Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny.

29.09.13, 20:08
Co lubicie jeść, a co (i czy w ogóle) lubicie gotować? Szczerze proszę. Poszukuję inspiracji, żeby nie jeść w kółko ziemniaków i makaronu, a forum Kuchnia ma okropne muchy w nosie, chyba sami zawodowcy i z hobbystami nie chcą gadać :( tu jest dużo różnych ludzi, to może ktoś coś podrzuci.
Obserwuj wątek
    • paco_lopez Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:12
      niestety ja jem ciągle makaron i ziemniaki i nie tyje. to musi być doskonała dieta. proponuje pomidorową z ryżem dla odmiany na sztuce wołowego mięcha.
      • solaris_1971 Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:26
        W Galerii Potraw jest mnostwo przepisow.

Jaja sobie robisz czy naprawde w kolko jesz ziemniaki i makaron ?

Ja zadnym specem nie jestem a czesto zasiegam rad na forum kuchnia. Ludzie daja zyczliwe rady zupelnie poczatkujacym.
        A tak z ciekawosci spytam : a co bys chciala jesc ?
        • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:22
          a co sie tak bulwersujesz tym makaronem ;P
          ja jem w kolko i nawet ziemniakow nie jem
          i zyje
        • wielkafuria Re: Wątek kulinarny. 03.10.13, 17:39
          eeeee..... ja też jem prawie w kółko ziemniaki i makaraon :P
          z róznymi dodatkami :)
          przez 3 dni jadłam rozne odmiany spagetti, a dzisiaj zapiekana z ziemniakami, kiełbaską i cebulą plus kefir. Uwielbiam. I tez nie tyję :P
    • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:25
      >żeby nie jeść w kółko ziemniaków i makaronu
      a ryż i kasze gdzie?
      • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:24
        ryzu mozna np nie lubic ;)
        • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:30
          ziemniaków też można nie lubić.
          :) jak to czytałam, to sobie przypomniałam, że ziemniaki kupiłam ze dwa tygodnie temu po chyba 2-miesięcznej przerwie;)
          • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:35
            u mnie leza tak dlugo zazwyczaj, az ktos przyjdzie i zje ;D
            • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:51
              i jeszcze więdną szybko:)
              • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 00:29
                chryzantemy sa lepsze bo dlugo sie trzymaja ;)
        • lled Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 15:23
          jak to ryzu mozna nie lubiec? pewnie nie wie sie jak ryz sie gotuje i wychodzi jakas papka
          dobry ryz nie jest zly
          • alpepe Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:01
            ja nie jem praktycznie ryżu. Jedno opakowanie mam na ryż na mleku, który czasem gotuje sobie córka, bo w szkole to dziadowstwo podają i polubiła, drugie opakowanie to dziki ryż. Ostatnio chyba jadłam ryż rok temu, nie lubimy, bo ryż niestety źle działa u nas na trawienie.
          • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:01
            normalnie mozna nie lubic, co w tym dziwnego
            swoja droga gratulacje, ze taki prozaiczny fakt potrafi cie wprawic w oslupienie ;D
            • lled Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 21:56
              odrazu prozaiczny. to tak jak by ktos powiedzial ze zrujnowal lody bo polal je czekolada :)
      • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 13:17
        Ryż lubię tylko w sushi - ten specjalny, kleisty. Nie lubię risotto ani ryżu jako dodatek-zamiennik do dań mięsnych. Kaszy też nie. Wiem, że jest zdrowa ale ciężko się zmusić.
    • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:28
      uwielbiam gotować oraz jeść.

jesienią gotowanie to prawdziwy koncert na całą orkiestrę!

zrób coś takiego:

kup bakłażana, 2-3 szczupłe cukinie, 2 papryki czerwone, 3 cebule cukrowe i gruntowych podłużnych pomidorów tyle, ile chcesz.

obierz wszystko i pokrój na różne tam kawałki, do michy wsadź (albo lepiej do dwóch - pomidory osobno, bo sok puszczają strasznie)
      a potem zalej oliwą z oliwek, którą pomieszasz z octem balsamicznym,pociachaną górą liści bazylii, oraz grubą solą i świeżo mielonym pieprzem.

niech to sobie postoi ile chce.
      potem wywal na dwie blachy (pomidory osobno, reszta na drugą blachę).

piecz, aż będzie... dobre. na koniec przełóż gdzieś razem wszystkie warzywa, dodaj trochę sera lazura albo innego takiego, trochę mozzarelli, trochę fety, lekko pomieszaj, i niech się te sery też roztopią.

jest to tak dobre, że aż trudno uwierzyć!
      :~P
      • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:48
        > jest to tak dobre, że aż trudno uwierzyć!
        > :~P

nietrudno :)
      • eat.clitoristwood Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:03
        Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki i posolić, popieprzyć i dobrze wysmażyć bo w przeciwnym wypadku jest twardy i w ogóle obrzydliwy w smaku.
        • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:06
          zupełnie nieprawda.
          jest twardy jak się go za krótko piecze/gotuje/smaży.
          co więcej, nie trzeba go 'odsalać'. podobno kiedyś sprzedawano odmiany, które bez tego zabiegu były gorzkie. teraz nie ma tego problemu, bo takich się nie sprzedaje. zawsze soliłam i płukałam bakłażana przed dalszą obróbką, aż kiedyś zaniechałam i okazało się, że faktycznie nie trzeba było. :)
          • eat.clitoristwood Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:08
            A ja takiego niedorobionego dzisiaj właśnie ugryzłem i musiałem resztę wywalić.
            • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:09
              ale był gorzki, czy twardy?
              • eat.clitoristwood Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:21
                i gorzki i twardy
                • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:50
                  mój boże, koniec świata. ok, być może mylę się co do uprzedniego solenia i płukania - być może można jeszcze kupić te gorzkie, ale to że był twardy oznacza, że był niedogotowany.
        • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:10
          fakt, moja wina, zapomniałam,

ja go kroję i krótko obgotowuję w wodzie, w której parzę też pomidory, albowiem nie lubię skórzanych.
          a potem tego bakłażana piekę z innymi warzywami, i jest dobry.
          • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 13:20
            Taki pieczony ratatuj? Ja nie mam piekarnika ale można by to obsmażyć i zgrillować. Dzięki :)
        • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:20
          jego trzeba najpierw posolić i odstać przede wszystkim. wtedy puszcza sok i mięknie.
          • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:52
            a mi i bez tego teraz wychodzi ok, mimo że praktykowałam tę magię latami.
            • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 22:02
              no czytałam właśnie, że można. ale jakbym miała całość wyrzucić, to wolę chwilę poczekać.
              zresztą nawet cukinię obieram ostatnio, bo ze skórą jest gorzka właśnie. ale ja mam chyba skrzywiony smak;)
        • znana.jako.ggigus jak się bakłażana piecze, to nie 03.10.13, 21:59
          trzeba nic robić. Solić go trzeba przy smażeniu bo potrzebuje mniej soli.
          Fajny przepis wypróbuje.
      • vitreous Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 14:41
        To prawda, jesienią jest największy wybór warzyw, są też teraz najtańsze (prócz oczywiście pomidorów, ogórków), możesz czarować w kuchni. W dodatku warzywa możesz zamarynować, zamrozić, wysuszyć i mieć własne zapasy na cały rok.
        Staraj się robić proste dania ze świeżych warzyw i kasz, zainwestuj w dobre przyprawy, od razu zwykłe dania nabiorą innego smaku. Ja za mięsem nie przepadam, więc lubię kombinować z kaszkami (np. polenta, kuskus),ryżem, nabiałem i warzywami. Makarony też są różne, wybieraj też nowe rodzaje, są przepyszne makarony ryżowe.
        Mnie gotowanie daję dużą satysfakcję, ale nie lubię gotować tylko dla siebie. Najchętniej gotowałabym pół dnia, a potem spraszała znajomych na wspólne biesiadowanie :)
        • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 17:40
          . N
          > ajchętniej gotowałabym pół dnia, a potem spraszała znajomych na wspólne biesia
          > dowanie :)

ha! ja też.

zaproponowano mi kiedyś założenie nieformalnej restauracji.

ale niestety spietrałam.
          :~(
        • wielkafuria Re: Wątek kulinarny. 03.10.13, 17:42
          no fakt, a ja dzisiaj kupilam 25 kg jabłek i 10 kg marchwi - - bede sok robic, bo i naczej nie tknę owoców ani warzyw. (no oprocz ziemniaków :P )
    • piataziuta Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:28
      a jadasz mięso?
      • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:56
        Tak, jem mięso. Ale kotlety i gulasze też już mi się przejadły.
        Ryby i inne stwory morskie uwielbiam. Najbardziej wędzone albo w tempurze.
        Ze dwa razy w życiu zrobiłam sushi ale z tym jest mnóstwo roboty...
        • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:07
          a pastę z wędzonej makreli, majonezu, opcjonalnie jajka i kiszonego ogórka znasz? :) niektórzy zamiast ogórka używają przesmażonej cebuli, ale moim zdaniem wtedy jest mdła, choć nie niesmaczna.
          • ursyda Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:26
            Uwielbiam tę pastę i często robię: dodaję cebulę, zielony groszek, ogórek kwaszony i jajko oraz majonez,
            • lled Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 16:02
              ursyda, co to jest ogorek kwaszony? znam tylki kiszone, konserwowe i polsolne. a kwaszonych nie znam
              • ursyda Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 16:30
                Kwaszony to kiszony - tylko po białostocku. Ja nie znam półsolnych tylko małosolne.
                • zbyfauch A kolega 30.09.13, 16:35
                  z ludzkiego zlewiska warszawskiego (znaczy z dorzecza kolei podmiejskiej) mawiał "kiszaki".
                  • ursyda Re: A kolega 30.09.13, 16:46
                    pl.wikipedia.org/wiki/Og%C3%B3rek_kiszony
                    Kwaszony to normalne słowo, nie wiem co tamten kolega się czepia.
                    • zbyfauch Re: A kolega 30.09.13, 16:54
                      Ależ nikt się nie czepia. Kolega może kolejki się czepiał. Ja tylko przytoczyłem kolejne określenie. :)
                      • zbyfauch Re: A kolega 30.09.13, 16:55
                        U mnie w chałpie mówi się "odżki kiszki", wiem, infantylnie. :)
                • lled Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 17:06
                  to trzeba bylo tak od razu :)
                  • ursyda Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 17:31
                    Z tym białostockim to był żart, dałam link odpowiedni, kwaszony to po prostu kiszony:)
                • piataziuta Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 13:37
                  > Kwaszony to kiszony - tylko po białostocku. Ja nie znam półsolnych tylko małoso
                  > lne.

ostatnio się dowiedziałam, że kapusta kiszona to coś innego niż kwaszona
                  kiszona - to taka co kisiła się sama naturalnie
                  kwaszona - to taka z dodatkiem chemii, co by nie tracić czasu na kiszeniu

może ogórki mają tak samo?
                  • salsadura Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 14:11
                    Ziuta, to dyskusja akademicka jest ;). Kiedyś wydawało mi się, że znalazłam różnicę (że regionalizmy po prostu i nic więcej się za tymi określeniami nie kryje), po czym znowu się ktoś wbił z tą chemią i znowu mi namieszał :D.
                    • piataziuta Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 14:32
                      ale czytałam jakiś artykuł o zdrowej żywności i tam tak było! :P
                      • lled Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 14:48
                        a co to jest zdrowa zywnosc?
    • soulshuntr Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:29
      Ja od dzisiaj zbieram gołąbki zielonawe. Tak wspaniale pysznego grzyba jeszcze nigdy nie jadlem. Nawet borowiki wysiadaja.
    • mila2712 Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:39
      Warzywa i owoce w każdej postaci ( na surowo jak i w sałatkach, surówkach ), pierogi ruskie, kopytka, nalesniki, zupa pomidorowa i ogórkowa, zapiekanki,
      • simply_z Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:44
        teraz jest sezon na dynię ,więc może jakieś zupy ,zapiekanki albo tarty?
        • mila2712 Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:45
          dobry pomysł....do tego cukinia, kabaczek :)
          • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:50
            cukinia = kabaczek
            :D
            • mila2712 Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:57
              o jezusku....ale wtopa ( ale jestem usprawiedliwiona było dzisiaj coś z procentami )
            • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:01
              serio.. ja zawsze myślałam, że kabaczek jest większy i jaśniejszy, a to była wyrośnięta cukinia. ale sprawdziłam w wikipedii, żeby nie było, że wierzę na słowo ;)
          • simply_z Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 20:54
            można tez na slodko (polecam)
            • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:08
              na słodko jako dziecko jadłam zupę dyniową na mleku z lanymi kluskami. przypomniałaś mi :)
              • simply_z Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 20:18
                mialam na mysli raczej konfitury albo tartę na słodko z dynią właśnie.
    • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:04
      polecam wytrawną zupę z krem z dyni na warzywnym wywarze z cynamonem, goździkami, oliwą truflową i startym twardym serem, np. pecorino romano :) być może łamię jakieś zasady łączenia smaków, ale moim zdaniem jest pyszna :)
    • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 21:34
      lubimy jesc makaron, SORRY ;D
      nigdy mi sie nie nudzi. co wiecej, jem tylko swidry przewaznie, bo inne ksztalty nie sa takie dobre ;)
      i co jeszcze wiecej; jem zazwyczaj tak samo; z zoltym serem, czasami cebula/boczkowe najpierw na patelnie. bo ten makaron przysmazam. zero sosow.
      oatstnio lubimy proste salatki;
      1. ser zolty wedzony (albo inny jak ktos lubi), ogorek, winogrona biale, gruszka moze tez byc. posiekac, wymieszac, bronboze nic nei dodawac! (chyba,ze ktos musi ;))
      2.losos wedzony, mozarella, ogorek - wymieszac, reszta jak wyzej.
      aha, polecam tez nalesniki z lososiem, omnomnom...
      • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 22:10
        o, dziś nabyłam drogą kupna świderki kolorowe.
        • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 00:29
          kolorowe niesmaczne sa
          wyrzuc
          • six_a Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 00:34
            w życiu żadnego jedzenia nie wyrzucam, chyba że zepsute. i w ogóle jakie niesmaczne, jak barwione szpinakiem i pomidorem.
            wykluczone - 100% smaczności.
            • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:04
              zart ;)
              ale dla mnie tylko naturalny kolor makaronu ma te 100%
              probowalam sie przekonac i wlasnie dlatego, ze tez nie wywalam, to zmeczylam porcje onegdaj, a reszte zjadly juz tylko dzieci
              wniosek; warto miec dzieci, bo sa pozyteczne
              • six_a Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:09
                dziś jadłam, normalny smak jak to makaron :)
                • loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:13
                  niech ci bedzie, ale dla mnie te kolory nie komponuja sie smakowo z serem w stopniu mnie zadowalajacym ;D
                  jak bys kiedys miala okazje pogadac z moim mlodszym dzieckiem (tym, ktore dluzej mialo okazje byc domowo pozyteczne), to potwierdzi ono, ze matka ma specyficzne kubki smakowe (nie tylko co do makaronu ;))
                  • six_a Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 20:15
                    :)
    • six_a Re: Wątek kulinarny. 29.09.13, 22:08
      a piwo masz w diecie?
      bardzo ważny składnik.

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1005782_494511533969857_1679401839_n.jpg
      • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 09:55
        Nie lubię piwa.
        • six_a Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 17:43
          właśnie zauważyłam, że wzięłam Cię za faceta;) sorry.
          a taki dobry obrazek to był no.
    • vandikia Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 14:15
      uwielbiam gotować i gotuję codziennie, lubię się inspirować na różnych stronach kulinarnych, blogach, bardzo często robię coś tylko raz nawet jak wyjdzie bardzo dobre
      zbyt mało danych podałaś, żeby doradzić coś konkretnego

u mnie podstawą jest zupa, bez zupy dzien nieudany, zupy mogą być sycące i wtedy nie potrzeba jeść drugiego dania, mogą być lekkie warzywne, zupy kremy, możliwości i kombinacji smakowych masa
      bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty wytrawne, zapiekanki (lasagne, ziemniaczane, mięsne, ryżowe), mimo że przejadły Ci się ziemniaki, spróbuj i użyj czosnku jak w przepisie źródłowym, pycha
      www.domowabogini.pl/ziemniaczane-gratin-zwykle-niezwykle-danie/
      zrób raz na jakiś czas pierogi, pyzy, kopytka,naleśniki, krokiety, pieczone warzywa
      teraz jest czas grzybowy, wykorzystaj go, wykorzystuj sezonowość warzyw
      kuchniazone.blogspot.com/2013/07/risotto-z-kurkami.html
      tu masz zapiekankę mięsną:
      przezszybe.blox.pl/2011/11/Zapiekanka-pasterska.html

do inspiracji polecam też od lat
      www.kwestiasmaku.com/
      a także, durszlak.pl/ - codziennie dziesiątki przepisów, odkąd lidl wprowadził gotowanie z Pascalem i Okrasą można tu tez znaleźć całkiem fajne przepisy
      kuchnialidla.pl/
      możesz się inspirowac programami kulinarnymi - Ugotowani na tvn, też mają strony z przepisami, czasami robię też coś z tej strony:
      www.wielkiezarcie.com/

powodzenia w szukaniu nowych smaków

• loginoftheyear Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:06
        jestes moim wymarzonym sasiadem ;D
        kupowalabym u ciebie obiadki...ech...
        • vandikia Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 07:56
          :)
      • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 13:21
        Dziękuję bardzo, vandikia.
    • sfornarina Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 16:43
      > a forum Kuchnia ma
      > okropne muchy w nosie, chyba sami zawodowcy i z hobbystami nie chcą gadać :(

Chyba sama masz muchy w nosie, że nie chcą z Tobą gadać.
      Akurat forum kuchnia jest jednym z najprzyjaźniejszych na gazecie i zawsze dobrze doradzą.
    • triismegistos Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 17:13
      Gotuję i lubię jeść. Teraz jesień, m oja ukochana pora roku. Festiwal prawdziwych pomidorów, papryki, dyń, grzybów... Jem dużo warzyw, mocno eksperymentuję ze smakami.
      • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 17:24
        na przykład?

proooszę, zdradź coś, podejrzewam, że może być to warte grzechu!

:~)
      • triismegistos Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:03
        Taki pierwszy z brzegu? Frytki z keczupem :)
        Frytki z marchewki, korzenia pietruszki i dyni, keczup domowy, pomidory pół na pół ze śliwkami, do tego imbir, anyż i straszliwa papryka. Smażone na oleju rzepakowym extra vergine.
        • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 18:21
          uuuch! super!

to mi przypomina moje zimowe rozgrzewające danie:

pęczek włoszczyzny: korzenie pokrojone w "słupki", por w talarki,
          + cebula + może być papryka,

to wszystko wolniutko smażone na oliwie (olej rzepakowy wypróbuję!)
          + pieprz, sól i konieczne curry,

i w ostatniej chwili - koncentrat pomidorowy. potem jeszcze poddusić chwilę

z makaronem i kwaśną śmietaną - jest boskie.

p.s.: Twój ketchup zrobię. mmmhhhm.
          • triismegistos Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 20:10
            Lubię warzywa korzeniowe, a zaskakująco dużo ludzi w Polsce wrzuca je najwyżej do rosołu. A to znasz?
            Marchewkę, korzeń pietruszki i buraka smażę na maśle klarowanym na złoto (musi być w rondlu z dobrym dnem) wrzucam surową kaszę jęczmienną, obsmażam, dodaję ziele ang. natkę pietruszki i tymianek, zalewam wrzątkiem i robię "kaszotto". Wygląda dość przerażająco, ale smakuje bosssko!
            • stephanie.plum Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 22:07
              nie znałam...

moja siostra ze swoją bohemą robiła niedawno hepening pt. "polskie suszi"

tam była kasza gryczana, chyba kapusta i chyba śledź.

zaskakująco dobre, a myślałam, że paskudztwo wyjdzie.

kaszotto - super pomysł.
    • mariuszg2 Re: Wątek kulinarny. 30.09.13, 22:44
      jeszcze masz szanse na oryginalna sałatkę zpomidorów....z fetą, lazurem, czerwoną cebulą....
    • piataziuta Re: Wątek kulinarny. 01.10.13, 13:58
      zamiast zwykłych ziemniaków lub makaronu polecam takie dodatki:
      -kuskus cytrynowy,
      -puree marchewkowe, selerowe/ brokułowe/ z pora/ musztardowe
      -gratinę (cienkie ziemniaczane plasterki z beszamelem serem i czym chcesz)
      -kaszę gryczaną z porem lub grzybami (ew. ryż z porem i warzywami)
      -kaszę jęczmienną z ostrą papryczką, cebulą, kurkumą i czym chcesz
      -soczewicę z warzywami-placki cukiniowe/z kaszy gryczanej/orzechowe/twarogowe/warzywne - chociaż z nimi zawsze kupa roboty

ja najbardziej lubię zapiekanki, bo są szybkie, miesza się wszystko ze wszystkim i można wykorzystać resztki z lodówki, a potem mało garów jest do mycia

• pleciony.pojemnik.na.kangura Re: Wątek kulinarny. 02.10.13, 18:26
        Brzmi smakowicie, dziękuję piataziuta
    • headvig Re: Wątek kulinarny. 02.10.13, 22:59
      gnocci (opcjonalnie kluski) z sosem grzybowym, grillowany łosoś z warzywami, naleśniki z farszem "słonym" (np salami, ser, pomidor)
    • kochanic.a.francuza Re: Wątek kulinarny. 03.10.13, 17:52
      Poddus karkowke z dynia...paluszki lizac. Moga byc tez zeberka.
      Makaron w innym odzieniu: zielony makaron szpinakowy z sosem bazyliowym, genovesse sie to nazywa, poezja smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka