Dodaj do ulubionych

laser i krótkowzroczność

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 20:08
od prawie 7 lat nosiłam m-ne soczewki kontaktowe, wszystko było ok do czasu,
kiedy to w czerwcu nabawiłam się zapalenia rgówki. byłam już u kilku lekarzy
i są różne wersje zdarzeń: być może to od soczewek...być może wirusowe...być
może bakteryjne...nieważne, zresztą już podleczyłam, w każdym razie jedna z
pań okulistek stwierdziła, że raczej już nie będę mogła nosić soczewek i
zaczęła namawiać na laserowy zabieg likwidujący krótkowzroczność (mam -3,75).
przedstawiła to w takich kolorach, że zaczęłam poważnie nad tym myśleć
(odłożyliśmy z mężem nawet kaskę na ów zabieg)
niedawno byłam u innej okulistki, kt stwierdziła, że nie mam trwałych
uszkodzeń rogówki i jeszcze jakiś m-c a oko całkowicie się wygoi i będzie
można powoli wrócić do soczewek a operacja to wcale nie takie cudo, bo mogą
być później nieprzyjemne konsekwencje: blizny, jaskra, poza tym zmienia się
ciśnienie w gałce ocznej...to tak jakby 50 letnia kobieta zrobiła sobie
lifting - skóra może będzie wyglądała jak u 20latki, ale będzie to wciąż
skóra kobiety po 50...
no i co wy o tym myślicie?
a może ktoś z was robił sobie taki zabieg?
czekam na komentarze!
pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Max Re: laser i krótkowzroczność IP: *.mad.east.verizon.net 19.08.04, 20:18
      Ja mialem taki zabieg i jestem bardzo zadowolony. Moje soczewki byly -6,5 tak
      ze bylem prawie slepy:-)
      operacja trwala zaledwie 10 minut, byla bezbolesna i juz na drugi dzien,
      zaledwie po 14 godzinach mialem idealny wzrok.

Obawiam sie tylko czy w Polsce znajdziesz dobrego i doswiadczonego lekarza. Ja
      mieszkam w Stanach i w Stanach bylem operowany.
      • Gość: amelka Re: laser i krótkowzroczność IP: *.wmc.net.pl 19.08.04, 20:35
        ja słyszałam pochlebne opinie o klinice w Poznaniu.Gdybym miała forsę-to bez
        wahania bym poszła na taką operację.Zwłaszcza teraz-jak mam zapalenie
        spojówki,soczewek nie mogę nosić.a okularów po prostu nie mam.
        • Gość: Max Re: laser i krótkowzroczność IP: *.mad.east.verizon.net 19.08.04, 20:39
          >soczewek nie mogę nosić.a okularów po prostu nie mam

No to jest szansa ze nawet ja bym sie toboe spodobal:-)
          pzdr
        • lahliq Re: laser i krótkowzroczność 20.08.04, 08:26
          Zrobiłam zabieg w Poznaniu, w Intermedice, 3 lata temu. Ja już nie pamiętam, że
          przez 8 lat męczyłam się z soczewkami... :)
          Jeśli masz pytania - pisz na priv.
      • Gość: kasia Re: laser i krótkowzroczność IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 20:50
        z tego co czytałam to w Polsce zabiegi takie są wykonywane na b wysokim
        poziomie...chodzi raczej o konsekwencje w dalszej perspektywie...bo takie
        zabiegi są wykonywane dopiero od ok 10 lat i nie ma badań, na podstawie których
        można by wnioskować o ewentualnych skutkach ubocznych (takich kt wychodzą po
        latach). bdw jaką medtdą miałeś robony ten zabieg?
        • Gość: Max Re: laser i krótkowzroczność IP: *.mad.east.verizon.net 19.08.04, 21:06
          Mam nadzieje ze czytasz angielski:

www.tlcvision.com/what_is_laser_vision_correction/custom/
          • Gość: o_nowe_oczy_prosze Re: laser i krótkowzroczność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:15
            Czy ktoś zna przybliżony koszt takiego zabiegu w Polsce? i gdzie jest
            wykonywany? Ciekawi mnie czy wada -3,5 (na jedno oko zresztą) "wystarczy" żeby
            go przeprowadzić... Okulary są męczące, zwłaszcza zimą. Zgadzam się że taki
            zabieg może być supersprawą.
            • Gość: kasia Re: laser i krótkowzroczność IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 21:22
              koszt zabiegu w przypadku 1 oka to ok. 2500, wykonywany jest chyba w większości
              dużych miast. napewno w warszawie, poznaniu, katowicach...
              pozdrawiam
          • Gość: kasia Re: laser i krótkowzroczność IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 21:20
            dzięki za linka:)
            czytałam już wcześniej, że LASIK jest najmniej traumatyczny dla oka, że
            najszybciej się goi i daje największy komfort...
            moje wątpliwości (tak jak już pisałam) dotyczą konsekwencji na dłuższą
            metę..ostatnio okulistka (kt nie była entuzjastką zabiegu)tumaczyła, że to nie
            jest tak, że po zabiego oko jest już zdrowe, widzi się wprawdzie lepiej (wadę
            taką jak moja można zredukować do zera)ale ewentualne skutki uboczne mogą się
            ujawnić po latach...
            niepokojące wydaje mi się zwłaszcza to, że nie ma żadnych badań, które by
            pozwalały ocenić skutki takiego zabiegu w dalszej perspektywie, a w końcu jest
            to zabieg nieodwracalny...
            • Gość: ewa Re: laser i krótkowzroczność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:09
              też chciałabym wiedzieć coś bliższego na ten temat, a właściwie to mój mąz , bo
              to on jest zainteresowany tym zabiegiem(wcześniej dla lekarzy to był nie
              zabieg , a nazywano to operacją na oku)ale może z czasem coś się wyklaruje co
              do tych ewentualnych skutków ubocznych,jak ktoś posiada jakieś takowe
              informacje to może się podzieli, z góry dziękuję:)
              • Gość: defra Re: laser i krótkowzroczność IP: 62.233.169.* 19.08.04, 22:20
                Oto linki znalezione na forum zdrowie:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=11613286&a=12428555
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=11461284&a=11461284
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=14098586&a=14104640
                Pozdrawiam wszystkich
                • Gość: kasia Re: laser i krótkowzroczność IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 20.08.04, 10:43
                  po tym wszystkim co przeczytałam na forum zdrowie chyba jednak się nie
                  zdecyduję na zabieg...zbyt duże ryzyko...
                  może wrócę do soczewek a jeśli okaże się, że jednak nie mogę ich nosić to
                  zostaną mi jeszcze okulary, choć to najmniej wygodne rozwiązanie.
              • lahliq Re: laser i krótkowzroczność 20.08.04, 08:29
                Jak napisałam wyżej, zabieg miałam robiony trzy lata temu. Weszłam z -7,5
                wyszłam z -0,25 i tak mam do dziś. Komplikacje? Jak na razie żadnych. Choć
                możesz powiedzieć, że 3lata to za mało... Ale wolę sobie nie wyobrażać jakby
                wygladały dziś moje oczy. Nosiłam soczewki przez 8lat. Soczewki to świetny
                wynalazek, niestety nie dla każdego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka