Dodaj do ulubionych

kradzież czy nie

22.11.13, 11:59
Słuchajcie może głupie pytanie ale sytuacja rzeczywista czy jeśli ktoś zrobi zdjęcie mojego zdjęcia z monitora swojego komputera a potem zamieści je w necie jako swoje to narusza moje prawa autorskie czy nie?
Obserwuj wątek
    • six_a Re: kradzież czy nie 22.11.13, 12:13
      a myślałam, że obcykana to co innego znaczy.
      eeetam
    • nie.mam.20 Re: kradzież czy nie 22.11.13, 12:42
      tak
      google - copyright image photoshop
      fotke mona skopiowac bez fotografowania (prawy klawisz myszy...)
      google steganography
      • ob_cykana Re: kradzież czy nie 22.11.13, 13:53
        nie zawsze można skopiować prawym klawiszem
        • nie.mam.20 podaj przyklad (link) /nt 22.11.13, 14:36

• mm969696 Re: podaj przyklad (link) /nt 22.11.13, 15:37
            www.bonprix.pl/produkt/sukienka-957722/?type=image
            tego zdjęcia nie można skopiować
            • ursyda Re: podaj przyklad (link) /nt 22.11.13, 15:41
              Właśnie ją zapisałam na dysku i mogę skopiować. Przesłać?
            • soulshuntr Re: podaj przyklad (link) /nt 22.11.13, 16:08
              jak nie mozna, jak mozna. Wyslac ci pierdyliard kopii?
            • nie.mam.20 Re: podaj przyklad (link) /nt 23.11.13, 03:02
              https://img.bonprix.pl/obrazki/0/0/0/0/0/3/2/8/9/3/images/0/13019236_328.jpg

za pierwszym razem wskoczylo OK, pozniej faktycznie byly problemy, ale i na to sa sposoby.
              • wielkafuria Re: podaj przyklad (link) /nt 24.11.13, 19:07
                ale ladna sukienkaaaaaaa.....
            • nie.mam.20 ladna kombinacja - cizia i kiecka tez /nt 23.11.13, 03:05

• nie.mam.20 Re: kradzież czy nie 23.11.13, 11:38
          wystarczy wylaczyc skrypty i kopiowanie jest dziecinnie proste. gdy skrypty sa wlaczone to idziemy do page source.
          • miau.weglowy Re: kradzież czy nie 24.11.13, 10:49
            pisz pisz, nei przestawaj o tym kopiowaniu
            to mi sie moze przydac ;)
            • nie.mam.20 Re: kradzież czy nie 24.11.13, 20:54
              bys sie odezwala
    • zwariuje.od.tych.glupot Re: kradzież czy nie 22.11.13, 15:51
      Ja wiem tylko, ze jesli ktos zrobi zdjecie zdjeciu Twojego zdjecia, to wtedy nie narusza.
    • kol.3 Re: kradzież czy nie 23.11.13, 08:31
      Może naruszać twoje prawa do wizerunku, nie musisz sobie życzyć zamieszczania swojego zdjęcia w sieci. Jeśli ktoś sfotografował bez Twojej zgody Twoje zdjęcie z monitora (nie umieszczone w sieci) i zamieścił je w sieci to na pewno jest to nadużycie.
      • kol.3 Re: kradzież czy nie 23.11.13, 08:33
        Zrozumiałam, że zdjęcie przedstawia Ciebie.
        Cholera, nie jest dobrze wstawać w sobotę za wcześnie. Idę dospać.
    • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: kradzież czy nie 23.11.13, 08:37
      Jeżeli ktoś zamieszcza zdjęcie zrobione przez Ciebie jako swoje - narusza Twoje prawa autorskie. Np. jeśli prowadzisz bloga na dowolny temat - chyba większość blogujących podpisuje w jakiś sposób swoje zdjęcia (choć i na to są sposoby - można podpis wymazać. Ale blogujący bez problemu udowodni taką kradzież).
      Druga sprawa to bezprawne upublicznianie wizerunku. Nawet jeśli Twoje zdjęcia z jakiejś przyczyny są w necie razem z Twoim imieniem i nazwiskiem (np. Twoja firma robiła sesję zdjęciową - to teraz modne) to jeśli ktoś bez Twojej zgody wrzuca je na inną stronę - np. na portal rozrywkowy, społecznościowy, forum - to także łamie prawo.
      Generalnie wszystko, co się robi bez zgody autora lub wykorzystywanie czyjegoś wizerunku i danych osobowych bez zgody tej osoby jest łamaniem prawa i może być ścigane.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: kradzież czy nie 23.11.13, 08:52
      Oczywiście że narusza.
      Techniczny sposób wykonania naruszenia NIE MA ZNACZENIA.
      choćby i wydrukował, powiesił na ścianie i wtedy zrobił zdjęcie, to nadal będzie to naruszenie.
      • to.niemozliwe Re: kradzież czy nie 24.11.13, 21:38
        Tez uwazam, ze autorskie narusza. Po prostu juz jest autor oryginalu. Natomiast inna kwestia jest skuteczne zadoscuczynienie za to naruszenie. Moze byc trudne.
        • ob_cykana Re: kradzież czy nie 25.11.13, 10:00
          Ale on się czuje autorem tego zdjęcia, które zrobił. Nie w sensie autorstwa jako kompozycji itd. tylko autorstwa w sensie wykonawstwa (jakby nie było wziął aparat i pstryknął akurat tak a nie inaczej). I uważa, ze może z nim robić co chce.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: kradzież czy nie 25.11.13, 10:11
            ob_cykana napisała:

> Ale on się czuje autorem tego zdjęcia, które zrobił. Nie w sensie autorstwa jak
            > o kompozycji itd. tylko autorstwa w sensie wykonawstwa (jakby nie było wziął ap
            > arat i pstryknął akurat tak a nie inaczej). I uważa, ze może z nim robić co chc
            > e.

I co z tego?
            Czuć się może nawet Świetym Mikołajem... No chyba że na zdjęciu widać monitor, i zdjęcie jest podpisane - "zdjecie obcykanej wyświetlane na moim monitorze", ale nie sądzę.

jedna uwaga.Z faktu że twoje prawa naruszył nie oznacza że zaraz ktokolwiek ci na pomoc ruszy :D
            • kalllka Re: kradzież czy nie 25.11.13, 10:40
              Na pomoc ruszy armia białych kapeluszy.
              Bez najmniejszych wątpliwości - graw.
          • six_a Re: kradzież czy nie 25.11.13, 11:13
            jeśli na tym zdjęciu jest jakiś banał, nigdzie wcześniej nie publikowany, to niestety pagib.
            jeśli zdjęcie przedstawia ciebie albo zostało wcześniej użyte np. w aukcji i będziesz mogła udowodnić naruszenie przy ponownym wykorzystaniu, to raczej masz spore szanse na zablokowanie publikacji tam, gdzie ten człowiek zdjęcie wstawi.
    • system.tzw.edukacji Re: kradzież czy nie 23.11.13, 11:55
      > Słuchajcie może głupie pytanie ale sytuacja rzeczywista czy jeśli ktoś zrobi zdjęcie
      > mojego zdjęcia z monitora swojego komputera a potem zamieści je w necie jako
      > swoje to narusza moje prawa autorskie czy nie?

Dude, that’s so meta. Stop before my brain explodes.
      • nie.mam.20 Re: kradzież czy nie 24.11.13, 08:24
        pozbieraj, co ci tam zostalo i napisz, jak czlowiek, o co Ci chodzi?
        Bylbym zlosliwy, to bym napisal, ze to fizerek byl, nie fajerwork.
        • gyubal_wahazar Re: kradzież czy nie 24.11.13, 21:09
          On to on, a Ty to Ty. On nie musi Cię uszczęśliwiać, ani Ty nie musisz jego.
          Potem coś było jeszcze, że jak się spotkacie, ale to już Krytyk Ci dokończy, bo przede mną jeszcze długie tygodnie kucia
          • six_a Re: kradzież czy nie 24.11.13, 21:21
            potem było, że jak się spotkacie, to dobrze, a jak się nie spotkacie, to też niedobrze.
            stówa się należy za konsultację
            i poproś następnego klienta do gabinetu.
            • system.tzw.edukacji Re: kradzież czy nie 24.11.13, 21:34
              > stówa się należy za konsultację
              > i poproś następnego klienta do gabinetu.

W stolicy to chyba sto dwajścia. :)
          • system.tzw.edukacji Re: kradzież czy nie 24.11.13, 21:31
            > On to on, a Ty to Ty. On nie musi Cię uszczęśliwiać, ani Ty nie musisz jego.
            > Potem coś było jeszcze, że jak się spotkacie

Jeśli przypadkiem natrafimy na siebie to wspaniale.
            Jeśli nie, to nic nie można na to poradzić.

Odmawianie tej modlitwy już dwa, trzy raz dziennie zapewnia rozwój duchowy, uczenie się świadomości oraz integrację Ja, tj. pełną integrację ciała i psychiki.
            • nie.mam.20 i tak zupelnie darmo??? :) /nt 24.11.13, 23:44

• system.tzw.edukacji Re: i tak zupelnie darmo??? :) /nt 25.11.13, 09:37
                > i tak zupelnie darmo???

Nazwijmy to wersją demo. ;)

Otóż „rozwój” i „osiąganie dojrzałości” w Gestalt może trwać w nieskończoność – tym bardziej że adeptami tej przedziwnej religii są na ogół ludzie niedorozwinięci i skrajnie niedojrzali, sam więc rozumiesz… pogoń za horyzontem.

Tak więc lata terapii, uczestnictwo w warsztatach rozwoju osobistego, zdobywanie kolejnych poziomów wtajemniczenia (by, być może, kiedyś samemu zostać gestaltowskim guru) – a to już nie są, drogi panie, tanie rzeczy, to musi kosztować.

PS Warto tu zacytować, obok słynnej modlitwy, także „dekalog” Gestalt:

1. Żyj teraz – zwracaj uwagę bardziej na teraźniejszość, niż przeszłość i przyszłość.
                2. Żyj tutaj – zajmij się tym, co jest obecne, a nie tym, czego nie ma.
                3. Doświadczaj siebie i akceptuj siebie takiego, jakim jesteś.
                4. Przestań niepotrzebnie myśleć – zamiast tego patrz i smakuj, postrzegaj środowisko takim, jakie ono jest i z takim nawiązuj kontakt.
                5. Wyrażaj siebie – nie manipuluj, nie tłumacz, nie uzasadniaj, nie osądzaj.
                6. Poddaj się przeżywaniu nieprzyjemności i bólu, tak jak poddajesz się przeżywaniu przyjemności. Nie ograniczaj swojej świadomości.
                7. Nie akceptuj żadnego „powinieneś” z wyjątkiem tego, co naprawdę twoje.
                8. Weź pełną odpowiedzialność za swoje czyny, uczucia i myśli.
                9. Bądź sobą i pozwól być sobą innym.
                10. Otwórz się na zmianę i rozwój – zachowaj gotowość do eksperymentowania, by napotkać nowe sytuacje.

Takie sy-tu-acje, nie?
                • kalllka Re: i tak zupelnie darmo??? :) /nt 25.11.13, 10:03
                  Wersja demo- graficzna:// recordy subiekcji
                  " " systemowa: @: 100% krytyki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka