. (coby nie użyć pretensjonalizmu "preferencje")
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Dialogi 28.06.13, 23:46
          Mi zdecydowanie pastiche, groteska, zacieranie się granic - taki tam obecny mainstream
        • marguy Re: Dialogi 28.06.13, 23:53
          Dialogi
          No właśnie, na jesteście zaakceptować ich oczywistą sztuczność w sztuce.

Dlaszego "oczywista"?

Rzeczywistoscia sztuki jest ona sama, jej tresc, przekaz, nastroj... dialogi brzmia falszywie gdy nie wspolistnieja z nimi, nie sa spojne, nie stanowia jednej calosci.
          • eat.clitoristwood Re: Dialogi 29.06.13, 00:00
            marguy napisała:

> Rzeczywistoscia sztuki jest ona sama (...)

Wątek zakłada, że sztuka jest pochodną, niekoniecznie odzwierciedleniem, rzeczywistości.
            Fakt, jako byt samoistny nie podlegałaby żadnym regułom.
            • marguy Re: Dialogi 29.06.13, 00:24
              Wątek zakłada, że sztuka jest pochodną, niekoniecznie odzwierciedleniem, rzeczywistości.

I slusznie zaklada, bo rzeczywistosc jest jedynym punktem odniesienia jaki mamy.
              Problem w tym, ze ilu ludzi tyle rzeczywistosci, punktow odniesienia i kodow.

O niektorych dzielach mowi sie, ze sa ponadczasowe bo zawieraja kody trafiajace do ludzi niezaleznie od czasu, miejsca i roznic kulturowych.
              • grzeczna_dziewczynka15 Re: Dialogi 29.06.13, 01:21
                Obecnie podważa się 'rzeczywistość' jako odrebną od dzieła. A wręcz teksty kultury kreują, raczej niż odzwierciedlają.

A Baudrillard to powie, że wszystko jest symulacrą i nic nie jest rzeczywiste.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dialogi 29.06.13, 00:51

eat.clitoristwood napisał:

> g.r.a.f.z.e.r.o napisał:
          > > To chyba zależy od konwencji dzieła.
          >
          > Oczywiście, niemniej pytałem o to, co Ci bardziej podchodzi. (coby nie użyć pre
          > tensjonalizmu "preferencje")

Bardziej podchodzi mi kunszt i fantazja. Zgodności z realiami to ja nawet w normalnym życiu nie przestrzegam i nie wymagam.
    • wpieniona Re: Dialogi 29.06.13, 00:05
      eat.clitoristwood napisał:

> No właśnie, na jesteście zaakceptować ich oczywistą sztuczność w sztuce. Ile r
      > ealizmu dopuszczacie, by nie odczuwać nudy i bezsensu ziejących z, nazwijmy to,
      > dzieła?
      > Wiem, że trudno generalizować ale na pewno macie swoje preferencje wobec stylu.
      > Jedni wolą bardziej wyszukanie innych cieszą xuje i bąki, jeszcze inni lubią g
      > ry słowne.

Czekasz na ludzi "luźnych"? Ja też.
      • eat.clitoristwood Re: Dialogi 29.06.13, 00:09
        wpieniona napisała:
        > Czekasz na ludzi "luźnych"? Ja też.

Rozumiem, że ksywka obrazuje Twój stosunek do higieny kąpielnej, nie nastrój.
        I nie czekanie na luz.

• wpieniona Re: Dialogi 29.06.13, 00:14
          Jestem absolutnie zrelaksowana. (kłamię)
          • kalllka Re: Dialogi 29.06.13, 00:22
            co tez uczynila, robiac ci syfon ( na kulfonie:)

wiesz wody, zawsze najlepiej sie bawie gdy przysluchuje rozmowom osob nieskrepowanych.
            najlepsze dialogi slychac w kinie ( na widowni)
            • wpieniona Re: Dialogi 29.06.13, 00:31
              I tak będę kłamać.
        • kalllka Re: Dialogi 29.06.13, 00:15
          wpieniona, jako mistrzyni cietej riposty powinna ci natychmiastowo przypiac
          - w latke:|
    • qw994 Re: Dialogi 29.06.13, 09:05
      To zależy. Są różne konwencje. Ja nie toleruję tylko przewagi formy nad treścią, oczywiście oceniam to subiektywnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka