Dodaj do ulubionych

Letnie inspiracje

13.08.13, 20:57
Trochę osób tu zrzędzi, więc może coś konstruktywnego z okazji lata.

Co was ostatnio zainspirowało/zafascynowało?

Mnie książka Maryse Conde "ja, Tituba, czarownica z Salem". Są takie książki, które po przeczytaniu nabierają więcej znaczenia niż w trakcie. Mimo że czyta się je wartko i docenia, dopiero po skończeniu, kolejnego dnia, albo jeszcze później można docenić ich wartość w pełni.

A do tego zespół Cults mi się podoba, choć dobry na deszczowe dni do czytania.

Polskie morze też jest super - ale nie dla ciepłolubnych, bardzo orzeźwiające!
Obserwuj wątek
    • jeriomina Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:03
      Vonnegut :)
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:07
        I agree;) Choć czytałam tylko 3, coś mi się wydaje.
      • samuela_vimes Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:40
        :-> co czytałaś vonneguta? ja przeczytałam właśnie 'chłopca z latawcem' i przyznam szczerze, że pozamiatała mnie ta książka.
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:52
          Ja "Rzeźnia numer 5", "God Bless You Mr. Rosewater" i "Śniadanie mistrzów". Polecam!
        • jeriomina Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:24
          "Śniadanie mistrzów". Zabieram się za "Kocią kołyskę" i "Rzeźnię nr 5" :)
          • samuela_vimes Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 23:15
            'śniadania' nie czytałam właśnie. Poza tym ' rzeźnię' 'kocią kołyskę' i ' 'matka noc'- ta ostatnia moja ulubiona. Kolejna ulubiona to 'syreny z tytana'. Gdzieś tam jeszcze przewinęła się 'pianola' ale tyłka nie urywa...jak na kurta rzecz jasna :-)
            • jeriomina Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 23:19
              Ja już dawno miałam się za Kurta zabrać, teraz jest okazja, bo to jeden z ulubionych pisarzy Krytyka i mi podsuwa :)
              • marguy Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:43
                Prosze o wiecej takich watkow!
                Wlasnie z radoscia odkrylam kilka vonnegutomanek :)
                • raohszana Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 10:02
                  Nie jarajta się tak, bo przyjdą, opaskę na łeb założą za nadmierną inteligencję i po robocie będzie ;)
                  • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 10:06
                    Grozisz?:)
                    • raohszana Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 10:26
                      Nie ja, tylko Kurt ;)
                      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 10:47
                        :)
                        • marguy Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 12:57
                          Fakt, dzis inteligencja to prawie jak wstydliwa choroba. ;)
                          I nie mam na mysli tylko pl.
        • amcia333 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 12:21
          Ja po chłopcu z latawcem dochodziłam do siebie chyba z tydzień. Normalnie mnie emocjonalnie rozbiła.
    • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:12
      Wczoraj zostalam zainspirowana przez niejaką maitress.du.fance, aby podjąc się nauki pieknego systemu krav magi.

Dalej, od dłuzszego juz czasu mysle sobie nad podjeciem studiów z malarsta.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:17
        wow, krav maga - to hardkorowa sztuka walki, nie? Chyba dobrze ją znać!

No i super - studia z malarstwa, oby Ci się udało!
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:20
          grzeczna_dziewczynka15 napisała:

> No i super - studia z malarstwa, oby Ci się udało!

no, jak będzie dobrze malować to po jej śmierci jej obrazy mogą być warte miliony :D

• ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:35
          Pewnie, że tak! Tylko boję się troszeczkę, że na zajęciach panowie zrobią ze mnie jajecznicę. :)
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:53
            Wal panów;) Rób swoje - kobieca sztuka obecnie w cenie;)
            • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:58
              kilka lat temu namówiony przez koleżankę z pracy poszedłem razem z nią na wystawę Yōko Ono w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie, nie wiem jak takie coś może się komukolwiek podobać, serio :/

• ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:04
                Bo nie wszystko się podobać musi. :)

Całkiem niedawno zaczęłam doceniać sztukę współczesną, od kiedy zastanowiłam się głęboko nad tym, czym powinno być "dzieło" dla odbiorcy.
                • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:07
                  Dokładnie - estetyki też się uczymy, a jeśli się nam gust nie wyrafinuje, to będzie nam się podobać impresjonizm;) Tak samo jak z literaturą - im więcej się czyta literatury i o literaturze, tym bardziej docenia się "trudną" klasykę i "skandaliczną" dobrą prozę;) choć najpierw są kryminały i Alexander Dumas.
                  • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:34
                    > Dokładnie - estetyki też się uczymy, a jeśli się nam gust nie wyrafinuje, to bę
                    > dzie nam się podobać impresjonizm;)

:D, I like it! Impresjonizm to kunszt, metoda, aptekarstwo. :) Zresztą nie tylko impresjonizm.
                    A dzieło ma się Tobie podobać, ma Ciebie przyciągać do tego stopnia, że chcesz na nie ciągle patrzeć.
                    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:32
                      No wszyscy lubią impresjonizm;> Pastelowe barwy nie drażną, a i reprodukcja pasuje do mebli z Ikei;>
                      • ipsetta Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:48
                        >Pastelowe barwy nie drażną, a i reprodukcja pasuje do mebli z Ikei;>

Złośliwa :)
                  • loginoftheyear Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:20

> Dokładnie - estetyki też się uczymy, a jeśli się nam gust nie wyrafinuje, to bę
                    > dzie nam się podobać impresjonizm;)

no no, a jak ci sie juz wyrafinuje i wysublimuje do potegi to bedzie cie zachwycac tylko i wylacznie sztuka beninu

> choć najpierw są kryminały i Alexander Dumas.
                    co zdanie to lepsza teza
                    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:25
                      żarciki trochę, trochę nie - wyluzuj;)
                • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:14
                  ja nie rozumiem sztuki współczesnej, ekspozycje są durnowate, sam bym potrafił takie zrobić, ale obrazów Rembrandt czy Kossaka w życiu...

Zresztą, sztuka współczesna została już skompromitowana tyle razy, że nie ma się co nad nią rozwodzić, albo inaczej, nie tyle "sztuka" (bo to żadna sztuka) co wielbiciele tej sztuki, nawet w polskich komediach PRLu

• jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:36
                    moja ulubiona scena z polskiego kina, która idealnie pokazuje czym jest sztuka współczesna :)

www.youtube.com/watch?v=PUcbuqRveE4&t=75m25s
                    • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:48
                      mocne i zaangażowane :D
                    • loginoftheyear cicho tam 14.08.13, 00:21
                      poczekaj az ci sie gust odpowiednio wyrafinuje ;)
                  • ipsetta Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:10
                    >co wielbiciele tej sztuki

Owszem, ta sztuka bywała kompromitowana. I dobrze, bo w tym nie powinno chodzić o bóg wie jaką nadętość, aluzyjność oraz pretensjonalność.
                    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:31
                      Nie chodzi o nadętość, ale o efekt (estetyczny lub emocjonalny) i przekaz. Sztuka współczesna jest jak literatura (post)modernistyczna - intryguje, wprowadza w konsternacje, pobudza do refleksji i własnych interpretacji, odczuć a Kossak to hmm, taka tam powieść fabularna, dobrze napisana, ale bez tej warstwy meta;)
                      • ipsetta Re: Letnie inspiracje 15.08.13, 17:31
                        jasne, że o efekt chodzi! Masz rację. :)

Ale właśnie z zaistnieniem tego efektu bywa czasem kłopot, w związku z czym część prac w ramach sztuki współczesnej (zresztą nie tylko) będzie się co niektórym jawić jako nieciekawa i pretensjonalna.
                        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 15.08.13, 22:34
                          Ok, whatever, idź na malarstwo i zaproś na wystawę!
                          Powodzenia!
            • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:51
              Z przyjemnością nauczę się fachowo "walić" panów i panie. :)
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:19
        ipsetta napisała:

> Dalej, od dłuzszego juz czasu mysle sobie nad podjeciem studiów z malarsta.

Van Gogh zaczął malować na kilka lat przed ukończeniem 30. roku życia, a swe najbardziej znane dzieła stworzył w ciągu 2 ostatnich lat. Jest autorem ponad 2000 dzieł, w tym: 870 obrazów, 150 akwarel i ponad 1000 rysunków i 133 szkiców listowych.

pl.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

na zostanie mistrzem nigdy nie jest za późno ;)
        • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:33
          Ależ Obywatelu, nie wiek się liczy. Nawet nie kunszt tak bardzo, jak wyobraźnia czyli - przecieranie nowych ścieżek :)
          • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:52
            ipsetta napisała:

> Ależ Obywatelu, nie wiek się liczy. Nawet nie kunszt tak bardzo, jak wyobraźni
            > a czyli - przecieranie nowych ścieżek :)

Ty weź mnie nie denerwuj... w czasie studiów wymyśliłem nową hipotezę wyparcia dinozaurów, nie jakiś tam meteor, nie wzmożenie działalności sejsmicznej Ziemi, nie jakaś tam pandemia, dosłownie nową teorię, świeżutką, która nawet ma potwierdzenie w dryfie kontynentów... no i ostatnio znalazłem w w necie sporo materiałów gdzie kilku naukowców wpadło na ten sam pomysł co ja :/ Jedynie jeszcze nie doszli do tego, że dryf kontynentów mógł mieć z tym związek, ale pozostałe 70% mojej teorii już zdążyli opisać :/

o pomyśle zrobienia wyszukiwarki wyszukującej zdjęcia na podstawie kolorów nawet nie będę pisał, 2 lata po moim pomyśle Google uruchomił taką usługę :/

Dosłownie co nie wymyśle, to okazuje się że już ktoś na Ziemi wymyślił to samo, niezależnie ode mnie!

Myślisz, że Karol Darwin wymyślił teorię ewolucji? Otóż nie, Alfred Russel Wallace w tym samym czasie, niezależnie od Darwina doszedł do takich samych wniosków!

I weź tu przecieraj nowe ścieżki :/

• grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:55
              A czy to 'prawa autorskie' są najistotniejsze dla satysfakcji własnej?:)
              • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:03

> A czy to 'prawa autorskie' są najistotniejsze dla satysfakcji własnej?:)

nie, ale lubię mieć świadomość, że w czymś jestem najlepszy, że byłem pierwszy etc. wiem, płytkie to, no ale co zrobić, taka jest natura ludzka ;)

• grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:07
                  Ah ten dzisiejszy "chory" indywidualizm;)
                • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:31
                  To nie jest płytkie. To jest ambitne podejście.
            • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:08
              A wiesz Obywatelu? Ja mam tak samo :)
            • ipsetta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:54
              Tesla taki - ten to był biedny
              • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 23:01
                ipsetta napisała:

> Tesla taki - ten to był biedny

Owszem, ludzie nie lubią mądrzejszych od siebie, którzy mogą zająć ich pozycję...

• kombinerki.pinocheta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:28
      O inspiracji/fascynacji nie moge mowic, ale to zrobilo na mnie pozytywne wrazenie:

- KLIK

- KLIK

- Perseidy

- opowiesc profesora Kiezuna o Powstaniu Warszawskim

W sumie niewiele.
      • simply_z Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:34
        u nas jak zwykle zamglone niebo:(
        • kombinerki.pinocheta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:54
          U kogo?
          • simply_z Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:42
            w malopolsce
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:37
        ten polonez biesiadny to straszne smuty, a koleś z brodą przypomina takiego aktora z nieistniejącego już Kabaretu Potem :)

Mnie zainspirowało ostatnio to www.youtube.com/watch?v=LGROYGsSr2M

połączenie szanty, dźwięków celtyckich i muzyki house :D

• kombinerki.pinocheta Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:51
          Co kto lubi. Twoje na dyske w sam raz.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 00:44
        W sumie niebo gwiaździste nade mną, też mnie bardzo pozytywnie naładowało, ale romantycznie, amatorsko, bez sprzętu i wiedzy astronomicznej.
    • sl13 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:51
      Mad Men, dopiero niedawno zaczęłam oglądać i kocham ten klimat. Pieczenie chleba - pyszny i nawet mi wychodzi.:) Na nowo odkrywam Sade i Massive Attack. A co do polskiego morza, to tylko Mierzeja Helska, dla mnie najpiękniejsze plaże, włączając zagraniczne (ale nie byłam na Seszelach itp. więc może się nie znam).
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 21:58
        Hel ok, ale chyba jeszcze fajniej tam (gdzie nie jeżdżę za często:() - otwarte morze ale w lewo od Władysławowa - są tam takie piękne plaże i bez ludzi!
        • sl13 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:00
          Nie wiem, sto lat nie byłam. Ja kocham Hel, ale poza sezonem - prawie co roku jeżdżę we wrześniu na 2-3 dni.:)
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:09
            Pojedź kiedyś - Biała Góra, Karwińskie Błota - gdzieś tam - mega! No ale na Hel można statkiem z 3miasta, a za Władysławowo trzeba mieć swój pojazd.
            • sl13 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 22:14
              Niestety trzeba pojazdem i koniecznie za Władysławowo, moim zdaniem okropne.:)
          • kolba.kukurydzy Re: Letnie inspiracje 20.08.13, 11:36
            Ja też uwielbiam Bałtyk bez tłumów- najlepiej maj, czerwiec, wrzesień- choć we wrześniu to już zimno nad bałtykiem.
    • mila2712 Re: Letnie inspiracje 13.08.13, 23:22
      >Co was ostatnio zainspirowało/zafascynowało?

Symetria ( zespół odkryty zupełnie przypadkowo ) i T.love ( powrót )
    • krytyk-systemu-edukacji Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 01:32
      > Co was ostatnio zainspirowało/zafascynowało?

Walka nieocenionego dra Tomasza Witkowskiego z irracjonalnymi, nienaukowymi i szkodliwymi nurtami w psychologii: m.in. psychoanalizą, freudyzmem, testem Rorschacha, rozmaitymi wymysłami tzw. psychoterapeutów. itd. Człowiek wybitny, bardzo wybitny.

Niestety, obawiam się, że na tę stajnię Augiasza jednego dra Witkowskiego może nie starczyć. :( Ale cóż, kropla drąży skałę…

PS Ostatnio też odkryłem pewne zagrożenia związane z New Agem i promocją tradycyjnej „medycyny” chińskiej sprzed bagatela trzech tysięcy lat. Możemy się ze stronek tych niebezpiecznych ludzi dowiedzieć, że onkologia więcej szkodzi niż pomaga i lepiej leczyć raka dietą, wibracjami, energią, emocjami, terapią umysłu itd.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 09:23
        Ah, ciągła walka;) Ja dopiero niedawno zabrałam się za Freuda, i ciekawe, ciekawe.
        • krytyk-systemu-edukacji Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 20:35
          > Ja dopiero niedawno zabrałam się za Freuda, i ciekawe, ciekawe.

Będę pisał do znudzenia, że wymysły tego kokainisty Froïde’a są ciekawe wyłącznie jako przykład wierutnej bzdury, która zatruwa życie intelektualne od stu lat z okładem i wprowadza zamęt w psychologii jako nauce.

Także inspiruje dziwaczne indywidua – proponuję bowiem poczytać, w kierunku jakich wywodów myśl freudowska natchnęła pióra takich intelektualistów, jak choćby Lacan czy Žižek. (Obaj zresztą intensywnie promowani przez kręgi związane z Krytyką Polityczną, polską ostoję lewicowego irracjonalizmu, będącego zresztą w ogóle dość osobliwym połączeniem).
    • rach.ell Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 08:39
      Czytajac wpisy na forum gazety poczulam sie stara, mam wrazenie, ze to co bawilo nastolatkow mojego pokolenia, jest dopiero przez doroslych nastepnego pokolenia odkrywane.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 09:18
        A co inspiruje "dorosłych" z Twojego pokolenia?
      • marguy Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 12:55
        rachel,
        mam gorzej od ciebie, bo na roznice pokolen naklada sie dluga nieobecnosc w kraju.
        Sadze, ze masz na mysli Vonneguta i nie dziwi mnie to; Rzeznia powstala w 69 roku.
        Gdy bylam nastolatka na fali byl James Joyce, Truman Capote, James Baldwin, Marquez itp.
        Co najciekawsze, i co bylo mi dane sprawdzic po latach, niektorzy z wyzej wymienionych ukazali sie drukiem w Polsce zdosc znacznym wyprzedzeniem Zachodu.
        • rach.ell Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 20:13
          marguy napisała:

> rachel,
          > mam gorzej od ciebie, bo na roznice pokolen naklada sie dluga nieobecnosc w kra
          > ju.

ja to sie morduje z literatura flamandzka, dla mnie to byla duza zgryzota, ze nie od razu umialam czytac prace np. w dialekcie, to draznilo mnie dlugo bo to sa ksiazki malo na swiecie znane, rzadko tlumaczone a ja nie wyobrazalam sobie jak mozna normalnie funkcjonowac w spoleczenstwie jesli nie potrafie przeczytac ksiazek, ktore ci ludzie tu czytaja. Tak tez moja pasierbica dziwi sie kiedy ja sie ciesze i dziwie nad ksiazka, ktora ona uwazala za wlasciwe przeczytac jako gowniara.
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Letnie inspiracje 15.08.13, 02:10
          Baldwin - Giovanni's Room - jedna z moich książek, takich "najmojszych" - piękna książka o miłości.
      • jeriomina Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 12:56
        Musisz się z tym pogodzić, że się starzejesz. Wyrazy współczucia.
    • amcia333 Re: Letnie inspiracje 14.08.13, 12:29
      Zafascynowało ostatnio:
      znalazłam piosenkę (trochę może nie najnowszą), ale po prostu mnie za serce chwyciła. Jak śpiewa Czesław i Gaba Kulka.
      Można znaleź tutaj:
      www.youtube.com/watch?v=n7YCR2xHNGM
      A przy tej normalnie się popłakałam. Piotra Rubika o miłości.
      www.youtube.com/watch?v=-JGzvH-DdcY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka