Dodaj do ulubionych

Puste koperty na ślubie

12.12.14, 12:25
Moja przyjaciółka bierze niedługo ślub i tak sobie rozmawiamy ostatnio i mówi mi, że zrobi chyba listę prezentów, które chciałaby dostać, takich mniejszych i większych, bo woli dostać nawet jedną książkę niż pustą kopertę na ślubie :O To prawda, że ludzie potrafią przyjść na ślub i dać pustą kopertę parze młodej??? Skąd to się bierze? Przecież chyba na mały prezent każdego stać jak już się wybiera na ślub? Ja w życiu z czymś takim się nie spotkałam, nie dostałam ani jednej takiej koperty i nie wiem co bym zrobiła gdybym dostała. Przecież to jest strasznie niekulturalne nieodpowiednie i nie wiem co kieruje takimi ludźmi w ogóle...
Obserwuj wątek
    • my-bubele Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 12:31
      Słyszałam, że niektórzy dają kopertę z wyciętymi gazetami w ksztacie pieniędzy :D
    • moni_kaw Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 12:55
      na ślubie to raczej standard, że koperta jest pusta, plus kwiatek i ewentualnie jakiś mały upominek; koperty z wkładką na ogół występują u gości WESELNYCH; w moich stronach osoby zaproszony wyłącznie na ślub nie wkładają nic do koperty, a przynajmniej nie jest tak przyjęte
      • tonik777 Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 14:22
        Ale po co dawać pustą kopertę? Moim zdaniem lepiej już sam kwiatek i ten upominek.
        • leptosom Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:13
          a telegram?
      • leptosom Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:12
        to po xuj kopertę pusta wręczają? gdzie panuje taki zwyczaj?
        • moni_kaw Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:27
          ludzie zlitujcie się - oczywiście że wręczają kopertę z kartką okolicznościową wypisaną życzeniami! a pusta to ona jest w znaczeniu że bez banknotów!
          kapito?
          • leptosom Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:30
            życzenia chyba składa się osobiście?
    • czoklitka Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 12:57
      > Skąd to się bierze?

ze skąpstwa
    • anten_ka Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 12:59
      amellon napisała:

> Moja przyjaciółka bierze niedługo ślub i tak sobie rozmawiamy ostatnio i mówi m
      > i, że zrobi chyba listę prezentów, które chciałaby dostać, takich mniejszych i
      > większych, bo woli dostać nawet jedną książkę niż pustą kopertę na ślubie :O To
      > prawda, że ludzie potrafią przyjść na ślub i dać pustą kopertę parze młodej???
      > Skąd to się bierze? Przecież chyba na mały prezent każdego stać jak już się wy
      > biera na ślub? Ja w życiu z czymś takim się nie spotkałam, nie dostałam ani jed
      > nej takiej koperty i nie wiem co bym zrobiła gdybym dostała. Przecież to jest s
      > trasznie niekulturalne nieodpowiednie i nie wiem co kieruje takimi ludźmi w ogó
      > le...
      Czy ci gości przyszli na ślub czy na wesele? To różnica.
      Przychodząc do koscioła ( lub usc) dajemy kwiaty i telegram. Goście weselni, kwiaty, telegram, prezent lub kasę.
      • six_a Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 15:06
        > Przychodząc do koscioła ( lub usc) dajemy kwiaty i telegram. Goście weselni, kw
        > iaty, telegram, prezent lub kasę.
        jaki telegram? coś mnie ominęło?
        • eat.clitoristwood Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:00
          six_a napisała:
          > jaki telegram? coś mnie ominęło?

:D

Muszę do domu bo mi kolejka ucieknie. (Napisałbym więcej.)
          • fuzja_jadrowa Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:17
            > Muszę do domu bo mi kolejka ucieknie.

Z jakiej okazji ta libacja?
            • eat.clitoristwood Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 18:34
              fuzja_jadrowa napisał(a):
              > Z jakiej okazji ta libacja?

Niestety, libacji nie budiet.
              Ale przyszedł mi do głowy Seagal z kieliszkiem w ręku i podpisem "Libator".
    • anten_ka Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 13:01
      Są też wyjątki, bo kiedy ślub robi bliska nam osoba lub koleżanka z pracy to czasami zaprasza na wesele tylko rodzinę. Wtedy jak najbardziej daję dodatkowo prezent lub kase, mimo, że nie idę na wesele.
    • alpepe Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 13:22
      To prawda, pamiętam, jak wujek wyprawiał mojemu kuzynowi wesele, a po weselu okazało się, że koperty są puste, no i wujek zastanawiał się, kto to niby ukradł, a to nikt nie ukradł, tylko po prostu rodzinka panny młodej była szemrana. Panna młoda zresztą po ślubie wywijała takie numery, że te puste koperty nie dziwią wcale.
    • czesio77 Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 13:34
      zawsze może się znaleźć jakaś czarna owcza ale bez przesady żeby wszyscy dawali puste koperty ja osobiście nie słyszałem
    • leptosom Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 13:40
      pewnie bierze się ze skąpstwa. sęp chce nażreć się, napić za friko. byłem świadkiem, gdy b.dobrze sytuowane małżeństwo wręczyło pustą. pan młody nie w ciemię bity od razu zareagował: przecież tu nic nie ma.
      • varia1 Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 14:27
        pan młody to biznesmen niezły :)
        • leptosom Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:07
          wtedy był studentem, a teraz rzeczywiście biznesmenem. :)
      • mm969696 Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 17:16
        ale jak nażreć się za friko? przecież wesel nie wyprawia sie po to by sie nachapać kasy tylko po to by z gośćmi uczcić wkroczenie na nowa drogę życia. w dobrym tonie jest dać prezent, ale to nie jest obowiązek. Para młoda nie moze oczekiwać że goście zasponsoruja im ich imprezę.
        • mendigo Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 19:39
          No nie? Ciekawe, czy jak gości na imieniny zapraszają, to też tak skrupulatnie ich rozliczają z prezentów i na liczydełku w swoim kantorku sru, sru, przerzucają kamyczki, żeby sprawdzić, czy się zwróci a może nawet jeszcze cosik zarobią, nu?
    • mendigo Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 13:41
      Niekulturalne to jest wymuszanie prezentów. A pusta koperta to zawsze jakiś prezent, nie?
      • soulshuntr Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 15:02
        niby racja, zawsze mozna sie nia podetrzec.
      • anna_sla Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 17:21
        mendigo napisał:

> Niekulturalne to jest wymuszanie prezentów. A pusta koperta to zawsze jakiś pre
        > zent, nie?

a przyjść na wesele, najeść się nie za swoje i wybawić przy orkiestrze nie za swoje pieniądze jest ok?
        • mendigo Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 19:33
          Mój post nie był wprawdzie tak znowu do końca na serio, ale jak chcesz koniecznie rozkminiać ten problem, to ci odpowiem. Otóż jak się kogoś zaprasza, żeby wraz z nami świętował ważne dla nas wydarzenie, to traktowanie tego w kategoriach "przyszła świnia, nażarła się i wybawiła za darmo" nie jest OK, po stokroć bardziej "nie OK" niż wręczenie pustej koperty.

Jak się w ten sposób podchodzi do tego rzekomego świętowania w rodzinnym gronie najważniejszego dnia w życiu, to aby uniknąć takich rozczarowań jak zbyt chuda lub wręcz pusta koperta, należy wprowadzić biletowanie wesela.

Można sprzedawać bilety normalne (minimum tego, czego gospodarze sobie życzą, żeby odbić sobie wydatki) i dla VIP-ów (dla gości szczególnie ciepło myślących o parze młodej, powiedzmy tak 130% ceny biletów normalnych). I wtedy będzie uczciwie. Żadne tam wspólne świętowanie czy zaproszenie osób szczególnie bliskich, ale zwyczajna usługa: "my wam orkiestrę do kotleta i wódę do rana, a wy nam zwrot kosztów i może jeszcze co nieco".

Bo takie podejście, jakie ludzie obecnie mają do tego swojego najważniejszego dnia w życiu, przyznam, we mnie osobiście budzi głęboki niesmak: "my wam wesele, na które nie wypada nie przyjść, a wy nam forsę, dużo forsy, bo jak nie, to będzie ciężka obraza - ale wiecie, to o wspólne święto chodzi i dzielenie radości. Ale forsa ma być".

Dlatego też sama do tego cyrku nie uczęszczam. Mam przyjemniejsze wydatki.
    • kachaa17 Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 14:00
      Ja się osobiście nie spotkałam z pustymi kopertami, ani ja nie dostałam ani nikt z bliskiej rodziny. Sama się dziwię jak tak można się zachować. To buractwo. Jakby mnie nie było stać to bym w ogóle nie poszła na wesele. Ja zawsze do koperty wkładam pocztówkę z życzeniami, żeby było wiadomo od kogo te pieniądze.
    • soulshuntr Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 15:01
      wystarczy w zaproszeniu na slub dopisac: "otwieramy koperty zaraz po ich wreczeniu"
      • varia1 Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 17:15
        :) bardzo dobry pomysł :)
    • wiarusik Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:04
      wśród gminu zdarza się. wielu chce umoczyć ryja za free.
    • ksiieciiuniio Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 16:19
      Jeśli ktoś jest tak głupi by wydawać tyle kasy na imprezę, to niech nie oczekuje że ja będę równie głupi by ją w jakikolwiek sposób finansować. A są tacy ludzie, nawet na tym forum się przewinęły takie tematy. Zatem w życiu bym nie poszedł na ślub kogoś kto by oczekiwał ode mnie koperty.
      Z drugiej strony bym nie dawał pustej koperty (komuś kto jej nie oczekuje), bo to byłoby oszukiwanie, a tego nie robię gdy ktoś jest mi bliski.
    • coffei.na Re: Puste koperty na ślubie 12.12.14, 19:41
      Bez podniecenia bejbe-nie podpisanych nikt nie rozszyfruje przecież :-)
    • jowita771 Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 14:03
      Słyszałam, że się zdarzają. Mój mąż miał kiedyś kolegę, który kazał kamerzyście stać i filmować dawanie kopert, układał je dokładnie w takiej kolejności, w jakiej dostał, w eter rzucił tekst, że potem będzie otwierał koperty oglądając film. Goście podobno dyskretnie grzebali w tych kopertach. Myślę, że to burak, ale on był bardzo z siebie zadowolony, pustej koperty nie było, a podobno niedługo wcześniej na weselu jego kuzyna było sporo. Zachowanie gości, którzy dają pusta kopertę też obciachowe, żeby nie było.
      • sandriks Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 16:29
        w głowie mi sie nie mieści, żeby iść do kogoś z pustą kopertą... ale i ja słyszałam o takich przypadkach... ludzie kultury nie mają :/
    • berta-death Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 17:02
      Nawet w tym wątku ktoś napisał, że jak ktoś ma ochotę sobie zrobić wypasione wesele, to niech nie sądzi, że będę mu to finansował. Panuje obiegowa opinia, że wesela robi się dla zysku, albo żeby chociaż się zwróciło. Młodzi wręcz oczekują, że goście sami sobie zapłacą za weselną zabawę, jaka by ona nie była wypasiona. I niektórym to się nie podoba. Zwłaszcza dalszej rodzinie, dalszym sąsiadom, czy innym dalszym osobom, z którymi na co dzień nie utrzymuje się kontaktu, albo jest on okazjonalny i nieszczególnie zażyły. I jak taka osoba ni stąd ni zowąd dostanie zaproszenie na wesele, od całkiem obcych sobie ludzi, to może sobie pomyśleć, że młodzi szukają frajera, który im zabawę zasponsoruje i jeszcze jakąś dodatkową kasę da. A jak jeszcze często takie zaproszenia dostają a nie są szczególnie zamożni, to może im pomysł zagrania młodym na nosie przyjść do głowy. Na taki oficjalny afront w postaci przyjścia z pustymi rękami, albo symbolicznym prezentem, nie każdy jest w stanie się zdobyć, ale na taki zakamuflowany pstryczek w nos, to już odważni się znajdą.

Słyszałam o tych pustych kopertach, ale nie sądzę, żeby one były prezentem od najbliższej rodziny i najbliższych przyjaciół. Nie podejrzewam, żeby babcia z dziadkiem, siostra czy brat któregoś z rodziców, czy rodzeństwo dało pustą kopertę. One zazwyczaj pochodzą od obcych osób. A jak ktoś decyduje się na zaproszenie obcych, to na różne rzeczy powinien być gotowy. Nawet na to, że jako osobę towarzyszącą przyprowadzą prostytutkę z okolicznego burdelu. Bo to się też kolejny zwyczaj zaczyna robić, że jak się nie ma osoby towarzyszącej, to się ją wynajmuje. A potem nic dziwnego, że do koperty zabrakło pieniędzy. Takiemu żigolakowi to niekiedy i kilka stów trzeba zapłacić, jak nie więcej.
      • sandriks Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 17:09
        no tak, ale nawet jakie by nie było wesele to chociaż symboliczną jakąś kwotę można do tej koperty włożyć, a nie robić cyrki z pustą kopertą, jak zaprosi cię ktoś "obcy" to się grzecznie dziękuje i odmawia przyjścia
        • berta-death Re: Puste koperty na ślubie 13.12.14, 17:23
          Ludzie są różni, większość nie wie jak się zachować.Ten weselny savoir vivre tak szybko się zmienia, jest zlepkiem wielu różnych tradycji, że ludzie mają mętlik w głowach. To by trzeba było popytać tych, którzy te puste koperty bądź pocięte gazety dają, dlaczego to robią. Nie sądzę, żeby na forum ktoś się do tego przyznał, nawet jak to praktykuje. Chociaż może pod tymczasowym nickiem by się skusił na zwierzenia.

Przypuszczam jedynie, że to chodzi o mniej zżyte z młodymi osoby, które z jednej strony nie poczuwają się do sponsorowania wesela a z drugiej nie chcą palić za sobą mostów i olewać zaproszeń. Być może po prostu chcą się zabawić za darmo i wychodzą z założenia, że trafili na frajerów, którzy im to umożliwiają. Jakby oficjalnie przychodzili z pustymi rękami, to szybko przestaliby dostawać zaproszenia a to podobno też jest jako afront postrzegane. Każdy chce być tym, którego się zaprasza na różne uroczystości. A czemu dają puste a nie np 10zl skoro tylko na tyle ich stać? Może sądzą, że te 10zl to większa wiocha i kpina w żywe oczy niż pusta koperta? A może nawet tyle im szkoda wydać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka