Dodaj do ulubionych

Czy można nie mieć choinki

19.12.14, 00:04
czy trzeba mieć? bo jeszcze się zastanawiam, mam czas do 23 grudnia.
takie mieć albo nie mieć. właściwie mogłabym mieć, bo:
a) zawsze miałam
b) w sumie nawet lubię (poza rozbieraniem wraka)
c) koty lubią
d) psu wszystko jedno
e) wszyscy mają, to może ja też muszę mieć - owczy pęd, te sprawy.
f) nie trzeba będzie się tłumaczyć: a dlaczego nieeeeee? bo nie!

podsumowując, typowy problem drugiego świata. pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • nues Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:10
      Nie mam, nie będę miała.
      Po co, żeby ubierać i rozbierać? Żeby ktoś spojrzał i stwierdził, jaka ładna ta Twoja choinka...
      No way.

Każdego dnia, z każdym dniem, zwiększa się lista osób, które mogą mnie pocałować w dupę.
      • six_a Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:21
        właśnie odkryłam stojący na stole na stałe taki lampionik czerwony do świeczki i on ma na sobie choinki, renifery , bombki i całe to badziewie wymalowane.
        to ja już chyba wyrobiłam normę, jak on tak od roku stoi.
        w kuchni z lampy zwiesza mi się mikołaj filcowy. przejdę się po domu, może choinka też gdzieś stoi jakaś ubiegłoroczna, a ja tu jakieś dylematy z doopy zapodaję.
        • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 08:24
          six_a napisała:

> w kuchni z lampy zwiesza mi się mikołaj filcowy.

jak on tam wszedł? może przez uchylone okno w sypialni?
          • six_a Re: Czy można nie mieć choinki 21.12.14, 16:48
            > jak on tam wszedł?
            obawiam się, że nie załapał się do pudełka z bombkami ostatnią razą.
    • wiarusik Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:16
      mieć i nawieszać pentagramów...tych drewnianych takich...
      • six_a Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:18
        ciebie to na pewno odwiedzi satan clause.
        z rózgami.
        • wiarusik Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:22
          całkiem możliwe, nie spodziewam się ekstra prezentów.
          • six_a Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:22
            jagto? a świątynia za oknami to co? za mało tak?
            • wiarusik Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:31
              dużo. to tak jakby ktoś mi wsadził rózgę między poślady. no ale może jakieś fajne pogrzeby będą...wiem wiem, relatywizuję.
    • eat.clitoristwood Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:22
      Corocznie się zastanawiam. Nie lubię, nie chcę ale z drugiej strony wolałbym nawet najmniejsze, żywe drzewko od tego plastikowego wiechcia.
      Jak żyć?
      • six_a Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:25
        a nieee, plastiki to odpadają w ogóle. nie byłoby gdzie tego schować. systemowy brak piwnic.
    • gyubal_wahazar Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 00:58
      Nawet 2 można nie mieć
    • berta-death Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 01:22
      Kotom będziesz choinki żałować?
    • alpepe Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 07:54
      Ja nie miałam przez kilka lat, jak jedna córka była w wieku wczesnoszkolnym, a druga przedprzedszkolnym. Teraz z choinki (sztucznej, ze sztucznymi bombkami, bo całe ustrojstwo ma powędrować na wczasy z nami) najbardziej cieszy się moja suka, pseudonim LSD, bo poluje na bombki, jedną w połowie zresztą zeżarła, zanim córka jej odebrała, w nocy o trzeciej musiałyśmy iść na żarcie trawy, ale bombka rano wyszła.
      Generalnie wolę sztuczne od zewłoków, bo naturalne igły ktoś potem musi pozbierać. Tu w Berlinie zresztą na drugi dzień Świąt już można sobie na ulicy sprezentować choinkę, bo ludzie wywalają jak szaleni.
      Dla siebie bym choinki nie miała, nie lubię dekorować..
      • facettt mozna... a staropolskim zwyczajem... 19.12.14, 11:33
        na Swieta kladzie sie galezie /wiechcie/.
        choinka - to szwabski wymysl znany w Polsze dopiero od 19.go wieku.

a galezie mam u znajomego sprzedawcy choinek za darmo, ale ze znamy sie od lat,
        a szkoda mi faceta stojacego godzinami na wietrze
        - to tradycyjnie dostaje ode mnie pol litra.
        • alpepe Re: mozna... a staropolskim zwyczajem... 19.12.14, 12:34
          ty jesteś jak radio Erewań, nie kładzie, a wiesza u powały,kładzie to się tatarak na Zielone Świątki.
          • facettt nie mam 200 lat... 19.12.14, 14:13
            jak historia choinki w Polsze, a moja babcia rzeczywiscie kladla galazki na komodzie i ozdabiala ozdobkami...

vidac odeszla juz od dawnej, staropolskiej tradycji i byla juz nieco modernistyczna

co ta Secesja (mam na mysli styl) z ludzmi porobila...
            eehh...
            • alpepe Re: nie mam 200 lat... 21.12.14, 10:26
              te, a może babcia po prostu robiła stroiki?
    • czesio77 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 08:29
      gdyby nie dzieci to tez bym choinki w domu nie miał ;)
    • piataziuta Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 09:17
      Ja nie mam, nigdy nie miałam i nie będę miała.
      Także można. :)
    • paco_lopez Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 09:33
      moja babcie jadzieńka robiła to tak. Razu pewnego lupiła plastikową choinkę ubrała , po świętach przyniosła worek foliowy i kazała paco zapakować choinkę w worek i wynieść na strych. Na następne święta paco przynosił choinkę ze strychu już obraną i rozpakowywał z worka. Na dzień dzisiejszy wolę tych co choinkę mają w tyle niż tych, co chrzanią o tym, że dla nich święta bez naturalnej choinki co roztacza w domu świerkowy zapach , nie możliwe są.
    • nudzimisie_strasznie Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 09:37
      W tym sklepie, co jestem jego niewolnikiem, kupiłam taką z 10 cm, w całkiem przyzwoitej doniczce, za złotych 17. Polecam.

• six_a Re: Czy można nie mieć choinki 21.12.14, 16:29
        nabyłam w doniczce chyba nawet z korzeniami, bo kazali podlewać. a tamte z tego sklepu, co to jesteśmy niewolnicamy, to mi już wybrali buuuu.
        ale ta też całkiem ładna.
        • nudzimisie_strasznie Re: Czy można nie mieć choinki 21.12.14, 21:47
          :) plus jest jeszcze taki, że nie trzeba się uszarpać z wynoszeniem tego później.
    • kachaa17 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 09:39
      Można nie mieć. Ja raz nie miałam bo mi się już w życiu nic nie chciało. Miałam głęboką depresję i nie miałam siły na choinkę. Kolega w pracy też kiedyś nie miał bo mówił, że im się nie opłaca stawiać bo wyjeżdżają na święta. Starsi ludzie też bywa, że nie mają jak nie mają wnuków bo uważają, że choinka jest dla dzieci.
      Ja tam ogólnie bardzo lubię ubieranie choinki i ubieram gdzie się da: w domu, w domu rodziców, w pracy, kiedyś jako dziecko ubierałam zawsze takiej znajomej starszej pani, która wnuki miała daleko i czekała na mnie i moją siostrę, żebyśmy jej ubrały.
      Podsumowując: można nie mieć jak się nie chce.
      • kachaa17 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 09:45
        aha, zapomniałam dodać, że ja najbardziej lubię żywa, zwykły nasz polski świerk a najlepiej jak kiedyś chyłkiem wyciętą i w konspiracji przywiezioną z lasu.
        W jednej z książek Wiliama Whartona jest opisana sytuacja jak ojciec z synem poszli z siekierą do lasu wyciąć choinkę - to mi się podobało.
        U mnie tato zawsze przywoził z lasu jakieś takie wiechcie - może naprędce wybierane, żeby nie zostać przyłapanym, nie wiem - i choć były niekształtne to miały swój urok. Dodam, że choinki były ze swego lasu, choć może nie zawsze. :)
        • piataziuta Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:03
          Grubo. Nie dość, że kradnie i dewastuje środowisko, to jeszcze głośno się do tego przyznaje i poleca.
          • kachaa17 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:15
            Ale jakie dewastuje? To normalne, że wycina się choinki. Poza tym napisałam, że zazwyczaj były ze swego lasu. Chyłkiem były przemycane bo mimo, że ze swego lasu to trzeba było mieć pozwolenie a z tym były jakieś problemy.
            Co do kradzionych jabłek z czyjegoś drzewka też masz takie nastawienie?
            • alpepe Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:28
              Dziewczyno, ty to masz sumienie z gumy.
              • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:31
                a Ty serce z kamienia :/ a ja już wodę z mózgu. :?
                • alpepe Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 12:35
                  Ale za to mam tyłek miękki.
                  • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:37
                    i pewnie chcesz mieć twarde cycki
                    • alpepe Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:42
                      ta, żelazne.
                      • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:45
                        gorące
            • piataziuta Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:29
              Tak, trzeba mieć pozwolenie i płaci się za taką wycinkę dziesiątki tysięcy. Nie bez powodu.
              W podstawówce nie byłaś?

> Co do kradzionych jabłek z czyjegoś drzewka też masz takie nastawienie?

A sory, najwyraźniej nie.
              Pogugluj sobie może?
              • kachaa17 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:55
                Ale przecież nie mówimy o obecnych czasach. Teraz ojciec bierze pozwolenie i wycina drzewko z własnego lasu. Kiedyś też miał las ale może mu się nie chciało chodzić za tym pozwoleniem a może nie można było i z pozwoleniem?To było 30 lat temu. Ne wiem czemu ale, jakoś ja nie podchodzę do tego jak do kradzieży. Może czasem trafiło się drzewko z lasu sąsiada ale kiedyś to jakoś nie stanowiło problemu. I tak powtórzę, to miało dla mnie swój urok.
              • kachaa17 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:57
                "> Co do kradzionych jabłek z czyjegoś drzewka też masz takie nastawienie?

A sory, najwyraźniej nie.
                Pogugluj sobie może? "

mam sobie goolować twoje wypowiedzi na forum? To już odpowiedzieć jest tak ciężko?
                • piataziuta Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 11:27
                  :D

• berta-death Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 10:55
              Ja słyszałam, że to się inaczej robiło. Kupowało się pozwolenie na wycięcie choinki, przychodził leśniczy zaznaczał które drzewa można wyciąć a potem przychodziła ekipa i ścinała. Faktycznie te brzydkie. Międzyczasie się szło jeszcze raz do lasu i zaznaczało ładne, które tuż po oficjalnej wycince, szło się wycinać nocą. I wszyscy zadowoleni. Papier był, oficjalna wycinka też, w nocy nikt się już tym nie interesował co się we wsi dzieje, a do domu sprawdzać też nikt nie chodził. I to w państwowym lesie.
            • kino.mockba Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 16:15
              kachaa17 napisała:

> Ale jakie dewastuje? To normalne, że wycina się choinki. Poza tym napisałam, że
              > zazwyczaj były ze swego lasu. Chyłkiem były przemycane bo mimo, że ze swego la
              > su to trzeba było mieć pozwolenie a z tym były jakieś problemy.
              > Co do kradzionych jabłek z czyjegoś drzewka też masz takie nastawienie?

Na wycinkę ze swojego lasu też trzeba mieć zezwolenie, chyba, że to owocowe (ubierałaś jabłonkę?).
              • kachaa17 Re: Czy można nie mieć choinki 22.12.14, 08:53
                niestety trzeba
              • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 22.12.14, 12:27
                (ub
                > ierałaś jabłonkę?).

miałam Ci ja_błonkę.
    • 5th_element Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 12:12
      dyemat dorawdy z d*, a jeszcze ktoś ma Ci pomóc, bo swojego zdania nie masz, czy tak tylko zagadujesz? Ja nie kumam tachania do chałupy ściętego, gubiącego igły drzewka, ale jak komuś się to podoba, to czemu nie? Tym bardziej że to full eko, bo jak zdechnie to można tym napalić w piecu albo wywieźć do lasu to dziki zwierz poskubie. Gorzej z plastikowymi - tego to już nie kumam wcale. W castoramie widziałam za 5 stow, na dodatku brzydkie. Serio to ktoś kupuje? Sama targam gałązki, przyozdabiam, maluję, w tym roku będzie taka bardziej 2D na ścianę. Bo nam do wnętrza będzie pasować a nie dlatego, że trzeba. Pff.
      • six_a Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 12:31
        ziew. sorry ale dopiero wstałam i pierwsze co widzę, to czyjaś ku...ca. można się zniesmaczyć. co najmniej.

a te stargane gałęzie to będziesz maglować, żeby były w 2d?
      • alpepe Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 12:41
        Serio, ja to kupiłam. Debiut była w 2010, rok później nie było, ale potem rok po roku wyciągało się i jestem zadowolona. I to bardzo.
        • 5th_element Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:53
          ale może choć nie było brzydkie i nie tak drogie, hmm? Z resztą o ile pamiętam, u Ciebie jakieś osobniki < 18 lat pomykają, więc takie to lubią choinki.
          • alpepe Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:55
            pomykają i jak z sentymentem wspomnę choinkę z dzieciństwa z zielonego plastiku, to te sztuczne teraz są naprawdę piękne, tylko, że nie pachną.
            • facettt slabo sie starasz... 19.12.14, 14:16
              w pakiecie ze sztuczna choinka jest u nasz dezorodo z zapachem igliwia :)
            • 5th_element Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 14:26
              drapak z lat 70-80 miał swój urok, obecne są zbyt piękne imo. Ale pewnie inaczej bym na nie patrzyła mając lat -naście. Nie o to chodzi, że plastikowe są złe, te z Castoramy były nieładne. A temat mnie dziwi bo jak do choinki można nie mieć własnego zdania, czy się cosik chce czy się nie chce? Zaiste frapujące.
              • fuzja_jadrowa Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 14:33
                > A temat mnie dziwi bo jak do choinki można nie mieć własnego zdania, czy się cosik chce czy się nie chce? Zaiste frapujące.

Kij we własnym tyłku też cię tak frapuje?
                • 5th_element Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 14:54
                  fuzja_jadrowa napisał(a):

> > A temat mnie dziwi bo jak do choinki można nie mieć własnego zdania, czy
                  > się cosik chce czy się nie chce? Zaiste frapujące.
                  >
                  > Kij we własnym tyłku też cię tak frapuje?

było o choince, doprawdy, daleko wgłąb pan/pani paCZy. Ale skoro i choinka się kojarzy, to co ja mogę. Może zasugerować jakiś coming out?
                  • fuzja_jadrowa Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 15:04
                    > było o choince,

Tak, było o choince, ten fragment dobrze zapamiętałaś.

Nie było nic o chceniu/niechceniu choinki. Pytanie dotyczyło tego, czy można nie mieć, czy jednak trzeba ją mieć. "Można" i "trzeba" średnio na poważnie, no ale widzę, że niektórzy bez didaskaliów nie dają rady.
    • rudenko Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 12:54
      pewnie, że można nie mieć. Ja już od kilku lat nie mam, bo znudziło mnie ubieranie i rozbieranie. Wystarczają mi te, które są w sklepach, na ulicach, w pracy i w telewizornii.

Nie mam parcia na tą całą świąteczną otoczkę, co roku to samo ile można...

A najbardziej wkurzają mnie tłumy w sklepach, niech to się już skończy...
      • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:42
        rudenko napisała:
        > A najbardziej wkurzają mnie tłumy w sklepach, niech to się już skończy...

no widzisz... a jakbyś miała choinkę to mogłabyś się na nią wdrapać, usiąść na czubku i zaświecić niczym gwiazda betlejemnska
        • rudenko Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:44

świetny pomysł posadź tam swoją żonę
          • mariuszg2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:46
            ona wchodzi na wyższe szczyty
            • rudenko Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 13:55
              aaaa sama wychodzi to nawet lepiej bo jeszcze dostałbyś przepukliny
    • akle2 Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 14:52
      A jak się przyniesie ale się nie ubierze, to się liczy?
    • stephanie.plum Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 17:33
      w tym roku na 90% nie będę miała choinki w domu, bo nie spędzam w nim świąt, a po świętach nie kupię przecież.

gdybym się zastanawiała, mieć czy nie mieć, to bym raz odpoczęła od rutyny, i nie miała.
      żeby nie rozbierać wraka, można kupić w doniczce, ale nie duże świerczysko, tylko siewkę. wtedy 100%, że ma korzenie i się potem przyjmie, gdzie ją wysadzisz.

w sygnaturce masz jeden z najlepszych utworów świata!
      gratuluję.
      • stephanie.plum Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 17:40
        aaa na wsi będę miała sosnę, własnoręcznie zrąbaną siekierą i przystrojoną pierniczkami (brat piecze)

(suspens)
        sosna jest z własnego pola, gdzie wolno mi dewastować, co chcę
        :~)
        • leptosom Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 15:41
          na pewno sosna?
          • stephanie.plum Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 16:51
            czemu pytasz?
            • leptosom Re: Czy można nie mieć choinki 22.12.14, 09:58
              ponieważ zwykle sosen nie ścina się na drzewko świąteczne. to raczej dola świerków i jodeł.
      • leptosom Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 15:44
        z tymi korzeniami to trochę jest inaczej. prawdopodobieństwo przyjęcia ok. 10%, zależy, jak prowadzona była. a przeważnie te w donicach w ogóle nie mają korzeni.
        • stephanie.plum Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 16:51
          wyjątkiem są siewki, czyli maleńkie drzewka, które w swojej donicy przebywają od chwili zasiania. W niej urosły.

innych nie uznaję, doskonale wiem, że to patyki wetknięte w piach.
    • lew_ Re: Czy można nie mieć choinki 19.12.14, 17:44
      Prosze o brawa dla Stephnaie Plum:)choc mi sie bardziej jodla podoba i taka bede miec:)
    • stopreformom Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 15:35
      można nie mieć, jak się jest np. ateistą to się nie ma, no chyba, że własnie jako drapak dla kota, ale igły lecą więc średnio praktyczne
    • znana.jako.ggigus a trzeba ją mieć? 20.12.14, 15:52
      i trzeba się komukolwiek tłumaczyć, dlaczego się nie ma?
      Dorosły człowiek nie musi się nikomu z niczego tłumaczyć, o ile robi rzeczy przyzwoite.
      Ja od paru lat nie mam, a problemów żadnych nie mam.
      kiedy ludzie opowiadają o strojeniu choinki, nie przerywam, że jej nie mam, bo mnie nikt o to nie pyta.
    • kino.mockba Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 16:17
      A ktoś u Ciebie wierzy w Mikołaja?
    • czoklitka Re: Czy można nie mieć choinki 20.12.14, 16:40
      Nie trzeba. Można mieś duży stroik z fajnymi bombkami, bombki w szkle itd. Lub nic nie mieć. Może masz sama jakieś różne iglaki pod domem (zamiast świerków) lub jakiegoś znajomego, który posiada te krzaczki, to by mógł tobie użyczyć na stroik.
    • soulshuntr Re: Czy można nie mieć choinki 21.12.14, 00:10
      ja nie mam a jak mam to gdzies do kwietnia lub nawet maja.
    • brygada_ww Pomoge 21.12.14, 00:26
      Zawsze mozesz powiedziec, ze xuj w bombki strzelil i choinki nie bedzie.
      • kachaa17 Re: Pomoge 21.12.14, 09:08
        A myślałam, że się mówi: xuj bombki strzelił a nie w bombki
        • brygada_ww Re: Pomoge 21.12.14, 10:17
          kachaa17 napisała:

> A myślałam, że się mówi: xuj bombki strzelił a nie w bombki

Tak przeciez napisalam.
          • kachaa17 Re: Pomoge 21.12.14, 10:22
            napisałaś: xuj w bombki strzelil
            a ja myślałam, że się mówi: xuj bombki strzelil
            bez w
            • brygada_ww Re: Pomoge 21.12.14, 10:24
              kachaa17 napisała:

> napisałaś: xuj w bombki strzelil
              > a ja myślałam, że się mówi: xuj bombki strzelil
              > bez w

Pewnie roznia nas regiony zamieszkania;)
    • anus-hka Re: Czy można nie mieć choinki 21.12.14, 10:15
      Ja nie mam ale my się nie znamy wiec zapewne jest to Ci bez różnicy i nie zaważy na Twojej decyzji...miec czy nie mieć...oto jest pytanie
    • molly_wither a po co niekatoliczce drzewko? 21.12.14, 15:47
      Badz chociaz w jedne swieta uczciwa wobec siebie i Boga nie rob w domu szopki.
      • alpepe Re: a po co niekatoliczce drzewko? 21.12.14, 16:27
        A po co katoliczce drzewko? Nie był to aby zwyczaj protestancki?
      • six_a Re: a po co niekatoliczce drzewko? 21.12.14, 16:27
        nie wiem właśnie po co katolikom było drzewko, ale ukradli zwyczaj od protestantów, więc widocznie do czegoś potrzebowali. jak się zorientujesz do czego, to daj znać.

> Badz chociaz w jedne swieta uczciwa wobec siebie i Boga
        chyba się zapętliłaś. jeśli już nazywasz mnie niekatoliczką, to przecież nie muszę być uczciwa wobec twojego boga, bez przesady prawda.
      • facettt Zara... 21.12.14, 16:40
        molly_wither napisał(a):
        > Badz chociaz w jedne swieta uczciwa wobec siebie i Boga nie rob w domu szopki.

zara...
        to kiedy robic szopke - jak nie w Swieta ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka